ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Τι ισχύει με την προσφυγή των «πρασίνων» κατά της Superleague

Η «πράσινη» ΠΑΕ έκανε τη δική της κίνηση για να ανατρέψει την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Το Sportday.gr έχει το ρεπορτάζ.

Όταν η Γενική Συνέλευση της Superleague, ενέκρινε την πρόταση για υποχρεωτική κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων από τη σεζόν 2023-2024, ο Παναθηναϊκός (μαζί με τον Ολυμπιακό) είχε ψηφίσει κατά. Ωστόσο, ήταν μειοψηφία και οι υπόλοιπες 12 ΠΑΕ του Συνεταιρισμού στοιχήθηκαν μαζί.

Τότε, ο Γιάννης Αλαφούζος προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης, θεωρώντας ότι αντιβαίνει στο καταστατικό. Το οποίο αναφέρει ρητά πως καμία ομάδα δεν υποχρεούται να διαχειριστεί το τηλεοπτικό συμβόλαιο της από κοινού με τις άλλες. Μόνο με τη συναίνεση της, παραχωρεί την κάλυψη των εντός έδρας παιχνιδιών της.

Ο Ολυμπιακός επέλεξε να προσφύγει στο Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, αλλά ο Παναθηναϊκός προτίμησε άλλη νομική οδό: τα αστικά δικαστήρια. Επειδή η νομική υπηρεσία της «πράσινης» ΠΑΕ θεωρεί ότι πρόκειται για διαφορά εμπορικής φύσεως, που δεν καλύπτεται από το ποδοσφαιρικό δίκαιο.

Ήδη, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός έχει κινήσει τη διαδικασία για να εκπέσει η απόφαση της ΓΣ της Superleague. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο που ανέλαβε την υπόθεση, έχει δώσει προθεσμία μέχρι τις αρχές του 2022 στους δύο διάδικους, για να καταθέσουν τα υπομνήματα τους και αφού τα παραλάβει, θα ορίσει δικάσιμο.

Ο Παναθηναϊκός δεν ζήτησε ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης, επειδή δεν προκύπτει το κατεπείγον. Η κεντρική διαχείριση ψηφίστηκε να εφαρμοστεί από τη σεζόν 2023-2024, οπότε υπάρχει άπλετος χρόνος για την εκδίκαση της υπόθεσης στη Δικαιοσύνη.

Εξυπακούεται πως η δικαστική κίνηση του Παναθηναϊκού τελεί υπό την αίρεση της ετυμηγορίας του Διαιτητικού Δικαστηρίου της ΕΠΟ, στην προσφυγή του Ολυμπιακού. Αν δικαιωθεί η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ, τότε η κεντρική διαχείριση της θα κηρυχτεί έκπτωτη και η προσφυγή του Τριφυλλιού στα αστικά δικαστήρια δεν θα έχει αντικείμενο.

Αντίθετα, αν ο Ολυμπιακός λάβει αρνητική απάντηση από το δικαιοδοτικό όργανο της Ομοσπονδίας, ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει τη δική του νομική αντίδραση. Πάντως, οι ενέργειες των δύο αιωνίων δεν σχετίζονται, πέραν της προφανούς σύνδεσης του αφού πρόκειται για το ίδιο ζήτημα.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News