Τζάκι Μπλαντσφλάουερ: Ο άτυχος επιζήσας του δυστυχήματος του Μονάχου

Η πολλά υποσχόμενη καριέρα του Τζάκι Μπλαντσφλάουερ έλαβε πρόωρο τέλος στις 6 Φεβρουαρίου 1958. Αν και επέζησε στο αεροπορικό δυστύχημα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Μόναχο, τραυματίστηκε τόσο σοβαρά που δεν έπαιξε ξανά ποδόσφαιρο.

Μόλις 24 ετών ήταν ο Τζάκι Μπλαντσφλάουερ στις 6 Φεβρουαρίου 1958, όταν μπήκε στο αεροπλάνο της επιστροφής από το Βελιγράδι μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Βορειοϊρλανδός μέσος δεν είχε αγωνιστεί την προηγούμενη μέρα στο 3-3 με τον Ερυθρό Αστέρα, με το οποίο οι «μπέμπηδες» του Ματ Μπάσμπι κέρδισαν την πρόκριση στους «4» του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Δεν μπορούσε να φανταστεί, ωστόσο, όταν έμπαινε για δεύτερη φορά στο αεροσκάφος, μετά τη στάση για ανεφοδιασμό στο Μόναχο, ότι δεν θα φορούσε ποτέ ξανά τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σε επίσημο αγώνα.

Φυσικά στάθηκε πιο τυχερός απ’ τους επτά συμπαίκτες του που ανασύρθηκαν νεκροί απ’ συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους της British European Airlines. Και από τον Ντάνκαν Έντουαρντς, τον παίκτη που του είχε «φάει» τη θέση του αριστερού χαφ και υπέκυψε στα τραύματά του δεκαπέντε ημέρες αργότερα.

Κι ο Μπλαντσφλάουερ, όμως, είχε τραυματιστεί τόσο βαριά που πολλοί φοβήθηκαν ότι θα γινόταν ο ένατος ποδοσφαιριστής που θα γραφόταν στον κατάλογο των θυμάτων. Είχε υποστεί κατάγματα στη λεκάνη και τα πόδια, σοβαρή ζημιά στα νεφρά, ενώ το δεξί του χέρι λίγο έλειψε να αποκοπεί από το σώμα του. Κάποια στιγμή φώναξαν έναν καθολικό ιερέα για να τον διαβάσει, παραβλέποντας το γεγονός ότι o βαριά τραυματισμένος άσος ήταν προτεστάντης.

Σε πείσμα των δυσοίωνων προβλέψεων, όμως, ο Μπλαντσφλάουερ κέρδισε τη μάχη με τον θάνατο. Έστω κι αν έμεινε επί δύο μήνες στο νοσοκομείο μέχρι να συνέλθει. Προσπάθησε να επιστρέψει στα γήπεδα, παρά τις συστάσεις των γιατρών να το αποφύγει λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης των νεφρών του. Το 1959 κατάλαβε ότι δεν είχε άλλη επιλογή απ’ το να κρεμάσει τα παπούτσια του. Η πολλά υποσχόμενη καριέρα του είχε τελειώσει πριν καλά-καλά αρχίσει.

Tερματοφύλακας σε τελικό Κυπέλλου

Ανατρέχοντας κανείς στη σύντομη καριέρα του Μπλαντσφλάουερ, ο οποίος γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου 1933 στο Μπέλφαστ, θα διαπιστώσει ότι ανέκαθεν τον κυνηγούσε η γκαντεμιά.

Την περίοδο 1956-57, για παράδειγμα, πανηγύρισε τον τίτλο της Α’ Κατηγορίας με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά ο ίδιος δεν φόρεσε στον λαιμό του το μετάλλιο του πρωταθλητή. Είχε αγωνιστεί μόλις σε έντεκα παιχνίδια και δεν είχε πιάσει το απαιτούμενο όριο συμμετοχών.

Δεν χάρηκε ούτε τον τελικό Κυπέλλου με την Άστον Βίλα, παρότι ο Μπάσμπι τον συμπεριέλαβε στην εντεκάδα. Όταν τραυματίστηκε ο τερματοφύλακας Ρέι Γουντ στο 10′, ύστερα από ένα αντιαθλητικό φάουλ του Πίτερ ΜακΠάρλαντ, ο Μπλαντσφλάουερ κλήθηκε να υπερασπίσει την εστία, μια και δεν επιτρέπονταν ακόμα οι αλλαγές. Στάθηκε καλά στα νέα του καθήκοντα, αλλά δεν ήταν δυνατόν να αποσοβήσει τα δύο γκολ του ΜακΠάρλαντ, που χάρισαν στους «Βίλανς» το τρόπαιο (2-1).

Από μικρός, εξάλλου, ζούσε στη σκιά του μεγάλου αδελφού του. Του Ντάνι Μπλαντσφλάουερ, ο οποίος είχε αγωνιστεί ήδη με επιτυχία στην Μπάρνσλεϊ και την Άστον Βίλα και το 1961 θα κέρδιζε το νταμπλ με την Τότεναμ. Όσοι είχαν δει τον Τζάκι να παίζει, ισχυρίζονται ότι θα είχε κάνει αντίστοιχη, αν όχι καλύτερη, καριέρα απ’ τον αδελφό του, αν δεν είχε ραντεβού με την ατυχία.

Ο Τζάκι Μπλαντσφλάουερ θεωρούνταν σίγουρος και για την αποστολή της εθνικής ομάδας της Βόρειας Ιρλανδίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958. Είχε παίξει στα ματς των προκριματικών (ανάμεσά τους και στη νίκη με 2-1 επί της Ιταλίας, που σφράγισε το εισιτήριο για τη Σουηδία), όμως ο σοβαρός τραυματισμός του στο Μόναχο τον έθεσε εκτός μάχης.

Άτυχος στάθηκε και για τον πρόσθετο λόγο ότι οι δύο καλύτεροι φίλοι του στη Γιουνάιτεντ δεν βγήκαν ζωντανοί απ’ τα συντρίμμια. Ο ένας ήταν ο Τόμι Τέιλορ, ο οποίος ήταν κι ο κουμπάρος του στον γάμο του με την Τζιν, το 1956. O άλλος ήταν ο Ντέιβιντ Πεγκ.

Αρχηγός της σχολικής εθνικής ομάδας

Ο Τζάκι Μπλαντσφλάουερ είχε ξεχωρίσει από πολύ μικρός για τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες. Το 1947, δύο χρόνια προτού ενταχθεί στη Γιουνάιτεντ, ήταν ο αρχηγός της σχολικής εθνικής ομάδας της Βόρειας Ιρλανδίας που σημείωσε νίκες επί της Αγγλίας και της Ιρλανδίας σε φιλικά τουρνουά.

Συμπαίκτης του σε εκείνη τη σχολική ομάδα ήταν ο τερματοφύλακας Χάρι Γκρεγκ, ο οποίος πήρε μεταγραφή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον χειμώνα του 1957. Έμελλε μάλιστα να εξελιχθεί στον ήρωα της τραγωδίας του Μονάχου, μια και βγήκε σώος απ’ τα συντρίμμια και ανέσυρε με τα χέρια του πολλούς τραυματίες. Αυτός έσωσε και τον Μπλαντσφλάουερ, χρησιμοποιώντας τη γραβάτα του για να δέσει το βαριά τραυματισμένο δεξί του χέρι και να σταματήσει την αιμορραγία.

Ένας ακόμα στενός φίλος του από τα παιδικά χρόνια ήταν και ο Μπίλι Μπίνγκαμ, ο οποίος τη δεκαετία του ’70 εργάστηκε ως προπονητής στην Εθνική Ελλάδας, την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ. Οι δυο τους μάλιστα είχαν αγωνιστεί μαζί σε μία ανεξάρτητη ομάδα ονόματι Όραντζ Φιλντ Σταρ, την οποία είχε συγκροτήσει η μητέρα του Μπλαντσφλάουερ, ενώ ξαναβρέθηκαν συμπαίκτες ως ενήλικες και στην Εθνική της Βόρειας Ιρλανδίας.

Μετά το πρόωρο τέλος της καριέρας του, αποτραβήχτηκε απ’ το ποδόσφαιρο. Πικράθηκε πολύ από τη στάση των διοικούντων τη Γιουνάιτεντ, οι οποίοι του ζήτησαν να φύγει απ’ το διαμέρισμα που του είχαν παραχωρήσει, ώστε να εγκατασταθεί εκεί ένας νεοφερμένος παίκτης της ομάδας. Γι’ αυτόν τον λόγο απέρριψε την πρόταση του προέδρου του συλλόγου, Λούι Έντουαρντς, να εργαστεί στην βιομηχανία κρεάτων που διατηρούσε.

Άσκησε διάφορα επαγγέλματα για να ζήσει την οικογένειά του (είχε αποκτήσει τρία παιδιά με τη σύζυγό του) όμως η ατυχία δεν έλεγε να τον εγκαταλείψει. Μια εποχή άνοιξε ζαχαροπλαστείο, αλλά λίγο καιρό αργότερα άνοιξε ακριβώς δίπλα ένα σούπερ μάρκετ που του πήρε όλη την πελατεία. Όταν άνοιξε γραφείο στοιχημάτων, η βαρυχειμωνιά ανέβαλε επί πολλές μέρες τις ιπποδρομίες και οδήγησε την επιχείρησή του στην καταστροφή! Έκανε εντέλει επιτυχία εργαζόμενος ως κονφερασιέ σε εκδηλώσεις, χάρη στο πηγαίο χιούμορ και την ευφράδειά του.

Πέθανε στις 2 Σεπτεμβρίου 1998 ύστερα από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο. Δύο εβδομάδες νωρίτερα και παρά την κακή κατάσταση της υγείας του, είχε πάει στο «Ολντ Τράφορντ» για να παρακολουθήσει τον αγώνα που είχε δώσει η Γιουνάιτεντ με τη Μικτή Ευρώπης, για να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων του Μονάχου, σαράντα χρόνια μετά την τραγωδία.

 

Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 6 Φεβρουαρίου

2023: Η 18χρονη καρατέκα Κωνσταντίνα Χρυσοπούλου επικρατεί της Γερμανίδας Ρεεμ Κάμις με 4-2 στον τελικό και κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία -61 κ. KUMITE στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 21 ετών που διεξάγεται στη Λάρνακα.

2003: «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει τέτοια πίεση για το έβδομο συνεχόμενο πρωτάθλημα. Υπάρχει μια ψύχωση και δεν εξελίσσεται καλά για εμένα και την ομάδα. Η ομάδα θα είναι πρώτη εφόσον αξίζει να είναι πρώτη. Και σήμερα δεν αξίζει να είναι πρώτη». Τις δηλώσεις αυτές κανει σε συνέντευξη Τύπου ο προπονητής του Ολυμπιακού, Σρέτσκο Κάτανετς. Την επομένη, ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Σωκράτης Κόκκαλης, του κοινοποιεί την απόλυσή του.

2001: Οι απλήρωτοι παίκτες του μπασκετικού Άρη κάνουν πράξη την απειλή τους να μην κατέβουν στον εκτός έδρας αγώνα του Κυπέλλου Σαπόρτα κόντρα στο Μαρούσι, όταν οι υποσχέσεις των διοικούντων αποδεικνύονται ψεύτικες. Οι «κίτρινοι» μηδενίζονται και φτάνουν στο σημείο μηδέν, δέκα χρόνια μετά την τελευταία φορά που αναδείχθηκαν πρωταθλητές.

1995: Η Βούλα Πατουλίδου σημειώνει νέο πανελλήνιο ρεκόρ κλειστού στίβου στο άλμα εις μήκος, όταν πηδά 6.56 μ. στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

1993: Πεθαίνει από AIDS σε ηλικία μόλις 49 ετών ο Άρθουρ Ας, ο πρώτος μαύρος τενίστας που ανέβηκε στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης κι ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο κατά τη δεκαετία του ’70.

1991: Στην επανάληψη του ντέρμπι που είχε διακοπεί στις 13 Ιανουαρίου λόγω ρίψης καπνογόνων, η ΑΕΚ νικά με 1-0 τον Ολυμπιακό στη Ρόδο με γκολ του Ντανιέλ Μπατίστα στο 89′.

1985: Με σκόρερ τον Θανάση Δημόπουλο ο Παναθηναϊκός νικά με 1-0 τον Ολυμπιακό ως τυπικά φιλοξενούμενος στην κοινή έδρα του ΟΑΚΑ και κάνει βήμα πρόκρισης στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας. Οι «πράσινοι» θα νικήσουν και στη ρεβάνς (2-1).

1980: Με τέρματα του Κώστα Ορφανού (12′) και του Βασίλη Βασιλάκου (25′) ο ΠΑΟΚ νικά 2-1 τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης» και παίρνει την πρόκριση στους «16» του Κυπέλλου Ελλάδας. Το γκολ των «ερυθρόλευκων» που έχουν τρία δοκάρια στο ματς, σημειώνει ο Μάικ Γαλάκος (14′).

1977: Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Νίκο Αναστόπουλο, ο οποίος πετυχαίνει δύο γκολ, ο Πανιώνιος νικά την ΑΕΚ με 3-0 στη Νέα Σμύρνη. Πρόκειται για την ευρύτερη νίκη των «κυανέρυθρων» επί της Ένωσης στα χρόνια της Α’ Εθνικής.

1972: Ο Γιώργος Σιδέρης κάνει την επανεμφάνισή του με τον Ολυμπιακό στην εντός έδρας νίκη επί της Παναχαϊκής (3-2), ύστερα από ενάμισι χρόνο κατά τον οποίο είχε αγωνιστεί στη βελγική Αντβέρπ. Ο κορυφαίος επιθετικός πετυχαίνει δύο γκολ, τα οποία αποδεικνύονται και τα τελευταία του με την ερυθρόλευκη φανέλα, αφού λίγο καιρό αργότερα αποχωρεί από τη δράση. Με 224 τέρματα, παραμένει πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού στην Α’ Εθνική.

1969: Ο Παναθηναϊκός προκρίνεται στους «8» του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης του μπάσκετ, χάρη στον θρίαμβο με 110-70 επί της Μπενφίκα στον «Τάφο του Ινδού». Πρώτος σκόρερ του αγώνα είναι ο Γιώργος Κολοκυθάς με 34 πόντους.

1967: Ο Μοχάμεντ Αλί διατηρεί τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στα βαρέα βάρη της πυγμαχίας, μια και νικά τον διεκδικητή Έρνι Τερέλ με ομόφωνη απόφαση των κριτών, σε αγώνα που διεξάγεται στο Astrodome του Χιούστον.

1932: Διεξάγονται αγώνες dog sled (έλκηθρο που το σέρνουν σκυλιά) ως άθλημα επίδειξης στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Λέικ Πλασίντ.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News