Alter Ego Media: Ο «καινούργιος» κλάδος και τα... λεφτά στο τραπέζι
Ο μετασχηματισμός των media σε παγκόσμιο επίπεδο και πώς τοποθετείται ο μεγαλύτερος ελληνικός όμιλος του χώρου. Η ελκυστική αποτίμηση σε σύγκριση με την Ευρώπη. Η στρατηγική του Βαγγέλη Μαρινάκη στη Δημόσια Προσφορά.
Την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της Alter Ego Media στο ΧΑΑ.
Η εισαγωγή παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, μιας και έχουμε μία νέα έκδοση, σε έναν καινούργιο κλάδο για το χρηματιστήριο. Γιατί καινούριο κλάδο, ίσως αναρωτηθεί κανείς. Μια ματιά στην Ευρώπη και την Αμερική θα δώσει την απάντηση. Οι αλλαγές στον κλάδο των Media είναι σαρωτικές. Οι εταιρείες μετασχηματίζονται με αντικείμενο εντελώς διαφορετικό από το παρελθόν και ο Όμιλος του Βαγγέλη Μαρινάκη έχει ήδη θέσει τις βάσεις για τη μετεξέλιξή του σε ένα Media Tech Group, μέσα από επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και στην παραγωγή περιεχομένου.
Ας περάσουμε όμως στους αριθμούς. Με βάση τα στοιχεία των πρόσφατων χρηματιστηριακών αναλύσεων για την έκδοση, η εταιρεία θα έχει λειτουργική κερδοφορία άνω των 50 εκατ. ευρώ για το 2025, μηδενικό δανεισμό και ανώτατη τιμή μετοχής τα 4 ευρώ.
Ο δημοφιλής για τέτοιου είδους εταιρείες πολλαπλασιαστής EV/EBITDA είναι περίπου 3,3 φορές για το 2025, όταν οι αντίστοιχες εταιρείες στο εξωτερικό με αντικείμενο τόσο το broadcasting, όσο και τις εκδόσεις διαπραγματεύονται πολύ ψηλότερα. Έμπειρος αναλυτής της αγοράς, που έχει κάνει τη χαρτογράφηση του κλάδου, το εκτίμησε κοντά στις 8 φορές για εταιρείες που δραστηριοποιούνται και στους δύο τομείς.
Όπως φαίνεται, υποστηρίζουν άνθρωποι που παρακολουθούν τη διαδικασία, κάποιος αφήνει λεφτά στο τραπέζι. Η εξήγηση είναι απλή και έχει ονοματεπώνυμο: Βαγγέλης Μαρινάκης.
Ο κύριος μέτοχος της Alter Ego Media είναι βαθύς γνώστης των αγορών. Έχει παρουσία άνω των 17 ετών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και γνωρίζει καλά ότι η επιτυχία ενός IPO συνίσταται στην καλή πορεία της μετοχής μετά την εισαγωγή στο Χ.Α. και όχι η μεγιστοποίηση της αξίας κατά την εισαγωγή. Εχει παρακολουθήσει, σημειώνουν, περιπτώσεις βασικών μετόχων που επέλεξαν να «βγάλουν από τη μύγα ξίγκι» στο IPO, την πορεία της μετοχής μετά την εισαγωγή στο χρηματιστήριο και τις αντιδράσεις των νέων επενδυτών.
Σκοπός, είναι, συμπληρώνουν, η επίτευξη μελλοντικών υπεραξιών για τους νέους μετόχους και κατά συνέπεια και για τον κύριο μέτοχο που θα συνεχίζει να κατέχει το 75%. Πόσο μάλλον όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης διαθέτει την πολυτέλεια να εστιάσει στο μέλλον, καθώς διαθέτει τεράστια ρευστότητα τόσο από τις ναυτιλιακές του δραστηριότητες, όσο και από τις υπόλοιπες επιτυχημένες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια (π.χ. υπεραξίες από την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή ΤΕΝΕΡΓ +0,50%).
Πηγή: euro2day
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Οι σκέψεις του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Ατρόμητο και το πλάνο αντικατάστασης του Μαρτίνς
- Ολυμπιακός: Θρυλικό! - Ο Εντι Τζόνσον λάτρεψε την αφιέρωση του Φουρνιέ
- Super League: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού στο Περιστέρι
- Ατρόμητος-Ολυμπιακός 1-2: Με... υπερήρωα Τζολάκη δε τον «γκρεμίζει» κανείς!
- Ατρόμητος-Ολυμπιακός: Φωτιάς και Παπαδόπουλος... δεν είδαν το επιθετικό φάουλ του Καραμάνη στο γκολ του Ατρομήτου