Super League: Υπάρχει και μικρότερη διαφορά μεταξύ πρώτου και όγδοου!

Το στοιχείο που προκαλεί εντύπωση κοιτάζοντας τη βαθμολογία της Super League, όπως διαμορφώθηκε με το πέρας της 9ης αγωνιστικής, είναι ότι ο όγδοος απέχει μόλις πέντε βαθμούς από τον πρώτο. Ωστόσο, έχει υπάρξει και πιο μικρή διαφορά στο παρελθόν!

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο στη βαθμολογία της Super League 1, τώρα που ολοκληρώθηκε η 9η αγωνιστική, είναι ο συνωστισμός οκτώ ομάδων σε απόσταση μόλις πέντε βαθμών!

Πρώτος είναι ο Άρης με 18 και όγδοος ο Παναθηναϊκός με 13, μια και υστερεί στην ισοβαθμία με τον 7ο Αστέρα Τρίπολης. Ωστόσο, έχουμε δει και πιο συναρπαστικό πρωτάθλημα στο πρόσφατο παρελθόν. Πριν από 22 χρόνια, στο ίδιο χρονικό σημείο της διοργάνωσης, τον πρωτοπόρο από τον όγδοο χώριζαν μόλις τέσσερις βαθμοί!

Αναφερόμαστε μόνο στις περιόδους από το 1992-93 και μετά, οπότε ισχύει το βαθμολογικό σύστημα 3-1-0 που ευνοεί τη δημιουργία μεγαλύτερων διαφορών. Το 2002-03, λοιπόν, ο βαθμολογικός πίνακας είχε διαμορφωθεί ως εξής με το πέρας της 9ης αγωνιστικής:

1. ΠΑΟΚ 18
2. Ηρακλής 18
3. Ολυμπιακός 17
4. Παναθηναϊκός 16
5. Άρης 15
6. Ξάνθη 14
7. ΑΕΚ 14
8. Πανιώνιος 14

Δεν υπήρχαν εκκρεμότητες με αναβληθέντες αγώνες. Η βαθμολογία είχε δημοσιευθεί ακριβώς έτσι το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου 2002 στις αθλητικές εκπομπές της τηλεόρασης (τότε δεν υπήρχε ιστοσελίδα της διοργανώτριας) και την επομένη στις εφημερίδες. Αξίζει, όμως, να κάνουμε ένα flash back στα γεγονότα, για να φρεσκάρουμε αναμνήσεις.

Πρόκειται για τη σεζόν κατά την οποία ο Παναθηναϊκός είχε ξεκινήσει με τρεις ήττες στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές υπό την τεχνική καθοδήγηση του Φερνάντο Σάντος. Μετά την έλευση του Σέρχιο Μαρκαριάν, όμως, πήρε τα πάνω του και πλησίασε γρήγορα την κορυφή. Στο τέλος του α’ γύρου θα αναδεικνυόταν και πρωταθλητής χειμώνα!

Ο Ολυμπιακός ήταν η μοναδική ομάδα που παρέμενε αήττητη, αλλά είχε πέντε ισοπαλίες στα πρώτα εννιά ματς. Δεν θα έκανε πολλές ακόμη στη συνέχεια και θα κατακτούσε τον τίτλο στην ισοβαθμία με το «τριφύλλι», το οποίο νίκησε με 3-0 στη Ριζούπολη για την προτελευταία αγωνιστική (στο πιο αμφιλεγόμενο ντέρμπι των τελευταίων ετών).

Ο πρωτοπόρος ΠΑΟΚ είχε γνωρίσει τη μοναδική του ήττα από την Καλλιθέα στην Τούμπα (!) αλλά στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής νίκησε 4-3 την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η οποία ΑΕΚ, με τον Ντούσαν Μπάγεβιτς ξανά στο «τιμόνι», είχε υποστεί μία εβδομάδα νωρίτερα άλλη μία οδυνηρή ήττα από τον Ακράτητο στα Άνω Λιόσια.

Ο Ηρακλής αποτελούσε την ευχάριστη έκπληξη στο ξεκίνημα της σεζόν, παρότι είχε έναν νέο και άπειρο προπονητή, ο οποίος όμως ήταν δικό του παιδί. Τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς! Με πέντε νίκες, τρεις ισοπαλίες και μόνο μία ήττα, από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, ο «Γηραιός» στόχευε ψηλά.

Οι «κυανέρυθροι» θα κέρδιζαν τελικά το ένα από τα τρία εισιτήρια για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, μαζί με τον Άρη και τον ΠΑΟΚ, ο οποίος έμεινε νωρίς μακριά από τη διεκδίκηση του τίτλου, αλλά κατέκτησε το Κύπελλο. Θυμίζουμε ότι τότε η Ελλάδα έβγαζε τρεις ομάδες στο Champions League (περασμένα μεγαλεία…), θέσεις τις οποίες κατέλαβαν οι τρεις εκπρόσωποι του πάλαι ποτέ ΠΟΚ.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι στο -5 από την κορυφή βρισκόταν η 9η Προοδευτική, η οποία είχε νικήσει 1-0 τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο και είχε μείνει αήττητη και από τον Ολυμπιακό στη Ριζούπολη (0-0). Δεν θα άντεχε, ωστόσο, να κυνηγήσει μέχρι τέλους τους υπόλοιπους.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News