ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Απεβίωσε ο Ταπί, πρώην πρόεδρος της Μαρσέιγ

Σε ηλικία 78 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο πρώην πρόεδρος της Μαρσέιγ και εμπλεκόμενος σε σκάνδαλα δωροδοκίας με αποτέλεσμα τον υποβιβασμό της ομάδας.

Δεν βρίσκεται πια στη ζωή ο Μπρνάρντ Ταπί, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών πρόεδρος της Μαρσέιγ και μπλεγμένος σε σκάνδαλα δωροδοκίας. Από το 2017 έδινε μάχη με τον καρκίνο και νικήθηκε στα 78 του χρόνια.

Ο Ταπί κατέκτησε πέντε σερί πρωταθλήματα από το 1989 ως το 1993 και το Champions League το 1993, ωστόσο ενεπλάκη σε υπόθεση δωροδοκίας για το ματς με τη Βαλενσιέν τον ίδιο χρόνο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αφαιρεθεί το πρωτάθλημα και να υποβιβαστεί η Μαρσέιγ.

Ο Γάλλος μεγαλοεπιχειρηματίας ήταν φιλόδοξος και θέλησε να φτάσει στην κορυφή με τη Μαρσέιγ με αθέμιτο τρόπο, κάτι το οποίο τελικά το πλήρωσε. Η ομάδα της Μασσαλίας ήταν φοβερή εκείνη την περίοδο, έχοντας προκριθεί για δέυτερη φορά στο Champions League και θέλοντας πάση θυσία τη νίκη κόντρα στην Βαλενσιένμ για να στεφθεί πρωταθλήτρια στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Ο παίκτης της Βαλενσιέν, Ζακ Γκλασμάν, αποκάλυψε απόπειρα δωροδοκίας του ίδου από τον γενικό διευθυντή της Μαρσέιγ και δεξί χέρι του Μπερναρντ Ταπί, Ζαν Πιέρ Μπερνς. Η γαλλική δικαιοσύνη αφαίρεσε από την ομάδα τον τίτλο Πρωταθλητριών, η ομάδα υποβιβάστηκε   ενώ ο Ταπί κρίθηκε ένοχος και τιμωρήθηκε με δύο χρόνια φυλάκιση, αν και  εξέτισε μόνο ένα εξάμηνο και αφαίρεση των πολιτικών του δικαιωμάτων για  τρία χρόνια.

Η UEFA aπέκλεισε με έναν χρόνο τη Μαρσέιγ από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ενώ το 1995 έδωσε στον Γκλασμάν το βραβείο “Fair Play” για την αποκάλυψη του σκανδάλου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News