Αντώνης Καρπετόπουλος: O Αλμέιδα δίνει εξετάσεις

ΑΕΚ: Έτσι χάθηκε το πρωτάθλημα – Τα λάθη του Αλμέιδα

Οι δυσκολίες της «νέας ΑΕΚ» του Ματίας Αλμέιδα, που «ασφυκτιά» από την ανάγκη για τίτλους και διακρίσεις.

Φέτος ο κόουτς Ματίας Αλμέιδα μοιάζει να δίνει εξετάσεις κι όχι μόνο επειδή η ΑΕΚ έχει έναν νέο ιδιοκτήτη. Για να είμαστε δίκαιοι με τον Μάριο Ηλιόπουλο, σε κάθε του δημόσια τοποθέτηση ο πρόεδρος της ΑΕΚ δηλώνει με τον τρόπο του την εμπιστοσύνη του στον προπονητή του. Αλλά προφανώς αυτό δεν αρκεί για να νιώθει σίγουρος ο κόουτς. Άλλωστε, τις πιο δύσκολες εξετάσεις τις δίνει κανείς στον εαυτό του.

Το «νέο» αγωνιστικό προφίλ της «ένωσης»:

Η ΑΕΚ αγωνίστηκε με τον ΠΑΟΚ έχοντας στη βασική της ενδεκάδα πέντε καινούργια αποκτήματα: τον Στρακόσια, τον Περέιρα, τον Κοϊτά, τον Λαμέλα και τον Πιερό. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ο Λιβάι Γκαρσία σε μία καινούργια θέση – αυτή του ελεύθερου επιθετικού. Ακούω ότι ο Αλμέιδα προσπαθεί να μάθει στην ΑΕΚ να παίζει 4-4-2. Η ΑΕΚ μ’ αυτό τον σχηματισμό έχει αγωνιστεί πάρα πολλές φορές: η διαφορά είναι ότι είχε τον Αραούχο πίσω απ’ τον Γκαρσία, τον Γκατσίνοβιτς στ’ αριστερά και τον Πινέδα στη μεσαία γραμμή. Οι παίκτες αυτοί (όπως κι ο Γιόνσον, που πολλές φορές αγωνιζόταν δίπλα στον Σιμάνσκι), αλλά κι ο Άμραμπατ (την Κυριακή ήταν εκτός αποστολής) κι ο Ελίασον (που απουσίαζε εξαιτίας μιας ίωσης) έπαιζαν με μεγάλη αγωνιστική ένταση: αυτό ήταν το βασικό χαρακτηριστικό τους. Ειδικά στα μεγάλα παιχνίδια έβλεπες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του γηπέδου να δημιουργούνται ζευγάρια, δηλαδή ένας ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ να κυνηγάει έναν αντίπαλό του. Αυτό πρώτος το έκανε ο Αραούχο κι ακολουθούσαν όλοι.

Προτίμηση επιθετικής ανάπτυξης με την μπάλα στα πόδια και όχι με την προπέρσινη ασφυκτική πίεση:

Φέτος ήδη απ’ το καλοκαίρι και τα περίφημα ματς με τη Νόα απ’ την ΑΕΚ αυτό απουσιάζει. Με τον ΠΑΟΚ υπήρχαν στην ενδεκάδα παίκτες που θέλουν την μπάλα στα πόδια: ο Κοϊτά, ο Λαμέλα, ο Περέιρα, ακόμα κι ο Γκαρσία, σ’ αυτή τη νέα του θέση, για να δημιουργήσουν χρειάζονται την μπάλα. Κατά τ’ άλλα, απλώς επιστρέφουν (όχι κι όλοι…) όταν ο αντίπαλος πάρει την μπάλα: η πίεση για επανάκτηση είναι λίγη. Η διαφορά στην κατάθεση ενέργειας είναι μεγάλη κι ο Αλμέιδα το ξέρει. Ξέρει όμως ότι πρέπει να δώσει και χρόνο στους παίκτες που αποκτήθηκαν το καλοκαίρι. Για δύο λόγους. Ο πρώτος διότι δεν θέλει να δημιουργηθεί η παραμικρή ρήξη με τη νέα διοικητική ηγεσία, πόσω μάλλον όταν βλέπει ότι απ’ την καθημερινότητα της ΑΕΚ απουσιάζουν πλέον άνθρωποι με τους οποίους είχε μία στενή συνεργασία. Έφυγαν ο Γιάννης Παπαδόπουλος κι ο Παναγιώτης Κονέ κι ο κόουτς δεν είναι δυνατόν να μην έχει καταλάβει ότι όλα τριγύρω αλλάζουν, πόσω μάλλον όταν βλέπει νέα πρόσωπα. Ο δεύτερος λόγος είναι ακόμα πιο απλός: είδε ότι η ΑΕΚ που θα έμοιαζε με την περσινή που δοκίμασε στα πρώτα ματς, δεν είχε την απόδοση που ήθελε. Καλό είναι το σχέδιο, αλλά πρέπει και κάποιος να το εκτελεί.

Με την αλλαγή του μεγαλομετόχου της ΑΕΚ, η προτεραιότητα του Ματίας Αλμέιδα «μεταπήδησε» από το παιχνίδι και την εφαρμογή του στο να βγουν οι μεταγραφές:

Του λένε του Αλμέιδα ότι πρέπει να παίξουν οι νεοφερμένοι; Δεν νομίζω. Απ’ τη στιγμή που ο Μάριος Ηλιόπουλος δηλώνει σε κάθε ευκαιρία πόσο τον εμπιστεύεται, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος που θα τολμούσε να πει στον Αλμέιδα ότι επιτέλους πρέπει να πάρει χρόνο συμμετοχής ο Λαμέλα, πρέπει να καθιερωθεί ο Περέιρα, πρέπει να έχει απόλυτη ελευθερία κινήσεων ο Κοϊτά, πρέπει να πατήσει γήπεδο ο Μαρσιάλ κι άλλα τέτοια. Είναι, όμως, ανθρώπινο όταν υπάρχει ένα καινούργιο αφεντικό να μη θες να δώσεις αφορμές για συζητήσεις. Οπότε πρέπει και να δείξεις ότι μπορείς να αξιοποιήσεις το υλικό. Δεν ίσχυε το ίδιο και πέρυσι; Όχι ακριβώς. Πέρυσι ο Αλμέιδα έφερε τον Πισάρο, αλλά όταν είδε ότι δεν μπορούσε ν’ ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του παιχνιδιού τον άφησε στην άκρη. Επίσης δεν έδωσε φανέλα βασικού στον Πόνσε αμέσως, όπως δεν μονιμοποίησε στην ενδεκάδα και τον Λιούμπιτσιτς κι ας είχαν πληρωθεί και για τους δύο πολλά χρήματα. Πέρυσι η προτεραιότητα ήταν το παιχνίδι κι η εφαρμογή του. Φέτος μου φαίνεται ότι η προτεραιότητα είναι να βγουν οι μεταγραφές.

Το ποδοσφαιρικό plan B του τεχνικού της «ένωσης»:

Ο Αλμέιδα επειδή είναι έξυπνος άνθρωπος προσπαθεί ν’ αλλάξει την ομάδα του στην πορεία του πρωταθλήματος χρησιμοποιώντας τα ματς που έχει μπροστά του. Σήμερα παρουσιάζει μία ομάδα που προσπαθεί να κάνει κατοχή μπάλας κι είναι πολύ διαφορετική απ’ την πιεστική ΑΕΚ που κάποτε βλέπαμε. Κάποιος θα μπορούσε ν’ αποκαλέσει αυτή την αλλαγή και plan B. Αν όμως δεν βγει αυτό το πλάνο, δεν ξέρω αν ο Ματίας θα έχει τον χρόνο να δοκιμάσει κάτι άλλο.

Τα… «παρατράγουδα» του κυριακάτικου ντέρμπι:

Εγώ το είχα πει ότι η ΑΕΚ κι ο ΠΑΟΚ έκαναν μεγάλο λάθος που συνέχισαν τον μεταξύ τους καβγά με ανταλλαγές μπηχτών μέσω διαρροών και ανοιχτών δηλώσεων των ιδιοκτητών. Χθες ασκήθηκε ποινική δίωξη σε αξιωματούχο του ΠΑΟΚ για υβριστική συμπεριφορά προς τους φίλους της ΑΕΚ, μετά το τέλος του ντέρμπι στην «OPAP Arena». Είναι τυχεροί ο Λουτσέσκου κι ο Λαμέλα που δεν είχαν την ίδια τύχη κι απλώς θα περάσουν απ’ τον αθλητικό δικαστή. Κλήθηκαν σε απολογία κι οι δύο γι’ αύριο σχετικά με τα όσα συνέβησαν μεταξύ τους κι αν δεν κάνω λάθος η κλήση βασίζεται κυρίως σε δημοσιεύματα…

 

 

 

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News