DAILY MAIL: 10,5 εκ. ευρώ κόστισε στις ομάδες της Premier League, ο Covid -19

Η αγγλική εφημερίδα δημοσιεύει μία ενδελεχή έρευνα, που αποκαλύπτει το οικονομικό κόστος της πανδημίας για τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους, αλλά και τα ποσοστά τραυματισμών που οδήγησαν στην απώλεια τίτλου της Γιουβέντους, Παρί Σεν Ζερμέν, Ρεάλ Μαδρίτης κ.ά.

Σύμφωνα με την Dailymail, 10,5 εκ. ευρώ κόστισαν στις ομάδες της Premier League οι παίκτες που δεν ήταν σε θέση να αγωνιστούν λόγω του Covid-19, με 71 ποδοσφαιριστές να μένουν εκτός μετά από θετικά τεστ και μέσο όρο κόστους 149.000 ευρώ έκαστος για τις ομάδες τους. Το αναλυτικό ρεπορτάζ της αγγλικής εφημερίδας αναφέρει:

«Oι παίκτες που βρέθηκαν θετικοί στον COVID-19, κόστισαν στους συλλόγους της Premier League περισσότερα από 10 εκ. ευρώ την περασμένη σεζόν κι αυτό ήταν μόνο το άμεσο κόστος των ποδοσφαιριστών που έμειναν εκτός τη σεζόν 2020-21. Εβδομήντα ποδοσφαιριστές του αγγλικού πρωταθλήματος έμειναν εκτός αγωνιστικής δράσης, μετά από θετικά τεστ, με μέσο όρο κόστους 149.000 ευρώ ανά παίκτη. 

Συμπεριλαμβανομένων των παικτών που βρέθηκαν θετικοί τη σεζόν 2019-20 κι αυτούς της τρέχουσας σεζόν, το συνολικό κόστος αγγίζει τα 23,5 εκ. ευρώ. Τα δεδομένα αντλούνται από μια εκτενή έκθεση για τραυματισμούς και ασθένειες στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης «Big-5» την περασμένη σεζόν, που θα δημοσιευτεί αυτήν την εβδομάδα.

Η νέα ανάλυση προκύπτει από μια έκθεση με τίτλο «Feeling The Strain: 2021 European Football Injury Index», που απεικονίζει το κόστος των θετικών τεστ Covid-19 σε παίκτες της πρώτης ομάδας στο «Top -5» των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Το 2020-21 υπήρξαν 494 θετικά τεστ Covid-19 για παίκτες στα κορυφαία κλαμπ της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Εκτός από τους 70 στην Premier League, υπήρχαν 73 στη Bundesliga, 83 στη La Liga, 97 στη Ligue 1 και 171 στη Serie A, όπου περισσότεροι από ένας στους τρεις παίκτες διαγνώστηκαν θετικοί και πληρώθηκαν 19,9 εκ. ευρώ συνολικά, ενώ δεν μπορούσαν να παίξουν. Ο μέσος όρος απουσίας ήταν 13 ημέρες στην Ισπανία, 14 ημέρες στην Premier League και τη Serie A, 15 ημέρες στη Γαλλία και 17 ημέρες στη Γερμανία. 

Το συνολικό κόστος των βασικών μισθών που καταβλήθηκαν στους παίκτες του «Big-5» που δεν μπορούσαν να αγωνιστούν ήταν πάνω από 49 εκ. ευρώ. Οι 494 θετικές περιπτώσεις παικτών αντιπροσώπευαν περισσότερους από έναν στους 10 από τους 3.988 τραυματισμούς που καταγράφηκαν στο «Big-5» και αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 10% του κόστους 486 εκατομμυρίων ευρών όλων των τραυματιών και όσων νόσησαν.  

«Πρωταθλήτρια» σε τραυματισμούς η Premier League

Η Premier League είχε περισσότερους τραυματισμούς από οποιοδήποτε από τα άλλα κορυφαία πρωταθλήματα, με 938, έναντι 902 στην Bundesliga, 781 στη Serie A, 761 στη La Liga και 606 στη Ligue 1. Μερικοί από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ευρώπης υπέστησαν τους περισσότερους  τραυματισμούς, με τους 79 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να είναι οι περισσότεροι στην Premier league, η Παρί Σεν Ζερμέν με 78 ήταν πρώτη στη Ligue 1, η Μπάγερν Μονάχου με 76 πρώτη στη Bundesliga, η Ρεάλ Μαδρίτης με 68 με τους περισσότερους στη La Liga και η Γιουβέντους με 61 τους περισσότερους στη Serie A. 

Οι συντάκτες της έκθεσης σημειώνουν ότι όλοι αυτοί οι σύλλογοι, εκτός από την Μπάγερν, έχασαν τον τίτλο στο εγχώριο πρωτάθλημά τους από συλλόγους με πολύ λιγότερους τραυματισμούς.

Τραυματίες και πανδημία κόστισαν χρήματα και τίτλους

Η πρωταθλήτρια της Αγγλίας, Μάντσεστερ Σίτι είχε 26 λιγότερους τραυματισμούς από την αντίπαλο Γιουνάιτεντ, για παράδειγμα, ενώ η πρωταθλήτρια της La Liga, Ατλέτικο Μαδρίτης είχε 26 λιγότερους από τη Ρεάλ Μαδρίτης. 

Η πρωταθλήτρια Γαλλίας, η Λιλ είχε μόλις 26 τραυματισμούς όλη τη σεζόν έναντι των 78 της Παρί Σεν Ζερμέν, ενώ η Ίντερ αναδείχτηκε πρωταθλήτρια στη Serie A με 13 λιγότερους τραυματισμούς από τη Γιουβέντους.

Η Παρί Σεν Ζερμέν, η Μπάγερν, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Γιουβέντους πλήρωσαν τα περισσότερα στους μισθούς των παικτών που δεν ήταν διαθέσιμοι, ενώ είχαν και τους περισσότερους τραυματίες. Στην Αγγλία, η  Λίβερπουλ, η οποία πλήρωσε 15,81 εκ. ευρώ σε ποδοσφαιρικούς αστέρες εκτός δράσης, ξεπερνώντας τη δεύτερη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με 12,88 εκ. 

Η έκθεση 162 σελίδων του Howden αναλύει επίσης τους τραυματισμούς της περασμένης σεζόν ανά τύπο, ανά ηλικία και ανά θέση παίκτη για κάθε πρωτάθλημα, αναλύοντας το κόστος του καθενός κατά μέσο όρο και τον αριθμό των παικτών κατά μέσο όρο που λείπει από κάθε ομάδα ανά ημέρα αγώνα».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News