ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Οι βάσεις για την ανάκτηση της χαμένης αίγλης

Υπάρχουν τρία κομβικά σημεία, για να βγει η Μπαρτσελόνα από το «τούνελ» και η «Μασία» είναι ο βασικός άξονας.

Αυτό που προκύπτει μετά τις εξηγήσεις που έδωσε ενώπιον των ισπανικών Μέσων Ενημέρωσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της Μπαρτσελόνα και εκ των άμεσων συνεργατών του Τζουάν Λαπόρτα, Φεράν Ρεβερτέρ, είναι ότι οι Καταλανοί έχουν ένα πολύ ξεκάθαρο πλάνο με απώτερο σκοπό την επιστροφή στις επιτυχίες. Αυτό το πλάνο βασίζεται σε τρεις πολύ συγκεκριμένους άξονες. 
 
 
Ο πρώτος άξονας εχει να κάνει με το αθλητικό κομμάτι και φυσικά αναφερόμαστε στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, την περίφημη «Μασία». Είναι διαχρονικά το μέλλον της ομάδας και η «δεξαμενή» που την έχει βοηθήσει στο παρελθόν σε δύσκολες στιγμές. Το παράδειγμα του Άνσου Φάτι τα τελευταία χρόνια αλλά και του Γκάβι πιο πρόσφατα δείχνει το δρόμο. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους είναι πολύ σημαντικοί για την πρώτη ομάδα. Ο Άνσου Φάτι αν δεν είχε τον τραυματισμό, θα έχει κάνει ήδη σπουδαία πράγματα. Ο Γκάβι απλα δείχνει ότι δεν είναι μόλις 17 ετών. Επομένως είναι απόλυτα λογικό η Μπαρτσελόνα να θέλει να βγάλει κι άλλους ποδοσφαιριστές με ανάλογη πορεία και προοπτική, να έχουν δηλαδή τη δυνατότητα να μπουν σε ρυθμούς πρώτης ομάδας από πολύ νωρίς. 
 
Στη συγκεκριμένη εξίσωση μπαίνει βεβαίως και το στυλ παιχνιδιού. Ειδικότερα στη γενιά του Μέσι, του Τσάβι και του Ινιέστα η Μπαρτσελόνα είχε καθηλώσει τους ποδοσφαιρόφιλους. Η λογική λέει ότι δεν θα ξαναδούμε τέτοιους παίκτες, αλλά τουλάχιστον θέλουν στη Βαρκελώνη να ξαναβρούν αυτήν τη συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα, να αποκτήσει ξανά η ομάδα ένα συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού με παίκτες που θα έχει παράξει η ίδια, εξοικονομώντας ταυτόχρονα και χρήματα. Αν δεν μπορείς να αγοράσεις, είσαι υποχρεωμένος να παράξεις. Ειδικότερα αν πρέπει να ξοδέψεις κάτι παραπάνω για άλλο σκοπό. 
 
 
Εδώ μπαίνει στη συζήτηση ο δεύτερος άξονας, που είναι οι εγκαταστάσεις. Είναι ουσιαστικά το πλάνο «Espai Barça», το οποίο έχει να κάνει με την απαραίτητη ανακαίνιση των εγκαταστάσεων στον ευρύτερο χώρο του Καμπ Νόου. Ειδικότερα για το ποδοσφαιρικό σπίτι της Μπαρτσελόνα, ο Φραν Ρεβερτέρ ανέφερε: «Όταν ανοίξαμε το στάδιο, ανακαλύψαμε συνολικά 900 ελλείψεις και ατέλειες. Αν οι υγειονομικές αρχές είχαν επιτρέψει στον κόσμο να μπει εκείνη τη στιγμή στο στάδιο, θα είχαμε γελοιοποιηθεί». Το κόστος του Espai Barça πάντως υπολογίζεται στο 1,5 δις ευρώ (αντί των 600 εκατομμυρίων που είχε πει η διοίκηση Μπαρτομέου). Ο Φραν Ρεβερτέρ υπολογίζει ότι αν ξεκινήσουν στην αρχή της επόμενης σεζόν, θα έχουν τελειώσει μέσα σε 4 χρόνια περίπου. 
 
 
Ο τρίτος άξονας είναι η εύρεση νέων πηγών εσόδων. Οι οπαδοί της Μπαρτσελόνα όχι μόνο στην Ισπανία αλλά σε όλον τον κόσμο, είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του μέλλοντος της ομάδας και αυτή τη στιγμή η διοίκηση των «μπλαουγκράνα» αναζητά τρόπους κεφαλαιοποίησης αυτού του πολύ ισχυρου «χαρτιού» που έχει στα χέρια της: «Πρέπει να επικεντρωθούμε στους οπαδούς μας, στην προσπάθεια αναζήτησης νέων εσόδων μέσω της εύρεσης τρόπων διαδραστικής επικοινωνίας μαζί τους. Η Μπαρτσελόνα θα έχει ξανά τους καλύτερους παίκτες, όχι σε πέντε ή δέκα χρόνια, αλλά νωρίτερα. Αν τα κάνουμε όλα αυτά, πάντα με βάση τις αξίες του συλλόγου, τότε η Μπαρτσελόνα θα επιστρέψει στη θέση που της αξίζει».

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News