Γιώργος Χελάκης: Σημασία έχει που μαθαίνεις πως να παίρνεις το αποτέλεσμα...

Η Εθνική πέτυχε νέα μεγάλη νίκη, πάλι με δύο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο και τον Νοέμβριο θα παίξει τον τελικό πρωτιάς με την Αγγλία. Γράφει ο Γιώργος Χελάκης.

Σε τέτοια παιχνίδια μετά από μεγάλες νίκες δεν είναι εύκολο να επαναλάβεις σπουδαίες εμφανίσεις. Η Εθνική πέτυχε νέα μεγάλη νίκη, πάλι με δύο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο και πέταξε στο καναβάτσο τους Ιρλανδους. Προσέξτε: Δύο γκολ στο δεύτερο ημίχρονο που δεν ήταν το καλύτερο της.

Η νίκη ήρθε και πάλι με οργανωμένο παιχνίδι και σωστή διαχείριση από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς που δεν λέει να άλλαξε κάποιες από τις πάγιες επιλογές του και δικαιώνεται. H μπάλα που έπαιξε η Εθνική στο πρώτο ημίχρονο δεν ήταν ευκαταφρόνητη από πλευράς σχεδιασμού του προπονητή.

Στην υλοποίηση υπήρξαν θέματα. Οι διεθνείς έφερναν με σχετική ευκολία το παιχνίδι έξω από την περιοχή του Ιρλανδού τερματοφύλακα αλλά κάπου εκεί ξεκινούσαν τα προβλήματα.

Χωρίς παίκτες με διαπιστωμένη ικανότητα στο ένας εναντίον ενός όλα γίνονταν με την extra πάσα που θα έβγαζε κάποιον διεθνή σε θέση βολής.

Η Εθνική έπαιξε με πάθος και σχέδιο. Εκεί αποδίδεται ο αριθμός των ευκαιριών που δημιουργήθηκαν αλλά χάθηκαν. Στο πιο δύσκολο κομμάτι του σχεδιασμού κάποιος Ιρλανδός προλάβαινε να κοντραρει το σουτ και να εξοστρακίσει την μπάλα. Κάπως έτσι οι τελικές δεν βγήκαν με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις και το γκολ δεν μπήκε.

Με την εμφάνιση που έκανε η Εθνική στο πρώτο ημίχρονο δικαιούται ένα τέρμα. Ειδικά στα πρώτο τριάντα λεπτά υπήρχε πίεση ψηλά και ένταση στο παιχνίδι. Στη συνέχεια ο ρυθμος έπεσε και οι αντίπαλοι ανακουφιστηκαν.

Πέρα από το καλό, οργανωμένο ποδόσφαιρο χρειάζεται όχι μόνο μια extra πάσα αλλά και η δημιουργία υπεραριθμιας που την δημιουργούν οι πετυχημένες ατομικές ενέργειες. Στο πρώτο ημίχρονο μας έλειψαν γιατί οι παίκτες που έπαιζαν δεν τις διαθέτουν στο ρεπερτόριο τους.

Το γκολ του Μπακασέτα νωρίς στο δεύτερο ημίχρονο έλυσε το γόρδιο δεσμό και άλλαξε την εικόνα του παιχνιδιού. Η Εθνική μας λυτρώθηκε μεν αλλά οι Ιρλανδοί επιχείρησαν στα γεμάτα να αλλάξουν τις ισορροπίες του ματς και να βγουν στην επίθεση για να ισοφαρίσουν. Διαφοροποιήθηκε το σκηνικό στο γήπεδο αλλά η Εθνική στηρίχτηκε στο αξεπέραστο Μαυροπάνο και στις εξαιρετικές αλληλοκαλυψεις.

Ο Σιώπης συνέχισε να τρέχει για δύο και ο Βλαχοδήμος έκανε τη δουλειά του στην κεφαλιά του Τέιλορ. Σημάδια είχε να έρθει η νίκη και να παιχτεί η πρωτιά στο όμιλο στο παιχνίδι της δεκάτης τέταρτης Νοεμβρίου με την Αγγλία στο ΟΑΚΑ.

Ο Μανόλης

Οι μάχες στους ομίλους των ευρωπαϊκών ομίλων δεν είναι ποδοσφαιρικά καλλιστεία. Είναι βαθμοθηρία και κυνισμός. Το αποτέλεσμα μετράει. Αν για να το πάρεις χρειάζεται να παίξεις και σπουδαία μπάλα, όπως έγινε στην Αγγλία, ακόμα καλύτερα.

Η Εθνική επιτέθηκε οργανωμένα κι όταν έπρεπε να αμυνθεί το έκανε με τον ίδιο τρόπο. Hξερε σε γενικές γραμμές ο κόουτς πως δεν γίνεται σε δύο παιχνίδια να πετύχεις μεγάλες εμφανίσεις. Ωστόσο οι είκοσι δύο τελικές δεν είναι μικρό νούμερο. Δείχνουν διάθεση και πνευμόνια. Κι επειδή μιλάμε για πνευμόνια σε το κάνουμε μιλώντας για τον Μανόλη Σιώπη. Αν τυχόν το αμελήσουμε κι αυτή τη φορά θα διαλέξουμε ποδοσφαιρικό αδίκημα.

Ο μικρόσωμος χαφ τρέχει και για τουλάχιστον έναν ακόμα συμπαίκτη του. Πρέσινγκ παντού και στέρηση διαδρομών και επιλογών από τον αντίπαλο. Δ

εν είναι μόνο αν του αποσπά την μπάλα. Είναι ότι δεν του αφήνει περιθώρια να προωθήσει το παιχνίδι. Ναι, τιμή και δόξα στον αρχηγό και σκόρερ Τάσο Μπακασέτα αλλά ας αφιερωθούν δύο φιλοφρονες λόγοι στον αεικίνητο αμυντικό χαφ που σκίζει τις ραφές στα φορέματα των αντιπάλων.

Oσο για τον Ντίνο Μαυροπάνο τι κάνει με την Γουέστ Χαμ δεν ξέρω ακριβώς. Αυτά που κάνει με την Εθνική τον καθιστούν ένα από τους καλύτερους στόπερ στην Ευρώπη.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News