Σαν Σήμερα - Ντούσαν Μπάγεβιτς: Το ντεμπούτο του με την ΑΕΚ ήταν... πριγκιπικό
Στις 18 Δεκεμβρίου 1977 άρχισε να γράφεται η ιστορία αγάπης ανάμεσα στους οπαδούς της ΑΕΚ και τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος έκανε εκείνη τη μέρα το επίσημο ντεμπούτο του με την κιτρινόμαυρη φανέλα.
Η νίκη της ΑΕΚ επί της Καστοριάς με 1-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια, στις 18 Δεκεμβρίου 1977, την έφερε ένα βήμα πιο κοντά στον τίτλο της πρωταθλήτριας. Το ιστορικό γεγονός, ωστόσο, ήταν άλλο.
Σε εκείνο το παιχνίδι έκανε το επίσημο ντεμπούτο του με την Ένωση ο καταξιωμένος άσος που είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι. Ο διεθνής Γιουγκοσλάβος επιθετικός, Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος έθελξε με το αρχοντικό του στιλ τους χιλιάδες φιλάθλους που είχαν αψηφήσει το κρύο για να βρεθούν εκείνο το απόγευμα κοντά στην αγαπημένη τους ομάδα.
Ένας σοβαρός τραυματισμός στον μηνίσκο σε ένα φιλικό προετοιμασίας με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας (4-0), είχε θέσει νοκ άουτ τον Μπάγεβιτς λίγες εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της μεταγραφής του από τη Βελέζ Μόσταρ. Έτσι, καθυστέρησε σημαντικά το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα, δεν του άφησε όμως κανένα κουσούρι.
Αν και δεν σκόραρε στην παρθενική του εμφάνιση (το γκολ της νίκης πέτυχε ο Τάσος Κωνσταντίνου με πέναλτι στο 43′), ο Ντούσκο είχε εξαιρετική απόδοση κι έδειξε με το «καλημέρα» ότι θα ανέβαζε επίπεδο την ΑΕΚ. Ήταν κάτι που δεν προκάλεσε ιδιαίτερη έκπληξη, αφού ως ποδοσφαιριστής δεν ήταν εντελώς άγνωστος στο ελληνικό κοινό.
Μπορεί η Βελέζ να μην συγκαταλεγόταν ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις του γιουγκοσλαβικού πρωταθλήματος, ο Μπάγεβιτς όμως ήταν βασικό στέλεχος της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας και είχε συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974. Μάλιστα, είχε σημειώσει χατ τρικ στο 9-0 επί του Ζαΐρ, που αποδείχθηκε και η μοναδική νίκη των «Πλάβι» στη διοργάνωση.
Toν Δεκέμβριο του 1973, εξάλλου, είχε πρωταγωνιστήσει (θετικά και αρνητικά) στο 4-2 της Γιουγκοσλαβίας επί της Ελλάδας στο Φάληρο, με το οποίο η ομάδα του οδηγήθηκε σε μπαράζ για την πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ με αντίπαλο την Ισπανία. Πρώτα άνοιξε το σκορ στο 12′, αλλά στο 32′ αποβλήθηκε για εκτός φάσης χτύπημα στον Λάκη Γκλέζο. Είχε παίξει βασικός και στο πρώτο ματς στο Βελιγράδι, τον Νοέμβριο του 1972 (1-0 για τους «Πλάβι»).
Στην ΑΕΚ, βέβαια, εξελίχθηκε σε κάτι παραπάνω από έναν πολύτιμο ποδοσφαιριστή. Το κοντέρ άρχισε να γράφει τρεις ημέρες αργότερα, στο 6-1 επί των Χανίων για το Κύπελλο Ελλάδας, όπου σημείωσε χατ τρικ. Γρήγορα ενσωματώθηκε στην πολύ καλή ομάδα που ήδη διέθετε η Ένωση και είχε καθοριστική συμβολή στο νταμπλ που έκανε στο τέλος της σεζόν. Στον τελικό του Κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ, μάλιστα, ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής της νίκης με 2-0, αφού σημείωσε το πρώτο γκολ με κεφαλιά και έδωσε… στο πιάτο το δεύτερο στον Θωμά Μαύρο. Εξίσου πολύτιμη ήταν η συνεισφορά του και στο πρωτάθλημα του 1979.
Το προσωνύμιο «ο πρίγκιπας του Νερέτβα», που οφείλεται στο ντελικάτο στιλ παιχνιδιού του και τον ποταμό που διασχίζει τη γενέτειρά του, το Μόσταρ της Ερζεγοβίνης, είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά που έχουν δοθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Το δικαίωσε και ως προπονητής της ΑΕΚ, από το 1988 έως το 1996, περίοδο κατά την οποία λατρεύτηκε από τους οπαδούς του συλλόγου περισσότερο από κάθε άλλο πρόσωπο που την υπηρέτησε στο παρελθόν.
Γι’ αυτό η αποχώρησή του για τον Ολυμπιακό οδήγησε σε πρωτοφανείς ακρότητες, που δεν έλαβαν τέλος ακόμα κι όταν ο Μπάγεβιτς επέστρεψε, ως άλλος «άσωτος υιός», στον πάγκο της ΑΕΚ το καλοκαίρι του 2002, αλλά και στην τρίτη θητεία, που έληξε άδοξα το 2010. Τώρα που ο χρόνος έχει γιατρέψει τις πληγές, ωστόσο, μένει η εκτίμηση για την πολύπλευρη προσφορά του στην Ένωση.
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 18 Δεκεμβρίου
2022: Η Αργεντινή κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, αφού επικρατεί στον πιο συναρπαστικό τελικό στην ιστορία της διοργάνωσης της Γαλλίας με 4-2 στα πέναλτι (3-3 στα 120′). Ήρωας της διαδικασίας είναι ο τερματοφύλακας, Εμιλιάνο Μαρτίνες, ενώ ο Λιονέλ Μέσι κερδίζει τον τίτλο του MVP της διοργάνωσης. Ο Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος πετυχαίνει και τα τρία γκολ της Γαλλίας, γίνεται μόλις ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία με χατ τρικ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τον Άγγλο, Τζεφ Χαρστ, το 1966.
2021: Η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού, νικά 14-11 τη ρωσική Κίνεφ Κίρισι, και κατακτά το Σούπερ Καπ Ευρώπης για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Αυτός είναι ο πέμπτος ευρωπαϊκός τίτλος για τις «ερυθρόλευκες», οι οποίες έχουν στο παλμαρέ τους δύο Σούπερ Καπ, δύο Ευρωλίγκες κι ένα LEN Trophy.
2008: Ο Ολυμπιακός συντρίβει με 4-0 τη Χέρτα Βερολίνου στο «Γ. Καραϊσκάκης» και προκρίνεται πανηγυρικά στους «32» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Τα γκολ πετυχαίνουν οι Ντουντού Σεαρένσε (55′), Λουτσιάνο Γκαλέτι (66′), Βασίλης Τοροσίδης (86′) και Λουίζ Ντιόγκο (88′).
2000: Σπάνια επίδειξη «ευ αγωνίζεσθαι» κάνει ο Ιταλός επιθετικός της Γουέστ Χαμ, Πάολο Ντι Κάνιο, στον αγώνα εναντίον της Έβερτον (1-1), όταν αντί να προωθήσει τη μπάλα στα δίχτυα σταματάει τον αγώνα για να προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες στον πεσμένο αντίπαλο τερματοφύλακα. Ο ίδιος παίκτης είχε εξοργίσει την βρετανική κοινή γνώμη στις 26 Σεπτεμβρίου 1998, όταν είχε σπρώξει με δύναμη τον διαιτητή του αγώνα με την Άρσεναλ, Πολ Άλκοκ, ενέργεια που του στοίχισε ποινή 11 αγωνιστικών.
1994: Η Ελλάδα νικά με 1-0 τη Σκωτία στο ΟΑΚΑ, με εύστοχο πέναλτι του Στράτου Αποστολάκη στο 16′ και κάνει το 4×4 στον προκριματικό όμιλο του Euro ’96.
1974: Η Ελλάδα σπάει μια παράδοση 40 χρόνων όταν νικά με 2-1 τη Βουλγαρία στο παλιό Στάδιο Καραϊσκάκη με γκολ των Σταύρου Σαράφη και Αντώνη Αντωνιάδη.
1971: Πραγματοποιείται ιστορική Γενική Συνέλευση στον Ολυμπιακό, την οποία είχε συγκαλέσει ο πρόεδρος, Νίκος Γουλανδρής, κατά την οποία εγγράφονται στον σύλλογο 481 νέα μέλη. Ανάμεσά τους είναι και οι Σωκράτης Κόκκαλης και Μιλτιάδης Μαρινάκης. Μέχρι τότε, μέλη της ομάδας του Ολυμπιακού ήταν οι “100 Αθάνατοι”, ισόβια μέλη που έπαιρναν τις αποφάσεις.
1971: Πεθαίνει σε ηλικία 69 ετών ο Μπόμπι Τζόουνς, ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες του γκολφ. Οι παίκτες στο Old Course του St. Andrew σταματούν να παίζουν όταν η σημαία μπροστά από την 18η τρύπα τοποθετείται μεσίστια για τον παίκτη που μεταξύ 1923 και 1930 κυριάρχησε κερδίζοντας τουλάχιστον ένα εθνικό πρωτάθλημα κάθε χρόνο.
1963: Ο Αυστραλός δρομέας, Ρον Κλαρκ, καταρρίπτει το ρεκόρ των 10.000 μ. με χρόνο 28:15.6, σε αγώνες που διεξάγονται στη Μελβούρνη. Ενάμισι χρόνο αργότερα, στις 14 Ιουλίου 1965 στο Όσλο, θα συντρίψει το ρεκόρ του και θα γίνει ο πρώτος αθλητής που θα κατέβει τα 28 λεπτά (27:39.4).
1956: Απονέμεται για πρώτη φορά η «Χρυσή Μπάλα», το βραβείο του γαλλικού περιοδικού «France Football» για τον καλύτερο Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς. Ο 41χρονος Άγγλος μέσος, Στάνλεϊ Μάθιους, επιλέγεται ως ο κορυφαίος από ένα πάνελ 49 Ευρωπαίων δημοσιογράφων.
1952: Ο θρύλος της πυγμαχίας, Σούγκαρ Ρέι Ρόμπινσον, ανακοινώνει την αποχώρησή του από τα ρινγκ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός Μεταγραφές: Η τόνωση της δημιουργίας και ο Αντρέ Όρτα
- Παναθηναϊκός: Για «προφορική συμφωνία Βιτόρια - Αλ Σαμπάμπ» γράφουν οι Σαουδάραβες!
- Γιάννης Αντετοκούνμπο: «Τα λεφτά θα πάνε στα ψώνια των Χριστουγέννων»
- Μιγιάτοβιτς: «Ο Πετρούσεφ είναι παίχτης επιπέδου ΝΒΑ – Δεν του λείπει κάτι στο παιχνίδι του»
- Βαγγέλης Μαρινάκης: Οι αναφορές στη Βραζιλία για τη Σάο Πάολο και ποιο το σχέδιο