ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΟΜΟΓΛΟΥ: Ρίξε κόκκινο στη νύχτα!

Ο Αλέξανδρος Σόμογλου σχολιάζει τη σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού επί του ΠΑΟΚ και τον ιστορικό θρίαμβο της Λίβερπουλ στο «Ολντ Τράφορντ»

Πείτε την αλήθεια: Όσοι από εσάς τυγχάνει να είστε φίλοι της Λίβερπουλ και του Ολυμπιακού, δεν σκεφτήκατε τη στιγμή του γκολ του Γιώργου Μασούρα «ρε συ, λες να ζήσουμε και εδώ καμιά πεντάρα όπως αυτή του Ολντ Τράφορντ»;
Οποιοδήποτε σενάριο συντριβής του ΠΑΟΚ, βέβαια, στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» θα πήγαινε κόντρα στην ποδοσφαιρική λογική, σε αντίθεση με το βατερλό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Γιατί πολύ απλά ο τωρινός Ολυμπιακός είναι αδύνατον να λειτουργήσει στους ρυθμούς της τωρινής Λίβερπουλ και ο ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου, δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να εμφανιστεί σε ντέρμπι με τη νοοτροπία της Γιουνάιτεντ του Σόλσκιερ. Να τα βάλουμε λίγο κάτω;

Ανεξαρτήτως της σπουδαίας νίκης απέναντι στον «Δικέφαλο του Βορρά», ο Ολυμπιακός δεν πατάει καλά! Ψάχνεται. Βλέπει μεταγραφές εκατομμυρίων να επισκιάζονται από έναν απίθανο πιτσιρικά ονόματι Αγκιμπού Καμαρά. Εμφανίστηκε ο Γκάρι Ροντρίγκες στο Καραϊσκάκη και μέσα σε 45’ λεπτά είχε περισσότερες θετικές ενέργειες απ’ όσες έχουν μαζί Ονιεκούρου και Ρόνι Λόπες εδώ και δύο μήνες!

Γι’ αυτό και χαρακτηρίζω «σπουδαίο» το τρίποντο των Πειραιωτών: Γιατί ήρθε σε μια περίοδο που ψάχνονται αγωνιστικά και μετά από ένα ευρωπαϊκό «χαστούκι», όπως αυτό με την Άιντραχτ (κυρίως σε επίπεδο εμφάνισης, όχι τόσο σε επίπεδο αποτελέσματος). Το βράδυ της Κυριακής είδαμε κανονικό Ολυμπιακό για περίπου ένα εικοσάλεπτο! 

Η εικόνα των πρωταθλητών στο δεύτερο ημίχρονο, όταν έδωσαν τη δυνατότητα σε έναν επίσης κουρασμένο ΠΑΟΚ όχι μόνο να σταθεί στα πόδια του, όχι μόνο να αντεπιτεθεί αλλά στο φινάλε να διεκδικήσει ακόμη και την ισοπαλία σε ένα χαμένο παιχνίδι από το ημίωρο, αποτελεί καθρέφτη της αγωνιστικής «δυσλειτουργίας» που τους χαρακτηρίζει εδώ και πολλές εβδομάδες (έχοντας πάντα στο μυαλό μας τα χαρακτηριστικά της «καλοκουρδισμένης μηχανής» που έχει συνηθίσει να μας παρουσιάζει ο Πέδρο Μαρτίνς τα προηγούμενα χρόνια).

Παρ’ όλα αυτά ο Ολυμπιακός κερδίζει. Κερδίζει ντέρμπι (ακόμη και κεκλεισμένων των θυρών) και οδηγεί την κούρσα του πρωταθλήματος, όντας ακόμη πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό. Και το γεγονός αυτό πρέπει να προβληματίζει τους αντιπάλους του. Γιατί ο ίδιος πρέπει να βρει λύσεις για να επανέλθει στα γνωστά του υψηλά στάνταρντς. Αλλά και οι αντίπαλοί του θα πρέπει να αναλογιστούν γιατί δεν έχουν καταφέρει να εκμεταλλευτούν ούτε στο ελάχιστο το προβληματικό «ερυθρόλευκο» ξεκίνημα της σεζόν και εξακολουθούν να βλέπουν την πλάτη του Σωκράτη, του Μαντί, του Ελ Αραμπί και της παρέας τους.

Η αλήθεια είναι ότι αν ο Ολυμπιακός βρισκόταν στα ποδοσφαιρικά… ντουζένια του, το σκηνικό στο Καραϊσκάκη δεν θα διέφερε πολύ από αυτό που προηγήθηκε στο «Ολντ Τράφορντ». Εκεί που το ίδιο το ποδόσφαιρο ήρθε να μας θυμίσει ότι τα χρήματα δεν εξασφαλίζουν την υγεία και την επιτυχία σε οποιαδήποτε ομάδα, ακόμη κι αν αυτή κουβαλά τη βαριά κληρονομιά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Δύο καλοκαίρια τώρα, η Λίβερπουλ απέχει ουσιαστικά από το μεταγραφικό παζάρι. Διαθέτει όμως κάτι πολύ πιο σημαντικό από ονόματα που θα γεμίζουν τις πρώτες σελίδες των αγγλικών ταμπλόιντ: Γερά ποδοσφαιρικά θεμέλια!

Το ιστορικό 5-0 που γκρέμισε απίθανα ρεκόρ ενός ολόκληρου αιώνα – και βάλε – ήταν ένα απόλυτα λογικό ποδοσφαιρικά σενάριο! Όποιος είχε δει τα φετινά παιχνίδια της Γιουνάιτεντ, το τραγικό της transition και την αργή μεσαία της γραμμή, ήξερε ότι αν η Λίβερπουλ την πετύχαινε στο… ξέφωτο, θα τη διέλυε!

Για τους «κόκκινους», όμως, η ιστορική βραδιά στο «Ολντ Τράφορντ» αποτελεί ένα ακόμη παράσημο για τη λογική με την οποία λειτουργούν στα χρόνια του Γιούργκεν Κλοπ. Μια λογική που δεν στηρίζεται ούτε στις μεταγραφές, ούτε στις αλόγιστες δαπάνες, ούτε στο κυνήγι εντυπώσεων, παρά μόνο στο ποδοσφαιρικό αναπτυξιακό πρόγραμμα που φέρει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σπουδαίου Γερμανού αρχιτέκτονα.

Και ανεξαρτήτως τίτλων, ανεξαρτήτως επιτυχιών, ανεξαρτήτως τι θα συμβεί στη συνέχεια της χρονιάς, αν μη τι άλλο είναι απολαυστικό να βλέπεις ένα μικρό… Γαλατικό χωριό να αντιστέκεται στην οικονομική παράνοια της εποχής και να χτίζει αναμνήσεις που θα συνοδεύουν γενιές και γενιές νέων οπαδών της!

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News