EUROPA CONFERENCE LEAGUE: Οι πθανοί αντίπαλοι Άρη και ΑΕΚ
Παλιές καλές εποχές με ταξίδια σε απίθανους, αλλά και πιθανούς προορισμούς θα θυμηθούν οι δύο εκπρόσωποί μας στη σημερινή κλήρωση του νέου ευρωπαϊκού κυπέλλου.
Από βομβαρδισμένες πόλεις, σε ειδυλλιακά παραθεριστικά κέντρα και από τα βάθη της Ανατολίας στα πέρατα της Ασίας. Ο Άρης και η ΑΕΚ ετοιμάζονται να εγκαινιάσουν τις ελληνικές συμμετοχές στο νεότευκτο οικοδόμημα της UEFA, το Europa Conference League και μαζί να θυμηθούν τα ταξίδια στις άγονες γραμμές της Ευρώπης. Στο τοπίο όμως υπάρχουν και προορισμού που φαντάζουν ειδυλλιακοί για καλοπέραση, sightseeing και κλάμπινγκ.
Πάμε να δούμε, λίγο πριν η κληρωτίδα της UEFA βγάλει την τελική ετυμηγορία, τους πιθανούς προορισμούς για το ελληνικό δίδυμο. Πάρτε ταυτότητες, διαβατήρια, κατεβάστε ταξιδιωτικές εφαρμογές και ξεκινάμε.
Άρης ο… κοσμοπολίτης
Η ομάδα της Θεσσαλονίκης κοιτάζει αποκλειστικά προς ανατολάς. Πρώτος πιθανός σταθμός η Λεμεσός και η τοπική ΑΕΛ. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κύπρου στα νότια του νησιού. Κοσμοπολίτικη με έντονη νυχτερινή ζωή. Πρόεδρε, καλύτερα να ταξιδέψετε αυθημερόν για Κύπρο…
Λεμεσός
Λίγο πιο βόρεια βαθιά στην Ανατολία, στην πόλη Σεβάστεια ή Σίβας στα τουρκικά, περιμένει η Σιβασπόρ. Καμία σχέση με τη Λεμεσό. Σε υψόμετρο περίπου 1300 μ., θα χρειαστεί… πλεμόνια για να ανταποκριθείς.
Σίβας
Ακόμα βορειότερα, στο Σότσι, επανέρχεται το κοσμοπολίτικο χρώμα. Τι επανέρχεται, δηλαδή, εδώ μιλάμε για τη… Μύκονο της Ρωσίας, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, κομμάτι της Καυκάσιας ριβιέρας. Η έδρα της τοπικής ομάδας είναι… γηπεδάρα, αφού χρησιμοποιήθηκε στο Μουντιάλ του 2018. Η πόλη το 2014 φιλοξένησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες και σε ετήσια βάση υποδέχεται την κοινότητα της Φόρμουλα 1, για το ομώνυμο γκραν πρι.
Στην ανατολική Μεσόγειο, στο επίσης κοσμοπολίτικο Τελ-Αβίβ, περιμένει η Μακάμπι. Η πόλη με τα περισσότερα μοντέρνα κτίρια στον κόσμο (White city) ηρέμησε από την πρόσφατη ανταλλαγή πυραύλων Παλαιστίνιων και Ισραηλινών. Η ζέστη και η υγρασία στα μείον της περιοχής και επιπλέον αντίπαλος για τον Άρη.
Last but not least η πολύ-πολύ μακρινή πόλη Νουρ-Σουλτάν. «Τι είναι αυτό;» ή εύλογη απορία. Πρόκειται για τη γνωστή μας Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν, που από το 2019 φέρει το μικρό όνομα του πρώην προέδρου της χώρας, Ναζαρμπάγεφ. Την ομάδα του Άρη περιμένει μια μοντέρνα πόλη χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ισίμ με πανέμορφα, επιβλητικά και φουτουριστικά κτίρια. Αν επιτραπούν φίλαθλοι κι επειδή όλο και κάποια ταξιδιάρη ψυχή θα επιχειρήσει το ταξίδι με αυτοκίνητο, ας ληφθεί υπόψιν ότι η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 4.986,9 χιλιόμετρα. Ούτε καν 5.000…
ΑΕΚ: Από το Μόσταρ και το Άσοντ, στο Λατς και στο Πάιντε
Οι πιθανοί προορισμοί για την Ένωση είναι οχτώ, αφού τρεις αντίπαλοι θα προκύψουν από τα παιχνίδια του πρώτου γύρου.
Στάση πρώτη: Το πανέμορφο Μόσταρ. Εδώ θα ξυπνήσουν μνήμες. Πρίγκηπας του Νερέτβα, πρωταθλήματα, κύπελλα, πορείες. Πρόκειται, φυσικά, για τη γενέτειρα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, μια πόλη με έντονο το ισλαμικό στοιχείο από τα χρόνια των Οθωμανών και την περίφημη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Νερέτβα να συνδέει τις δύο όχθες. Η πόλη χτυπήθηκε ανελέητα στον πόλεμο της Βοσνίας (1992-1993) και η γέφυρα έπεσε στην περίφημη πολιορκία, αλλά ξαναχτίστηκε με διεθνή κινητοποίηση από την UNESCO. Αν δεν κάτσει η Βελέζ η εναλλακτική είναι το Κόλερεϊν, μια θορυβώδης την ημέρα, αλλά «νεκροταφείο» τη νύχτα, πόλη της Βόρειας Ιρλανδίας, 88 χλμ βορειοδυτικά του Μπέλφαστ, μεγέθους… Άρτας.
Κόλερεϊν
Από το δεύτερο ζευγάρι πιθανών αντιπάλων, τουριστικά, εννοείται, προτιμητέα είναι η Σλασκ αφού εδρεύει στο πανέμορφο Βρότσλαβ, την πάλαι ποτέ πρωτεύουσα της ιστορικής περιοχή της Σιλεσίας. Δεσπόζουν τα τρία μνημεία παγκόσμιας κληρονομίας της Ουνέσκο και το επιβλητικό Stadion, όπου η Εθνική μας έχασε για το Euro 2012 από την Τσεχία – μοναδική της ήττα στον όμιλο. Αν δεν περάσει η Σλασκ -κομματάκι δύσκολο- η ΑΕΚ θα ταξιδέψει στο Πάιντε, ένα χωριό της Εσθονίας με 8.000 ψυχές και μια… γηπεδάρα με 268 καθίσματα, πάνω-κάτω δηλαδή όσα και τα μέλη των αποστολών των δύο ομάδων.
Βρότσλαβ
Πάιντε
Λίγο πιο large είναι τα μεγέθη στο Λατς της Αλβανίας. Η τοπική Λάτσι προέρχεται από μια πόλη 17.000 κατοίκων και παίζει σε ένα γήπεδο 2.300 θέσεων. Βρίσκεται 58 χλμ νότια της Σκόδρας, μια πόλη που ξυπνάει μνήμες στους κάπως μεγαλύτερους ΑΕΚτζήδες (οι νεότεροι ψάξτε να δείτε τι έγινε σε εκείνο το αλησμόνητο ματς με την Βλάζνια το 1991). Γύρω στα 120χλμ δυτικότερα βρίσκουμε την Ποντγκόριτσα, την πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου (πρώην Τίτογκραντ). Κλασική πόλη της πρώην Γιουγκοσλαβίας (και ο νοών νοείτω…) χτισμένη στη συμβολή των ποταμών Ρίμπνιτσα και Μοράτσα. Ταξιδιωτικά προτιμητέα από το Λατς.
Λατς
Μια άλλη βαλκανική πόλη, το Πλόβντιβ (ελληνιστί Φιλιππούπολη) με την τοπική Λοκομοτίβ, αποτελεί τον προτελευταίο πιθανό προορισμό για την ΑΕΚ. Την ίδρυσε ο Φίλιππος, ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τοποθετώντας τον πρώτο οικισμό στις όχθες του Έβρου (Μαρίτσα στα βουλγάρικα) και μέχρι τους Βαλκανικούς πολέμους είχε μεγάλη ελληνική κοινότητα. Παρουσιάζει εικαστικό ενδιαφέρον (πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2019 γαρ). Γενικά αναπτύχθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Για να ξεφύγουμε λίγο από το βαλκανικό μοτίβο και να ομορφύνουμε το φινάλε, αφήσαμε την Άσοντ από την ομώνυμη πόλη. Πρόκειται για το μεγαλύτερο λιμάνι του Ισραήλ, που αν και φιλοξενεί κόσμο από την αρχαιότητα, είναι πλέον μια μοντέρνα πόλη με ραγδαία αύξηση πληθυσμού (από 4.000 το 1961 στους 220.000 το 2016). Το Άσοντ χτυπήθηκε πρόσφατα από τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά πλέον η ηρεμία έχει επανέλθει.
Άσοντ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται