Αντώνης Καρπετόπουλος: Ο Ματίας Αλμέιδα κι ο Ραζβάν Λουτσέσκου γνωρίζονται πολύ καλά

Η όγδοη αγωνιστική μάς δίνει την εικόνα ενός αληθινά ανταγωνιστικού πρωταθλήματος. Μετά την ισοπαλία στο ντέρμπι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ (1-1), τη νίκη του Αρη, την ισοπαλία του Ολυμπιακού και τη νίκη του Παναθηναϊκού, η διαφορά των πρώτων στη βαθμολογία, είναι μόλις 5 βαθμοί.

Ο Ματίας Αλμέιδα κι ο Ραζβάν Λουτσέσκου γνωρίζονται πολύ καλά ώστε να περιμένεις εκπλήξεις στην αρχική ενδεκάδα σε ένα ΑΕΚ-ΠΑΟΚ. Ωστόσο, κάποιες υπήρξαν.

Ο Αλμέιδα έχασε τον Ελίασον από μία ίωση και τον αντικατέστησε με τον Λαμέλα, ενώ χρησιμοποίησε τον Λιβάι Γκαρσία, αλλά σε θέση ελεύθερου επιθετικού πίσω απ’ τον Πιερό.

Ο Λουτσέσκου προτίμησε τον Μουργκ αντί του Κωνσταντέλια, έπαιξε με φορ τον Τσάλοφ κι έδωσε θέση βασικού στον δεξιοπόδαρο Λόβρεν – ο Κροάτης έπαιζε αριστερά, αφήνοντας τον Πιερό στον Κεντζιόρα. Ολα αυτά έπαιξαν ρόλο στο πρώτο ημίχρονο, κυρίως.

Η παρουσία του Λαμέλα, που δεν παρακολουθεί καν τον αντίπαλο μπακ, έδωσε τη δυνατότητα στον Μπάμπα να γίνει παραγωγικότατος: στο 15’ άνοιξε το σκορ μετά από ένα κόρνερ κι αφού ένα λεπτό πριν είχε βγάλει σε θέση βολής τον Οζντόεφ διασχίζοντας το γήπεδο. Αλλά κι ο Πιερό κατάλαβε ότι απέναντι στον Κεντζιόρα έχει αβαντάζ: στο 25’ τον έβαλε στα δίχτυα μαζί με την μπάλα κι ισοφάρισε.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ έγινε περισσότερο σίγουρος στα μετόπισθεν, αν κι ο Λουτσέσκου έχασε στο 60’ τον Μπάμπα και τον αντικατέστησε με τον Κόλεϊ. Ο ρυθμός έπεσε, οι καλές στιγμές ήταν ελάχιστες – υπήρχαν πολλά «θέλω» και λίγο μυαλό. Οι προπονητές έριξαν στο γήπεδο όποιον είχαν στον πάγκο και τους έμοιαζε ότι μπορεί να βρει μία επιθετική ενέργεια: δεν τη βρήκε κανείς.

Ο ΠΑΟΚ ήταν χαρούμενος για την ισοπαλία: του επέτρεψε να μείνει στην κορυφή της βαθμολογίας με τον Αρη. Ο Αρης ήταν ο κερδισμένος της αγωνιστικής. Κόντρα στην Καλλιθέα έκανε τη δουλειά κερδίζοντας με 2-0. Στο αποτέλεσμα αυτό, όσο μέτρησε το καθοριστικό γκολ του Μπράμπετς στο 65’, μέτρησε κι η αποβολή του Πασαλίδη στο 34’: η Καλλιθέα έμεινε για δεύτερο σερί ματς στο λεπτό αυτό με δέκα παίκτες. Το τελικό 2-0 έγραψε ο Μάνου Γκαρθία στο 89’, μετά από ασίστ του Μορόν. Ο Αρης, αν την Κυριακή κάνει αποτέλεσμα κόντρα στον Παναθηναϊκό, θα κάνει κανονικά πρωταθλητισμό, αφού είναι η πιο βελτιωμένη ομάδα απ’ την αρχή του πρωταθλήματος.

Στο όνομα του Μπάλντοκ

Μείωσε τη διαφορά απ’ την κορυφή κι ο Παναθηναϊκός. Οι παίκτες του Αλόνσο έπαιξαν κόντρα στον ΟΦΗ με τη θέληση να πάρουν μια νίκη στη μνήμη του Τζορτζ Μπάλντοκ και τα κατάφεραν, όπως ακριβώς οι παίκτες της Εθνικής μας στα πρόσφατα παιχνίδια τους. Το κίνητρο είναι μεγάλο και στην περίπτωση του Παναθηναϊκού φάνηκε κυρίως στη διάθεση όλων να παίξουν σοβαρή άμυνα.

Ο Παναθηναϊκός άνοιξε στο 6’ το σκορ με τον Τετέ, τον πιο επιδραστικό απ’ τους νεοαποκτηθέντες του, αλλά πήρε τη νίκη κυρίως χάρη στη βελτίωση της απόδοσής του στο δεύτερο ημίχρονο. Μετά το 60’ ο Παναθηναϊκός αμυνόμενος σωστά (και με όλους τους παίκτες) φρέναρε τον ΟΦΗ (δηλαδή τις πρωτοβουλίες του Νους, του Σενγκέλια και των ακραίων μπακ του Ράσταβατς) και πήρε τη νίκη χωρίς καρδιοχτύπια.

Τέτοια υπήρξαν στο πρώτο ημίχρονο, όταν η άμυνά του υπέφερε παρά το τρέξιμο του Τσέριν και το καλό τακτικά παιχνίδι του Αράο: ο Ντραγκόφσκι, όποτε χρειάστηκε, ήταν άψογος.

Ονειρα κι εφιάλτες

Ο Ολυμπιακός, σύμφωνα με τον προπονητή του, κοιμήθηκε μετά την εκτέλεση πέναλτι του Ελ Καμπί, που στο ματς με τον Λεβαδειακό, στο 21’, έκανε το 2-0. Δεν ξέρω αν όντως η ομάδα του Μεντιλίμπαρ κοιμήθηκε, ξέρω όμως ότι αυτός είδε διάφορα κακά όνειρα πριν απ’ το ματς, αν υποθέσουμε πως κατά τη διάρκειά του δεν είχε ρίξει έναν ύπνο μαζί με τους παίκτες του.

Εχω γράψει καιρό τώρα πως ο Ολυμπιακός εξαρτάται πολύ απ’ το πόσο ο Μεντιλίμπαρ θα καταφέρει να βρει την πρέπουσα για κάθε ματς ενδεκάδα: αυτή τη φορά ότι υπήρχαν προβλήματα φώναζε ακόμα και στο διάστημα που ο Ολυμπιακός προηγήθηκε.

Ο Ροντινέι δεν είχε καμία όρεξη να ξαναπαίξει δεξιός μπακ. Ο Ντόη είναι ν’ απορείς γιατί πρέπει να παίζει συνέχεια – είτε ως στόπερ, είτε ως αμυντικός χαφ. Ο Κωστούλας, που περιμέναμε να επιβραβευτεί για τις καλές του εμφανίσεις με τον Ατρόμητο και τον Παναθηναϊκό, έμεινε στον πάγκο για να πάρει μία ακόμα ευκαιρία ο αόρατος Βέλντε.

Οταν ο Νίκος Παπαδόπουλος έβαλε στο 30’ τον Ζίνι αντί του Πλέγα κι έβγαλε τον νευρικό και πανικόβλητο Κυριάκο Παπαδόπουλο, ο Λεβαδειακός μεταμορφώθηκε και θα ’πρεπε να ισοφαρίσει ήδη πριν φύγει το ημίχρονο, αφού πριν απ’ το πέναλτι-γκολ του Οζμπολτ, ο Γιαννιώτας είχε χάσει τη μεγαλύτερη ευκαιρία του ματς.

Ο επιθετικός του Λεβαδειακού έκανε τελικά το 2-2 με κεφαλιά στο 57’ και μετά είδαμε ένα σόου που θύμισε πολλά προηγούμενα. Ο Ολυμπιακός έκανε σέντρες από παντού, ο Μεντιλίμπαρ τελείωσε το ματς με τρεις φορ (Εκ Καμπί, Κωστούλας, Γιάρεμτσουκ), κι αποδεικνύοντας ότι έχει δει παράξενα όνειρα έριξε στο ματς τον Θανάση Ανδρούτσο για να παίξει «δεκάρι»! Αν έμεινε το 2-2 είναι διότι ο Λεβαδειακός δεν πίστεψε στη νίκη: όλη η αντίδραση του Ολυμπιακού ήταν μία κεφαλιά του Ελ Καμπί, που έφυγε άουτ.

Κατά τ’ άλλα

Προχθές το βράδυ είδαμε πως υπάρχει ζωή και στην ουρά της βαθμολογίας: κάποια μάχη για την παραμονή θα γίνει και φέτος. Ο Πανσερραϊκός βρήκε το σθένος να σηκώσει κεφάλι κερδίζοντας στον Βόλο. Το Λαμία-Αστέρας Τρίπολης δεν είχε τίποτα και το 0-0 προέκυψε χωρίς συγκινήσεις: μοναδική ευκαιρία ένα δοκάρι του Μακέδα στο 14’. Η Λαμία δεν κερδίζει εδώ και μήνες, ο Λεωνίδας Βόκολος όμως εμφανώς τη συμμάζεψε κι αν βρει γκολ θα βελτιωθεί θεαματικά ώστε να παλέψει. Αυτές οι περί παραμονής συζητήσεις δεν αφορούν φυσικά τον Παναιτωλικό, που πέρασε σαν σίφουνας κι απ’ το Περιστέρι, κερδίζοντας τον απογοητευτικό Ατρόμητο με 2-0. Ο κόσμος που είχε πάει να υποστηρίξει την ομάδα του Αγρινίου φώναξε το όνο- μα του Γιάννη Πετράκη, που ζει μέρες καθολικής αναγνώρισης. Οι οποίες απλώς άργησαν…

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News