ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΛΜΠΑ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ 87-83: Στο απόρθητο ΣΕΦ σπάει και... σκληρά καρύδια!

Η Άλμπα παίδεψε τον Ολυμπιακό, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύρισαν μια ακόμη νίκη (87-83) και συνέχισαν τις υψηλές πτήσεις τους στην Ευρωλίγκα

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο ΣΕΦ, σε ένα από τα κρύα βράδια που έχει πολλά να χάσει αν ηττηθεί. Ο Παπανικολάου πήρε το οκ για τη συμμετοχή του το πρωί, ο Μάρτιν δεν υπήρχε στη 12άδα, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν απουσίες και κούραση, ένεκα των συνεχόμενων ταξιδιών, υπερασπίστηκαν με το 87-83 την έδρα τους απέναντι στην Άλμπα και περιμένουν την Φενέρμπαχτσε με στόχο το 2/2, την Πέμπτη.

Μάλιστα, ο Παπ ήταν αυτός που έδωσε το σύνθημα με 12 γρήγορους πόντους και ο Ολυμπιακός δεν ξανακοίταξε πίσω, έχοντας εξαιρετικά ποσοστά πίσω από τη γραμμή του τριπόντου σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, με εξαίρεση την τελευταία περίοδο, που οι Γερμανοί τους έφτασαν στα όριά τους.

Με τον Φαλ στο σημάδι

Με το ξεκίνημα και την σταθερή αρχική του πεντάδα, ο Ολυμπιακός προσπάθησε να πάει στην αγαπημένη του συνήθεια, δηλαδή να ποστάρει τον Φαλ και να τρέξει στο transition. Οι Γερμανοί θέλησαν με τα δυναμικά hedge out του Τίμαν. Τα σουτ των Ντόρσεϊ και Παπανικολάου έφεραν τους «ερυθρόλευκους» μπροστά στο σκορ με 18-13, αλλά η άμυνά τους είχε ήδη πληγωθεί από τις 4 ασίστ του Σίκμα, που δημιουργούσε είτε με πλάτη στο ποστ, είτε με πρόσωπο. Με τον Παπ –που ήταν αμφίβολος μέχρι το πρωί- να δίνει τον ρυθμό, σκοράροντας 12 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο, ο Ολυμπιακός έφτασε γρήγορα σε υψηλές πτήσεις, κλείνοντας μπροστά με +8 (27-19).

Ένας Σίκμα δε φέρνει την… άνοιξη

Ο ρυθμός της πρώτης περιόδου χάθηκε, αφού το σημείο αναφοράς του Φαλ δεν υπήρχε στην αρχή της δεύτερης. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα υπέπεσαν σε λάθη και η Άλμπα με τον Μπλατ στο τιμόνι, είχε καθαρότερο μυαλό για να σημαδέψει τα miss match χαμηλά. Με το που πλησίασαν όμως στους 3 (29-26 στο 13’), ο Πρίντεζης έπιασε δουλειά στη ρακέτα, ο Σλούκας μοίρασε και η διαφορά έφτασε τους 14 (40-26). Με τον Φαλ στο παρκέ, ο Ολυμπιακός ήταν άλλη ομάδα, αφού ο Γάλλος έδινε –πέραν από στόχο στο ποστ-  ασφάλεια στο αμυντικό ριμπάουντ και έναν «μπαμπούλα» γύρω από τη ρακέτα, μην αφήνοντας τον Όσκαρ Ντα Σίλβα να βρει τους χώρους και το σκορ που παράγει συνήθως! Ο Σλούκας έβαλε δύο pull-up, αλλά ο Σίκμα έπιασε δουλειά στην garbage time. Ο Μπαρτζώκας χαμήλωσε (αφού ο Λιβιό είχε φάουλ) με Βεζένκοφ και Πρίντεζη και ο Αμερικανός σκόραρε 7 (ένα τρίποντο, δύο καλάθια μετά από επιθετικό), μοίρασε μία ασίστ (7 στο ημίχρονο) και ο φωτεινός πίνακας έδειξε ένα ταπεινό +10 (52-42) στο ημίχρονο.

Ο Βεζένκοφ μπήκε στην εξίσωση

Σε αυτό το 6/11 που είχε στο ημίχρονο ο Ολυμπιακός, δε θα μπορούσε να μη συμμετέχει ο Σάσα Βεζένκοφ. Ξεκίνησε με 0/3, όμως έβαλε το πρώτο με την έναρξη της τρίτης περιόδου, προσέθεσε άλλους πέντε στο προσωπικό σερί του και η επίθεση των γηπεδούχων ήταν αδύνατο να σταματηθεί. Το σχήμα των Γερμανών με Σίκμα, Ολίντε, Ντα Σίλβα έδωσε μίνι ώθηση στο transition, όμως οι Πειραιώτες διάβαζαν τα πάντα στο παρκέ, ο Γουόκαπ πόσταρε τον κοντύτερο Μπλατ, ο Ντόρσεϊ «τάιζε» τον Φαλ και οι διαφορές παρέμειναν διψήφιες (66-55 στο 28’), με ένα καλάθι του Σλούκα να δίνει το στίγμα και να τους τοποθετεί στο +12 (71-69) πριν το τελευταίο δεκάλεπτο.

Οι Γερμανοί ξανάρχονται

Τα δυναμικά hedge out του Τίμαν, ξάφνου, έγιναν παράγοντας στον αγώνα. Ο Λιβιό δεν ήταν τόσο αποτελεσματικός, Μπλατ και Μάτισεκ σκόραραν δύο σερί τρίποντα (επιθετικό ριμπάουντ και transition), το σκορ έγινε 73-67 (στο 32′). Η Άλμπα αποφάσισε να πιέσει περισσότερο την μπάλα, με τον Ντα Σίλβα να δρα για το 77-71 (στο 35′). Η πεντάδα με τον Ζούσμαν στο «3» είχε την μεγαλύτερη ισορροπία για τους Γερμανούς και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ο Ολυμπιακός έχασε αίφνης την ευστοχία του και από την περίμετρο, ο Σμιθ μείωσε στους 5 (80-75) και ο Ντα Σίλβα στους 3 (80-77 στο 38′). Ένα καλάθι του Λιβιό έφερε τον Ολυμπιακό στο 82-77, αλλά ο Ντα Σίλβα απάντησε στα τελευταία 40”. Ο Ντόρσεϊ επιστρατεύτηκε για τις τελευταίες κατοχές, πήγε στις βολές και έβαλε φινάλε στον αγώνα έχοντας 4/4 βολές (άλλη μία ο Βεζένκοφ), με τους «ερυθρόλευκους» να ιδρώνουν στο φινάλε, αλλά να φεύγουν νικητές.

Στατιστικά του αγώνα εδώ

Τα δεκάλεπτα: 27-19, 55-42, 71-69, 87-83

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News