Χρήστος Γιαννακούλας: Ο ξεχασμένος ήρωας του Παναθηναϊκού σ' ένα επεισοδιακό ντέρμπι

Τον χαρακτήρισαν «νέο Λουκανίδη», λόγω της ικανότητάς του να παίζει σε πολλές διαφορετικές θέσεις. Ο Χρήστος Γιαννακούλας δεν έκανε τελικά τόσο μεγάλη καριέρα στον Παναθηναϊκό, έκρινε όμως ένα ντέρμπι «αιωνίων», στις 9 Οκτωβρίου 1977.

Ένα από τα πιο επεισοδιακά ντέρμπι «αιωνίων» στην ιστορία της Α’ Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1977 στο «Γ. Καραϊσκάκης». Τόσο επεισοδιακό, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ!

Ο διαιτητής Κώστας Κρικώνης έγραψε βέβαια στο φύλλο αγώνα ότι σφύριξε κανονικά τη λήξη που βρήκε τον Παναθηναϊκό νικητή του Ολυμπιακού με 2-1. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν παίχτηκε ποδόσφαιρο μετά το δεύτερο γκολ που πέτυχαν οι «πράσινοι» στο 86ο λεπτό. Οι παίκτες των γηπεδούχων θεώρησαν ότι ο σκόρερ είχε ξεκινήσει από θέση οφσάιντ και πήραν στο κυνήγι τον διαιτητή, τους επόπτες (έτσι λέγαμε τότε τους βοηθούς), ακόμα και τους αντιπάλους τους!

Το κλίμα ήταν τεταμένο από το πρώτο ημίχρονο, το οποίο οι δύο ομάδες τελείωσαν με εννέα παίκτες η καθεμία. Ο Κρικώνης απέβαλε στο 30′ τους Γιάννη Κυράστα (τότε έπαιζε ακόμα στον Ολυμπιακό) και Τάκη Παπαδημητρίου και στο 34′ τους Βασίλη Σιώκο και Όσκαρ Αλβαρέζ για διαπληκτισμούς. Τίποτα από όλα αυτά δεν περιλαμβάνεται στα κινηματογραφημένα στιγμιότυπα από τα «Επίκαιρα» (που πάντοτε… στρογγύλευαν τις δύσκολες καταστάσεις), όπως και το δεύτερο γκολ των «πράσινων», που προκάλεσε την έκρηξη.

Ο σκόρερ του επίμαχου τέρματος αποτελεί και το βασικό θέμα του παρόντος αφιερώματος. Ήταν ο Χρήστος Γιαννακούλας, ένας ταλαντούχος και πολυσύνθετος μέσος που είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι του 1975 από τον ΠΑΟ Κουφαλίων με τις καλύτερες συστάσεις. «Νέο Λουκανίδη» τον χαρακτήριζαν οι μύστες της Α’ ΕΠΣ Μακεδονίας – το είχε καταγράψει ο Μάκης Παπαζήσης στην «Ελευθεροτυπία» της 16ης Αυγούστου 1975 – λόγω της ικανότητάς του να αγωνίζεται εκτός από κεντρικός χαφ και ως σέντερ μπακ, αλλά ενίοτε και ως «δεκάρι»!

Η φήμη του Γιαννακούλα ήταν τέτοια που η μεταγραφή του είχε κοστίσει δύο εκατομμύρια δραχμές, ποσό που ήταν τεράστιο για ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή εκείνη την εποχή. Όπως έλεγαν στο «τριφύλλι», τη… ζημιά την έκανε η δοκιμή του 20χρονου τότε παίκτη (γεννήθηκε στις 28 Απριλίου 1955) σε ένα φιλικό παιχνίδι με τον Εθνικό (4-2) στις 20 Μαΐου 1975. Τότε που είχαν δοκιμάσει ανάμεσα σε άλλους αλλοδαπούς τον Χουάν Ραμόν Ρότσα (ως «Χουάν Μπουμπλίς») και οι «κυανόλευκοι» τον Ρίτσαρντ Φορλάν, θείο του γνωστού μας Ντιέγκο!

Οι «πράσινοι» είχαν τσεκάρει και προγενέστερα τον Γιαννακούλα (τον οποίο τους είχε προτείνει ο παλιός Θεσσαλονικιός άσος τους, Στράτος Σακελλαρίδης) και είχαν πειστεί για την αξία του. Είχαν καταφέρει, μάλιστα, να μη διαρρεύσει το όνομά του στους συντάκτες των εφημερίδων ούτε στο δεύτερο και πιο δυνατό τεστ κόντρα στον Εθνικό («Άγνωστος παίκτης των νικητών ενθουσίασε», είχε γράψει την επομένη η «Αθλητική Ηχώ»). Όμως, στην ποδοσφαιρική πιάτσα μαθεύτηκε γρήγορα ποιος ήταν, κάτι που είχε ως συνέπεια να μπουν στο κόλπο της απόκτησής του κι άλλες μεγάλες ομάδες και να διπλασιαστεί η τιμή του.

Στο προαναφερθέν ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας», ένας διοικητικός παράγοντας του Παναθηναϊκού που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είχε πει στον Παπαζήση: «Τα Κουφάλια ζητούσαν ένα εκατομμύριο και με κατάλληλους χειρισμούς μπορούσαμε να κατεβάσουμε το ποσόν. Όταν τον βάλαμε στο φιλικό ματς με τον Εθνικό κι έγραψαν κολακευτικά σχόλια για την απόδοσή του οι εφημερίδες, μπήκαν κι άλλοι στη μέση και τελικά η τιμή του ανέβηκε στα δύο εκατομμύρια».

Δύσκολη η καθιέρωση

Ο Παναθηναϊκός είχε τερματίσει πέμπτος την περίοδο 1974-75 και επιχειρούσε νέο ξεκίνημα με προπονητή τον Βραζιλιάνο (παγκόσμιο πρωταθλητή το 1962 με τη Βραζιλία), Αϊμορέ Μορέιρα. Ο Γιαννακούλας  είχε δύσκολο δρόμο για την καθιέρωση, μια και στη μεσαία γραμμή δέσποζαν ο Κώστας Ελευθεράκης και ο Γιουγκοσλάβος Μπόρα Τζόρτζεβιτς, ενώ είχε να συναγωνιστεί και τον Σπύρο Λιβαθηνό, που είχε ξεπεταχθεί από την προηγούμενη σεζόν.

Αν και σκόραρε στη δεύτερη συμμετοχή του στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής (σε ένα 6-1 επί του ΠΑΣ Γιάννινα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στο οποίο αγωνίστηκε ως λίμπερο), ο Θεσσαλονικιός άσος δεν βρήκε σταθερή θέση στην εντεκάδα. Κατέγραψε πάντως 19 παρουσίες και με παρόμοια στατιστικά και τη σεζόν 1976-77 (16 συμμετοχές/1 γκολ), στα μισά της οποίας ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του «τριφυλλιού» ο Κάζιμιρ Γκόρσκι, είχε συμβολή στο νταμπλ που έκανε ο Παναθηναϊκός.

Ο Γιαννακούλας αγωνίστηκε ως αλλαγή στον νικηφόρο τελικό Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ (2-1) κι από τη σεζόν 1977-78 καθιερώθηκε στο βασικό σχήμα, αγωνιζόμενος είτε στην άμυνα είτε στο κέντρο. Ο Παναθηναϊκός είχε επιχειρήσει ανανέωση (που περιλάμβανε την αποπομπή του Μίμη Δομάζου και του Αντώνη Αντωνιάδη), η οποία όμως περιόρισε τη δυναμική του και τον άφησε μακριά από τη διεκδίκηση τίτλων. Κάτι που προκάλεσε γκρίνια στις τάξεις των οπαδών του.

Ο Γιαννακούλας αγωνίστηκε μόνο στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος του 1979-80 (το εντός έδρας 3-3 με τον Άρη) και στα μισά της περιόδου αποχώρησε με προορισμό την Κόρινθο, με την οποία αγωνίστηκε για άλλα δυόμισι χρόνια στα «σαλόνια». Μετά τον υποβιβασμό της, το 1982, εντάχθηκε στον Μακεδονικό του Θωμά Βουλινού, με τον οποίο έπαιξε την τελευταία του σεζόν στην κορυφαία κατηγορία του ποδοσφαίρου μας.

Ακολούθησε τον Μακεδονικό στη Β’ Εθνική μετά το ατυχές μπαράζ παραμονής με τον Πανιώνιο στον Βόλο (όπου πέτυχε το γκολ της προσωρινής ισοφάρισης σε 2-2) και παρέμεινε στη δύναμή του μέχρι το 1990, έχοντας πρωταγωνιστική παρουσία. Σήμερα οι περισσότεροι τον θυμούνται ως τον ήρωα του ενός απογεύματος, για εκείνο το γκολ στις 9 Οκτωβρίου 1977, ωστόσο πραγματοποίησε πολύ αξιόλογη καριέρα κι ας μην εξελίχθηκε στον νέο Λουκανίδη.

Πηγές: Φύλλα των εφημερίδων «Ελευθεροτυπία», «Αθλητική Ηχώ», «Αθλητική Φωνή», «Θεσσαλονίκη», «Τα Νέα».

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 9 Οκτωβρίου

2018: Πεθαίνει σε ηλικία 80 ετών ο παλαίμαχος βαλκανιονίκης των 400 μ., Αλέξανδρος Φρούσιος.

2018: Το πλήρωμα της δίκωπου χωρίς πηδαλιούχο που απαρτίζεται από τις Χριστίνα Μπούρμπου και Μαρία Κυρίδου κατακτά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας που διεξάγονται στο Μπουένος Άιρες. Την ίδια ημέρα, η πρωταθλήτρια του τάε κβον ντο, Φανή Τζέλη, κερδίζει το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 55 κιλών.

2011: Ο 23χρονος Αμερικάνος μπασκετμπολίστας της ρουμανικής Τζούρτζιου, Τσόνσι Χάρντι, υποκύπτει στα τραύματα που του είχαν προκαλέσει άγνωστοι που του επιτέθηκαν σε κλαμπ όπου είχε βγει για να πανηγυρίσει νίκη της ομάδας του.

2006: Πεθαίνει από καρκίνο σε ηλικία μόλις 27 ετών ο Άγγλος παίκτης του σνούκερ, Πολ Χάντερ. Στη σύντομη καριέρα του είχε προλάβει να κατακτήσει τρεις φορές το Masters, ένα από τα σημαντικότερα τουρνουά του επαγγελματικού Tour και τρεις βαθμολογούμενους τίτλους.

1999: Διεξάγεται ο πρώτος επαγγελματικός αγώνας πυγμαχίας ανάμεσα σε έναν άνδρα, τον Λόι Τσόου και μία γυναίκα, τη Μάργκαρετ ΜακΓκρέγκορ, μπροστά σε 2.768 θεατές στο Σιάτλ. Μάλιστα, η ΜακΓκρέγκορ κερδίζει τον αγώνα διάρκειας τεσσάρων γύρων των δύο λεπτών με 40-36.

1996: Η Εθνική Ελλάδας γνωρίζει την ήττα από τη Δανία στην Κοπεγχάγη (2-1) για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γαλλίας (25′ αυτ. Ζαγοράκης, 51′ Μπρ. Λάουντρουπ/36′ Δώνης).

1994: Με 21 πόντους του Λανς Μπέργουολντ, το Περιστέρι νικά με 74-70 στο κλειστό της Γλυφάδας τον γηπεδούχο Παναθηναϊκό των Γκάλη, Γιαννάκη, Πάσπαλιε και προκρίνεται στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας.

1989: Ο Ίαν Ρας σημειώνει το 250ό του γκολ με τη Λίβερπουλ, σε έναν αγώνα εναντίον της Κρου για το Λιγκ Καπ (4-1).

1988: Στο ντεμπούτο του με τον Ολυμπιακό στην Α’ Εθνική, ο Κυριάκος Καραταΐδης σκοράρει μόλις στο 2′ κόντρα στον τυπικά γηπεδούχο Πανιώνιο στο «Γ. Καραϊσκάκης» και χαρίζει στην ομάδα του τη νίκη με 1-0.

1988: Πεθαίνει σε ηλικία 64 ετών ο Τζάκι Μίλμπερν, θρύλος της Νιουκάστλ και θείος του Μπόμπι Τσάρλτον.

1988: Ο Σπύρος Ανδριόπουλος τερματίζει δεύτερος στον Διεθνή Μαραθώνιο του Βερολίνου πίσω από τον Τανζανό Σουλεϊμάν Νιαμπούι, με νέο πανελλήνιο ρεκόρ (2 ώρες 12:04) που αντέχει μέχρι σήμερα. Στις γυναίκες, η Δήμητρα Παπασπύρου τερματίζει ένατη με 2 ώρες 37:04.

1985: Στη μεγαλύτερη σε διάρκεια διαδικασία πέναλτι στο Κύπελλο Ελλάδας (36 εκτελέσεις), ο ΠΑΟΚ αποκλείει την Αναγέννηση Γιαννιτσών με 16-15 στο γήπεδο της Κρύας Βρύσης. Το ρεκόρ θα απειληθεί στον τελικό του 2009, όπου θα εκτελεστούν 34 πέναλτι μέχρι ο Ολυμπιακός να νικήσει την ΑΕΚ με 15-14.

1982: Με δύο γκολ του Νίκου Αναστόπουλου (7′ πέν., 25′) και κορυφαίο παίκτη τον τερματοφύλακα Νίκο Σαργκάνη, η Εθνική Ελλάδας νικά με 2-0 στο Λουξεμβούργο για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών του 1984.

1981: Πεθαίνει σε ηλικία 66 ετών, προδομένος από την καρδιά του, ο Ολλανδός προπονητής (με καταγωγή από την Τσεχοσλοβακία), Φράντισεκ Φάντρονκ, ο οποίος είχε συνδέσει το όνομά του με την πορεία της ΑΕΚ μέχρι τους «4» του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, την περίοδο 1976-77.

1976: Σε αγώνα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αργεντινής, η Ελλάδα αναδεικνύεται ισόπαλη 1-1 με την Ουγγαρία στο «Γ. Καραϊσκάκης» μπροστά σε 27.000 θεατές. Το γκολ της Εθνικής μας πετυχαίνει ο Μίμης Παπαϊωάννου.

1960: Το ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΑΕΚ διακόπτεται στο 86ο λεπτό. Οι φιλοξενούμενοι διαμαρτύρονται στον διαιτητή Ιωαννίδη για τον μη καταλογισμό πέναλτι υπέρ του Κώστα Νεστορίδη όσο το σκορ ήταν ακόμα 2-2, ενώ αμφισβητούν και το γκολ που πέτυχε στην αντεπίθεση ο Παναθηναϊκός, ισχυριζόμενοι ότι ο σκόρερ, Βαγγέλης Πανάκης, βρισκόταν σε θέση οφσάιντ. Κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών ο Ιωαννίδης αποβάλλει τον Αναστασιάδη της ΑΕΚ, ο οποίος αρνείται να βγει από τον αγωνιστικό χώρο κι έτσι διακόπτει τον αγώνα εις βάρος της Ένωσης, η οποία θα μηδενιστεί από την ΕΠΟ.

1919: Διεξάγεται ο όγδοος και τελευταίος αγώνας των World Series του μπέιζμπολ, που είχαν αρχίσει την 1η Οκτωβρίου μεταξύ των Σικάγο Γουάιτ Σοξ (μετέπειτα Μπλακ Σοξ) και των Σινσινάτι Ρεντς, που θα καταλήξει στο περιβόητο Black Sox scandal. Οκτώ παίκτες, ανάμεσά τους και ο «Ξυπόλητος» Τζο Τζάκσον, ένας από τους κορυφαίους hitters, θα κατηγορηθούν ότι είχαν χειραγωγήσει τον αγώνα για λογαριασμό γραφείων στοιχημάτων. Στη δίκη που θα πραγματοποιηθεί έναν χρόνο αργότερα δεν θα αποδειχθεί η ενοχή τους, αλλά θα αποκλειστούν δια βίου από το επαγγελματικό μπέιζμπολ από τον δικαστή Κένισο Μάουντεν Λάντις.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News