Ο Στέρλινγκ, το γκολ, το μυστικό και η υπόσχεση!

Το τηλεφώνημα που δέχτηκε, η υπόσχεση που έδωσε και η πίστη του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ, ο οποίος εξέπληξε με τις επιλογές του και δικαιώθηκε

Το πρωί της 30ής Ιουλίου 1966 ο Τζεφ Χαρστ βάζει σε λειτουργία το πικάπ που είχε κουβαλήσει μαζί του στο ξενοδοχείο της αποστολής της εθνικής Αγγλίας. Πατάει το play, κάθεται στην άκρη του παραθύρου και όταν η βελόνα ακουμπάει τον δίσκο, το Waterloo Sunset των Kings αρχίζει να τον ταξιδεύει. Να του γεμίζει γαλήνη την ψυχή, να του μεταφέρει την εικόνα. Αλήθεια το ηλιοβασίλεμα στην νότια όχθη του Τάμεση, μια ωραία καλοκαιρινή μέρα δεν είναι σαν ναρκωτικό; Σίγουρα για τον λίγες ώρες αργότερα ήρωα του τελικού του αγγλικού Μουντιάλ το καλύτερο διεγερτικό. Η κορυφαία ντόπα…

Ο Χαρστ εκείνο το απόγευμα θα πετύχει 3 γκολ, θα γίνει ο πρώτος που σκοράρει 3 γκολ σε τελικό Μουντιάλ και θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους ήρωες ενός αξέχαστου Σαββάτου!

 

Από τον Χαρστ στον Ραχίμ Στέρλινγκ

Πολλά χρόνια αργότερα ο Χαρστ θα αποκαλύψει το μυστικό με τους Kings κατά τη διάρκεια της απονομής των μουσικών βραβείων NME για το 2005, παραδίδοντας το τιμητικό (για την προσφορά τους στη ροκ) έπαθλο στους Kinks. Και αρκετά χρόνια μετά θα μάθουμε ότι ένα μυστικό κρύβεται πίσω και από ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα που σημειώθηκε στο ναό του ποδοσφαίρου.

Την Κυριακή στο Γουέμπλεϊ ο Ραχίμ Στερλινγκ θα γίνει ο ήρως της εθνικής Αγγλίας. Ο ήρωας μιας Κυριακής που δίνει το δικαίωμα σε όλους τους Άγγλους να κάνουν όνειρα. Όνειρα μεγάλα. Για επιδόσεις σαν εκείνη της 30ής Ιουλίου 1966. Της κατάκτησης ενός τροπαίου! Και όλα αυτά χάρη στο παιδί από την περιοχή του ποταμού Brent στο βορειοδυτικό Λονδίνο!

 

Η στήριξη του Σαουθγκέιτ

 

Ο Στέρλινγκ δεν είναι στα καλά του το τελευταίο δίμηνο. Εχει χάσει τη θέση βασικού στη Μάντσεστερ Σίτι και μαζί την αυτοπεποίθησή του. Αλήθεια πόσο σημαντική είναι η αυτοπεποίθηση για έναν ποδοσφαιριστή; Ειδικά αν αυτός αγωνίζεται στην επίθεση;

Ο Στέρλινγκ δεν περίμενε ότι θα αγωνιστεί στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ με την Τσέλσι. Και μετά το τέλος του ματς όλοι θεώρησαν ότι είχε δίκιο να μην περιμένει. Προβληματική εμφάνιση σε έναν ακόμα αγώνα. 

Όπως δεν περίμενε ο Στέρλινγκ να αγωνιστεί στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ έτσι και όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι ειδικοί και μη δεν περίμεναν ότι ο Στέρλινγκ θα αγωνιστεί στην πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ο Γκάρεθ Σουθγκέιτ, όμως, δεν μπορούσε να αγνοήσει έναν παίκτη που τον έχει βοηθήσει πολύ τα χρόνια που είναι στον πάγο των λιονταριών.

Είναι ο παίκτης αιχμή του δόρατος του στιλ της Αγγλίας του Γκάρεθ Σαουθγκέιτ με τις ξαφνικές αντεπιθέσεις και τα ρήγματα από τα πλάγια της άμυνας των αντιπάλων. Η ταχύτητα του Στέρλινγκ δεν μπορεί να αγνοηθεί από τον προπονητή της εθνικής Αγγλίας όσες ευκαιρίες και αν αφήνει ανεκμετάλλευτες. Ο Αγγλος εθνικός εκλέκτορας ξέρει ότι το παιδί που γεννήθηκε στις γεμάτο εγκληματικότητα φτωχογειτονιές του Κίνγκστον στην Τζαμάικα και μεγάλωσε στα περίχωρα του Γουέμπλεϊ δημιουργεί πολλά ρήγματα στους αντιπάλους και αργά ή γρήγορα βρίσκει και το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα.

Ο Σαουθγκέτ θα κάνει αυτό που είχε κάνει και στο Εuro 96 o Τέρι Βέναμπλς. Ο τότε προπονητής της εθνικής Αγγλίας είχε πάει κόντρα στο ρεύμα της εποχής και είχε χρησιμοποιήσει βασικό το Αλαν Σίρερ, που δυσκολευόταν να σκοράρει με την εθνική για περίπου 2 χρόνια. Και του είχε βγει σε καλό. Ο Σίρερ τότε αναδείχτηκε κορυφαίος σκόρερ της Αγγλίας στη διοργάνωση.

 

Το μυστικό τηλεφώνημα και η υπόσχεση

Βρίσκει α δίχτυα όπως έγινε κόντρα στην Κροατία. Εχοντας βρεθεί δύο τρεις φορές με καλές προϋποθέσεις  σε θέση να απειλήσει, τελικά θα είναι εκεί την  κατάλληλη ώρα, στο κατάλληλο μέρος του ραντεβού με την πάσα του Φίλιπς όπως βλέπετε και παραπάνω στη φωτογραφία-γράφημα. Και θα χαρίσει μια μεγάλη νίκη στους Αγγλους κόντρα στην ομάδα που τους στέρησε την παρουσία στον τελικό του Μουντιάλ πριν από 3 χρόνια στα γήπεδα της Ρωσίας.

Ο Στερλινγκ περίμενε πώς και πώς τη στιγμή. Και όπως αποκαλύφθηκε αμέσως μετά το τέλος του ματς με τους Κροάτες το πρωί το πέρασε προετοιμαζόμενος μάλλον σε κατάσταση μεγάλης προσμονής. Ισως και ανησυχίας!

Δέχτηκε τηλεφωνήματα. Από φίλους και ανθρώπους του ποδοσφαίρου. Ο Ρίο Φερτιναντ, πρώην ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της εθνικής Αγγλίας θα μιλήσει μαζί του λίγες ώρες πριν από το ματς. «Αυτή είναι η στιγμή για σένα», φέρεται να είπε ο Φέρντιναντ στον Στέρλινγκ. Και ο άσος της Σίτι συμφώνησε δίνοντας την υπόσχεση ότι θα σκοράρει.

Ο Στέρλινγκ θα σκοράρει και θα συνεχίσει μια σπουδαία απόδοση. Όταν ο άσος της Σίτι σκοράρει η εθνική Αγγλίας συνήθως νικά. Αυτή ήταν η 11η φορά που τα «λιοντάρια» νίκησαν εφόσον είχε σημειωθεί γκολ από τα πόδια ή το κεφάλι του παιδιού από το Brent.

Δεν χρειάστηκε κάποιο ιδιαίτερο τραγούδι ή μια περίεργη μουσική νότα όπως είχε συμβεί με τον Τζεφ Χαρστ το μακρινό 1966. Η έμπνευση για τον Ραχίμ Στερλινγκ ήταν απλά ένα τηλεφώνημα στήριξης…    

 

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News