Σταύρος Γεωργακόπουλος: Ο Μεντιλίμπαρ τα είπε όλα με μία μόνο λέξη...

Ο Ολυμπιακός προετοιμάζεται για την εκτός έδρας αναμέτρηση με την Μάλμε την Πέμπτη (24/10, 22:00, Cosmote Sport 3), με τον Μεντιλίμπαρ, στην συνέντευξη τύπου, να ξεκαθαρίζει ρητά και λακωνικά το φετινό πρόβλημα των «κόκκινων».

Eχει μεγάλη σημασία να ακούμε προσεκτικά τις δηλώσεις των προπονητών, καθώς σχεδόν πάντα μέσα από τα λόγια τους προκύπτει η δική τους αλήθεια και λύνονται με μιας πολλές απορίες. Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ρωτήθηκε χθες για το αν τα σκαμπανεβάσματα που έχει ο Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα αποτελούν ζήτημα λάθος νοοτροπίας. Ο πάντα ευθύς Βάσκος τεχνικός στην απάντησή του χρησιμοποίησε μία λέξη που περικλείει όλη την αλήθεια για τον φετινό Ολυμπιακό: Σταθερότητα! Αυτό λείπει και η πορεία της ομάδας κυρίως σε επίπεδο πρωταθλήματος πέφτει συχνά σε αναταράξεις όπως έγινε στα παιχνίδια με τον Άρη, τον Παναιτωλικό, τον Λεβαδειακό

Η -εκ διαμέτρου- αντίθετη νοοτροπία των «ερυθρόλευκων» στα ευρωπαϊκά και στα εγχώρια ματς:

Ο συγκεντρωμένος και σταθερός Ολυμπιακός του περσινού δευτέρου εξαμήνου έκανε θαύματα κι έφτασε μέχρι την κατάκτηση του Conference League, αφήνοντας ξερές στο διάβα του ακόμη και ομάδες επιπέδου Άστον Βίλα, η οποία φέτος έχει τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στο πλαίσιο του Champions League. Οι ίδιοι παίκτες, μυρίστηκαν… αίμα στον αγώνα με τη Μπράγκα και φιλοδώρησαν με τρία γκολ μία από τις πιο δυνατές ομάδες του πορτογαλικού πρωταθλήματος. Όπως σωστά εξήγησε ο έμπειρος κόουτς, στα ευρωπαϊκά παιχνίδια το κίνητρο είναι αυξημένο όπως και τα φώτα που καλύπτουν αυτές τις διοργανώσεις. Στην ευρωπαϊκή λάμψη όλοι οι παίκτες δίνουν το 100% χωρίς καν να το υπενθυμίσει ο προπονητής.

Αντίθετα, σε παιχνίδια… ταπεινά όπως αυτά του πρωταθλήματος, ιδιαίτερα με ομάδες της μικρομεσαίας σκάλας, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο της χαλαρότητας και της λανθασμένης αίσθησης ότι το τρίποντο θα έρθει με τη φανέλα… Έλα, όμως, που δεν είναι έτσι. Κι αν μια ομάδα φρενάρει στη διάρκεια ενός αγώνα δεν είναι εύκολο να ξαναπατήσει γκάζι μέσα στο ματς, όπως -πολύ σωστά επίσης- δήλωσε ο «Μέντι» μετά την κυριακάτικη γκέλα.

Η επιτακτική ανάγκη «ενεργοποίησης» και καθιέρωσης των μεγάλων συμβολαίων του ρόστερ σε επίπεδο βασικής ενδεκάδας:

Είναι δεδομένο ότι απόψε ο Ολυμπιακός και υποψιασμένος θα είναι στον αγώνα, απέναντι σε μια πολύ ισχυρή και ικανή για όλα Μάλμε και όσοι παίξουν θα κάνουν τα πάντα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εδώ που φτάσαμε, ωστόσο, έχει μεγάλη σημασία για όλον τον οργανισμό, να βγουν μπροστά εκείνοι που πληρώνονται αδρά για να το κάνουν.

Αν δεν πάρουν μπρος παίκτες με το επίπεδο του Ζέλσον Μαρτίνς, του Γουίλιαν, του Βέλντε, του Ολιβέιρα, του Γιάρεμτσουκ, του Ντάνι Γκαρθία, όλοι τους ποιοτικοί και μπαρουτοκαπνισμένοι, είναι λογικό ο βαθμός δυσκολίας κάθε αγώνα να εκτοξεύεται.

Όσο καλή ομάδα κι αν διαθέτουν οι «ερυθρόλευκοι», όσο δουλεμένο κι αν έχει το πλάνο της η τεχνική ηγεσία, χρειάζεται σε αυτό το επίπεδο και η ατομική ποιότητα. Ο θρύλος τα έχει βρει μπαστούνια φέτος σε παιχνίδια που έλειψε η προσωπικότητα, η έμπνευση, το απρόβλεπτο, η υπεροχή στο «ένας με έναν». Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο ο Ολυμπιακός να είναι μακράν η πρώτη ομάδα σε σέντρες, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν περάσει ανεκμετάλλευτες.

Βρισκόμαστε ήδη στα τέλη του Οκτώβρη. Διανύουμε το τελευταίο δεκαήμερο. Αν και τώρα δεν μπουν τα «βαριά όπλα» στην… πρώτη γραμμή της μάχης πότε θα μπουν; Επίσης, έχει σημασία να τους δούμε και να τους θαυμάσουμε όχι μόνο απόψε, αλλά και στο επόμενο παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης και σε όλα όσα ακολουθούν εντός των συνόρων. Μέσα από αυτά τα παιχνίδια, άλλωστε, θα επιτευχθεί ο βασικός φετινός στόχος που είναι η κατάκτηση του τίτλου στα 100 χρόνια ιστορίας, ενώ θα γίνει και η κατάλληλη προετοιμασία για τη συνέχεια της ευρωπαϊκής περιπέτειας που όσο μακριά κι αν πάει φέτος, δεν φτάνει αν δεν συνδυαστεί και με τις εγχώριες κατακτήσεις.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην SPORTDAY που κυκλοφορεί
Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News