Κυρ. Μητσοτάκης: Αν κ. Ανδρουλάκη έχετε κάποιο μαγικό τρόπο να μειώσετε το κόστος ενέργειας για τους αγρότες μετακομίστε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε συγκεκριμένα μέτρα μείωσης της φορολογίας των αγροτών
«Εξαιρετικά καλοδεχούμενη η ερώτηση που κάνατε», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας από το βήμα της Βουλής στον Νίκο Ανδρουλάκη στην ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τον πρωτογενή τομέα. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ζούμε σε νέα πραγματικότητα, ιδίως στη Μεσόγειο. «Δεν μπορώ να μη σχολιάσω το γεγονός ότι οι πρακτικές της άκρατης χρηματοδότησης συνεταιρισμών στη λογική του δανεικά και αγύριστα, μάλλον επί δικών σας ημερών ξεκίνησαν», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ανέφερε πως είναι υποκριτικό να υποστηρίζει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να απαξιώσει τον αγροτικό κόσμο. «Όλα αυτά κ. Ανδρουλάκη δεν είναι παρά μηδενιστικά συνθήματα διαμαρτυρίας. Τα διαψεύδει η πραγματικότητα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε συγκεκριμένα μέτρα μείωσης της φορολογίας των αγροτών και πως η κυβέρνηση άκουσε τα αιτήματα των παραγωγών πέρσι όταν βγήκαν στα μπλόκα. «Τους φώναξα στο Μαξίμου και άκουσα τα αιτήματά τους. Άκουσα 2+1 αιτήματα. Η μονιμοποίηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Έγινε από αυτή την κυβέρνηση. Αν κατάλαβα καλά είπατε να παίρνει το πετρέλαιο αφορολόγητο στην αντλία. Ναι, να αγοράζει όσο θέλει. Αυτό είναι η συνταγή για να εκτοξευθεί το λαθρεμπόριο και το προτείνετε με τόσο μεγάλη άνεση όταν ο μηχανισμός του ΕΦΚ έγινε σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα», τόνισε.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι το πρώτο αίτημα ικανοποιήθηκε και το δεύτερο αφορούσε το κόστος ενέργειας για το οποίο η κυβέρνηση εφάρμοσε το πρόγραμμα ΓΑΙΑ. «Αν εσείς τώρα έχετε κάποιο μαγικό τρόπο να μειώσετε την τιμή στα 5 ή 3 λεπτά ή τζάμπα, μετακομίστε στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Το τρίτο αίτημα ήταν αποζημίωσης, ειδικά στο ζήτημα της Θεσσαλίας», σημείωσε. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι μόνο ο ΕΛΓΑ έχει κατάβάλει 294 εκατ. σε αγρότες και κτηνοτρόφους. «Ας μιλήσουμε με ειλικρίνεια αν επί άλλων εποχών ο ΕΛΓΑ έκανε καταβολές αποζημιώσεις με αυτή την ταχύτητα», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Σκοπός μας είναι να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας
Ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την ομιλία του στη Βουλή, σημείωσε ότι πριν από ένα χρόνο η Ελλάδα πρότεινε τη σύσταση ειδικού ταμείου για τις φυσικές καταστροφές γιατί το ευρωπαϊκό ταμείο είναι εξαιρετικά περιορισμένο. «Εκεί που μπορούμε να συμφωνήσουμε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την αγροτική παραγωγή με όρους άλλης εποχής εστιάζοντας πότε στις επιδοτήσεις, πότε σε ρυθμίσεις. Σκοπός μας να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η προστιθέμενη αξία των προϊόντων μας», υπογράμμισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως αυτό που παλιά ονομάζαμε αγροτιά πρέπει σήμερα να γίνει σύγχρονος πυλώνας, συνδεδεμένος με τον τουρισμό και να δίνει έμφαση στις εξαγωγές. «Να πείσουμε τους αγρότες ότι χρειάζεται σημαντική αλλαγή και σημαντικές επενδύσεις και εμείς έχουμε αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες», συνέχισε.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι έχουμε από τα χαμηλότερα ποσοστά κατάρτισης των αγροτών στην Ευρώπη και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση ίδρυσε 6 νέα δημόσια αγροτικά ΙΕΚ ενώ μίλησε και για την ανάγκη να έχουμε περισσότερα συνεργατικά σχήματα.
«Έχουμε δρομολογήσει προγράμματα οργανωμένων συνεργασιών με χώρες όπως η Αίγυπτος – έχουμε τους πρώτους 5000 – το ίδιο ισχύει με το Μπαγκλαντές. Να γίνονται μετακλήσεις για εκεί που έχουμε ανάγκη για εργατικά χέρια. Πρέπει να έχουμε γρήγορη, απλή διαδικασία η οποία να δημιουργεί με ασφάλεια νόμιμους δίαυλους μετανάστευσης», συνέχισε.
Επίσης είπε ότι πρέπει να στηριχθεί περισσότερο η μεταποίηση και πως μεταξύ άλλων στο ελληνικό κρασί συντελείται σήμερα μια επανάσταση. «Είναι πολύ αφοριστικό να έρχεστε και να περιγράφετε μια εικόνα απόλυτης καταστροφής και εγκατάλειψης», πρόσθεσε.
Πάντα εννοώ ό,τι λέω και πάντα θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ – Δεν θα γυρίσουμε στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ που αφήσατε γυμνούς τους συνεταιρισμούς
«Γνωρίζω καλά τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Συναντιέμαι τακτικά με εκπροσώπους αγροτών και κτηνοτρόφων. Στο μέτρο των δυνατοτήτων μας γνωρίζουν ότι θα είμαστε δίπλα τους. Ξέρω και τις δεδομένες αντοχές της πατρίδας μας και αυτές δεν μου επιτρέπουν να τους κοροιδεύω με ψεύτικες υποσχέσεις του τύπου ‘όλα τα λεφτά, όλα τα κιλά’. Εγώ πάντα εννοώ ό,τι λέω και πάντα θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ. Τα ωραία χρόνια, ΠΑΣΟΚ ωραία χρόνια, θυμάμαι που αφήσατε γυμνούς τους συνεταιρισμούς. Όχι, εκεί δεν θα γυρίσουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα αγροτικά δάνεια είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν οι πρώτοι διδάξαντες μιλώντας για παλιά κακά δάνεια της Αγροτικής Τράπεζας. «Ερχόμαστε σήμερα να δώσουμε επιτέλους λύση ρύθμισης στα κόκκινα δάνεια. Δεν χαρίζουμε δάνεια αλλά δίνουμε τη δυνατότητα για γενναίες ρυθμίσεις που θα συμπεριλαμβάνουν και κουρέματα με ταυτόχρονη δυνατότητα αναχρηματοδότησης», υπογράμμισε. «Για πρώτη φορά με θάρρος αντιμετωπίζει πρόβλημα το οποίο χρονίζει και κανείς δεν τολμούσε να ακουμπήσει», ανέφερε. Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είπε ότι έχουν εντοπιστεί σκιές και γίνεται μεγάλη προσπάθεια μετασχηματισμού του οργανισμού. «Ο οργανισμός όσο εξυγιαίνεται πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του. Δεν τίθεται σε αμφιβολία καμία ενίσχυση. Το 2024 πραγματοποίησε πληρωμές 2,8 δις ευρώ», πρόσθεσε ενώ ότι η ενίσχυση των νησιωτών κτηνοτρόφων θα προχωρήσει άμεσα.
«Το ψέμα και ο εμπαιγμός έχει αποδειχθεί ότι έχουν κοντά ποδάρια. Το ξέρουν και οι αγρότες. Έχει περάσει ο καιρός των λόγων. Έχει έρθει η ώρα της πράξης. Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής. Αυτή η κυβέρνηση διασφάλισε ότι δεν θα είχαμε μείωση στην τρεχουσα ΚΑΠ των πόρων για την ελληνική οικονομία. Σημαντικοί πόροι έχουν μεταφερθεί από τον πρώτο στον δεύτερο πυλώνα. Εμείς καταφέραμε και εξασφαλίσαμε τα ίδια χρήματα. Σε άλλα κράτη μειώθηκαν. Η επόμενη διαπραγμάτευση έχει πολύ μεγάλη σημασία. Ένα είναι βέβαιο, η δια βίου υποστήριξη καλλιεργειών που δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές δεν δίνει λύση πρόβλημά τους», συμπλήρωσε.
Τη συζήτηση για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ να την κάνουμε μαζί και να πάμε σε νέο κανονισμό
«Ας κοιταχτούμε όλοι μας με ειλικρίνεια στα μάτια. Αυξημένες καλύψεις θα σημαίνει και αυξημένες εισφορές», ανέφερε ο πρωθυπουργός σχετικά με τον ΕΛΓΑ. «Πράγματι όταν βλέπω τις αποζημιώσεις διαπιστώνω ότι σε δύο περιφερειακές ενότητες καταβάλλονται οι μισές συνολικά αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. Αυτή τη συζήτηση για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ να την κάνουμε μαζί και να πάμε σε νέο κανονισμό», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εμείς θα έρθουμε με πρόταση και αν υπάρχουν καλύτερες ιδέες εδώ είμαστε να τις συζητήσουμε. Το ζήτημα της ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών είναι τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα. Είδατε τι έγινε στην Καλιφόρνια. Θα υπάρχουν φυσικές καταστροφές οι οποίες απλά δεν θα ασφαλίζονται από την ιδιωτική αγορά και αυτό είναι πρόβλημα», συνέχισε.
Ο πρωθυπουργός για τα ζητήματα των υδάτων είπε ότι η κυβέρνηση δημιούργησε τον οργανισμό ύδρευσης των υδάτων της Θεσσαλίας. «Χρειάζεται συνολική διαχείρισης και για άρδευση και για σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα. Γνωρίζετε ότι θα χρειαστούν 5 και 10 χρόνια. Δεν είναι απλά. Χρειάζονται πολύ χρόνο για να υλοποιηθούν. Έχουμε 4 δις για σημαντικά αρδευτικά έργα. Πρέπει να ξεκινήσουμε από έργα τα οποία είχαν σχεδιαστεί κολοβά, μισοτελειωμένα», επισήμανε.
«Μας είπατε ότι αυξήθηκαν οι εισαγωγές των αγροτικών προϊόντων. Οι εξαγωγές τι έκαναν; 6,6 δις το 2019. 10,8 δις ευρώ σήμερα. Αυτό σας δίνει εικόνα εγκατάλειψης; Η μισή αλήθεια είναι μερικές φορές χειρότερη από ένα ολόκληρο ψέμα. Και κάτι άλλο. Πάμε να δούμε πόσοι εργάζονται στον πρωτογενή τομέα. Από το 2000 έως το 2023 έχουμε 66.000 περισσότερους απασχολούμενους με μεγαλύτερη συμβολή των νέων. Απόδειξη ότι οι επιλογές μας, παρά τις δυσκολίες, γίνονται σημαντικά βήματα στη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.
Στο επιχείρημα πως από αρνητικό ισοζύγιο εξαγωγών πήγαμε σε θετικό, δεν δώσατε καμία απάντηση
«Να χωρίσω τη δευτερολογία μου σε δύο σκέλη. Να τοποθετηθώ επί του αντικειμένου και να κάνω και γενικότερες παρατηρήσεις», ανέφερε στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη είπε ότι το βασικό του επιχείρημα είναι ότι η αγροτική παραγωγή στη χώρα μας περίπου καταρρέει. «Στο επιχείρημα που αντέταξα εγώ, πως από αρνητικό ισοζύγιο εξαγωγών πήγαμε σε θετικό, δεν δώσατε καμία απάντηση», τόνισε ο Πρωθυπουργός και μίλησε για το νέο μοντέλο μετασχηματισμού του αγρότη σε έναν σύγχρονο επιχειρηματία. «Πράγματι το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι 2+8 χρόνια. Επειδή έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια διείσδυσης των ΑΠΕ, προσδοκούμε ότι οι τιμές θα βαίνουν μειούμενες. Έχουμε δεσμεύσει αρκετό ηλεκτρικό χώρο. Αν έχετε ενστάσεις συνολικά για την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης να κάνουμε συζήτηση. Η Ελλάδα έχει καταφέρει να πετύχει διείσδυση των ΑΠΕ πάνω από 50%. Δεσμεύσαμε είπατε τη χώρα στο φυσικό αέριο. Πάμε να κάνουμε βασικό μάθημα. Η χώρα χρειάζεται ηλεκτρική ενέργεια βάσης. Όταν δεν λειτουργούν τα αιολικά και φωτοβολταϊκά κ. Ανδρουλάκη, τι μπορούμε να έχουμε; Λιγνίτη. Τον θέλετε; Είναι ρυπογόνος και πανάκριβος. ‘Αλλη εναλλακτική από το να χρησιμοποιεί η χώρα φυσικό αέριο στο βαθμό που δεν έχουμε πυρηνικά, αν έχετε κάποια μαγική λύση, θα κερδίσετε το βραβείο νόμπελ φυσικής και χημείας μαζί», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.
Εξήγησε ότι για αυτό η χώρα επενδύει ενεργά στην διερεύνηση ύπαρξης φυσικού αερίου εντός ζωνών κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. «Γι’ αυτό είναι εδώ η EXON, για αυτό ήρθε η chevron. Εμείς τους φέραμε στην Ελλάδα και όλοι καταλαβαίνουμε σήμερα σε αυτό το διαφοροποιημένο γεωπολιτικό περιβάλλον ότι οι παρουσία των δύο αμερικανικών κολοσσών έχει διπλή σημασία, ενεργειακή και γεωπολιτική», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Αναφερθήκατε στα έργα του ταμείου ανάκαμψης και είπατε ότι κάποια απεντάχθηκαν. Υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα. Όλα τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών τίτλοι είναι; Μακέτες είναι;», πρόσθεσε.
Είναι δυσάρεστη η αλήθεια αλλά η Ελλάδα του 2025 χρειάζεται σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση
«Δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι αύριο, 25 Ιανουαρίου, συμπληρώνονται 10 χρόνια από την αρχή της ολέθριας περιπέτειας του λαϊκισμού στη χώρα μας. Σήμερα φοβάμαι ότι το μόνο το οποίο κάνετε είναι να επαναφέρετε αυτό το λαϊκισμό με διαφορετικό πρόσωπο. Αυτή η συνταγή δοκιμάστηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2019-2023 και κάνετε τα ίδια. Γίνατε αξιωματική αντιπολίτευση από καραμπόλα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθείτε και πολιτική καραμπόλας. Τα μισά σας στελέχη σχεδιάζουν συμμαχίες με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Βαρουφάκη, την κα Κωνσταντοπούλου. Αυτό είπατε κ. Γερουλάνο. Προοδευτικό μέτωπο είπατε. Περιήλθε ο αρχηγός σας σε σχετική αφασία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Μετά βγήκε ο κ. Ανδρουλάκης και είπε θα συνεργαστούμε όχι με την ΝΔ, αλλά με άλλα κόμματα. Στη μία περίπτωση, όταν μιλάμε για αυτοδυναμία έχουμε αξιοπιστία. Εσείς λέτε άλλα κόμματα. Στη μία περίπτωση Γερουλάνου, ψηφίζει ΠΑΣΟΚ και σου βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ. Στη άλλη περίπτωση, ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και σου βγαίνει Βελόπουλος. Αυτό είναι κόμμα σούπερ μάρκετ. Πώς καταφέρατε να μπλέξετε σε αυτή τη συζήτηση, με αυτόν τον τρόπο, είναι άξιο απορίας. Δείχνει την πραγματική μετάλλαξη σε κόμμα που δεν έχει προγραμματικό λόγο, κάνει αφοριστική αντιπολίτευση», συμπλήρωσε.
Και συνέχισε: «Αναφερθήκατε στο πρόσωπο του τέως προέδρου της Βουλής και υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας κ. Τασούλα. Είναι δικαίωμα σας να μην τον ψηφίσετε. Δεν είναι δικαίωμα να θεωρείτε ότι προσωπικότητα συναινετική πρέπει ντε και καλά να προέρχεται από την κεντροαριστερά. Το ξέρετε καλά ότι ο κ. Τασούλας θα είναι ένας πολύ καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί τον ψηφίσατε για Πρόεδρο της Βουλής. Και δεν τον ψηφίσατε μία φορά. Mea culpa. Έχω ψηφίσει την κα Κωνσταντοπούλου, δεν θα το ξανάκανα ποτέ. Αλλά εσείς τον ξαναψηφίσατε, άρα κρίνατε ότι είναι πρόσωπο με διακομματική αποδοχή. Κάνατε και μία μικρότητα. Ήταν πολύ μικρό αυτό το οποίο κάνατε να σχολιάσετε κάποιες αποφάσεις του Προέδρου της Βουλής για χρηματοδοτήσεις που είχαν και τη δική σας έγκριση. Μονοπώλιο στη συναίνεση δεν έχετε. Όσο για τη στήριξη στον Τάσο Γιαννίτση, θα ήταν προτιμότερο να του την είχατε δώσει 25 χρόνια πριν. Δεν θυμάμαι τι έλεγε η νεολαία ΠΑΣΟΚ τότε της οποίας ήσαστε εξέχων στέλεχος για την τροπολογία Γιαννίτση. Και κάτι τελευταίο. Μας είπατε ότι εργαλειοποιούμε το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πού γύρισε η μνήμη μου; Γύρισε στο 2009 όταν ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν ψηφίζω Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ψηφίσει μετά το δικό σας κομματικό υποψήφιο τον κ. Παπούλια. Έχουμε μνήμη. Είναι δυσάρεστη η αλήθεια αλλά η Ελλάδα του 2025 χρειάζεται σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση. Δεν είναι δική μας δουλειά να σας το υποδείξουμε. Εμείς είμαστε εδώ να σας θυμίζουμε το παρελθόν σας όποτε απαιτείτε και να προτάσσουμε το όραμά μας για Ελλάδα αυτοπεποίθησης και ευημερίας. Η χώρα πορεύεται με σταθερότητα και ασφάλεια σε ένα εξαιρετικά αβέβαιο περιβάλλον».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Super League: Η βαθμολογία μετά τη νίκη της ΑΕΚ επί του Παναιτωλικού
- Μπάσκετ: Πέθανε ο θρύλος Ντράζεν Νταλιπάγκιτς
- Μεντιλίμπαρ: «Δεν μπορούμε να "κλαιγόμαστε" για το πρόγραμμα - Ηρθε η σειρά μας να κερδίσουμε»
- Ρουί Βιτόρια: «Να χτίσουμε πάνω στην καλή μας πορεία - Διαφορετικά χαρακτηριστικά ο Σφιντέρσκι»
- Νότιγχαμ: Βαριά ήττα από την Μπόρνμουθ