ΦΑΛΚΟ ΣΟΜΠΑΤΕΛΙ - ΑΕΚ 83-78: Κακή αρχή για την «Ένωση»

Η ΑΕΚ δεν ξεκίνησε νικηφόρα τις υποχρεώσεις της στο Basketball Champions League, καθώς γνώρισε την ήττα από την Φάλκο Σομπατέλι στην Ουγγαρία με 83-78, στην επιστροφή του Νίκου Παππά στην αγωνιστική δράση.

Στην Ουγγαρία η ΑΕΚ έκανε την πρεμιέρα της στο Basketball Champions League, καθώς αντιμετώπισε την Φάλκο Σομπατέλι, στη «Σαβάρια Αρένα». Η ομάδα του Στέφανου Δέδα δεν εντυπωσίασε, με την Σομπατέλι από την αρχή της αναμέτρησης να πιέζει αρκετά την «Ένωση». 

Ο Γκρίφιν της έδωσε ρυθμό, ο Παππάς την κράτησε στο… κόλπο

Ο Έρικ Γκρίφιν ξεκίνησε «ζεστός» με 9 πόντους στην πρώτη περίοδο (2/3 τριπ) και έδωσε ρυθμό στην ΑΕΚ, η οποία στα πρώτα λεπτά του αγώνα έδειχνε να μπορεί να ελέγξει την εξέλιξη. Μάλιστα, την επανεμφάνισή του στα παρκέ έκανε και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος σημείωσε πολύ γρήγορα τους πρώτους του πόντους με τη φανέλα της ΑΕΚ, για να κάνει το σκορ 15-17, ενώ στη συνέχεια έβγαλε και μία πολύ καλή άμυνα για να κρατήσει την ομάδα του μπροστά στο σκορ. 

Ωστόσο, οι γηπεδούχοι δεν άφησαν τους φιλοξενούμενους να ξεφύγουν και παρέμειναν κοντά στο σκορ, με το πρώτο δεκάλεπτο να κλείνει στο 21-19, υπέρ της ελληνικής ομάδας. 

Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη, με την ΑΕΚ να βγάζει αρκετά προβλήματα στο παιχνίδι της, με βασικότερο αυτό της άμυνας. Οι παίκτες της Σομπατέλι έδειχναν ικανοί να κάνουν ό,τι θέλουν, καθώς μπόρεσαν και επιτέθηκαν με ευκολία τη ρακέτα της «Ένωσης», ενώ και από μακριά είχαν καλύτερα ποσοστά.

Η ουγγρική ομάδα ανέστρεψε την εικόνα του αγώνα στο δεύτερο δεκάλεπτο και από εκεί που έκανε εκείνη τα περισσότερα λάθη (6 στην πρώτη περίοδο) έφτασε να πιέζει πολύ την ΑΕΚ, η οποία έχασε την επαφή της με το καλάθι των γηπεδούχων. Μάλιστα, η Σομπατέλι ανέβασε τη διαφορά στους 6 πόντους (38-32), αλλά ο Παππάς με καλάθι και φάουλ μείωσε στους τρεις πόντους (38-35), με το πρώτο ημίχρονο να τελειώνει με άστοχο σουτ των Μαγιάρων.

Η Φάλκο «κατάπιε» την ΑΕΚ στο δεύτερο ημίχρονο

Στο δεύτερο ημίχρονο η Σομπατέλι μπήκε πολύ πιο δυναμικά και ανέβασε τη διαφορά στους 8 πόντους (50-42) με την ΑΕΚ να δείχνει ότι δεν μπορεί να αντιδράσει και να ακολουθήσει την ουγγρική ομάδα. Ωστόσο, ο Νίκος Παππάς μείωσε με τρίποντο σε 55-54, αλλά ακόμη μία κακή άμυνα έδωσε την ευκαιρία στον Μπάρατς να καρφώσει έξι δευτερόλεπτα πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου και να ανεβάσει τη διαφορά για την ομάδα του στους τρεις πόντους (57-54).

Η Σομπατέλι ανέβασε ακόμη περισσότερο την απόδοσή της και τη διαφορά στην τέταρτη περίοδο, καθώς προηγήθηκε ακόμα και με 10 πόντους (64-54), αλλά η ελληνική ομάδα δεν τα παράτησε και πάλεψε μέχρι τέλους για να μπορέσει να διεκδικήσει τη νίκη. Με αργό ρυθμό αλλά σταθερά η «Ένωση»… μάζεψε κάπως τη διαφορά, η οποία ωστόσο δεν έπεσε κάτω από τους έξι πόντους, μέχρι τα τελευταία 30 δευτερόλεπτα.

Εκεί η ΑΕΚ με τον Νίκο Παππά να κάνει ένα εξαιρετικό παιχνίδι στην επιστροφή του στην αγωνιστική δράση (20 πόντους,  2 ριμπάουντ, 1 ασίστ) και τον Ανγκολά να έχει σημαντική συμβολή στα τελευταία δευτερόλεπτα, η διαφορά έπεσε, αλλά όχι τόσο έτσι ώστε να απειλήσει την Σομπατέλι για να φύγει με το «διπλό» από την Ουγγαρία. Η διαφορά μειώθηκε στους 3 πόντους (81-78) με την ΑΕΚ να πιέζει την μπάλα και την Φάλκο να κάνει λάθος, με την κατοχή να περνά σε «κίτρινα» χέρια.

Στην επαναφορά η ΑΕΚ δεν έδρασε σωστά και μοιραία ήρθε το λάθος, με τους γηπεδούχους να να σημειώνουν και το τελευταίο σουτ, για να πάρουν τη νίκη με 83-78. 

Τα δεκάλεπτα: 19-21, 38-35, 57-54, 83-78

Δείτε εδώ τα στατιστικά των δύο ομάδων

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News