Nations League: Η τολμηρή ιδέα της UEFA που ωφέλησε τους πάντες

Από την έναρξη του το 2018, το Uefa Nations League έχει πετύχει κάτι που αδυνατούσε να κάνει το σύνολο των διεθνών διοργανώσεων.

Η ιδέα που είχε η Uefa για το Nations League φαίνεται να πέτυχε, οικονομικά και ποδοσφαιρικά. Πολλές χώρες που αδυνατούσαν να περνάνε στις μεγάλες διοργανώσεις και γινόντουσαν μερικές φορές <<σάκος του μποξ>> πλέον έγιναν υπολογίσιμες δυνάμεις χάρης στη νέα διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδία.

Παρόλο τις δικαιολογημένα παράπονα των ποδοσφαιριστών για το αυξημένο πρόγραμμα, το Nations League έδωσε την ώθηση σε μικρομεσαίες εθνικές ομάδες να κυνηγήσουν το όνειρο. Ομάδες που έμεναν συνέχεια με το παράπονο, πλέον δημιουργούν τις πιο ωραίες ιστορίες τη στιγμή που η Uefa πλουτίζει ακόμη περισσότερο χάρης σε αυτό το γεγονός.

Πρόκειται για win-win από τις δύο πλευρές.

Βέβαια το πως αύξησε τα κέρδη της η Uefa είναι προφανές, όμως το πως ομάδες άρχισαν να ανεβαίνουν χάρις αυτό το σύστημα είναι μία ερώτηση που έχουν πολλοί.

Πώς το Nations League βοήθησε τις εθνικές ομάδες να ανέβουν επίπεδο

Το Nations League, που ήρθε για να αντικαταστήσει τα φιλικά χωρίς ουσία, όταν δεν υπήρχε στο ημερολόγιο κάποια διοργάνωση ή προκριματικά, είχε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο. Ήθελε να βοηθήσει πολλές ομάδες που βρισκόντουσαν χαμηλά στην κατάταξη της Uefa, να διεκδικήσουν εισιτήρια στις μεγάλες διοργανώσεις μέσω των επιδόσεων σε αυτό το νέο τουρνουά.

Ο χωρισμός σε τέσσερις κατηγορίες, με βάση την κατάταξη των ομάδων έδινε δικαίωμα στις μικρομεσαίες ομάδες να παίζουν με ισοδύναμους αντιπάλους, ελπίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα βρεθούν σε κάποια μεγάλη διοργάνωση.

Ήδη από την πρώτη διοργάνωση, είδαμε Β.Μακεδονία και Γεωργία να παίζουν μεταξύ τους, ώστε να πάρουν ένα εισιτήριο για το πρώτο τους Euro, ενώ στα ημιτελικά είχαν κερδίσει Κόσοβο και Λευκορωσία αντίστοιχα. Η παρουσία της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro ήταν η πρώτη επιτυχία του συστήματος αυτού.

Σε αυτή την πρώτη έκδοση του τουρνουά, ομάδες σαν το Κόσοβο και το Καζακστάν προβιβάστηκαν από την τέταρτη στη τρίτη κατηγορία.

Η επιτυχημένη συνέχεια

Πέρασαν έξι χρόνια από την δημιουργία αυτής της διοργάνωσης και στη διάρκεια αυτή άλλο ένα <<αουτσάιντερ >> η Γεωργία προκρίθηκε στο πρώτο της Euro μέσω αυτού του συστήματος.

Η Ελλάδα αντίστοιχα παλεύει για να μπει στη μεγαλύτερη κατηγορία της διοργάνωσης, εκεί που παίζουν όλες οι πρωτοκλασάτες ομάδες. Να θυμίσουμε ότι η Εθνική μας είχε ξεκινήσει από την τρίτη κατηγορία στην πρώτη έκδοση του τουρνουά αυτού.

Η Ελλάδα τότε είχε και στον όμιλο την Ουγγαρία, η οποία ανέβηκε ως την πρώτη κατηγορία και παραλίγο το 2022 να προκριθεί στο Final-4 της διοργάνωσης, εκεί όπου παίζουν για το τρόπαιο. Ένα τρόπαιο που δίνει κίνητρο και λεφτά στα μεγαθήρια για να πάρουν στα σοβαρά αυτή τη διοργάνωση.

Μια ομάδα που δεν είχε κάνει νίκη για 20 χρόνια, το μικροσκοπικό Σαν Μαρίνο όχι μόνο κατάφερε να σπάσει αυτή την κατάρα στο Nations League, αλλά την Δευτέρα (18/11) με νίκη απέναντι στο Λιχτενστάιν περνάει απευθείας στην τρίτη κατηγορία, ενώ σε περίπτωση ισοπαλίας θα δώσει μπαράζ ώστε να προκριθεί σε αυτήν.

Υπάρχουν ακόμη αμέτρητες ιστορίες σαν αυτή της Εσθονίας, η οποία από το πουθενά βρέθηκε να παίζει πλέι-οφ πρόκρισης σε Euro, επειδή προκρίθηκε μέσω, καλά μαντέψατε, του Nations League. Παρόμοια ιστορία είναι και του αντιπάλου της Ελλάδας στα ημιτελικά των πλέι-οφ πρόκρισης, του Καζακστάν.

Τα εισιτήρια θα μοιραστούν παντού ενόψει Μουντιάλ

Στο δεύτερο Nations League που έπεσε πάνω στα προκριματικά του Μουντιάλ, δεν ισχύε το ίδιο για τις θέσεις που δίνονται στο Euro. Παρόλα αυτά η Αυστρία και η Τσεχία είχαν τη δεύτερη ευκαιρία, λόγω της επίδοσης τους στην Β’κατηγορία της διοργάνωσης.

Αυτή τη φορά όμως, το Μουντιάλ θα έχει 48 ομάδες από τις 36 στις προηγούμενες διοργανώσεις, έτσι αυτομάτως η Uefa αντί για 13 εισιτήρια δίνει 16 συνολικά. Το Nations League χαρίζει τέσσερα εισιτήρια δεύτερης ευκαιρίας, έναντι δύο το 2022, στους κορυφαίους της κατάταξης οι οποίοι δεν έχουν προκριθεί μέσω των προκριματικών.

Πρόκειται για ένα κερδοφόρο για όλους πρότζεκτ που επέφερε καρπούς πολύ γρήγορα. Ήταν ότι πρέπει για να λυθούν ταυτόχρονα δύο προβλήματα, τα οποία δεν είχαν λυθεί μέσω των προκριματικών τόσα χρόνια, τα αδιάφορα φιλικά και η χαοτική διαφορά ανάμεσα στις εθνικές ομάδες.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News