Σαν Σήμερα - Χουάν Ρότσα: Το ντεμπούτο του ως... Μπουμπλής και το σίριαλ που κράτησε τρία χρόνια

Στις 23 Δεκεμβρίου 1979, στον ισόπαλο αγώνα του Παναθηναϊκού με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη, τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στον Χουάν Μπουμπλή, ο οποίος έκανε το επίσημο ντεμπούτο του με το «τριφύλλι».

Ένα από τα πιο πολύκροτα σίριαλ της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου άρχισε στις 23 Δεκεμβρίου 1979, όταν ο Χουάν Ρότσα Μπουμπλής (όπως τον έγραφαν τότε οι εφημερίδες) έκανε ντεμπούτο με τον Παναθηναϊκό, στον εκτός έδρας αγώνα με τον Πανιώνιο (2-2).

Η ημερομηνία μνημονεύεται τα τελευταία χρόνια ως η αρχή της ένδοξης καριέρας του Αργεντινού άσου με τη φανέλα του «τριφυλλιού». Σε εκείνο το ματς στη Νέα Σμύρνη, μάλιστα, ο Ρότσα είχε δικαιώσει τη φήμη που θα συνόδευε έναν ποδοσφαιριστή που αγωνιζόταν βασικός στην Μπόκα Τζούνιορς και είχε συμμετοχές με την Εθνική Αργεντινής, η οποία ήταν εν ενεργεία πρωταθλήτρια κόσμου. Από δική του πάσα προήλθε το γκολ με το οποίο ο Ερμής Κουρόπουλος άνοιξε το σκορ, ενώ σε πλείστες άλλες περιπτώσεις απέδειξε ότι ήταν ένας μεσοεπιθετικός υψηλότατου επιπέδου.

Ωστόσο, η υπόθεση δεν ήταν αθώα κι αυτό το γνώριζαν όλοι. Διότι ο Παναθηναϊκός είχε φέρει για πρώτη φορά τον Ρότσα στην Αθήνα τον Μάιο του 1975, όταν ακόμα ανήκε στη Νιούελς Ολντ Μπόις και είχε αποπειραθεί να τον «περάσει» ως Έλληνα ομογενή. Τον είχε ανακαλύψει ο παλαίμαχος άσος του «τριφυλλιού», Δημήτρης Θεοφάνης, ο οποίος ασκούσε τότε καθήκοντα υπηρεσιακού προπονητή, σ’ ένα ταξίδι που είχε κάνει στο Μπουένος Άιρες. Σκοπός του ήταν να βρει έναν ταλαντούχο παίκτη που θα κάλυπτε το κενό του Χουάν Ραμόν Βερόν, ο οποίος είχε αποφασίσει να αποχωρήσει απ’ τον σύλλογο ύστερα από τρία χρόνια προσφοράς.

Ο Παναθηναϊκός είχε πλασάρει εξ αρχής τον Ρότσα ως ομογενή με το επώνυμο «Μπουμπλίς» και από τον Αύγουστο του 1975 κατείχε πιστοποιητικό που είχε εκδώσει ο Δήμος Αιγάλεω και τον αναγνώριζε ως δημότη του. Ωστόσο, οι «πράσινοι» δεν προχώρησαν στην έκδοση του δελτίου του κι ο ταλαντούχος εξτρέμ, ο οποίος είχε εντυπωσιάσει στους φιλικούς αγώνες που είχε συμμετάσχει, κουράστηκε να περιμένει και επέστρεψε στην πραγματική πατρίδα του.

Το όνομά του ξεχάστηκε μέχρι τον Δεκέμβριο του 1979, όταν έσκασε σαν βόμβα η είδηση της συμφωνίας του Παναθηναϊκού με την Μπόκα Τζούνιορς – στην οποία είχε ενταχθεί από το 1978 – για την απόκτησή του. Το ελληνικό ποδόσφαιρο βρισκόταν στη μεταβατική περίοδο απ’ τον ερασιτεχνισμό στον επαγγελματισμό και κουμάντο στο «τριφύλλι» έκανε ο εφοπλιστής, Γιώργος Βαρδινογιάννης. Ο Μπουμπλής ήρθε ξανά στην Ελλάδα.

Τον κυνήγησε ο Ολυμπιακός

Η μεταγραφή του Μπουμπλή θορύβησε από την πρώτη στιγμή τον Ολυμπιακό, ο οποίος έβλεπε τον βασικό ανταγωνιστή του για τον τίτλο να αποκτά ουσιαστικά τρίτο ξένο παίκτη, ενώ εκείνος είχε δύο, όπως προέβλεπε ο κανονισμός. Αν και ο Παναθηναϊκός περνούσε περίοδο σοβαρής αγωνιστικής κρίσης, όπως αποτυπώθηκε και με τη συντριβή με 6-0 απ’ τον Ηρακλή στις 30 Δεκεμβρίου 1979, οι «ερυθρόλευκοι» δεν άφησαν την υπόθεση στην τύχη της.

Αρχικά υποστήριξαν ότι η ΕΠΟ είχε εκδώσει παράνομα το δελτίο του ποδοσφαιριστή στις 20 Δεκεμβρίου, βασιζόμενη σε ένα τέλεξ της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Αργεντινής κι όχι στην «μπλε» κάρτα του παίκτη, η οποία έφτασε είκοσι ημέρες αργότερα. Τα υπονοούμενα εκμεταλλεύθηκε και η ΑΕΛ, η οποία τον Μάρτιο του 1980 κατέθεσε ένσταση κατά του κύρους του αγώνα της με τον Παναθηναϊκό, χωρίς να δικαιωθεί στον ισχυρισμό της περί αντικανονικής συμμετοχής του Μπουμπλή. Τα πράγματα σοβάρεψαν, όμως, την επόμενη περίοδο.

Στις 30 Οκτωβρίου 1980, τρεις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του ντέρμπι των «αιωνίων» στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σταύρος Νταϊφάς, έδωσε συνέντευξη Τύπου στην οποία κατήγγειλε με χειροπιαστά στοιχεία ότι ο «Μπουμπλής» ήταν Αργεντινός και δεν είχε καμία απολύτως σχέση με την Ελλάδα.

Προσκόμισε μάλιστα την πραγματική ληξιαρχική πράξη γέννησής του απ’ το ληξιαρχείο της πόλης Σάντο Τόφε, που πιστοποιούσε ότι ονομαζόταν Χουάν Ραμόν Ρότσα και είχε Αργεντινούς γονείς, καθώς και το ποδοσφαιρικό δελτίο του στην ομοσπονδία της Αργεντινής, που πιστοποιούσε ότι επρόκειτο για το ίδιο πρόσωπο και δεν ανέγραφε πουθενά το επώνυμο «Μπουμπλής».

Τα στοιχεία αυτά έρχονταν σε πλήρη αντίθεση με τα έγγραφα που είχε χρησιμοποιήσει ο Παναθηναϊκός και τα οποία ανέγραφαν ότι ο παίκτης είχε γεννηθεί στην πόλη Έντρε Ρίος (στην Αργεντινή υπάρχει μόνο επαρχία με αυτήν την ονομασία) κι ο πατέρας του ήταν Έλληνας υπήκοος γεννηθείς το 1910, με το όνομα Γεώργιος Μπουμπλής!

Ο Ολυμπιακός κέρδισε με 1-0 το ντέρμπι της 2ας Νοεμβρίου στη Λεωφόρο, αλλά κατέθεσε ένσταση με την οποία ζητούσε τον μηδενισμό του Παναθηναϊκού λόγω αντικανονικής χρησιμοποίησης του «Μπουμπλή». Ο αθλητικός δικαστής, Θανάσης Ρουμπής, απέρριψε την ένσταση στις 18 Νοεμβρίου, με το σκεπτικό ότι δεν μπορούσε να θεωρήσει αντικανονική τη συμμετοχή ενός παίκτη το δελτίο του οποίου δεν έχει ανακληθεί από την ΕΠΟ.

Τέσσερις ημέρες νωρίτερα, ωστόσο, είχε μεσολαβήσει η παρέμβαση εισαγγελέα ο οποίος είχε ασκήσει ποινική δίωξη για πλαστογραφία εναντίον του Γιώργου Βαρδινογιάννη, των υπόλοιπων μελών της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και του ίδιου του Ρότσα. Ο Ρουμπής αναγνώριζε στην απόφασή του ότι το δελτίο του παίκτη είχε εκδοθεί παράνομα και ζητούσε απ’ την ομοσπονδία να περιμένει την έκδοση της δικαστικής απόφασης και να πράξει αναλόγως.

Νομικά τρικ και ανατροπές αποφάσεων

Ο ασκός του Αιόλου είχε ανοίξει και η υπόθεση Μπουμπλή εξελίχθηκε σε σίριαλ που κυριάρχησε στην ποδοσφαιρική επικαιρότητα και τα επόμενα δύο χρόνια. Ο Ολυμπιακός κατέθετε ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του Αργεντινού άσου ύστερα από κάθε παιχνίδι του με τον Παναθηναϊκό και το ίδιο έκανε και τον Σεπτέμβριο του 1981, μετά το 1-1 στο ουδέτερο γήπεδο της Πάτρας.

Οι «πράσινοι» προσπαθούσαν να αντικρούσουν τα στοιχεία του Ολυμπιακού με νομικά τρικ: ο δικηγόρος τους, Μιχάλης Καραμανλής, ισχυρίστηκε ότι το όνομα «Μπουμπλής» δεν αναγραφόταν στο αργεντίνικο δελτίο του επειδή ο παίκτης είχε πολλά ονόματα κι έδωσε ως παράδειγμα τον Γιώργο και τον Αριστείδη Καμάρα, το πραγματικό επώνυμο των οποίων ήταν Κατροδαύλης!

Η δεύτερη ένσταση του Ολυμπιακού απορρίφθηκε με παρόμοιο σκεπτικό με το οποίο είχε απορριφθεί και η πρώτη. Ακολούθησε δεύτερη άσκηση ποινικής δίωξης από εισαγγελέα κατά του Παναθηναϊκού και του Ρότσα για πλαστογραφία, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» προσέφυγαν στο ΑΣΕΑΔ, το οποίο τους δικαίωσε στις 4 Δεκεμβρίου. Έθεσε εν αμφιβόλω την άρνηση της ΕΠΟ να επανεξετάσει το θέμα της ορθότητας της έκδοσης δελτίου στον «Μπουμπλή» και της ζήτησε να λάβει απόφαση.

Οι εκπρόσωποι των δύο «αιωνίων» συμμετείχαν στις 30 Δεκεμβρίου 1981 στη δημόσια συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Κανονισμών της ομοσπονδίας, εκθέτοντας τις απόψεις τους για το θέμα. Στις 11 Ιανουαρίου 1982 η ΚΕΚ έκρινε ότι υπήρχαν αντιφατικά στοιχεία και αποφάσισε να εισηγηθεί στην ολομέλεια της ΕΠΟ να απόσχει από την έκδοση οποιασδήποτε απόφασης, μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο Ιθαγένειας αν ο ποδοσφαιριστής είναι Έλληνας.

Δύο ημέρες αργότερα, όμως, διεξήχθη το περιβόητο ντέρμπι για το Κύπελλο Ελλάδας που βρήκε νικητή τον Παναθηναϊκό με 3-2 στην παράταση και τον Ολυμπιακό να φωνάζει για τη διαιτησία του Κώστα Δέδε. Η πόλωση μεταξύ των δύο «αιωνίων» έφτασε στο απροχώρητο και ξέφυγε από κάθε έλεγχο στις 3 Απριλίου. Τότε που με βάση την απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών που αφαίρεσε την ελληνική ιθαγένεια από τον Μπουμπλή», το ΑΣΕΑΔ έκανε αποδεκτή την προσφυγή των Πειραιωτών και 1) ακύρωσε το δελτίο του ποδοσφαιριστή, 2) μηδένισε τον Παναθηναϊκό στον αγώνα Κυπέλλου 3) τιμώρησε με -1 βαθμό τους «πράσινους» στο πρωτάθλημα!

Μεσοβέζικη λύση για να τελειώσει η σεζόν

Οι «πράσινοι» ανέτρεψαν την απόφαση με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο έκρινε ότι η σύνθεση του ΑΣΕΑΔ δεν ήταν νόμιμη. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε την πορεία του στο Κύπελλο χωρίς τον Ρότσα-Μπουμπλή, τον οποίο οι δικαστές άφησαν στον «πάγο» με το εξής σκεπτικό: αν του επέτρεπαν να αγωνιστεί και στη συνέχεια αποδεικνυόταν ότι δεν είχε τέτοιο δικαίωμα, θα προκαλούνταν μη αναστρέψιμη ζημιά στους αντιπάλους της ομάδας του.

Η ισοβαθμία του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό με την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος του 1982 πρόσθεσε έναν ακόμα πονοκέφαλο στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βασίλη Χατζηγιάννη και τους υπόλοιπους αρμόδιους φορείς. Ο τίτλος έπρεπε να κριθεί σε μπαράζ, το οποίο όμως παρέμενε… στον αέρα όσο οι «ερυθρόλευκοι» ήλπιζαν σε μηδενισμό του «τριφυλλιού» από την τελεσίδικη απόφαση του ΑΣΕΑΔ!

Η ετυμηγορία εκδόθηκε τελικά στις 26 Ιουνίου 1982. Το δελτίο του Μπουμπλή ακυρώθηκε, αφού είχε εκδοθεί με βάση στοιχεία που ήταν πλαστά. Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός δεν μηδενίστηκε στον αγώνα Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στις 13 Ιανουαρίου, μια και ο Αργεντινός άσος διέθετε τότε δελτίο αθλητικής ιδιότητας. Το ΑΣΕΑΔ χρέωσε, ουσιαστικά, το λάθος στην ΕΠΟ. Έτσι, οι «πράσινοι» ήταν και τυπικά Κυπελλούχοι (είχαν νικήσει 1-0 την ΑΕΛ στον τελικό) και το μπαράζ για τον τίτλο του πρωταθλητή διεξήχθη στις 29 Ιουνίου στον Βόλο, με νικητή τον Ολυμπιακό (2-1).

Στην ουσία ήταν μια μεσοβέζικη λύση για να ολοκληρωθεί η σεζόν και να προλάβει η ΕΠΟ την προθεσμία για τη δήλωση των ομάδων μας στα Κύπελλα Ευρώπης. Η ταλαιπωρία του Ρότσα, όμως, δεν είχε τελειώσει. Ο Ολυμπιακός έκανε νέα προσφυγή στο ΑΣΕΑΔ με την οποία ζητούσε τον τριετή αποκλεισμό του για δήλωση πλαστών στοιχείων!

Η ΚΕΚ της ΕΠΟ τον αθώωσε στις 24 Νοεμβρίου 1982, εκτιμώντας ότι δεν ήταν συνυπεύθυνος για την πλαστογραφία. Οι «ερυθρόλευκοι» προσέφυγαν και στο ΑΣΕΑΔ, το οποίο στις 14 Δεκεμβρίου απέρριψε την προσφυγή τους με την αιτιολογία δεν είχαν έννομο συμφέρον να ζητούν την τιμωρία ενός παίκτη που ήταν ουσιαστικά ελεύθερος μετά την ακύρωση του δελτίου του.

Από εκείνη τη μέρα, λοιπόν, ο Ρότσα αποκτούσε οριστικά το δικαίωμα να αγωνίζεται ως ξένος στο ελληνικό πρωτάθλημα. Επανεντάχθηκε άμεσα στον Παναθηναϊκό με το πραγματικό του ονοματεπώνυμο και με την απόδοσή του στα γήπεδα, συνέβαλε ώστε να ξεχαστούν τα παρατράγουδα της προηγηθείσας τριετίας.

Το καλοκαίρι του 1986, μάλιστα, πήρε την ελληνική υπηκοότητα ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες – υπηρέτησε μέχρι και τη στρατιωτική του θητεία. Πριν και μετά από αυτό το γεγονός βοήθησε το «τριφύλλι» να κάνει δύο φορές το νταμπλ (1984, 1986), να φτάσει έως τους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1985) και να κατακτήσει άλλα δύο Κύπελλα (1988, 1989). Νταμπλ και πορεία έως τους «4» του Champions League γεύτηκε με τον Παναθηναϊκό και ως προπονητής.

Το σύνθημα «Φόρτσα Ρότσα Μπουμπλής» που φώναζαν για χρόνια οι οπαδοί του «τριφυλλιού» εμπεριείχε αυτοκριτική, πέρα από την αναγνώριση προς έναν απ’ τους σημαντικότερους ανθρώπους που πέρασαν από το ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου.

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 23 Δεκεμβρίου

2020: Ο Λιονέλ Μέσι σκοράρει στο 65’ της αναμέτρησης της Μπαρτσελόνα με τη Βαγιαδολίδ (3-0) και φτάνει τα 644 τέρματα με τη φανέλα της. Πρόκειται για ρεκόρ επίτευξης τερμάτων με έναν σύλλογο, το οποίο κατείχε ο Πελέ με 643 γκολ με τη φανέλα της Σάντος. Ο Μέσι σε συνεργασία με εταιρία παραγωγής μπύρας, κέρασε… μπύρες 160 τερματοφύλακες που είχαν δεχτεί τουλάχιστον ένα από τα 644 γκολ του.

2010: Η κοινοπραξία «Bologna 2010» με επικεφαλής τον τραπεζίτη και επιχειρηματία του καφέ Τζοβάνι Κονσόρτε και τον Μάσιμο Τζανέτι, ο οποίος κατέχει διάφορες μάρκες καφέ όπως την Segafredo, αποκτά το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της Μπολόνια και διορίζει πρόεδρο τον δημοφιλή Ιταλό μουσικό και οπαδό του συλλόγου, Τζάνι Μοράντι.

1997: Ο Φιλ Τζάκσον φτάνει τις 500 νίκες ως προπονητής στο ΝΒΑ, όταν οι Σικάγο Μπουλς νικούν τους Λος Άντζελες Κλίπερς με 94-89. Ο Τζάκσον φτάνει πιο γρήγορα από κάθε άλλον προπονητή σ’ αυτό το ορόσημο, μια και ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ, Πατ Ράιλι, είχε πετύχει την 500ή νίκη στον 684ο αγώνα του.

1996: Ο Γερμανός μέσος Ματίας Ζάμερ κερδίζει τη «Χρυσή Μπάλα», το έπαθλο για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς στην Ευρώπη. Χάρη στις εξαιρετικές εμφανίσεις του με την Εθνική Γερμανίας στον δρόμο για την κατάκτηση του Euro ’96, ο Ζάμερ επικρατεί στην ψηφοφορία του Βραζιλιάνου Ρονάλντο με έναν πόντο διαφορά (144 έναντι 143).

1987: Πεθαίνει ο Χένρι Κότον, ο τελευταίος Βρετανός γκόλφερ πριν από τον Νικ Φάλντο που κέρδισε το πρωτάθλημα Open τρεις φορές.

1969: Ο μεσοεπιθετικός της πρωταθλήτριας Ευρώπης Μίλαν, Τζάνι Ριβέρα, κερδίζει τη «Χρυσή Μπάλα», υπερισχύοντας στην ψηφοφορία του συμπατριώτη του άσου της Κάλιαρι, Τζίτζι Ρίβα (83 έναντι 79). Τρίτος αναδεικνύεται ο Δυτικογερμανός, Γκερντ Μίλερ (38).

1946: Η ομάδα μπάσκετ του πανεπιστημίου του Τενεσί αρνείται να αντιμετωπίσει την ομάδα του πανεπιστημίου του Ντούκεϊν, λόγω της παρουσίας στη βασική του πεντάδα ενός μαύρου παίκτη, του Τσακ Κούπερ. Ύστερα από σύσκεψη που διαρκεί δύο ώρες, ο προπονητής του Ντούκεϊν συμφωνεί να μη χρησιμοποιήσει τον Κούπερ, παρά μόνο αν οι ομάδες είναι κοντά στο σκορ και χρειαστεί τη βοήθειά του. Η απάντηση δεν αρέσει στους λευκούς παίκτες του Τενεσί, οι οποίοι αποχωρούν από το γήπεδο! Τέσσερα χρόνια αργότερα κι ενώ οι φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ καλά κρατούν, ο Κούπερ θα γίνει ο πρώτος Αφροαμερικανός μπασκετμπολίστας που θα επιλεγεί στο ντραφτ του ΝΒΑ από τους Μπόστον Σέλτικς και θα αγωνιστεί με τα χρώματά τους στο επαγγελματικό πρωτάθλημα μέχρι το 1954.

1934: Η Ελλάδα νικά 2-1 τη Γιουγκοσλαβία στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, με σκόρερ τους Γιάννη Βάζο και Λεωνίδα Ανδριανόπουλο. Ο αγώνας διεξάγεται στο πλαίσιο του 4ου Βαλκανικού Κυπέλλου.

1929: Πεθαίνει σε ηλικία 67 ετών ο Δημητρός Δάλλας, ο οραματιστής πρόεδρος του Πανιωνίου, ο οποίος πέτυχε την εδραίωση του θεσμού των Πανιώνιων Αγώνων στη Σμύρνη και κράτησε όρθιο τον σύλλογο μετά την Καταστροφή, συνεχίζοντας τη δράση του στην Αθήνα. Είναι μεταξύ άλλων υπεύθυνος για τη θέσπιση των Βαλκανικών Αγώνων Στίβου.

1879: Η Έβερτον δίνει τον πρώτο της αγώνα με το νέο της όνομα (το παλιό ήταν Σαν Ντομίνγκο Φούτμπολ Κλαμπ) εναντίον της Σεντ Πίτερς στο Στάνλει Παρκ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News