Eurobasket: Οταν o Κολοκυθάς έριχνε 43άρα στους Ισπανούς
Η ιστορική επίδοση του αείμνηστου φόργουορντ στο Ευρωπαϊκό του 1967, την οποία άγγιξε σχεδόν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.
Στους 41 πόντους σταμάτησε λοιπόν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο απέναντι στην Ουκρανία. Σε μόλις 27 λεπτά. Εγραψε ιστορία μεν, ξεπερνώντας τους 40 σε ένα Ευρωμπάσκετ και σπάζοντας το ρεκόρ του με το εθνόσημο, δεν έφτασε τον Γιώργο Κολοκυθά δε.
Αν θεωρήσουμε ότι ο Νίκος Γκάλης είναι μια κατηγορία μόνος του, διότι πέρα από το απόλυτο ελληνικό ρεκόρ σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με τη 45άρα του στους Σοβιετικούς στον ημιτελικό του 1989, έχει άλλες πέντε εμφανίσεις με 43 ή 44 πόντους, ο Κολοκυθάς ήταν ο… πιο προσιτός στόχος.
Ο αξέχαστος «μύτος» του ελληνικού μπάσκετ είχε κάνει το δικό του τρομερό ρεκόρ στο τουρνουά του 1967 στη Φινλανδία. Σε όμιλο οκτώ ομάδων, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είχε τερματίσει πέμπτο, με ρεκόρ 3-4.
Εδωσε αγώνα κατάταξης για το γκρουπ 9-12 και ο θρύλος του Παναθηναϊκού το… διέπραξε εκεί ακριβώς. Στην ήττα από την Ισπανία στην παράταση με 99-95 (85-85).
Η αναμέτρηση με τη «ρόχα» στις 7 Οκτωβρίου (!) του 1967 στο Ελσίνκι ήταν τόσο συναρπαστική όσο καταδεικνύει το τελικό σκορ και ο Κολοκυθάς άφησε μονάχα τον Χρήστο Ζούπα των 14 πόντων να φανεί επίσης επιθετικά. Κανένας άλλος παίκτης του Μίσσα Πανταζόπουλου δεν ήταν διψήφιος.
Δις πρώτος σκόρερ σε Ευρωμπάσκετ, τετράκις ο Γκάλης
Προπονητής των Ισπανών ήταν ο Αντόνιο Ντίαθ-Μιγκέλ, που τον θυμόμαστε να κάθεται στον ίδιο πάγκο μέχρι και στο χρυσό για μας Ευρωμπάσκετ του 1987 (!), και από τους παίκτες του ξεχώριζε ο σμολ φόργουορντ και θρύλος της Ρεάλ, Εμιλιάνο Ροντρίγκεθ. Επαιζε και ο Χοσέ Λάσο, πατέρας του Πάμπλο.
Στη δική μας πλευρά, οι Ανδρέας Χαϊκάλης και οι Γιώργηδες Μπαρλάς και Τρόντζος σημείωσαν από 8 πόντους, ενώ στους 3 έμεινε ο 20χρονος ακόμα Βασίλης Γκούμας. Απαραίτητη η αναφορά στο όνομά του, διότι είναι ένας ο μοναδικός Ελληνας διεθνής (πλην φυσικά των Κολοκυθά, Γκάλη και Αντετοκούνμπο) με 40άρα στην Εθνική Ανδρών. Όχι όμως σε Ευρωμπάσκετ.
Τρία ποντάκια είχε σημειώσει και ο Κώστας Πολίτης, που έμελλε να ζήσει την κορυφαία στιγμή της καριέρας του μια 20ετία αργότερα. Ως προπονητής, έχοντας ξανά απέναντί του (ως ομόλογο, πλέον) τον Ντίαθ-Μιγκέλ στο Ευρωπαϊκό του ΣΕΦ!
Επιστρέφοντας στον Κολοκυθά, που έφυγε από τη ζωή το 2013 σε ηλικία 67 ετών, ο μέσος όρος των 25,4 πόντων στη διοργάνωση της Φινλανδίας τον έχρισε πρώτο σκόρερ της, αρκετά πιο ψηλά από τον προαναφερθέντα Ροντρίγκεθ των 21,8.
Ο φόργουορντ που είχε ξεκινήσει την καριέρα του (η οποία σταμάτησε άδοξα στα 27 του λόγω τραυματισμού) στον Σπόρτιγκ είχε ρίξει ρίξει επίσης 33άρα στους Γάλλους, 30άρα στους Ιταλούς, 27άρες σε Βούλγαρους και Ισραηλινούς.
Μονάχα απέναντι στη Σοβιετική Ενωση, που δεν παιζόταν από κανέναν εκείνη την εποχή, είχε μείνει κάτω από τους 20. Στους 4 για την ακρίβεια, σε αναμέτρηση που δεν άντεχε κριτικής όπως δείχνει το τελικό… νταμπλ σκορ (82-41).
Οι Σοβιετικοί κατέκτησαν το Ευρωπαϊκό για έκτη συνεχή φορά και παρέμειναν στην κορυφή και το 1969 στην Ιταλία. Εκεί όπου πάλι πρώτευσε στη λίστα των σκόρερ ο Κολοκυθάς, με 23 πόντους μέσο όρο! Είχε αγγίξει ξανά τη 40άρα, σημειώνοντας 39 απέναντι στη Σουηδία.
Εμελλε να τον ξεπεράσει σχετικά ο Γκάλης, με τέσσερις τίτλους πρώτου σκόρερ σε Ευρωμπάσκετ και τους τρεις, διαδοχικούς (1983, 1987, 1989, 1991). Ο τρίτος Ελληνας που θα λάβει πιθανότατα αυτή την τιμή θα είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.