ΤΣΑΚΑΛΕΑΣ VS ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Το debate του sportday.gr για το ντέρμπι της Τούμπας

Αντώνης Τσακαλέας και Σταύρος Καζαντζόγλου… ζεσταίνουν τις μηχανές τους και απαντούν σε δέκα κοινά ερωτήματα για το μεγάλο ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ

Ώρα… ντέρμπι 20.30! Ο εφτάψυχος ΠΑΟΚ του Ραζβάν Λουτσέσκου απέναντι στη φιλόδοξη ΑΕΚ του Βλάνταν Μιλόγεβιτς; Ποιος θα αναδειχτεί νικητής στο πρώτο σπουδαίο «δικέφαλο» ντέρμπι της χρονιάς; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα των δύο αντιπάλων; Ο γηπεδούχος Αντώνης Τσακαλέας και ο φιλοξενούμενος Σταύρος Καζαντζόγλου, απαντούν σε δέκα ερωτήματα για τη μάχη της Τούμπας και δίνουν τα προγνωστικά τους.

1. Ποια ομάδα θεωρείτε ότι είναι φαβορί στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι της χρονιάς;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΑΛΕΑΣ: Θα έδινα ένα 55-45 στην ΑΕΚ. Ίσως να ήταν μεγαλύτερο αν το παιχνίδι δεν γινόταν στην Τούμπα ή αν δεν είχε ο ΠΑΟΚ στον πάγκο του τον Λουτσέσκου. Είναι δυο στοιχεία που ισορροπούν την κατάσταση.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Αν άρχιζα τις κλασικές κλισεδιές, θα έλεγα πως σε τέτοια ματς δεν υπάρχουν φαβορί. Δεδομένο είναι πως αμφότερες δεν είναι σε απόλυτο βαθμό ετοιμότητας και εμφανίζουν χτυπητές αδυναμίες. Η ΑΕΚ πάει έπειτα από πολύ καιρό στην Θεσσαλονίκη για να διεκδικήσει πραγματικά τη νίκη. Φαβορί πάντως θα χρίσω τον ΠΑΟΚ, λόγω έδρας και ατέλειωτης ρέντας του προπονητή.

2. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του ΠΑΟΚ και ποιο το μεγάλο πλεονέκτημα της ΑΕΚ για να φτάσουν στη νίκη;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΑΛΕΑΣ: Το μεγάλο πλεονέκτημα της ΑΕΚ είναι ο αέρας που βγάζει η μεσοεπιθετική της γραμμή. Η ΑΕΚ φέρεται στον Τσούμπερ λες και είναι ο υπερπαίκτης, και αυτό βοηθάει πολύ έναν ποδοσφαιριστή ψυχολογίας, ενώ ο Αραούχο έχει πάρει μπροστά. Το μεγάλο πλεονέκτημα του ΠΑΟΚ θα είναι η ομιλία του Λουτσέσκου στα αποδυτήρια προς τα παιδιά με τα οποία έχει κερδίσει την ΑΕΚ πολλάκις. Ναι, άλλη ΑΕΚ, αλλά όταν μιλάμε για ψυχολογία, η φανέλα του βλέπεις, παίζει ρόλο.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Για τον ΠΑΟΚ είναι ξεκάθαρο, πως το πλεονέκτημα βρίσκεται στον πάγκο. Ο Λουτσέσκου είναι…μανούλα να βρίσκει λύσεις και να φέρνει ματς τέτοιου επιπέδου στα μέτρα του. Εχει μεγάλη ρέντα, θα επιχειρήσει να βάλει και τον κόσμο στο παιχνίδι. Εχει έμπειρα και δικά του παιδιά στην ομάδα, σε αυτούς θα στηριχθεί. Η ΑΕΚ στηρίζεται στο νέο και απρόβλεπτο. Ειδικά μεσοεπιθετικά έχει απίστευτη ποιότητα και αυτή θα επιχειρήσει να επιβάλει, βρίσκοντας παράλληλα ισορροπία στο κέντρο.

3) Σε ποια αδυναμία της ΑΕΚ θα χτυπάγατε αν ήσασταν ο Λουτσέσκου και σε ποια του ΠΑΟΚ αν ήσασταν ο Μιλόγεβιτς;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΑΛΕΑΣ: Ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να πιέσει την ΑΕΚ στην πρώτη πάσα και στον άξονα. Το ζητούμενο είναι να μην πάρουν μπάλα σε πρώτο χρόνο οι Τσούμπερ και Γκαρσία. Η ΑΕΚ θα πρέπει να βρει τρόπο να μην πάει η μπάλα στα άκρα του ΠΑΟΚ, ανεξάρτητα από το αν εκεί θα βρεθούν ο Μουργκ, ο Ζίβκοβιτς, ο Μιτρίτσα ή ο Μπίσεσβαρ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Ανοιχτό βιβλίο είναι η ΑΕΚ. Εχει αδυναμίες μεσοαμυντικά, που εμφανίζονται σε έντονο βαθμό ειδικά όταν ξεμένει από δυνάμεις ο Λε Ταλέκ. Ο Ρουμάνος θα επιχειρήσει να χτυπήσει στην πλάτη της «κιτρινόμαυρης» άμυνας και στην αφέλεια που δείχνει σε αρκετές περιπτώσεις, να ανεβαίνει πολλά μέτρα μέσα στο γήπεδο. Η ΑΕΚ θέλει να εκμεταλλευθεί την αδυναμία των παικτών του ΠΑΟΚ να πρεσάρουν αποτελεσματικά ψηλά (κανένα κλέψιμο στα δύο ματς εκτός έδρας), αλλά και στις αργές επιστροφές.

4) Ποιος παίκτης του ΠΑΟΚ θεωρείτε ότι θα αποτελέσει κλειδί της ομάδας του;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΑΛΕΑΣ:Θα σταθώ στον Κούρτιτς διότι περιμένω πολλά από αυτόν και η καλύτερη στιγμή να ξεκινήσει να δείχνει πράγματα δεν είναι άλλη από ένα ντέρμπι.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Τέτοια ματς καθορίζονται συνήθως από την ομάδα που κυριαρχεί στη μεσαία γραμμή. Στις (λίγες) προσθήκες του ΠΑΟΚ, η πλέον αξιοσημείωτη αφορά τον Κούρτιτς, παίκτης με εμπειρία και ποιότητα, που μπορεί να μεταφέρει πίεση προς το κέντρο της ΑΕΚ.

5) Ποιος παίκτης της ΑΕΚ θεωρείτε ότι θα αποτελέσει κλειδί της ομάδας του;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΑΛΕΑΣ: Με δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ θα περιμένει και τον Τσούμπερ και τον Γκαρσία, θα αναφερθώ στον Γέφτιτς, που λογικά θα πάρει φανέλα βασικού. Είναι εγκεφαλικός, βλέπει γήπεδο, μπορεί να βρει χώρο εκεί που νομίζεις ότι δεν κινδυνεύεις.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Εκτιμώ πως ελλείψει Αμραμπατ και Μάνταλου, το μεγάλο πρόσωπο για την ΑΕΚ είναι ο Τσούμπερ. Ειδικά εάν ο Μιλόγεβιτς επιλέξει να φέρει τον Ελβετό σε ρόλο που θα είναι περισσότερο στον άξονα, τότε μπορεί να καθορίσει το παιχνίδι. Και από αριστερά πάντως, ο Τσούμπερ μπορεί να κάνει ρήγματα και να απελευθερώνει και τον Γκαρσία από δεξιά.

6) Ποια προσωπική μονομαχία στον αγωνιστικό χώρο θεωρείτε ότι θα είναι η πιο κομβική για την έκβαση του ντέρμπι;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΑΛΕΑΣ: Δεν πρέπει να έχει χώρο ο Γκαρσία, δεν πρέπει να έχει χώρο ο Γκαρσία. Αν το γράψω άλλη μια φορά θα νομίζει κανείς ότι με έβαλαν τιμωρία.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Σε αυτά τα ματς, κομβικά εξελίσσονται όσα γίνονται στις πτέρυγες. Ποιος θα μπορέσει να σταματήσει τις επελάσεις του Λιβάι Γκαρσία από τον ΠΑΟΚ ελλείψει Βιεϊρίνια; Αν μπορέσουν να αντέξουν Τέιλορ και Σίντκλεϊ, ο ΠΑΟΚ θα έχει τύχη. Αντίστοιχα, αν ο Χατζισαφί και ο Μισελέν βγάλουν ένταση και περιορίσουν Ζίβκοβιτς και Μιτρίτσα, αυξάνονται οι πιθανότητες της ΑΕΚ.

7) Τι παιχνίδι πιστεύετε ότι θα δούμε; Under 2,5 ή Over 2,5 γκολ;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΑΛΕΑΣ: Με βάση τα όσα μας έχουν δείξει οι δυο άμυνες, θα πήγαινα στο όβερ.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Μολονότι οι δύο ομάδες θα επιχειρήσουν να παίξουν συντηρητικά και προσεκτικά, εκτιμώ πως η μενταλιτέ και η φτιαξιά τους, θα τις οδηγήσει σε ματς που θα μπουν γκολ. Θεωρώ πιθανό να υπάρξει και αμφίσκορο.

8) Που πλεονεκτεί ο Λουτσέσκου και που ο Μιλόγεβιτς στη μάχη των δύο προπονητών;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΑΛΕΑΣ:Το πλεονέκτημα του Λουτσέσκου είναι οτι με τον ΠΑΟΚ έχει κερδίσει πολλούς τελικούς, εντός και εκτός εισαγωγικών. Το πλεονέκτημα του Μιλόγεβιτς είναι ότι έχει μια ομάδα που διψάει για επιβεβαίωση.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Ο Λουτσέσκου είναι εκείνος που έχει την εμπειρία. Ξέρει πώς να διαχειρίζεται ματς στο ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι σπεσιαλίστας στα mind games πριν και κατά τη διάρκεια των αγώνων, έχει πάντα παρεμβατικότητα στα παιχνίδια. Ο Μιλόγεβιτς έδειξε στίγμα στο πρόσφατο ματς με τη Λαμία, τώρα θα έχει το πρώτο προσωπικό κρας τεστ, κόντρα μάλιστα σε έναν προπονητή που διεκδίκησε τη θέση του.

9) Πόσο καθοριστικό πιστεύετε ότι θα είναι το αποτέλεσμα του ντέρμπι για τη συνέχεια των δύο ομάδων στο πρωτάθλημα;

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΑΛΕΑΣ: Διπλωματική απάντηση αλλά θεωρώ ότι θα είναι τόσο καθοριστικό όσο του επιτρέψει η κάθε ομάδα να είναι. Η καταστροφολογία και οι πανηγυρισμοί είναι για όλους τους υπόλοιπους εκτός από τα αποδυτήρια και το περιβάλλον τους.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Καθοριστικό όχι, αλλά σημαντικό, ναι. Και πολύ μάλιστα, δεδομένων των μειωμένων αντοχών που έχει κάθε ομάδα σε κραδασμούς. Είναι από τα ματς που δίνουν…εξάποντο και όποιος κερδίσει, μεταφέρει και πολλά από τα θέματα στον αντίπαλο του. Ο ΠΑΟΚ έχει θέσει πολλά ερωτηματικά για το πώς θα αντέξει δίχως λύσεις, η ΑΕΚ ψάχνει νίκες για να πιστέψει ακόμα περισσότερο στο νέο ξεκίνημα.

10) Τελικά υπάρχει οφσάιντ στο γκολ του Βαρέλα ή όχι; (έτσι για να μην ξεχνιόμαστε)…

ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΑΚΑΛΕΑΣ: Όσο ιαματικό ήταν το νερό στο Καματερό. Οχι, no, не, jotidak και σε όποια άλλη γλώσσα υπάρχει.  

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΟΓΛΟΥ: Οποιος συνεχίζει να αμφιβάλει, απλά ζει σε όνειρο και στη ρητορική Λουτσέσκου: «Για εμένα ο ΠΑΟΚ…». Η ΑΕΚ πήγε σε ματς που άλλαξαν τους κανόνες σε μεταμεσονύχτιες συσκέψεις, στάθηκε ως πρωταθλήτρια και έφυγε με την κούπα από την Τούμπα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News