Σαν Σήμερα - Τζόνι Μπέρι: Ο επιζήσας του Μονάχου που έμαθε για την τραγωδία απ' τις εφημερίδες
Η τραγική ιστορία του Τζόνι Μπέρι, ο οποίος βγήκε ζωντανός από τα συντρίμμια του αεροσκάφους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Μόναχο, στις 6 Φεβρουαρίου 1958, αλλά δεν έγινε ποτέ ξανά ο ίδιος με πριν.
Το ενοχικό σύνδρομο της επιβίωσης από ένα αεροπορικό δυστύχημα είναι συχνά αρκετό για να καταστρέψει τη ζωή του ανθρώπου που θα το βιώσει.
Στην περίπτωση του Τζόνι Μπέρι, ο οποίος βγήκε ζωντανός από τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 6 Φεβρουαρίου 1958 στο Μόναχο, η κατάσταση ήταν ακόμα πιο περίπλοκη. Οι βαρείς τραυματισμοί που υπέστη όχι απλώς δεν του επέτρεψαν να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο, αλλά επηρέασαν δραστικά την ποιότητα της μετέπειτα ζωής του.
Δεν ήταν δυνατόν να νιώθει ευλογημένος που είχε γλιτώσει από του Χάρου τα δόντια, από τη στιγμή που είχε χάσει οκτώ συμπαίκτες – ανάμεσά τους και ορισμένους στενούς φίλους. Το χειρότερο; Ακόμα κι οι συγγενείς του ένιωθαν ότι δεν είχαν πια κοντά τους τον άνθρωπο που γνώριζαν προτού αναχωρήσει με την αποστολή των «μπέμπηδων» για το Βελιγράδι και τον δεύτερο προημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα.
«Η μητέρα μου αγαπούσε βαθιά τον πατέρα μου, αλλά μου είχε πει ότι μετά το δυστύχημα δεν ήταν ο άνδρας που είχε παντρευτεί», εκμυστηρεύθηκε σε συνέντευξη που έδωσε το 2023 στη «Mirror» ο Νιλ Μπέρι, γιος του άτυχου ποδοσφαιριστή. «Το δυστύχημα του Μονάχου άλλαξε τη ζωή της οικογένειάς μας για πάντα. Προκάλεσε σε όλους μας ψυχολογικά τραύματα και απερίγραπτο πόνο. Κάποιες στιγμές κόντεψε να μας διαλύσει», πρόσθεσε.
Μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν τι πραγματικά έζησαν, αλλά αρκούν τα περιστατικά που έχουν γίνει γνωστά για να καταλάβει ο καθένας ότι η κατάσταση ήταν πράγματι αδιανόητα δύσκολη.
Ο Μπέρι ήταν ένας από τρεις παίκτες της Γιουνάιτεντ που ανασύρθηκαν βαριά λαβωμένοι από τα συντρίμμια, μαζί με τον Τζάκι Μπλαντσφλάουερ και τον Ντάνκαν Έντουαρντς και μάλιστα οι γιατροί τού έδιναν τις λιγότερες ελπίδες επιβίωσης. Είχαν φέρει μάλιστα κι έναν παπά που του διάβασε τις τελευταίες ευχές στα γερμανικά, μια και θεωρούσαν ότι ήταν θέμα ωρών να πεθάνει. Είχε υποστεί κατάγματα στο κρανίο, στο σαγόνι (εξαιτίας του οποίου έχασε όλα τα δόντια του), στη λεκάνη, στον έναν αγκώνα και στο ένα του πόδι!
Σε αντίθεση με τον 18χρονο Έντουαρντς, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του στις 21 Φεβρουαρίου, ο Μπέρι διέψευσε τις προβλέψεις των γιατρών και συνήλθε απ’ το κώμα. Ωστόσο, δεν θυμόταν τίποτα από το μοιραίο απόγευμα και κατόπιν προτροπής των γιατρών δεν του είπε τίποτα ούτε η σύζυγός του, Χίλντα, η οποία βρισκόταν στο προσκεφάλι του από την επομένη της τραγωδίας.
Ο άτυχος ποδοσφαιριστής νόμιζε ότι είχε τραυματιστεί σε τροχαίο και μάλιστα παραπονιόταν στον Ματ Μπάσμπι, τον προπονητή του που νοσηλευόταν στον ίδιο θάλαμο, επειδή ο Τόμι Τέιλορ δεν τον είχε πάει τόσες μέρες να τον επισκεφτεί – αγνοώντας ότι ο καλός του φίλος και συμπαίκτης είχε ανασυρθεί νεκρός από τα συντρίμμια!
Ανακάλυψε τελικά την αλήθεια μόνος του την εποχή που συνέχιζε την αποκατάστασή του σε νοσοκομείο του Μάντσεστερ, ενώ διάβαζε ανυποψίαστος μια εφημερίδα. Φώναξε τότε έντρομος το προσωπικό του νοσοκομείου και τους ανέφερε ένα προς ένα τα ονόματα των συμπαικτών του για να μάθει ποιοι ήταν ζωντανοί και ποιοι όχι!
«Πρέπει να ήταν πολύ οδυνηρή εμπειρία», ανέφερε στην ίδια συνέντευξη στη «Mirror» ο Νιλ Μπέρι, ο οποίος τις πρώτες μέρες που η μητέρα του φρόντιζε τον πατέρα του στο Μόναχο, φιλοξενήθηκε μαζί με τα δύο αδέλφια του στο σπίτι του παλαίμαχου άσου της Γιουνάιτεντ, Χάρι ΜακΣέιν, πατέρα του διάσημου ηθοποιού Ίαν ΜακΣέιν (γνωστός στην Ελλάδα κυρίως για τον ρόλο του Ιούδα στο αριστούργημα «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Φράνκο Τζεφιρέλι).
Αναπληρωματικός στον τελευταίο αγώνα
Ο Τζόνι Μπέρι θεωρούνταν βετεράνος σε εκείνη την ομάδα των «μπέμπηδων», αφού ήταν γεννημένος την 1η Ιουνίου του 1926 στο Όλντερσοτ. Δεν βρισκόταν στην καλύτερη φόρμα του τη σεζόν 1957-58 γι’ αυτό και είχε χάσει τη θέση του βασικού έξω δεξιά.
Ο Μπάσμπι είχε καθιερώσει στη θέση του τον 18χρονο Κένι Μόργκανς, τον οποίο χρησιμοποίησε και στο τελευταίο ματς του Βελιγραδίου (ισοπαλία με 3-3 που σφράγισε την πρόκριση στα ημιτελικά). Ο Μόργκανς επέζησε απ’ το δυστύχημα στο Μόναχο, υπέστη όμως κι αυτός αρκετά σοβαρούς τραυματισμούς που δεν του επέτρεψαν να κάνει καριέρα στη Γιουνάιτεντ.
Ο Μπέρι πρόλαβε τουλάχιστον να γευτεί μεγάλες στιγμές στο Ολντ Τράφορντ από το 1951, όταν εντάχθηκε στη δύναμή της προερχόμενος από την Μπέρμιγχαμ (με χρηματικό αντάλλαγμα 25.000 λίρες). Ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας του Μπάσμπι που κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και τρία Charity Shield (το 1952, το 1956 και το 1957), ενώ την ίδια εποχή κατέγραψε τέσσερις συμμετοχές με την Εθνική Αγγλίας. Θα ήταν περισσότερες αν δεν αγωνιζόταν στην ίδια θέση ο μεγάλος Στάνλεϊ Μάθιους (ενίοτε και ο Τομ Φίνεϊ).
Αγωνίστηκε και στον ιστορικό τελικό του FA Cup του 1957 κόντρα στην Άστον Βίλα, η οποία νίκησε 2-0 με δύο γκολ του Πίτερ ΜακΠάρλαντ εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι οι «μπέμπηδες» έπαιζαν από το 10′ με παίκτη λιγότερο και «υπηρεσιακό» τερματοφύλακα τον Μπλαντσφλάουερ (αφού είχε αποχωρήσει τραυματισμένος ο βασικός γκολκίπερ Ρέι Γουντ, ένας ακόμα επιζήσας της αεροπορικής τραγωδίας του Μονάχου, που αργότερα εργάστηκε και ως προπονητής στα Τρίκαλα).
Παρότι ήταν κοντός (μόλις 1.66 μ.), πολύ αδύνατος και χρησιμοποιούσε μόνο το δεξί του πόδι, ήταν εξαιρετικός ντριμπλέρ που δυσκολεύονταν να αντιμετωπίσουν οι σκληροί αμυντικοί της εποχής. Έτσι, αποτέλεσε πολύτιμο στέλεχος της Γιουνάιτεντ τα εξίμισι χρόνια που φόρεσε τη φανέλα της, όπως μαρτυρούν και τα στατιστικά του: πήρε μέρος σε 247 αγώνες και σημείωσε 37 γκολ.
Ένα από τα πιο σημαντικά τέρματα που πέτυχε o Μπέρι ήταν αυτό που χάρισε την πρόκριση στους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1957, κόντρα στην Αθλέτικ Μπιλμπάο στο Όλντ Τράφορντ. Με σουτ στο 85ο λεπτό (το οποίο δυστυχώς δεν περιλαμβάνεται στα κινηματογραφημένα στιγμιότυπα που έχουν διασωθεί), διαμόρφωσε το 3-0 με το οποίο η Γιουνάιτεντ ανέτρεψε το 5-3 με το οποίο είχε ηττηθεί στο Σαν Μαμές. Η τραγική ειρωνεία; Ο αγώνας αυτός διεξήχθη στις 6 Φεβρουαρίου 1957, ακριβώς έναν χρόνο πριν από το δυστύχημα του Μονάχου.
Ξεχώρισε στα διαλείμματα του πολέμου
Ο Μπέρι ήταν τόσο μικροκαμωμένος ως έφηβος που δεν έπεισε τους προπονητές της Όλντερσοτ – στην οποία πήγε κάποια στιγμή για δοκιμή – ότι είχε προοπτική να παίξει ποδόσφαιρο. Κι ας τον συνόδευαν συστάσεις ότι ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας του σχολείου του.
Η τύχη του άλλαξε το 1944, όταν κλήθηκε να υπηρετήσει στο Βασιλικό Πυροβολικό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ξεχώριζε σαν τη μύγα μες στο γάλα απ’ τους υπόλοιπους στρατιώτες στους αγώνες ποδοσφαίρου που διεξάγονταν στον ελεύθερο χρόνο και προσέλκυσε το ενδιαφέρον ανθρώπων της Μπέρμιγχαμ, που έτυχε να τον δουν αγωνιζόμενο και του πρόσφεραν το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο.
Ο πόλεμος δεν άργησε να τελειώσει κι έτσι ο Μπέρι μπόρεσε να αφοσιωθεί στο ποδόσφαιρο και να κερδίσει θέση στην πρώτη ομάδα των «Μπλε» το 1946. Με 104 συμμετοχές και έξι γκολ σε μία πενταετία, προσέλκυσε το ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και καθιερώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους εξτρέμ της Αγγλίας κατά τη δεκαετία του ’50.
Μετά το άδοξο τέλος της ποδοσφαιρικής του καριέρας, βίωσε τη δυσάρεστη εμπειρία να του ζητηθεί να εγκαταλείψει το διαμέρισμα που του είχε παραχωρήσει η Γιουνάιτεντ, προκειμένου να εγκατασταθεί σ’ αυτό ο νεοφερμένος Μόρις Σέτερς. Ο σύλλογος φέρθηκε το ίδιο άκομψα και στον Μπλαντσφλάουερ, όμως οι δύο άτυχοι ποδοσφαιριστές δεν κράτησαν κακία. Βρέθηκαν αμφότεροι στην κερκίδα του Γουέμπλεϊ τον Μάη του 1968 και είδαν τον παλιό συμπαίκτη τους, Μπόμπι Τσάρλτον και τα νέα «αστέρια» της ομάδας να κατακτούν το Κύπελλο Πρωταθλητριών νικώντας την Μπενφίκα με 4-1 στην παράταση.
Αφού εργάστηκε για κάποια χρόνια σε εταιρία κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων, ο Μπέρι επέστρεψε στο Όλντερσοτ και άνοιξε εταιρία αθλητικών ειδών μαζί με τον αδελφό του Πίτερ, ο οποίος υπήρξε επίσης επαγγελματίας ποδοσφαιριστής (με καριέρα στην Κρίσταλ Πάλας και την Ίπσουιτς). Το δυστύχημα του είχε αφήσει κουσούρια, μια και δυσκολευόταν να παραμείνει συγκεντρωμένος για μεγάλο διάστημα (γι’ αυτό δεν οδήγησε ξανά αυτοκίνητο), ενώ όσο γερνούσε, οι πόνοι στα σπασμένα του κόκαλα γίνονταν ανυπόφοροι.
Έμελλε τελικά να είναι ο πρώτος από τους επιζήσαντες του Μονάχου που έφυγε από τη ζωή, στις 16 Σεπτεμβρίου 1994, ύστερα από μια σύντομη μάχη με τον καρκίνο. Τον Φεβρουάριο του 2023, τα τρία μετάλλια πρωταθλητή που είχε κατακτήσει με τη Γιουνάιτεντ βγήκαν σε δημοπρασία από τον γιο του Νιλ (ο οποίος έγραψε και βιβλίο για την ιστορία του πατέρα του με τίτλο «Johnny: The Forgotten Babe») και έπιασαν το ποσό των 25.000 λιρών.
Πηγές: mirror.co.uk («Son recalls 1958 air crash that put footballer dad in coma and killed teammates»), greatbritishlife.co.uk («Johnny Berry: The forgotten Busby Babe and Munich survivor»), en.wikipedia.org («Johnny Berry»).
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 6 Φεβρουαρίου
2023: Η 18χρονη καρατέκα Κωνσταντίνα Χρυσοπούλου επικρατεί της Γερμανίδας Ρεεμ Κάμις με 4-2 στον τελικό και κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία -61 κ. KUMITE στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 21 ετών που διεξάγεται στη Λάρνακα.
2011: Σε ένα από τα πιο συναρπαστικά Super Bowl της ιστορίας, οι Γκριν Μπέι Πάκερς νικούν με 31-25 τους Πίτσμπεργκ Στίλερς με MVP του αγώνα τον Άαρον Ρότζερς.
2003: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει τέτοια πίεση για το έβδομο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Υπάρχει μια ψύχωση και δεν εξελίσσεται καλά για εμένα και την ομάδα. Η ομάδα θα είναι πρώτη εφόσον αξίζει να είναι πρώτη. Και σήμερα δεν αξίζει να είναι πρώτη». Τις δηλώσεις αυτές κάνει σε συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του Ολυμπιακού, Σρέτσκο Κάτανετς και την επομένη, ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Σωκράτης Κόκκαλης, του κοινοποιεί την απόλυσή του.
2001: Οι απλήρωτοι παίκτες του μπασκετικού Άρη κάνουν πράξη την απειλή τους να μην κατέβουν στον εκτός έδρας αγώνα του Κυπέλλου Σαπόρτα κόντρα στο Μαρούσι, όταν οι υποσχέσεις των διοικούντων αποδεικνύονται ψεύτικες. Οι «κίτρινοι» μηδενίζονται και φτάνουν στο σημείο μηδέν, δέκα χρόνια μετά την τελευταία φορά που αναδείχθηκαν πρωταθλητές.
1995: Η Βούλα Πατουλίδου σημειώνει νέο πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού στίβου στο άλμα εις μήκος, όταν πηδά στα 6.56 μ. στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.
1993: Πεθαίνει από AIDS σε ηλικία μόλις 49 ετών ο Άρθουρ Ας, ο πρώτος μαύρος τενίστας που ανέβηκε στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης κι ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο κατά τη δεκαετία του ’70.
1991: Στην επανάληψη του ντέρμπι που είχε διακοπεί στις 13 Ιανουαρίου λόγω ρίψης καπνογόνων, η ΑΕΚ νικά με 1-0 τον Ολυμπιακό στη Ρόδο με γκολ του Ντανιέλ Μπατίστα στο 89′.
1988: Ο Μάικλ Τζόρνταν νικά τον Ντομινίκ Γουίλκινς στον διαγωνισμό καρφωμάτων στο All Star Game, με μια εντυπωσιακή προσπάθεια (με άλμα από τη γραμμή από των ελεύθερων βολών) που βαθμολογούν με «10» και οι πέντε κριτές.
1985: Με σκόρερ τον Θανάση Δημόπουλο ο Παναθηναϊκός νικά με 1-0 τον Ολυμπιακό ως τυπικά φιλοξενούμενος στην κοινή έδρα του ΟΑΚΑ και κάνει βήμα πρόκρισης στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι «πράσινοι» θα νικήσουν και στη ρεβάνς (2-1).
1980: Με τέρματα του Κώστα Ορφανού (12′) και του Βασίλη Βασιλάκου (25′) ο ΠΑΟΚ νικά 2-1 τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» και παίρνει την πρόκριση στους «16» του Κυπέλλου Ελλάδας. Το γκολ των «ερυθρόλευκων» που έχουν τρία δοκάρια στο ματς, σημειώνει ο Μάικ Γαλάκος (14′).
1977: Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Νίκο Αναστόπουλο ο οποίος πετυχαίνει δύο γκολ, ο Πανιώνιος νικά την ΑΕΚ με 3-0 στη Νέα Σμύρνη. Πρόκειται για την ευρύτερη νίκη των «κυανέρυθρων» επί της Ένωσης στα χρόνια της Α’ Εθνικής.
1972: Ο Γιώργος Σιδέρης κάνει την επανεμφάνισή του με τον Ολυμπιακό στην εντός έδρας νίκη επί της Παναχαϊκής (3-2), ύστερα από ενάμισι χρόνο κατά τον οποίο είχε αγωνιστεί στη βελγική Αντβέρπ. Ο κορυφαίος επιθετικός πετυχαίνει δύο γκολ, τα οποία αποδεικνύονται και τα τελευταία του με την ερυθρόλευκη φανέλα, αφού λίγο καιρό αργότερα αποχωρεί από τη δράση. Με 224 τέρματα παραμένει πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού στην Α’ Εθνική.
1971: Ο αστροναύτης Άλαν Σέπαρντ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έπαιξε γκολφ στη Σελήνη, στο πλαίσιο της αποστολής του «Apollo 14».
1969: Ο Παναθηναϊκός προκρίνεται στους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης του μπάσκετ, χάρη στον θρίαμβο με 110-70 επί της Μπενφίκα στον «Τάφο του Ινδού». Πρώτος σκόρερ του αγώνα είναι ο Γιώργος Κολοκυθάς με 34 πόντους.
1968: Αρχίζουν στην Γκρενόμπλ της Γαλλίας οι 8οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, στους οποίους μετέχουν 952 αθλητές και 111 αθλήτριες από 37 χώρες.
1967: Ο Μοχάμεντ Αλί διατηρεί τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στα βαρέα βάρη της πυγμαχίας, μια και νικά τον διεκδικητή Έρνι Τερέλ με ομόφωνη απόφαση των κριτών, σε αγώνα που διεξάγεται στο Astrodome του Χιούστον.
1936: Αρχίζουν στο Γκάρμις-Παντερκίρχεν της Γερμανίας οι 4οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες , με τη συμμετοχή 592 αθλητών και 80 αθλητριών από 28 χώρες.
1932: Διεξάγονται αγώνες dog sled (έλκηθρο που το σέρνουν σκυλιά) ως άθλημα επίδειξης στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λέικ Πλασίντ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Ο Ελ Καμπί είναι ξανά εδώ και δεν χάνει το ντέρμπι!
- Αντριάνο Γιάγκουσιτς: Το σοκ με την πρόταση του Παναθηναϊκού - Το απίθανο παρασκήνιο της μεταγραφής
- Αρης Μεταγραφές: Συμφωνία με Κουαμέ, έρχεται στη Θεσσαλονίκη
- Καιρός: Καταιγίδες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας - Πότε θα σημειωθούν έντονα φαινόμενα σε Αττική, Θεσσαλονίκη (vid)
- Αθλητικές μεταδόσεις: Που θα δείτε το Ολυμπιακός - Βίρτους Μπολόνια
