Σαν Σήμερα - Χρήστος Κωστής: Η άτυχη στιγμή που τελείωσε πρόωρα την καριέρα του

Ο αγώνας της ΑΕΚ με τη Στουρμ Γκρατς στις 23 Οκτωβρίου 1997 σημαδεύτηκε από τον σοβαρό τραυματισμό του Χρήστου Κωστή, που αποδείχθηκε μοιραίος για τη συνέχεια της καριέρας του.

Πρόκειται για ένα μεγάλο «what if» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πόσο ψηλά θα είχε φτάσει ο Χρήστος Κωστής, αν ο τραυματισμός της 23ης Οκτωβρίου 1997 δεν του είχε κόψει τα φτερά;

Ο πιο ταλαντούχος μεσοεπιθετικός που ανέδειξε η χώρα μας κατά τη δεκαετία του 1990, υπέστη κάταγμα κνήμης και περόνης στον εντός έδρας αγώνα με τη Στουρμ Γκρατς για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Η σοβαρότητα του τραυματισμού, αλλά και τα λάθη που σημειώθηκαν αργότερα στις χειρουργικές επεμβάσεις στις οποίες υποβλήθηκε ο Κωστής, είχαν ως συνέπεια να αργήσει πολύ να επιστρέψει στα γήπεδα. Και, το χειρότερο, να μη θυμίζει σε τίποτα τον καλό εαυτό του.

Το κακό συνέβη προς το τέλος του ημιχρόνου στον αγώνα στο παλιό στάδιο της Νέας Φιλαδέλφειας. Το αποτέλεσμα ήταν ακόμα 0-0 όταν ο Κωστής έκανε μια επέλαση προς την αντίπαλη περιοχή. Ο Πολωνός τερματοφύλακας της Στουρμ, Καζίμιεζ Σίντορτσουκ, έκανε έξοδο και απέκρουσε το πλασέ του παίκτη της ΑΕΚ, ταυτόχρονα όμως πήρε παραμάζωμα τον Έλληνα επιθετικό, ο οποίος έμεινε να σφαδάζει στο έδαφος.

Ο παλαίμαχος πια άσος έχει εξομολογηθεί ότι κατάλαβε αμέσως τη σοβαρότητα της ζημιάς, μια και άκουσε το «κρακ» από το κόκαλο του αστραγάλου του που έσπασε! Η ιατρική γνωμάτευση δεν άργησε να το επιβεβαιώσει: Συντριπτικό κάταγμα κνήμης και περόνης, ένας από τους πιο βαρείς ποδοσφαιρικούς τραυματισμούς. Η νίκη της ΑΕΚ με 2-0 (χάρη σε γκολ του Μπατίστα στο 75′ και του Μαρσέλο στο 84′) πέρασε αναγκαστικά σε δεύτερη μοίρα.

Ο Σίντορτσουκ συνάντησε τον Έλληνα ποδοσφαιριστή την ώρα που έφευγε από το γήπεδο και του ζήτησε συγγνώμη, όντας ψυχολογικά επηρεασμένος κι αυτός από τη ζημιά που άθελά του είχε προκαλέσει. Ο Κωστής είχε ξεσπάσει νωρίτερα σε λυγμούς και είχε ρωτήσει έντρομος τον γιατρό της ΑΕΚ, Λάκη Νικολάου, αν θα ξαναέπαιζε ποδόσφαιρο!

Για να επιστρέψεις σε φουλ δράση έπειτα από κάταγμα κνήμης και περόνης απαιτείται να περάσει περίπου ένα εξάμηνο. Όμως, στην περίπτωση του Κωστή το διάστημα της αποχής αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερο. Η κλεισμένη για το καλοκαίρι του 1998 μεταγραφή στην Άντερλεχτ, τον έπεισε να αγνοήσει όσα του έλεγε ο Νικολάου και να υποβληθεί σε διορθωτική επέμβαση με σκοπό να επανέλθει ταχύτερα στη δράση.

Τα πράγματα, όμως, δεν πήγαν καλά. Η πρώτη χειρουργική επέμβαση στην Αθήνα αποδείχθηκε αποτυχημένη, ενώ και η απόπειρα επιστροφής του έγινε βιαστικά, με αποτέλεσμα η κατάσταση να χειροτερέψει – χωρίς, παρ’ όλα αυτά, να του στερήσει τη μεταγραφή στην Άντερλεχτ, η οποία τον πίστεψε και του πρόσφερε τετραετές συμβόλαιο. Οι ατυχίες, όμως, δεν έμελλε να σταματήσουν. Ένα μικρόβιο που κόλλησε από τη δεύτερη επέμβαση που έκανε στο Βέλγιο το 1999, τον δυσκόλευε ακόμα και να περπατήσει κανονικά και χρειάστηκε και τρίτο νυστέρι στην Ελβετία.

Το 2000 επέστρεψε στην Ένωση, αλλά από τις πρώτες συμμετοχές του στο Κύπελλο Ελλάδας, φάνηκε ότι δεν ήταν ο πρώτης κλάσης κυνηγός που θυμούνταν οι οπαδοί της ομάδας πριν τις χειρουργικές επεμβάσεις. Η ατυχία, όμως, δεν έλεγε να τον εγκαταλείψει. Στις 26 Μαΐου 2001 στην Ξάνθη, ο Κωστής έκανε την πρώτη του συμμετοχή ως βασικός στο πρωτάθλημα, το οποίο εκείνη τη μέρα έφτανε στην ολοκλήρωσή του. Όμως, λίγο πριν τη λήξη του πρώτου μέρους (σύμπτωση;) αποχώρησε τραυματίας. Αυτήν τη φορά είχε σπάσει το χέρι του!

Παρέμεινε στο ρόστερ της ΑΕΚ, χωρίς να ποντάρει κανείς πάνω του και οι συμμετοχές του περιορίζονταν στα αδιάφορα παιχνίδια του Κυπέλλου κόντρα σε μικρότερες ομάδες. Σε ένα από αυτά, κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης στις 19 Δεκεμβρίου 2002, ήρθε και το τελειωτικό χτύπημα. Μπήκε ως αλλαγή στο 63′, αλλά αποχώρησε τραυματίας στο 79′. Και, όπως έδειξαν οι εξετάσεις, είχε υποστεί κάταγμα περόνης στο τρεις φορές χειρουργημένο πόδι του.

Αν υπήρχε «Χρυσή Μπάλα» ατυχίας, ο Κωστής θα την είχε κερδίσει σίγουρα. Παρέμεινε για άλλον ένα χρόνο στην ΑΕΚ και στο μοναδικό ματς που έπαιξε (πάλι για το Κύπελλο, κόντρα στη Δόξα Δράμας), σκόραρε. Δεν είχε, όμως, να προσδοκά κάτι άλλο κι ας ήταν μόλις 31 ετών. Αφού αγωνίστηκε για έναν χρόνο (2004-05) στη Β’ Κατηγορία Κύπρου με την Αλκή και ακόμα λιγότερο στη Νότιο Αφρική, με τον Άγιαξ Κέιπ Τάουν, κρέμασε τα παπούτσια του.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 23 Οκτωβρίου

2022: Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών ο ιστιοπλόος, Άρης Ραπανάκης, ο οποίος μαζί με τον Τάσο Γαβρίλη αποτέλεσαν το πλήρωμα του Τάσου Μπουντούρη, που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία Σόλινγκ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980 στη Μόσχα.

2021: Ο Άλεξ Κινόνες, χάλκινος παγκόσμιος πρωταθλητής στα 200 μ. του 2019 στη Ντόχα, δολοφονείται από πυρά αγνώστων στην πόλη Γκουαγιαγκίλ. Ήταν ο πρώτος αθλητής από το Εκουαδόρ που είχε κατακτήσει μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.

2017: Για 2η συνεχόμενη χρονιά ο Κριστιάνο Ρονάλντο αναδεικνύεται κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου στο διαγωνισμό της FIFA, «The Best». Ο Ζινεντίν Ζιντάν κερδίζει το έπαθλο του καλύτερου προπονητή, ενώ στις γυναίκες καλύτερη παίκτρια ψηφίζεται η Ολλανδέζα Λίκε Μάρτινς της Μπαρτσελόνα και προπονήτρια η Σαρίνα Βίγκμαν της εθνικής Ολλανδίας.

2011: Ο 24χρονος Ιταλός οδηγός μοτοσυκλέτας Μάρκο Σιμοντσέλι σκοτώνεται μετά από σύγκρουση με τους φίλους του Colin Edwards και Valentino Rossi κατά τη διάρκεια του Μαλαισιανού Γκραν Πρι στην πίστα της Σεπάνγκ. Είχε αναδειχθεί πρωταθλητής κόσμου στα 250 κ.κ. το 2008 και πέτυχε 14 νίκες στην καριέρα του, δύο στα 125 κ.κ. και 12 στα 250 κ.κ. Το 2010 «ανέβηκε» στα Moto GP με την ομάδα της Honda.

2011: Η Μάντσεστερ Σίτι συντρίβει με 6-1 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ» για την Premier League. Πρόκειται για τη βαρύτερη ήττα της Γιουνάιτεντ στο ντέρμπι του Μάντσεστερ μετά το 0-5 του 1955 και η πρώτη φορά μετά την 23η Ιανουαρίου 1926 που η Σίτι σημειώνει έξι γκολ στην έδρα της συμπολίτισσάς της.

2005: Με τρία γκολ στο τελευταίο πεντάλεπτο (85′ Λυμπερόπουλος, 88′ Τσάνκο, 90′ Λάκης) η ΑΕΚ νικά 3-0 τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, για την 7η αγωνιστική του πρωταθλήματος.

2001: Πεθαίνει σε ηλικία 85 ετών ο Κεν Άστον, ο άνθρωπος που επινόησε το 1966 την κίτρινη και κόκκινη κάρτα στο ποδόσφαιρο, οι οποίες πρωτοχρησιμοποιήθηκαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού το 1970. Πηγή της έμπνευσής του ήταν τα φανάρια στους δρόμους του Λονδίνου καθώς επέστρεφε σπίτι του από το επεισοδιακό ματς Αγγλίας-Αργεντινής για το Παγκόσμιο του 1966

2000: Η Ελένη Σαμαριτάκη κατακτά το αργυρό μετάλλιο στα 400μ με χρόνο 1:20.68, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

1999: Ο Μάικ Τάισον κερδίζει στον πρώτο γύρο τον Όρλιν Νόρις στο Λας Βέγκας, στον πρώτο αγώνα του μετά την αποφυλάκισή του.

1988: Πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο Χενρι Άρμστρονγκ, ο μοναδικός πυγμάχος που έχει κερδίσει παγκόσμιο τίτλο σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες.

1974: Ο Ολυμπιακός γνωρίζει τη συντριβή από την Άντερλεχτ με 5-1, στον πρώτο αγώνα για τον 2ο γύρο του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Χατ τρικ πετυχαίνει ο Ολλανδός σταρ της βελγικής ομάδας, Ρομπ Ρένσενμπρινγκ.

1965: Μετά την άρνηση της ΑΕΚ να του δώσει μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Μίμης Παπαϊωάννου εγκαταλείπει τις προπονήσεις και αφοσιώνεται στο τραγούδι, ακολουθώντας το σχήμα του Στέλιου Καζαντζίδη και της Μαρινέλλας σε περιοδεία στη Γερμανία.

1964: Ο Τζο Φρέιζερ κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στα υπερβαρέα της πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, παρότι αγωνίζεται με σπασμένο τον έναν του αντίχειρα. Στον τελικό ο μετέπειτα παγκόσμιος πρωταθλητής της επαγγελματικής πυγμαχίας νικά τον Γερμανό, Χανς Χούμπερ, με 3-2 στα σημεία.

1964: Ο Ολλανδός Άντον Χέσινγκ νικά στον τελικό της όπεν κατηγορίας του τζούντο των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο το μεγάλο φαβορί, τον Ιάπωνα Άκιο Καμινάγκα, μπροστά στα μάτια των συμπατριωτών του.

1964: Η Ιαπωνία κερδίζει το χρυσό μετάλλιο στο πρώτο τουρνουά βόλεϊ γυναικών στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, νικώντας στον τελικό τη Σοβιετική Ένωση.

1963: Ο Ολυμπιακός γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που κερδίζει πρόκριση στον 2ο γύρο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Στο μπαράζ της Βιέννης κόντρα στην πολωνική Ζαγκλέμπιε, νικά με 2-0 με σκόρερ τους Σιδέρη και Τζίνη.

1930: O Τζ. Κ. Σκοτ κερδίζει το πρώτο πρωτάθλημα μίνι γκολφ που δοεκάγεται στην Τσανατόγκα των ΗΠΑ

1915: Ο Γουίλιαμ Γκίλμπερτ Γκρέις, ίσως ο μεγαλύτερος παίκτης κρίκετ όλων των εποχών, πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών. Στην καριέρα του πέτυχε 200 ρόνια (runs) σε 10 αγώνες και 100 ρόνια σε 124 αγώνες και το υψηλότερό του σκορ ήταν 344 ρόνια, που αποτελεί την πρώτη τριπλή εκατοστάρα (century) που έχει ποτέ επιτευχθεί σε αγώνες υψηλού επιπέδου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News