ΑΕΚ: Η πρώτη ελληνική ομάδα που νίκησε στην Αγγλία

Στις 3 Νοεμβρίου 1976 η ΑΕΚ έδωσε συνέχεια στην ήδη σπουδαία πορεία της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με την ιστορική εκτός έδρας νίκη επί της Ντέρμπι Κάουντι. Το μεγάλο ματς του Λάκη Στεργιούδα και το who is who της μεγάλης (τότε) αντιπάλου.

Για τη μεγάλη νίκη της ΑΕΚ επί της Ντέρμπι Κάουντι στο «Μπέιζμπολ Γκράουντ» με 3-2, στις 3 Νοεμβρίου 1976, έχουν γραφτεί σχεδόν τα πάντα.

Το ήδη σπουδαίο επίτευγμα της πρόκρισης στους «16» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ έχει γιγαντωθεί στη συλλογική μνήμη από το γεγονός ότι η Ένωση έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα που κέρδισε αγώνα ευρωπαϊκής διοργάνωσης στην Αγγλία. Μέχρι σήμερα, άλλωστε, λίγοι έχουν επαναλάβει το κατόρθωμα – αν και τα τελευταία χρόνια ο βαθμός δυσκολίας είναι σαφώς υψηλότερος από τότε.

Θα σταθούμε, λοιπόν, λίγο παραπάνω στον MVP της μεγάλης νίκης, η συμβολή του οποίου στην όλη πορεία μέχρι τους «4» εκείνης της διοργάνωσης δεν έχει τονιστεί όσο θα άξιζε. Αναφερόμαστε στον τερματοφύλακα, Λάκη Στεργιούδα (τον βλέπετε δεξιά στην κεντρική μας φωτογραφία, να πανηγυρίζει με τον Στέφανο Θεοδωρίδη και φίλους της ΑΕΚ), ο οποίος έκανε το ματς της ζωής του.

Ο Νίκος Χρηστίδης του έκλεψε τη δόξα στον προημιτελικό με την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, όμως η ΑΕΚ ίσως να μην είχε φτάσει μέχρι εκεί χωρίς τις επεμβάσεις του Στεργιούδα στο ματς του «Μπέιζμπολ Γκράουντ». Το καλό προβάδισμα με 2-0 που είχαν αποκτήσει οι «κιτρινόμαυροι» από το πρώτο παιχνίδι στη Νέα Φιλαδέλφεια θα είχε απειληθεί σοβαρά από το πρώτο ημίχρονο, αν ο Χαλκιδικιώτης τερματοφύλακας δεν έπιανε τα άπιαστα.

Ειδικά η απόκρουση στην κεφαλιά του Τσάρλι Τζορτζ από το ύψος της μικρής περιοχής στο 34′, είναι από τις πιο δύσκολες που θυμόμαστε να έχει πραγματοποιήσει Έλληνας τερματοφύλακας. Για να τον ανταμείψει, μάλιστα, για τη μεγάλη εμφάνιση στην Αγγλία, ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Λουκάς Μπάρλος, του έκανε δώρο ένα αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις του.

Οι Νικολούδης, Στεργιούσας, Ραβούσης και Τάσος κάνουν το σήμα της νίκης στο κρεβάτι του ξενοδοχείου.

Ο Τζορτζ άνοιξε το σκορ στο 53′ και το ματς πήρε φωτιά. Η Ένωση, ωστόσο, διέθετε και επιθετικές αρετές, εκτός από καλό τερματοφύλακα. Ήδη από το 24′ είχε προειδοποιήσει τους Άγγλους με την κεφαλιά του Μίμη Παπαϊωάννου που σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι κι ένα ξέσπασμα στα μισά του δευτέρου μέρους έφερε την ολική ανατροπή.

Ο Τάκης Νικολούδης με απ’ ευθείας φάουλ στο 64′ ισοφάρισε, αφήνοντας την Ντέρμπι να αναζητά ξανά τρία γκολ για την πρόκριση. Στο 77′ ο Τάσος Κωνσταντίνου έγραψε το 1-2 με εκπληκτικό σουτ και προτού προλάβουν να συνέλθουν οι γηπεδούχοι, ήρθε στο 84′ και το 1-3 με ατομική ενέργεια του Βάλτερ Βάγκνερ!

Η Ντέρμπι μείωσε στο 88′ με γκολ του Μπρους Ρίοχ, αλλά δεν πρόλαβε να αποτρέψει ούτε την ήττα. Η ΑΕΚ είχε γράψει Ιστορία, όμως τα καλύτερα δεν είχαν έρθει ακόμα.

Πόσο καλή ήταν η Ντέρμπι

Ένα πράγμα ακόμα που δεν τονίζεται συχνά στις αναδρομές σ’ εκείνον τον αγώνα είναι το πόσο καλή ομάδα ήταν η Ντέρμπι Κάουντι και ποιους παίκτες είχε στις τάξεις της.

Το όνομά της δεν προκαλεί εντύπωση στους σημερινούς φιλάθλους, αφού τα τελευταία χρόνια έχει περιπέσει στην ανυποληψία. Τότε, όμως, ήταν κάτι πολύ παραπάνω από μια ομάδα που απλώς έτυχε να βγει στην Ευρώπη χάρη σε μία καλή πορεία στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Από το 1967, όταν ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ο μεγάλος Μπράιαν Κλαφ, η Ντέρμπι άρχισε την ανοδική της πορεία. Το 1969 κέρδισε την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία, έχοντας στις τάξεις της έμπειρους άσους όπως ο Ντέιβ Μακέι (νταμπλούχος με την Τότεναμ το 1961) και ο Άλαν Χίντον ή μετέπειτα διεθνείς, όπως ο Ρόι Μακ Φάρλαντ κι ο Σκωτσέζος Τζον Ο’Χέαρ.

Η απόλυτη καταξίωση ήρθε την περίοδο 1971-72, όταν κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, ύστερα από σκληρή μάχη με τις Λιντς, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι, τις οποίες άφησε πίσω της με ένα βαθμό διαφορά (58 έναντι 57)! Την σεζόν που ακολούθησε έδειξε την αξία της και στην Ευρώπη, φτάνοντας στους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου την απέκλεισε δύσκολα η Γιουβέντους.

Από το 1970 ανήκε στη δύναμή της και ο Σκωτσέζος μέσος, Άρτσι Γκέμιλ, ο οποίος την οδήγησε στην κατάκτηση και δεύτερου πρωταθλήματος τη σεζόν 1974-75, όταν πια τον Κλαφ είχε διαδεχθεί στην τεχνική ηγεσία ο παλαίμαχος άσος της, Μακέι. Επιθετικά όπλα ήταν ο Μπρους Ρίοχ, ο Κέβιν Χέκτορ και ο Ρότζερ Ντέιβις, όλοι τους καταξιωμένοι στα βρετανικά γήπεδα.

Η είσοδος της ΑΕΚ και της Ντέρμπι Κάουντι στο «Μπέιζμπολ Γκράουντ», το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου 1976.

Τη σεζόν που αντιμετώπισε την ΑΕΚ είχε αρχίσει η παρακμή, που θα την έφερνε στη Β’ Κατηγορία το 1980. Η Ντέρμπι Κάουντι, όμως, παρέμενε μία ισχυρότατη ομάδα, που δεν ήταν εύκολο να αντιμετωπιστεί από μία ελληνική, οι παίκτες της οποίας δεν είχαν παραστάσεις από μεγάλους ευρωπαϊκούς αγώνες – διότι από πλευράς ταλέντου δεν νομίζουμε να υστερούσαν.

Γι’ αυτό η πρόκριση της Ένωσης παραμένει μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία των ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης. Και ίσως η πιο δύσκολη απ’ όσες πέτυχε η ομάδα του Φράντισεκ Φάντρονκ στη μυθική πορεία της σ’ εκείνο το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 3 Νοεμβρίου

2023: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο δημοσιογράφος, Βασίλης Γεωργίου.

2010: Στον αγώνα Ολυμπιακός-Μάλαγα 93-66, ο Θοδωρής Παπαλουκάς γίνεται ο δεύτερος παίκτης που πιάνει τις 200 συμμετοχές στην Ευρωλίγκα. Προηγήθηκε ο Τζέι Αρ Χόλντεν, στην πρεμιέρα της ίδιας περιόδου.

1999: Για πρώτη φορά στην ιστορία του Champions League μία γυναίκα, η 37χρονη Γαλλίδα Νέλι Βινί, ορίζεται βοηθός διαιτητή στην συνάντηση Μόλντε-Ρεάλ Μαδρίτης (0-1).

1997: Αποσύρεται από τις ιπποδρομίες ο Γουίλι Σουμέικερ, ένας από τους μεγαλύτερους αναβάτες όλων των εποχών.

1991: Ο Άιρτον Σένα κατακτά τον τρίτο και τελευταίο παγκόσμιο τίτλο του στη Formula 1, τερματίζοντας πρώτος στο γκραν πρι της Αδελαΐδας, στην Αυστραλία.

1985: Ο Αλέν Προστ κατακτά τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο στη Formula 1. Αν και δεν τερματίζει στο τελευταίο γκραν πρι, στην Αδελαΐδα, ο Γάλλος τερματίζει πρώτος στη γενική κατάταξη των οδηγών με 23 βαθμούς διαφορά από τον Ιταλό, Μικέλε Αλμπορέτο.

1982: Πεθαίνει ο δημοσιογράφος Νίκος Γκούμας, ένας από τους καλύτερους γνώστες της αθλητικής ιστορίας του τόπου με θητεία στην εφημερίδες «Ακρόπολις» και «Αθλητική Ηχώ».

1962: Ο Γουίλτ Τσάμπερλεν σημειώνει 72 πόντους στην ήττα των Σαν Φρανσίσκο Γουόριορς από τους Λος Άντζελες Λέικερς με 127-115.

1950: Η Αργεντινή κερδίζει το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μπάσκετ, το οποίο διεξάγεται στο Μπουένος Άιρες υπό την αιγίδα της FIBA. Στον καθοριστικό αγώνα του τελικού ομίλου, η Αργεντινή επικρατεί με 64-50 των ΗΠΑ με πρώτο σκόρερ τον Όσκαρ Φούρλονγκ, ο οποίος αναδεικνύεται και MVP της διοργάνωσης.

1929: Η Πρόβιντενς γίνεται η πρώτη ομάδα του NFL που φιλοξενεί αγώνα υπό το φως προβολέων, εναντίον των Κάρντιναλς.

1926: Η Ουρουγουάη κατακτά το Κόπα Αμέρικα για έκτη φορά στην ιστορία της.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News