Εθνική Ελλάδας: Ο Παυλίδης έσπασε την κατάρα με τους Άγγλους!

Με τη νίκη στο Γουέμπλεϊ η Εθνική Ελλάδας δεν τίμησε απλώς τη μνήμη του αδικοχαμένου, Τζορτζ Μπάλντοκ, αλλά έσπασε δύο αρνητικές παραδόσεις, ενώ συνέχισε παράλληλα και μία… θετική. Το ρεκόρ που ισοφάρισε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Ιστορία με πολλούς τρόπους έγραψε η Εθνική Ελλάδας με την ηρωική νίκη επί της Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ, με τα δύο γκολ του Βαγγέλη Παυλίδη (2-1).

Πρόκειται για μια νίκη την ιστορία της οποίας θα διηγούμαστε με δάκρυα ύστερα από χρόνια, μια και θα είναι πάντοτε συνδεδεμένη με τον αδόκητο χαμό του Τζορτζ Μπάλντοκ, τη μνήμη του οποίου τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Η νίκη δεν άφησε απλώς την Εθνική μόνη στην κορυφή του ομίλου της στο Nations League, αλλά έσπασε και δύο αρνητικές παραδόσεις. Συγκεκριμένα:

1) Η Ελλάδα νίκησε για πρώτη φορά την Αγγλία σε επίσημο ή φιλικό παιχνίδι, είτε εντός είτε εκτός έδρας. Τις εννιά προηγούμενες φορές που την είχε αντιμετωπίσει, από το 1971 έως και το 2006, ο απολογισμός της ήταν δύο ισοπαλίες και επτά ήττες.

2) Ο Βαγγέλης Παυλίδης έγινε ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που σκοράρει στο Γουέμπλεϊ. Στα τρία ματς που έδωσε η Εθνική στο θρυλικό γήπεδο με την παλιά μορφή του, είχε δύο ήττες, με 3-0 το 1971 και με 5-0 το 1994. Και μία «λευκή» ισοπαλία, με το ταμπούρι του Χρήστου Αρχοντίδη, το 1983. Σε συλλογικό επίπεδο, ο Παναθηναϊκός είχε ηττηθεί με 2-0 από τον Άγιαξ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971, ενώ στην ήττα από την Άρσεναλ με 2-1 το 1998, το γκολ το είχε πετύχει ο Βραζιλιάνος Μάουρο.

Υπάρχει όμως και μια θετική παράδοση που συνεχίστηκε και θέλει την Εθνική μας να μένει αήττητη από την Αγγλία κάθε φορά που την αντιμετωπίζει σε επίσημο αγώνα στο Νησί. Πέρα από το προαναφερθέν 0-0 του 1983, για τα προκριματικά του Euro ’84, υπάρχει και το 2-2 στο «Ολντ Τράφορντ» το 2001, για τα προκριματικά του Μουντιάλ, όταν η νίκη χάθηκε με γκολ του Ντέιβιντ Μπέκαμ στις καθυστερήσεις.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, τέλος, έκανε το «3×3» στον πάγκο της Εθνικής, ξεκίνημα που είναι το δεύτερο καλύτερο για ομοσπονδιακό προπονητή ύστερα από εκείνο του Κώστα Πολυχρονίου.

Ο αείμνηστος τεχνικός είχε αναλάβει τις τύχες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 και είχε ξεκινήσει τη θητεία του με έξι νίκες: 5-1 τις Νήσους Φερόε (εκτός), 4-0 τη Φινλανδία (εντός), 2-0 το Σαν Μαρίνο (εντός), 1-0 τη Σκωτία (εντός), 3-2 την Κύπρο (εκτός) και 1-0 τη Ρουμανία (εντός). Η πρώτη γκέλα ήρθε τον Μάρτιο του 1995 σε φιλικό με την Ελβετία (1-1 εντός).

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News