PREMIER LEAGUE: Τί έπαθαν ξαφνικά οι Άγγλοι και έγιναν... Super League στις απολύσεις προπονητών;

Ασυνήθιστο για τις ομάδες της Premier League να χάνουν τόσο εύκολα την υπομονή τους και ξαφνικά να μοιάζουν με τη Super League

H Premier League έχει εξελιχθεί σ’ ένα αμείλικτο πρωτάθλημα για τους προπονητές. Ο Ντάνιελ Φάρκε της Νόριτς κι ο Ντιν Σμιθ της Άστον Βίλα είναι τα τελευταία του «θύματα». Αμφότεροι καλοί τεχνικοί, δεν χωράει αμφιβολία γι’ αυτό και η δουλειά τους τα προηγούμενα χρόνια το επιβεβαιώνει. Έφυγαν, όμως. Με πέντε απολύσεις ως τις αρχές του Νοεμβρίου αυτή η σεζόν είναι ιστορική – κάτι τέτοιο είχε να συμβεί εδώ και 17 χρόνια. Πριν από αυτούς τους δύο, απολύθηκαν ο Σίσκο Μουνιόθ από τη Γουότφορντ, ο Στιβ Μπρους από τη Νιούκαστλ κι ο Νούνο Εσπίριτο Σάντο από την Τότεναμ.

Υπάρχει εξήγηση πίσω από το φαινόμενο. Κοιτάζοντας τους αριθμούς, οι απολύσεις του Φάρκε και του Σμιθ είναι δικαιολογημένες. Η Νόριτς πηγαίνει ολοταχώς προς τον υποβιβασμό. Η Άστον Βίλα μετράει πέντε ήττες στη σειρά, τα αποτελέσματά της μέσα στο 2021 είναι άσχημα και έπειτα υπάρχει κι ο… λογαριασμός των μεταγραφών. Σαφώς, δε, παίζει ρόλο και το timing. Οι διοικήσεις επιλέγουν τις διακοπές για τους αγώνες των εθνικών ομάδων για να κάνουν τις αλλαγές. Από την έναρξη της σεζόν αυτό είναι το τελευταίο διάλειμμα μέχρι τον επόμενο Μάρτιο. Ορισμένες φορές οι παράγοντες σκέπτονται πως είναι «ή τώρα ή όταν θα είναι πολύ αργά».

Αποτελέσματα, λεφτά, πίεση

Ως τώρα, οι απολύσεις στην Premier League έχουν γίνει διαφορετικούς λόγους. Στη Γουότφορντ, η οικογένεια Πότσο είναι γνωστό πως κινείται με το δάχτυλο στην σκανδάλη και δεν ανέχεται πολύ τους προπονητές. Μοιάζουν με… αναγκαίο κακό. Η Νιούκαστλ άλλαξε ιδιοκτησιακό καθεστώς και οι καινούριοι ήθελαν το δικό τους άνθρωπο. Οι άλλες τρεις, όμως, το έκαναν σχεδόν με τα ίδια κίνητρα: τα αποτελέσματα και κυρίως αυτά ως μέσον για να ισορροπήσουν τα οικονομικά του κλαμπ.

Η Τότεναμ χρειάζεται να παίξει στο Champions League για να μπορέσει να κρατήσει τους καλύτερους παίκτες της και να προσελκύσει άλλους εξίσου ταλαντούχους. Παράλληλα, χρειάζεται τα χρήματα των ομίλων για να ξεπληρώσει ταχύτερα το νέο της γήπεδο. Διαφορετικά, θα μπει σε μια περίοδο λιτότητας και με το επίπεδο του ανταγωνισμού που υπάρχει στο πρωτάθλημα μπορεί να μην επανέλθει γρήγορα. Η Άστον Βίλα επίσης έχει ανάγκη ν’ αναδείξει ποδοσφαιριστές για να τους πουλήσει όπως συνέβη με τον Τζακ Γκρίλις. Η Νόριτς παλεύει να μείνει στην κατηγορία για να συνεχίσει να παίρνει τα πολλά εκατομμύρια ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Μια άλλη εξήγηση είναι και η επιστροφή του κόσμου στις εξέδρες. Ο Στιβ Μπρους αποδοκιμαζόταν από το κοινό της Νιούκαστλ. Υπήρχαν μουρμούρες για τον Μουνιόθ στο «Βίκαρατζ Ρόουντ» και αποδοκιμασίες για τον Νούνο στο «Τότεναμ Χότσπερ Στέιντιουμ». Ο Φάρκε κι ο Σμιθ, πάλι, ήταν αγαπητοί στο κοινό. Ίσως οι χλιαρές αντιδράσεις να είναι κι ο κυριότερος λόγος που η οικογένεια Γκλέιζερ κρατάει τον Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Αν οι οπαδοί είχαν στραφεί εναντίον του Νορβηγού, τώρα, μπορεί και οι «κόκκινοι διάβολοι» να είχαν ή να έψαχναν νέο προπονητή.

Σαφώς παίζουν ρόλο και οι συγκρίσεις. Η Premier League έχει συγκεντρώσει τους καλύτερους προπονητές στον κόσμο με ελάχιστες εξαιρέσεις. Μπορεί τ’ αποτελέσματα της Λιντς να είναι χειρότερα από εκείνα της Άστον Βίλα, αλλά η ομάδα του Μαρσέλο Μπιέλσα παίζει πιο θεαματικά. Πιο θεαματική είναι και η Λέστερ του Μπρένταν Ρότζερς. Αυτή τη σεζόν έχει προστεθεί και η Μπράιτον του Γκρέιχαμ Πότερ και η Μπρέντφορντ του Τόμας Φρανκ σ’ αυτή την «λίστα». Κι όλα αυτά σ’ ένα περιβάλλον όπου η κορυφή ανήκει στον Τόμας Τούχελ (Τσέλσι), τον Πεπ Γκουαρδιόλα (Μάντσεστερ Σίτι) και τον Γιούργκεν Κλοπ (Λίβερπουλ).

Βέβαια, υπάρχουν και τα παραδείγματα εκείνων που έμειναν στα δύσκολα και τώρα χαίρονται τους καρπούς της δουλειάς τους, όπως είναι ο Ντέιβιντ Μόις στη Γουέστ Χαμ κι ο Μίκελ Αρτέτα στην Άρσεναλ. Η προπονητική δεν είναι ακριβής επιστήμη, αλλά στην Premier League υπό τον φόβο της απώλειας των χρημάτων σταμάτησαν να εμπιστεύονται τη διαδικασία.

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News