Παναιτωλικός: 100 χρόνια ένδοξης ιστορίας και προσφοράς στον αθλητισμό
Ο Παναιτωλικός θα γιορτάσει με κάθε επισημότητα τα 100 χρόνια πορείας στο αποψινό παιχνίδι με την Κηφισιά (18:00, COSMOTESPORT1) και το sportday.gr επιχειρεί μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του, από τις 9 Μαρτίου 1926 μέχρι τις μέρες μας.
Ήταν Τρίτη 9 Μαρτίου 1926 όταν μια ομάδα φιλόδοξων κατοίκων του Αγρινίου πήρε μια απόφαση που έμελλε να αλλάξει την ιστορία της πόλης.
Ίσως δεν περίμεναν κι οι ίδιοι ότι ακριβώς 100 χρόνια αργότερα ο Παναιτωλικός Γυμναστικός Φιλεκπαιδευτικός Σύλλογος τον οποίο ίδρυσαν εκείνη τη μέρα, θα είχε εξελιχθεί σε μία τεράστια αθλητική κυψέλη που αποτελεί σημείο αναφοράς για όλη την Αιτωλοακαρνανία, αλλά και μια από τις πλέον υπολογίσιμες δυνάμεις του ποδοσφαίρου της ελληνικής περιφέρειας.
Το βασικό κίνητρο, άλλωστε, για την ίδρυση του σωματείου ήταν πολύ πιο αγνό. Όπως αναφέρει το πρώτο καταστατικό, ο νεοσύστατος σύλλογος είχε ως σκοπό «την ανάπτυξιν και έντασιν Γυμναστικού και Αγωνιστικού φρονήματος, Την – ΗΘΙΚΗΝ – επίβλεψιν και την δυνατήν μετασχολικήν εκπαίδευσιν των ανηλίκων, δια παιδονομίας και ΕΣΠΕΡΙΝΩΝ ή κυριακών Σχολών!».
Ένας από τους βασικούς στόχους του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου, του οποίου πρόεδρος ήταν ο Ευθύμιος Χαβέλλας, ήταν να παρέχει μόρφωση στα άπορα παιδιά της ευρύτερης περιοχής μέσω της φοίτησης σε νυχτερινές σχολές (εξ ου και το «φιλεκπαιδευτικός» της ονομασίας του). Γρήγορα, ωστόσο, δυνάμωσε και τα αγωνιστικά τμήματά του. Ο αθλητισμός είχε αρχίσει πια να αναπτύσσεται ραγδαία σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και η νεολαία του Αγρινίου έβρισκε εκεί διέξοδο για να ξεφύγει από τη δύσκολη καθημερινότητα της εποχής.

Φωτογραφία μελών του Δ.Σ. του Παναιτωλικού τα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυσή του (πηγή: panetolikos.gr).
Τα πρώτα χρόνια της πορείας του ο Παναιτωλικός καλλιεργούσε τον κλασικό αθλητισμό, το μπάσκετ, το βόλεϊ και τη σκοποβολή και το 1930 ίδρυσε το ποδοσφαιρικό του τμήμα (βλέπετε τους παίκτες της πρώτης ομάδας σε παράταξη στην κεντρική μας φωτογραφία), το οποίο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εξελίχθηκε στη «ναυαρχίδα» του συλλόγου.
Η σύγχρονη ιστορία του Παναιτωλικού, με την εδραίωσή του στη Super League υπό τη χρηματοδότηση και τη διοικητική καθοδήγηση του επιχειρηματία Φώτη Κωστούλα είναι γνωστή – και δεν μπορεί να καταγραφεί επαρκώς μια και εξακολουθεί να γράφεται.
Ο σύλλογος (που διαθέτει ακόμα τμήματα μπάσκετ, βόλεϊ και χάντμπολ, ενώ έχει επεκταθεί στο πόλο και την πάλη) θα γιορτάσει σήμερα στις 18:00 τη συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής σε μία ιδιαίτερη συγκυρία. Με τον κρίσιμο βαθμολογικά αγώνα με την Κηφισιά, τον οποίο περιμένουν πώς και πώς οι φίλαθλοι του Αγρινίου, με την ελπίδα να βοηθήσουν τους παίκτες του Γιάννη Αναστασίου να φτάσουν στη νίκη που θα αυξήσει τις ελπίδες για παραμονή στην κατηγορία.
Η πρώτη πανελλήνια διάκριση το 1955
Δεν θα επιχειρήσουμε λεπτομερή καταγραφή των διακρίσεων του Παναιτωλικού μέσα σε λίγες γραμμές. Για κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν πολυσέλιδο βιβλίο και προσεκτική έρευνα – κάτι που έχει συμβεί κατά το παρελθόν, ενώ έπεται και νέα, επετειακή έκδοση για τα 100 χρόνια. Θα σταθούμε λίγο παραπάνω στην πρώτη μεγάλη διάκριση της ποδοσφαιρικής ομάδας: την πρόκριση στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος της περιόδου 1954-55.
Είναι ένα επίτευγμα το οποίο έχει παραγνωριστεί ακόμα κι από τους ίδιους τους οπαδούς του Παναιτωλικού – ίσως επειδή έχουμε συνηθίσει να δίνουμε μεγαλύτερη αξία στις διακρίσεις που σημειώθηκαν μετά την καθιέρωση της Α’ Εθνικής, το 1959. Ωστόσο, εκείνη η πρόκριση ισοδυναμούσε με άνοδο στα «σαλόνια» και μάλιστα ήταν πιο δύσκολη, αν αναλογιστεί κανείς ότι διεξάγονταν πρωταθλήματα ανά περιφέρειες και οι διαθέσιμες θέσεις ήταν περιορισμένες.
Ο Παναιτωλικός τα κατάφερε το 1954-55, όταν προκρίθηκε στον περιφερειακό όμιλο του νότου αποκλείοντας σε συναρπαστικούς αγώνες μπαράζ την Παναχαϊκή και στη συνέχεια πρώτευσε απέναντι σε άλλες δύο ισχυρές ομάδες της εποχής. Τον Αχιλλέα Κορίνθου και την Προποντίδα Χαλκίδας, τους οποίους νίκησε αμφότερους εντός και εκτός έδρας, κερδίζοντας πανηγυρικά την πρώτη θέση στο μίνι πρωτάθλημα!
Την ομάδα απάρτιζαν οι Τζάνης, Μπισδούνης, Ακριτίδης, Σταματιάδης, Μπάθας, Καλύβας, Ρόκος, Μήτσου, Ζαρκαβέλης και οι αδελφοί Μπάκα, έφτασε στο σημείο να αντιμετωπίζει τα μεγαθήρια του ελληνικού ποδοσφαίρου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Σκεφτείτε μάλιστα ότι επειδή οι θέσεις ήταν μόνο έξι (δύο για την Αθήνα, μία για τον Πειραιά, μία για τη Θεσσαλονίκη και δύο για την επαρχία), μεγάλες ομάδες όπως η ΑΕΚ, ο Πανιώνιος και ο Άρης είχαν αποτύχει να κερδίσουν την πρόκριση στην τελική φάση, όπου βρέθηκε ο Παναιτωλικός!
Η ομάδα του Αγρινίου πάλεψε το εντός έδρας παιχνίδι με τον πρωταθλητή Ολυμπιακό (2-3) και ήταν ανταγωνιστικός και κόντρα στον Παναθηναϊκό (0-2) και τον ΠΑΟΚ (0-3), ενώ ηττήθηκε καθαρά από τον πανίσχυρο τότε Απόλλωνα (0-3). Νίκησε πάντως με 2-1 τον έτερο εκπρόσωπο της περιφέρειας, τον Ολυμπιακό Βόλου και ολοκλήρωσε αξιοπρεπώς (παρά τις βαριές ήττες στα περισσότερα εκτός έδρας ματς) τη συμμετοχή με την οποία κέρδισε θέση στον «χάρτη» του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Πηγές: panetolikos.gr («Ιστορία – Από το 1926 μέχρι σήμερα»), el.wikipedia.org (Παναιτωλικός Γ.Φ.Σ [ποδόσφαιρο], «Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 1954-55»), Ψηφιακή Βιβλιοθήκη της Βουλής (εφημερίδα «Αθλητική Ηχώ» της 29ης Ιανουαρίου 1955).
Άλλα γεγονότα στην Ελλάδα και τον κόσμο στις 9 Μαρτίου
2022: Ο Καρίμ Μπενζεμά γίνεται ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης (34 ετών και 80 ημερών) που σημειώνει χατ-τρικ σε αγώνα του Champions League, στη νίκη-πρόκριση της Ρεάλ Μαδρίτης επί της Παρί Σεν Ζερμέν με 3-1. Ο Γάλλος επιθετικός παίρνει το ρεκόρ απ’ τον συμπατριώτη του, Ολιβιέ Ζιρού, ο οποίος ήταν 34 και 63 ημερών στις 2 Δεκεμβρίου 2020, όταν είχε πετύχει και τα τέσσερα γκολ της εκτός έδρας νίκης της Τσέλσι επί της Σεβίλλης (4-0).
2020: Πεθαίνει σε ηλικία 90 ετών ο επί σειρά ετών πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού, Λεωνίδας Θεοδωρακάκης. Υπηρέτησε τον πειραϊκό σύλλογο ως μέλος από το 1964 και πέρασε από διάφορα πόστα μέχρι την εκλογή του στη θέση του προέδρου, το 1991. Παρέμεινε στον θώκο μέχρι το 2018, έχοντας κερδίσει την επανεκλογή του έξι φορές.
2011: Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών η Ίνγκε Σόρενσεν, η παλαίμαχη Δανή κολυμβήτρια η οποία είναι και η νεότερη αθλήτρια που κέρδισε μετάλλιο σε ατομικό αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες (το χάλκινο στα 200 μέτρα πρόσθιο το 1936, όταν ήταν 12 ετών).
2005: Πεθαίνει στα 80 του ο Ιστβάν Νιέρς, διεθνής Ούγγρος επιθετικός που είχε μεγάλη καριέρα στην Ίντερ (1948-54).
2004: Με γκολ του Κοστίνια στο 90′, η Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο αποσπά ισοπαλία με 1-1 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Ολντ Τράφορντ» και προκρίνεται στους «8» του Champions League χάρη και στη νίκη με 1-0 στον πρώτο αγώνα.
2003: Με γκολ του Κώστα Κατσουράνη στο 90ό λεπτό, η ΑΕΚ νικά 2-1 τον γηπεδούχο Ολυμπιακό στη Ριζούπολη και τον άφησε τρεις βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, ο οποίος είχε αναδειχθεί νωρίτερα ισόπαλος 0-0 με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη.
1997: Η ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού αγωνίζεται στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο της Θεσσαλονίκης, όπου γνωρίζει την ήττα με 3-0 από την ιταλική Αλπιτούρ Κούνεο. Μία ημέρα νωρίτερα, οι «ερυθρόλευκοι» (με προπονητή τον Τζαμπάολο Μοντάλι και παίκτες τους Γκιούρδα, Χριστοφιδέλλη, Τσακιρόπουλο, Ντράγκοβιτς, Χελντ, Στορκ, Γκαβρίλοφ, Θεοδωρίδη, Ουτζή, Μιχαλόπουλο) είχαν νικήσει στον ημιτελικό τη γερμανική Μπερλίν με 3-1.
1994: Ο ΠΑΟΚ νικά με 75-66 τη Στεφανέλ Τριέστε στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου Κόρατς στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο. Τη διαφορά ανεβάζει το +9 ο Τζον Κόρφας με τρίποντο πέντε δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη, ενώ πρώτος σκόρερ αναδεικνύεται ο Γουόλτερ Μπέρι με 23 πόντους.
1980: Ο Παναθηναϊκός νικά 2-0 τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας, σε έναν αγώνα πρωταθλήματος που αμαυρώνεται από την επίθεση των ανδρών των ΜΑΤ εναντίον των οπαδών του «Δικεφάλου», με απολογισμό 38 τραυματίες.
1972: Η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού νικά με 78-70 την Ίνις Βαρέζε στον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στον «Τάφο του Ινδού» και χάνει την πρόκριση στον τελικό αφού έχει ηττηθεί με 69-55 στην Ιταλία. Πρωταγωνιστές του «τριφυλλιού» είναι οι Κέρκλαντ (20 π.) και Κέφαλος (18 π.).
1971: Ο Παναθηναϊκός αποσπά ισοπαλία 1-1 κόντρα στην Έβερτον στον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Μάλιστα, ανοίγει το σκορ στο 81′ με τον Αντώνη Αντωνιάδη και δέχεται στο τελευταίο λεπτό το γκολ της ισοφάρισης, που δεν έπρεπε να είχε μετρήσει μια και έχει προηγηθεί φάουλ στον τερματοφύλακα, Τάκη Οικονομόπουλο.
1958: Ο Τζορτζ Γιάρντλεϊ των Ντιτρόιτ Πίστονς γίνεται ο πρώτος παίκτης που φτάνει τους 2.000 πόντους σε μία αγωνιστική σεζόν του ΝΒΑ.
1947: Ο Αχιλλέας Πατρών νικά με 2-1 την ΑΕΚ και την αποκλείει από τη συνέχεια του Κυπέλλου Ελλάδας. Η ομάδα της Πάτρας θα φτάσει μέχρι τους «4» της διοργάνωσης και θα καταγράψει την πρώτη σημαντική διάκριση για το ποδόσφαιρο της επαρχίας.
1946: Κατά τη διάρκεια του αγώνα Μπόλτον-Στόουκ Σίτι για το Κύπελλο Αγγλίας, καταρρέει ένα κιγκλίδωμα στο «Μπέρντεν Παρκ» και καταπλακώνει εκατοντάδες φιλάθλους που είχαν στοιβαχτεί γύρω από αυτό. Ο θλιβερός απολογισμός είναι 33 νεκροί και περισσότεροι από 500 τραυματίες, όμως ο αγώνας συνεχίζεται ύστερα από διακοπή μερικών λεπτών, με τα πτώματα των άτυχων φιλάθλων να είναι τοποθετημένα δίπλα απ’ τις επανορθωτικές γραμμές.
1935: Σημειώνεται ρεκόρ προσέλευσης σε αγώνα στο «Χάιμπουρι», την παλιά έδρα της Άρσεναλ, όταν 73.295 παρακολουθούν τον αγώνα πρωταθλήματος με τη Σάντερλαντ (0-0). Το ρεκόρ θα παραμείνει ακατάρριπτο μέχρι την κατεδάφιση του γηπέδου, τον Μάιο του 2006.
1908: Μια παρέα αθλητών που αποχωρεί από τις τάξεις της Μίλαν ιδρύει έναν νέο ποδοσφαιρικό σύλλογο, την Ίντερ. Η πλήρης ονομασία είναι Football Club Internazionale Milano και οφείλεται στη φιλοσοφία των ιδρυτών να αποδέχονται και ξένους αθλητές στους κόλπους του συλλόγου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Οι 10+1 νίκες που καθόρισαν την ποδοσφαιρική ιστορία του
- Παναθηναϊκός: Η πρώτη τεράστια αλλαγή που προκάλεσε εκτόξευση
- Ολυμπιακός: Τι ευχήθηκε για τα 101 χρόνια των «ερυθρολεύκων»
- Νίκος Παπαδόπουλος: Κάνει γκελ το όνομά του στη Θεσσαλονίκη!
- Αθλητικές μεταδόσεις: Που θα δείτε το Παρί - Ολυμπιακός και τα ματς του Champions League
