ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΦΙΝΑΣ: Τζαβέλλας; Όπως λέμε… Μαλντίνι!

O Κώστας Κοφινάς γράφει για την αναβάθμιση του Γιώργου Τζαβέλλα και το προ ετών φλερτ με την ΑΕΚ που δεν κατέληξε σε γάμο

Ενας μικρός χαμός γινόταν το τελευταίο διάστημα με τον Γιώργο Τζαβέλλα. Και το φλερτ με τα δυνατά χαρτιά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο διεθνής μπακ, στα 33 του χρόνια πλέον, ζει «την καλύτερή του φάση». Ισως τόση πέραση να μην είχε ούτε στα μικράτα του, ούτε όταν ήταν πολύ νεώτερος και προσπαθούσε να βρει τον δρόμο του μεταξύ Σουρμένων και Νέας Σμύρνης… 

Τελικά, τον κέρδισε η ΑΕΚ. Οσοι παρακολουθούσαν από παλιότερες εποχές  τα ενδότερα του αθηναϊκού ποδοσφαίρου, είχαν να λένε για έναν αριστερό μπακ, με όχι μεγάλο μπόι είναι αλήθεια, στο 1.83 φτάνει, που όμως το έλεγε η καρδιά του και ήταν αξιόπιστος. Ο Τζαβέλλας, τελικά, κατέληξε στην Κέρκυρα. Αργότερα έκανε και συμμετοχές στην Ελπίδων, κλήθηκε στην εθνική ομάδα, ωστόσο πάντα ήταν αυτό που συνήθως λέμε «συμπληρωματικός» ή «λύση ανάγκης». Και κάπου εκεί, πριν από πολλά χρόνια, προέκυψε η πρόταση – συμφωνία με την ΑΕΚ, χωρίς ωστόσο να μετουσιωθεί σε επίσημο χαρτί.

Και ο αριστερός μπακ έχασε την ευκαιρία. Όπως και η Ενωση που πόνταρε σε φθηνιάρικες και αναλώσιμες λύσεις για την άμυνά της. Ο Τζαβέλλας είχε καλή παρουσία στη Νέα Σμύρνη, μεταπήδησε και στον ΠΑΟΚ, όποιος όμως υποστηρίξει ότι έλαμψε θα λέει ψέματα, κυρίως στον εαυτό του. Για το ευρύ κοινό ο Τζαβέλλας ήταν πάντα ένας καλός παίκτης, ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο. Και το τελευταίο θα μπορούσε να κρύβει και τη διάθεσή του να καταθέτει πάθος στο χορτάρι που ενίοτε κατέληγε σε τσακωμούς.

O Γιώργος Τζαβέλλας με την πάροδο του χρόνου έχει αποκτήσει εκτόπισμα και πείθει πως μπορεί μια ομάδα να ποντάρει πάνω του.

Υστερα ήρθε η Τουρκία. Και κάπου εκεί, ο παίκτης αναβαπτίστηκε. Όχι σε ρόλο παίκτη – γραμμής. Αλλά βρίσκοντας χώρο και θέση στο κέντρο της άμυνας, προβάλλοντας μια ηγετική στόφα στα μετόπισθεν που ελάχιστοι είχαν  διακρίνει. Όταν δε λαβώθηκε ο Σταφυλίδης και ο Φαν ‘ τ Σιπ αναζητούσε αριστεροπόδαρο για την άμυνα της εθνικής, κάλεσε τον Τζαβέλλα.

Ο μπακ δείχνει αναντικατάστατος. Με το Βέλγιο, βρήκε και το δρόμο για τα δίχτυα. Ορισμένοι, βουτώντας ίσως τη σκέψη τους στην υπερβολή, θυμούνται ότι και  ο Πάολο Μαλτίνι μετά τα 32 – 33 του χρόνια, άφησε το αριστερό άκρο στη Μίλαν και κατέκτησε κορυφές παντού , αποδίδοντας τα μέγιστα σε ρόλο αριστερού μπακ- στόπερ. Η δεύτερη αθλητική ζωή για τον «ωραίο Πάολο». Και μια αντίστοιχη δεύτερη ζωή για τον Γιώργο Τζαβέλα που και του λόγου του όπως επιμένουν έχει (ή είχε)  κατακτήσεις… 

Το αν πιάσει στην ΑΕΚ και αν αποτελέσει τον ογκόλιuο που θέλει πάση θυσία η άμυνα του Μιλόγιεβιτς, δεν μπορεί να το προδικάσει ο οποιοσδήποτε. Πόσο μάλλον να βάλει στοίχημα. Το βέβαιο είναι το εξής: ο  διεθνής ποδοσφαιριστής με την πάροδο του χρόνου έχει αποκτήσει εκτόπισμα και πείθει πως μπορεί μια ομάδα να ποντάρει πάνω του. Α, υπάρχει και κάτι ακόμη. Η ποδοσφαιρική του ζωή είναι τόσο ενδιαφέρουσα και γεμάτη διακυμάνσεις, λες και ο σενάριο το έχει κάνει ο άλλοτε σπουδαίος μάστορας του ελληνικού κινηματογράφου, ο συνονόματός του σεναριογράφος, Γιώργος Τζαβέλας! 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News