Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Η πρώτη κοινή εμφάνιση της «Αγίας Τριάδας»

Ο Ντένις Λο έφυγε από τη ζωή μία ημέρα πριν από μία σημαντική επέτειο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στις 18 Ιανουαρίου 1964 εκείνος κι ο Μπόμπι Τσάρλτον βρέθηκαν για πρώτη φορά μαζί στην εντεκάδα με τον Τζορτζ Μπεστ.

Η μοίρα το θέλησε έτσι ώστε ο Ντένις Λο να αφήσει την τελευταία του πνοή μία ημέρα πριν από την εξηκοστή πρώτη επέτειο του ντεμπούτου της «Αγίας Τριάδας» της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ήταν 18 Ιανουαρίου 1964 όταν οι δύο πιο «παλιοί» θρύλοι της μεγάλης ομάδας του Ματ Μπάσμπι, εκείνος κι ο Μπόμπι Τσάρλτον, βρέθηκαν στην ίδια εντεκάδα με τον 17χρονο Τζορτζ Μπεστ, σε έναν αγώνα με τη Γουέστ Μπρόμιτς Άλμπιον στο «Χόθορνς». Η άνετη νίκη με 4-1 σήμανε την έναρξη μιας νέας εποχής, κάτι που εκτιμήθηκε φυσικά χρόνια αργότερα, όταν και οι τρεις μεγάλοι ποδοσφαιριστές είχαν ολοκληρώσει τις καριέρες του.

Μια σειρά απο συγκυρίες δεν είχε επιτρέψει να σμίξουν οι τρεις ταλαντούχοι άσοι ακόμα νωρίτερα. Ο Ματ Μπάσμπι είχε χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά τον Μπεστ στις 17 Σεπτεμβρίου 1963, στον αγώνα του πρώτου γύρου με τη Γουέστ Μπρομ στο Ολντ Τράφορντ (1-0). Τότε, όμως, απουσίαζε από την εντεκάδα ο Λο και στη συνέχεια ο μάνατζερ των «κόκκινων διαβόλων» άφησε τον νεαρό Βορειοϊρλανδό άσο εκτός ομάδας για τους επόμενους τρεις μήνες.

Τον επανέφερε στις 28 Δεκεμβρίου 1963, στην εντός έδρας νίκη επί της Μπέρνλι με 5-1 όπου ο Μπεστ πέτυχε και το παρθενικό του γκολ. Όμως ο Λο απουσίαζε και πάλι λόγω τραυματισμού. Στις 11 Ιανουαρίου 1964, όταν η Γιουνάιτεντ γνώρισε την ήττα από την Μπέρμιγχαμ στο «Ολντ Τράφορντ» (1-2), ο Λο επέστρεψε στην κορυφή της επίθεσης και ο Μπεστ αγωνίστηκε ξανά, απουσίαζε όμως ο Τσάρλτον λόγω ενός τραυματισμού στον θώρακα.

Έτσι, η ιστορία της ξεχωριστής αυτής τριάδας παικτών, το άγαλμα των οποίων έξω απ’ το γήπεδο της Γιουνάιτεντ αποτελεί ένα από τα αξιοθέατα ολόκληρης της πόλης του Μάντσεστερ, άρχισε να γράφεται στις 18 Ιανουαρίου 1964. Μάλιστα, οι τρεις τους πέτυχαν όλα τα γκολ της άνετης νίκης με 4-1 επί της Γουέστ Μπρομ, δηλώνοντας με το «καλημέρα» ότι κάτι άλλαζε.

Ο Τσάρλτον άνοιξε το σκορ στο 19′ και στο δεύτερο ημίχρονο, αφού οι γηπεδούχοι είχαν ισοφαρίσει στο 40′ με τον Τέρι Σίμσον, ανέλαβαν δράση οι επιθετικοί. Στο 49′ ο Μπεστ έδωσε ξανά προβάδισμα στη Γιουνάιτεντ και δύο λεπτά ανάγκασε σε δύσκολη απόκρουση τον τερματοφύλακα Ρέι Πότερ και στην εξέλιξη της φάσης ο Λο σημείωσε το τρίτο γκολ. Στο 89′ πάλι ο Λο έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη των «κόκκινων διαβόλων» γράφοντας το τελικό 1-4.

Περισσότεροι από 25.000 θεατές είχαν βρεθεί εκείνη την ημέρα στο «Χόθορνς» και φυσικά δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι είχαν γίνει μάρτυρες μίας ξεχωριστής στιγμής στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Με την «Αγία Τριάδα» στη σύνθεσή της, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Αγγλίας το 1965 και το 1967 και το 1968 εκπλήρωσε την προφητεία που είχε κάνει ο Μπάσμπι, στον απόηχο της αεροπορικής τραγωδίας του Μονάχου το 1958, μια και κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών – αν και ο Λο έχασε λόγω τραυματισμού στο γόνατο τους ημιτελικούς με τη Ρεάλ Μαδρίτης (1-0, 3-3) και τον τελικό με την Μπενφίκα (4-1 στην παράταση).

Μέσα σε λίγα χρόνια και τα τρία μέλη της «ΑγίαςΤριάδας» κέρδισαν τη «Χρυσή Μπάλα», έπαθλο που αφορούσε τότε τον κορυφαίο Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς. Ο Λο το 1964, ο Τσάρλτον το 1966 (ήταν, άλλωστε, ο ηγέτης της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Αγγλίας) και ο Μπεστ το 1968. Η κοινή πορεία τους με τη φανέλα της Γιουνάιτεντ σταμάτησε το 1973, όταν ο Τσάρλτον κρέμασε τα παπούτσια του και ο Λο μετακινήθηκε στη συμπολίτισσα Σίτι. Ο Μπεστ θα έφευγε λίγους μήνες αργότερα, αφού στο μεταξύ οι καταχρήσεις είχαν ρίξει την απόδοσή του.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είχε πει για τους άσους της «Αγίας Τριάδας» ο συμπαίκτης τους, Πάντι Κρένραντ. «Όσο δύσκολο κι αν ήταν ένα παιχνίδι, ήξερες πάντοτε ότι ο Μπόμπι μπορούσε να εξαπολύσει έναν κεραυνό από οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου, ο Ντένις θα δημιουργούσε ευκαιρία απ’ το τίποτε μες στην περιοχή και ο Τζορτζ ήταν ικανός να κάνει κάτι μαγικό».

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 18 Ιανουαρίου

2000: Στη νίκη επί της Σαβίνσκι με 68-44 για το Κύπελλο Σαπόρτα, η ΑΕΚ ισοφαρίζει το ρεκόρ καλύτερης αμυντικής επίδοσης στα κύπελλα Ευρώπης που κρατούσε τριάντα χρόνια. Είχε δεχθεί 44 πόντους και την περίοδο 1970-71 στην προκριματική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο ματς με τη μαροκινή Ραμπάτ (95-44).

1998: Πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο προπονητής ποδοσφαίρου, Νταν Γεωργιάδης, ο οποίος είχε περάσει και από τον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας τη διετία 1968-69.

1992: Οι οπαδοί του Άρη υποδέχονται με ύβρεις τον Γιάννη Ιωαννίδη, ο οποίος εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο ως προπονητής του Ολυμπιακού. Οι «κίτρινοι» κερδίζουν το ματς με 81-74 παρά τις απουσίες των Γιαννάκη, Λυπηρίδη, Αγγελίδη.

1991: Διεξάγεται ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας του Αυστραλιανού Όπεν (5 ώρες και 11 λεπτά) ανάμεσα στον Γερμανό Μπόρις Μπέκερ και τον Ιταλό Όμαρ Καμπορέζε (3-2).

1989: Ο Παναθηναϊκός προκρίνεται στο Final-4 του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο βόλεϊ, με τη νίκη του με 3-1 επί της Μπόσνα Σαράγεβο, έχοντας κορυφαίο παίκτη τον Στέλιο Καζάζη.

1980: Οι σκύλοι εισάγονται στα ελληνικά σώματα ασφαλείας και επιτρέπεται η χρήση τους στα γήπεδα.

1968: Η ΑΕΚ προκρίνεται στους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων μπάσκετ, χάρη στη νίκη της με 85-65 επί της ισπανικής Βιτόρια.

1961: Ο Σοβιετικός άλτης του ύψους, Βαλέρι Μπρούμελ, καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ όταν υπερβαίνει τα 2.23 μ. στη Μόσχα. Θα παραμείνει κάτοχός του μέχρι το 1971, καταρρίπτοντάς το συνολικά πέντε φορές και θα το ανεβάσε στο 2.28.

1958: Ο Γουίλιαμ Ο’Ρι των Μπόστον Ρούινς είναι ο πρώτος μαύρος παίκτης που αγωνίζεται στο επαγγελματικό πρωτάθλημα χόκεϊ (NHL).

1953: Φιλοξενείται για πρώτη φορά αγώνας της Formula 1 στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στο Μπουένος Άιρες, με την είσοδο στο κοινό να είναι ελεύθερη. Στον 32ο γύρο η Ferrari του Νίνο Φαρίνα παρασύρει και σκοτώνει δέκα ανθρώπους και τραυματίζει σοβαρά άλλους 40.

1923: Ψηφίζεται το νομοθετικό διάταγμα με το οποίο αντικαθίσταται το Ιουλιανό ημερολόγιο από το Γρηγοριανό. Με την αλλαγή αυτή η 16η Φεβρουαρίου «βαφτίζεται» 1η Μαρτίου, έτσι ώστε να διορθωθεί ένα λάθος 13 ημερών που έχει δημιουργηθεί στους υπολογισμούς από τη στιγμή που πρωτοεφαρμόστηκε, το 45 μ.Χ., από τον Ιούλιο Καίσαρα με την βοήθεια του Έλληνα Σωσιγένη.

1879: Η Αγγλία νικά την Ουαλία με 2-1 στο Κένινγκτον Όβαλ, στην πρώτη ποδοσφαιρική αναμέτρησή τους.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News