ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πώς μπορεί να έρθει... θρυλικό διπλό στη Βαρκελώνη!

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στη Βαρκελώνη με στόχο να διευρύνει το αήττητο σερί του και το sportday.gr αναζητά τα… σημεία κλειδιά της αναμέτρησης των «ερυθρολεύκων» κόντρα στην Μπαρτσελόνα.

Πέρσι έφτασε στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό, συναντώντας την αφηνιασμένη Εφές του Λάρκιν στον τελικό. Φέτος, η Μπαρτσελόνα έχει ξεκινήσει «καυτή», αφού μετά την ήττα στον τελικό του Supercopa Ισπανίας, από την αιώνια αντίπαλο Ρεάλ, έχει 8 σερί νίκες σε πρωτάθλημα και Euroleague.

Ο Σάρας κράτησε τον κορμό στον οποίο βασίστηκε όλη τη σεζόν, αφού και πάλι το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην τετράδα των Καλάθη, Χίγκινς, Μίροτιτς και Ντέιβιτς. Δίπλα στους δύο γκαρντ έχουν προστεθεί οι Λαπροβίτολα, Γιοκουμπάιτις, ενώ οι Χέις και Σανλί έρχονται να πλαισιώσουν τη γραμμή των ψηλών.

Ο Ολυμπιακός έχει δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής, αλλά στην Euroleague αν δεν κερδίζεις εκτός έδρας, δεν μπορείς να στοχεύσεις ψηλά και η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα θα βγει για πρώτη φορά από την ασφάλεια του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, θέλωντας να γυρίσει με τις βαλίτσες της γεμάτες από την πρωτεύουσα της Καταλονίας. Ένα παιχνίδι υψίστης δυσκολίας, που με τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα παιχτεί επί ίσοις όροις.

Η μοναξιά του Ντέιβις

Με τον Σερτάκ Σανλί να είναι δηλωμένος στο απουσιολόγιο των Καταλανών, ο Μπράντον Ντέιβις, συνεπικουρούμενος των Οριόλα και Σμιτς, θα τραβήξει το κουπί στη θέση «5». Οι «ερυθρόλευκοι» τα έβγαλαν πέρα απέναντι σε μία υπερμεγέθη, αλλά όχι τόσο ποικιλόμορφη γραμμή ψηλών, αυτήν της Ρεάλ, αλλά το τεστ που θα δώσουν στη Βαρκελώνη έχει διαφορετικά ερωτήματα.

Η παρουσία του Ντέιβις κάνει την Μπαρτσελόνα πολύ πιο επιθετική στην άμυνα, αφού ο Αμερικανός μπορεί να βγει δυναμικά στο hedge out και να κυνηγήσει τους αντιπάλους γκαρντ, ενώ αποτελεί οντότητα και στην προστασία της ρακέτας.

Αποτελεί, άλλωστε και ακρογωνιαίο λίθο της επίθεσης του Γιασικεβίτσιους, που είναι θιασώτης αυτών των περίφημων «paint touches». Ο Ντέιβις λειτουργεί πολλές φορές ως… σκαλοπάτι, αφού παίρνει την μπάλα στο high post, μετά το ρολάρισμα, με τη δυνατότητα εκτέλεσης από τα 5,5 μέτρα, είτε δημιουργίας προς τους ακροβολισμένους συμπαίκτες του.

Η άμυνα είναι το παν

Το ξεκίνημα του Ολυμπιακού βασίζεται αρκετά πάνω στην ένταση και την πίεση πάνω στην μπάλα που μπορούν να ασκήσουν οι γκαρντ του, προεξάρχοντος των Γουόκαπ και Λαρεντζάκη. Ντόρσεϊ και Σλούκας είναι επιδραστικοί στο μέτρο του δυνατού στον τομέα αυτόν.

Ο Μπαρτζώκας θα θέλει να μην πέσει επ’ ουδενί η ένταση αυτή, αφού το παιχνίδι της Μπάρτσα βασίζεται στην ικανότητα των γκαρντ της να διαβάζουν τις καταστάσεις. Ο Χίγκινς έχει ξεκινήσει καυτός, ο Γιοκουμπάιτις αξιοποιεί το μακρινό του σουτ και ο Καλάθης είναι ο ιθύνων νους της επίθεσης, με βοήθειες από τον Νίκο Λαπροβίτολα.

Πιθανότατα ο προπονητής του Ολυμπιακού θα επιλέξει να στείλει πάνω στον Καλάθη τον Ντόρσεϊ, αφού ο Αμερικανός πιέζει την μπάλα και ταυτόχρονα, οι Πειραιώτες δε φοβούνται το μακρινό σουτ του Έλληνα γκαρντ, μετά το σκριν. Έτσι, θα στείλει τον Γουόκαπ να κυνηγάει είτε τον Χίγκινς, που μπορεί να απειλήσει με το σουτ μετά από ντρίπλα, είτε τις κινήσεις του Κούριτς μακριά από την μπάλα, αφού εκείνος μπορεί να… πυροβολήσει από την περίμετρο ή να λειτουργήσει περισσότερο ως δόλωμα για την άμυνα. Ο Γουόκαπ επωμίζεται τέτοιους ρόλους, αφού είναι ο καλύτερος του ρόστερ, στο να «σπάει» τα σκριν. Άλλωστε, ο Ντόρσεϊ θα αναλάβει και αρκετό βάρος στην επίθεση, δείχνοντας έτοιμος να «κουβαλήσει» το σκορ όταν η ομάδα κολλάει, έχοντας τη βοήθεια του Κώστα Σλούκα, ο οποίος έρχεται από τον πάγκο ως ο καταλληλότερος game changer, έχοντας ήδη διαβάσει το παιχνίδι για να έχει πολύ καθαρές και σωστές επιλογές.

Προσοχή στον Μίροτιτς

Ο πολυσύνθετος φόργουορντ της Μπάρτσα παραμένει ο σούπερ σταρ της ομάδας και σημείο αναφοράς της επίθεσης των Καταλανών. Ο Μίροτιτς είναι παίκτης που θα επιτεθεί τόσο από το ποστ, όσο και με το με πρόσωπο στο καλάθι. Ακόμα δεν έχει αστοχήσει σε τρίποντο (5/5 συνολικά).

Θα είναι μία «μάχη» που πρέπει να βγάλουν εις πέρας οι φόργουορντ του Ολυμπιακού, με τον Ζαν Σαρλ να έχει αυξημένο ρόλο, σε σχέση με τα 2 λεπτά που αγωνίστηκε κόντρα στη Ρεάλ. Οι Πειραιώτες επιλέγουν μία άμυνα με το 4αρι τους να βγαίνει επιθετικά στο hedge out, κάτι που δεν κάνουν οι σέντερ τους με την ίδια «εμμονή» και θα φανεί πώς θα λειτουργήσει στο pick and pop του φόργουορντ της Μπάρτσα.

Έχει ενδιαφέρον να φανεί αν ο Γιασικεβίτσιους επιλέξει τις συνεργασίες του «1» με το «4» ή αν η πίεση στην μπάλα του Ολυμπιακού απενεργοποιήσει αυτού του είδους τις καταστάσεις.

Ζητούμενο η ενέργεια

Ο Ολυμπιακός δείχνει εξαιρετικό πρόσωπο σε αυτό το ξεκίνημα της σεζόν, με τον Μπαρτζώκα να μοιράζει ιδανικά τους ρόλους, κρατώντας τους παίκτες του φρέσκους. Αλλά αυτό το πρόγραμμα «τρενάκι του τρόμου», με παιχνίδι Euroleague Παρασκευή βράδυ και πρωταθλήματος την Κυριακή, ενδεχομένως να φθείρει σιγά σιγά, ένα ρόστερ 12 παικτών.

Είναι «de facto» πως αν μειωθεί η ένταση απέναντι σε αυτήν την περιφερειακή γραμμή, οι συνεργασίες της ομάδας του Σάρας θα πλήξουν αρκετά τους «ερυθρόλευκους«. Άλλωστε, η Μπάρτσα με τον Λιθουανό στον πάγκο δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το transition, παίζοντας διαρκώς με το πόδι κολλημένο στο… φρένο. Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί τους πόντους στον αιφνιδιασμό, που θα κερδίσει μέσω της άμυνάς του, για να ανοίξει τον ρυθμό, αναγκάζοντας τους Καταλανούς να παίξουν σε έναν ρυθμό που δεν αρέσει στον προπονητή της.

Όπως είπε και ο ίδιος ο Σάρας, ο Ολυμπιακός έχει επιστρέψει για τα καλά και ταξίδεψε στην Βαρκελώνη για να διεκδικήσει επί ίσοις όροις μία νίκη στην έδρα μίας εκ των «μνηστήρων» του τίτλου.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News