Ολυμπιακός: «Ρομπέρτο, πού πλονζάρεις πιο καλά...»
Στις 26 Οκτωβρίου 1999 ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 3-0 από τη Ρεάλ Μαδρίτης στο «Μπερναμπέου», σε έναν αγώνα που έχει μείνει στη συλλογική μνήμη για το καταφανές πέναλτι που του αρνήθηκε ο διαιτητής, Μάρκους Μερκ.
Κανείς δεν θα μάθει ποτέ αν ο Ολυμπιακός θα έπαιρνε θετικό αποτέλεσμα από τη Ρεάλ στον αγώνα της 26ης Οκτωβρίου 1999 στη Μαδρίτη, αν είχε ισοφαρίσει στο 27ο λεπτό.
Έμεινε, εν τέλει, το αίσθημα αδικίας για τον μη καταλογισμό του καθαρού πέναλτι στην απόκρουση του Ρομπέρτο Κάρλος με το χέρι, που θα ζήλευε… και ο Λεβ Γιασίν. Το σκορ ήταν 1-0 με γκολ του Ραούλ από το 21′, όταν ο Σίνισα Γκόγκιτς πλάσαρε σωστά προς την εστία, ύστερα από την αποτυχημένη έξοδο του τερματοφύλακα, Αλμπάνο Μπισάρι.
Δεν υπολόγισε ότι ο Βραζιλιάνος αριστερός μπακ θα έκανε τέτοια απόκρουση. Και, κυρίως, ότι ο Γερμανός διαιτητής, Μάρκους Μερκ, θα έκλεινε τα μάτια στο καταφανές πέναλτι, που θα σήμαινε και την αυτόματη αποβολή του σούπερ σταρ της Ρεάλ.
Ούτε ο βοηθός που σίγουρα είχε καλύτερη οπτική επαφή με τη φάση υπέδειξε την παράβαση στον διαιτητή κι έτσι το ματς συνεχίστηκε με κόρνερ, σαν να είχε αποκρούσει ο Ρομπέρτο Κάρλος με οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματός του. Οι έντονες διαμαρτυρίες του Γκόγκιτς και του Δημήτρη Μαυρογενίδη, που βρισκόταν δίπλα στη φάση, δεν απέφεραν τίποτα.
Οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν μπόρεσαν να ξεπεράσουν το σοκ. Η απουσία του Ζιοβάνι, ο οποίος είχε μαγέψει την Ευρώπη με την εμφάνισή του στο 3-3 του πρώτου γύρου, ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή. Με κορυφαίο παίκτη τον Ρομπέρτο Κάρλος που έπρεπε να είχε αποβληθεί στο 27′, η Ρεάλ κέρδισε το ματς με 3-0. Ο Βραζιλιάνος, μάλιστα, πέτυχε το τρίτο γκολ με κοντινό πλασέ στο 90′, ρίχνοντας αλάτι στην πληγή των «ερυθρόλευκων» που είχε ανοίξει ο Μερκ.
Ο καταξιωμένος άσος της Ρεάλ δεν κατάλαβε ποτέ ότι οι οπαδοί του Ολυμπιακού έφτιαξαν ένα ειρωνικό σύνθημα για εκείνη την απόκρουση δίκην τερματοφύλακα («Ρομπέρτο πού πλονζάρεις πιο καλά, δεξιά ή αριστερά»). Προς τιμήν του, ο Ουαλός τεχνικός της «Βασίλισσας», Τζον Τόσακ, παραδέχθηκε ότι έπρεπε να είχε δοθεί πέναλτι και κόκκινη κάρτα, αλλά η ζημιά είχε γίνει.
Την ίδια ώρα, η Πόρτο νικούσε με 3-1 τη Μόλντε στο «Ντας Άντας» και άφηνε οριστικά τον τρίτο στον όμιλο τον Ολυμπιακό, στους κόλπους του οποίου θα σημειώνονταν σημαντικές εξελίξεις μερικές ημέρες αργότερα. Κανένας δεν το είχε αντιληφθεί τότε, αλλά η καρέκλα του προπονητή, Ντούσαν Μπάγεβιτς, έτριζε και απέμενε μια αφορμή για να σπάσει.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 26 Οκτωβρίου
2014: Με γκολ του Τάσου Αυλωνίτη, ο Ολυμπιακός νικά 1-0 τον Παναθηναϊκό στο μεγάλο ντέρμπι πρωταθλήματος στο «Γ. Καραϊσκάκης».
1999: Ο Μάτζικ Τζόνσον επιστρέφει στη δράση ύστερα από πέντε χρόνια απουσίας, αυτήν τη φορά όμως στο πρωτάθλημα Σουηδίας με τη φανέλα της Μπορός, της οποίας έχει αναλάβει τη χορηγία (μετονομάζοντάς τη σε Μάτζικ Μ7). Στον αγώνα κόντρα στη Σάλεν (84-60) ο απολογισμός του Μάτζικ είναι 11 πόντοι, 9 ριμπάουντ και 14 ασίστ.
1986: Πριν από την έναρξη του αγώνα ΑΕΛ-ΠΑΟΚ στο Αλκαζάρ, οπαδός του «Δικεφάλου« εκτοξεύει φωτοβολίδα με πιστόλι που πετυχαίνει στον λαιμό τον Λαρισαίο καθηγητή, Χαράλαμπο Μπλιώνα, ο οποίος κάθεται στην απέναντι κερκίδα. Παρά τη γρήγορη έλευση του ασθενοφόρου ο 28χρονος Μπλιώνας θα αφήσει την τελευταία του πνοή λίγο πριν φτάσει στο νοσοκομείο της Λάρισας. Είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά που φίλαθλος χάνει τη ζωή του μέσα σε ποδοσφαιρικό γήπεδο από πράξη βίας. Το παράδοξο είναι ότι ο αγώνας διεξάγεται κανονικά (η ΑΕΛ νικά με 2-1), ενώ αρκετό καιρό ο δράστης της δολοφονίας θα εντοπιστεί μέσω φωτογραφιών και θα καταδικαστεί σε οκταετή κάθειρξη.
1984: Ο Μάικλ Τζόρνταν κάνει ντεμπούτο στο ΝΒΑ με τους Σικάγο Μπουλς και σημειώνει 16 πόντους στη νίκη επί του Ουάσινγκτον Μπούλετς με 109-93.
1972: Ο Παναθηναϊκός ηττάται με 2-0 από την ΤΣΣΚΑ Σόφιας στη Λεωφόρο, στη ρεβάνς που επαναλαμβάνεται ύστερα από τη λανθασμένη καταμέτρηση των πέναλτι κατά την κανονική διεξαγωγή της στις 27 Σεπτεμβρίου. Πριν από τη σέντρα, ο μέσος των «πράσινων», Τότης Φυλακούρης, αφήνει στο γήπεδο έναν πετεινό για να κάνει καζούρα στον Ολυμπιακό, ο οποίος μία ημέρα νωρίτερα είχε συντριβεί με 4-0 από την Τότεναμ στο Λονδίνο. Η αθλητική δικαιοσύνη της χώρας θα τον καλέσει σε απολογία για δυσφήμηση του αθλήματος και θα του επιβάλει ποινή αποκλεισμού τεσσάρων αγωνιστικών.
1968: Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στα 70 κιλά της ελληνορωμαϊκής πάλης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Πόλης του Μεξικού, νικώντας στον καθοριστικό αγώνα τον Σοβιετικό Γκενάντι Σαπούνοφ. Πρόκειται για το μοναδικό μετάλλιο που κατακτά η Ελλάδα στη συγκεκριμένη διοργάνωση και το πρώτο ύστερα από το 1960.
1956: Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν λανθασμένα ότι ο διεθνής Ούγγρος μεσοεπιθετικός, Φέρεντς Πούσκας, είχε σκοτωθεί κατά τη διάρκεια οδομαχιών που σημειώθηκαν στη Βουδαπέστη μετά την εισβολή των Σοβιετικών. Λίγες ημέρες αργότερα η πληροφορία θα διαψευστεί, αφού γίνεται γνωστό ότι ο Πούσκας έχει διαφύγει με την Ισπανία μαζί με άλλους ποδοσφαιριστές της Χόνβεντ.
1863: Εκπρόσωποι από ποδοσφαιρικά σωματεία του Λονδίνου συμμετέχουν στην πρώτη συνάντηση της Football Association, στην Ταβέρνα των Ελευθεροτεκτόνων στο Λονδίνο, με σκοπό την δημιουργία ενός κανονισμού ποδοσφαίρου. Μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν συνολικά έξι συναντήσεις , όπου θα παρουσιαστούν οι 14 Κανονισμοί του Ποδοσφαίρου. Παρότι ο όρος soccer πιστεύεται ότι προέρχεται από την σύντμηση των λέξεων SOCial CERemony (κοινωνική εκδήλωση), ο όρος football φαίνεται να υιοθετήθηκε για να διαχωρίσει ότι το παιχνίδι παίζεται από πεζούς και όχι αναβάτες σε άλογα, όπως το πόλο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Super League: Η βαθμολογία μετά το διπλό του Παναθηναϊκού στο Αγρίνιο
- Μάικ Τζέιμς για Ιτούδη: «Είχα χάσει τον σεβασμό μου - Ο,τι κι αν έλεγε, σκεφτόμουν... 'σκάσε'»
- Βεζένκοφ: «Πιθανό το σενάριο να αλλάξει εθνική ομάδα ενόψει Eurobasket - Αυτή είναι η επικρατέστερη χώρα»
- ΠΑΕ Άρης: «Τι ακριβώς εννοείτε κ. Λανουά όταν λέτε touch»;
- Μπόμπι Μόροου: Ο λευκός Αμερικανός που συνέχισε την παράδοση του Όουενς