Στις τάξεις των προπονητών και των παραγόντων των σωματείων αποτελεί πλέον κοινό μυστικό. Τα παιδιά είναι -ίσως- τα μεγαλύτερα θύματα της πανδημίας του κορονοϊού, που τον Φεβρουάριο θα συμπληρώσει δύο χρόνια που ταλαιπωρεί τον πλανήτη μας. Το κλείσιμο των αθλητικών εγκαταστάσεων στο πρώτο κύμα της πανδημίας και τα λοκντάουν, σαφέστατα και έχουν αλλάξει δραματικά το πεδίο και δεν είναι υπερβολή εάν πούμε πως πλέον τα παιδιά έχουν χάσει το πάθος τους για τον αθλητισμό και έχουν πλέον “εθιστεί” στην παραμονή στο σπίτι, αλλά και στα βιντεοπαιχνίδια.
Το sportday.gr επιχειρεί σήμερα μια πρώτη αποτίμηση της μέχρι σήμερα διαμορφοθείσας κατάστασης και των επιπτώσεων που έχει αυτή στα νέα παιδιά και κατά συνέπεια και στον ελληνικό αθλητισμό. Άλλωστε, ακόμα και ο ομοσπονδιακός τεχνικός Τζον Φαν΄τ Σχιπ πριν από λίγο καιρό είχε τονίσει ότι δεν έχει και μεγάλη… δεξαμενή για να αντλήσει ποδοσφαιριστές για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Πόσο μάλλον σε μερικά χρόνια, εάν όντως επαληθευτούν τα σενάρια που θέλουν τα παιδιά να μην ενδιαφέρονται πλέον για τον αθλητισμό.
Προκειμένου να ξεκινήσουμε την έρευνά μας με συγκεκριμένα στοιχεία, συνομιλήσαμε αρχικά με έναν πρόεδρο συλλόγου και δύο τεχνικούς διευθυντές ακαδημιών στα δύο πιο εμπορικά αθλήματα. Το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Και όταν η κατάσταση σε αυτά τα δύο περιγράφεται ως “προβληματική” μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται στα μη δημοφιλή αθλήματα. Πάμε όμως να τα δούμε όλα αυτά, ξεκινώντας από τον πρόεδρο του Πανιωνίου ΓΣΣ, κ. Αρη Μισαηλίδη.
«Είναι πλέον ορατή η μεταστροφή των νέων σε άλλα ενδιαφέροντα, με αποτέλεσμα ο αθλητισμός να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα»
“Είναι γεγονός ότι έχει αλλάξει εντυπωσιακά πλέον η κατάσταση, μετά την εκδήλωση της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Σχεδόν δύο χρόνια μετά το ξέσπασμά της, οι επιπτώσεις που έχει αυτή στην ψυχολογία των νέων παιδιών είναι ορατές. Όπως ορατή είναι και η μεταστροφή των νέων, σε άλλα ενδιαφέροντα, με αποτέλεσμα ο αθλητισμός να έχει ουσιαστικά περάσει σε δεύτερη μοίρα, αναφορικά με τα ενδιαφέροντά τους”, μας λέει αρχικά ο κ. Μισαηλίδης.
“Η πανδημία δυστυχώς διαμόρφωσε διαφορετικά την ελληνική κοινωνία και επέφερε μεγάλες αλλαγές. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο αθλητισμός αναγκάστηκε να κλείσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και άρα τα παιδιά να βρουν άλλα ενδιαφέροντα από τα οποία δύσκολα μπορεί κανείς πλέον να τα τραβήξει. Η πανδημία ανάγκασε και πολλούς γονείς να περιορίσουν τα έξοδά τους, καθώς χάθηκαν μισθοί, η κοινωνική ζωή και άρα και το εμπόριο δεν λειτουργούν όπως προ κορονοϊού και αντιλαμβάνομαι ότι αρκετοί δεν έχουν να διαθέσουν ούτε και τα μηνιαία χρήματα για την πληρωμή μιας συνδρομής σε σωματείο για την άθληση των παιδιών τους”.
Ποιά είναι όμως τα αθλήματα που έχουν πληγεί περισσότερο; Και κυρίως ποιά είναι η κατάσταση είτε στα ομαδικά, είτε στα ατομικά; Ο κ. Μισαηλίδης τονίζει: “Παρατηρούμε μια εύλογη αύξηση στα αθλήματα που γίνονται σε ανοικτούς χώρους. Οι γονείς, αλλά και οι ίδιοι οι αθλητές δεν θέλουν να γυμνάζονται σε κλειστούς χώρους και αυτό σημαίνει πως όσα αθλήματα γίνονται υποχρεωτικά σε κλειστά γυμναστήρια αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα. Στον Πανιώνιο που έχουμε τμήματα σε πάρα πολλά αθλήματα, βλέπουμε κάποια από αυτά, ειδικά τα αθλήματα επαφής, όπως το τζούντο για παράδειγμα στο οποίο η μείωση των αθλητών αγγίζει ακόμα και το 30%, να κινδυνεύουν. Ταυτόχρονα όμως ο στίβος βρίσκεται σε άνθηση, καθώς οι αθλητές προτιμούν να βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους. Επίσης μεγάλη κάμψη εμφανίζουν τα τμήματα των αγοριών. Κι αυτό γιατί προφανώς έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους για τα αθλήματα και τα έχει κερδίσει το ηλεκτρονικό παιχνίδι. Θα χρειαστεί αρκετή προσπάθεια και μεγάλος αγώνας για να επιστρέψει η κατάσταση όπως ήταν προ δύο ετών. Και φυσικά όλο αυτό θα έχει αντίκτυπο και στις ομάδες, καθώς κινδυνεύει να χαθεί μια ολόκληρη γενιά αθλητών”.
«Τα παιδιά αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα της πανδημίας. Έχουν χάσει τη λαχτάρα για το παιχνίδι και τα έχουν κερδίσει τα λάπτοπ και τα κομπιούτερ, με μεγάλη ευθύνη και των γονέων»
Ο Στέλιος Αποσπόρης είναι ένας από τους ανθρώπους που ειδικεύεται στον παιδικό αθλητισμό. Εδώ και αρκετά χρόνια με έμπειρους συνεργάτες, έχουν δημιουργήσει μια ακαδημία – πρότυπο για το χώρο του ποδοσφαίρου, την οποία και συνεχίζουν παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται αυτή την εποχή, λόγω της πανδημίας.
“Παρατηρώ με λύπη, πως τα παιδιά είναι τα μεγάλα θύματα της πανδημίας. Δείχνουν να έχουν χάσει την λαχτάρα για το παιχνίδι και γενικά για την άθληση και δυστυχώς τα έχουν κερδίσει τα τάμπλετ και τα κομπιούτερ. Σε αυτό βέβαια μεγάλη είναι και η ευθύνη των γονέων, οι οποίοι βρίσκουν την εύκολη λύση, ενώ ταυτόχρονα και οι ίδιοι εμφανίζουν μια μειωμένη διάθεση για να σηκωθούν και αυτοί από τον καναπέ. Τα παιδιά προτιμούν πλέον να μένουν σπίτι και να διοχετεύουν την όποια ενέργεια τους έχει απομείνει, σε ηλεκτρονικά παιχνίδια και στο ίντερνετ. Εμείς στην δική μας ακαδημία παρατηρούμε μια μείωση της τάξης του 15% και αν δεν είχαμε τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούμε στα “εκπαιδευτήρια Γείτονα”, αλλά και στα Σούρμενα που είναι υπερσύγχρονες, θεωρώ ότι θα είχαμε ακόμα περισσότερη. Εύχομαι και ελπίζω η μεταστροφή αυτή των νέων παιδιών, να μην έχει επιπτώσεις και στα ομαδικά αθλήματα γενικότερα. Σκεφτείτε όμως, όταν ένα παιδί 14-15 ετών πριν από δύο χρόνια, είναι σήμερα 16-17 και έχει χάσει δύο έτη προπονήσεων και αγώνων, πώς είναι δυνατόν να ξαναβρεί τη χαρά του παιχιδιού και τη δίψα για την άθληση; Θα πρέπει όλοι να δουλέψουμε πάνω σε αυτόν τον τομέα, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε και πάλι τις κατάλληλες συνθήκες για να ξαναβρούν τα παιδιά την αγάπη τους για τον αθλητισμό. Σκεφτείτε τι αντίκτυπο θα έχει αυτό στο μέλλον, εάν δεν υπάρχουν αθλητές για να στελεχώσουν τις πρώτες ομάδες όλων των αθλημάτων και ειδικά του ποδοσφαίρου. Σκεφτείτε πόσα ταλέντα μπορεί να χαθούν, εάν τα παιδιά δεν επιστρέψουν στον αθλητισμό και δεν πάρουν τις σωστές βάσεις για να μπορέσουν να κάνουν το άθλημα που αγαπούν”.
«Δεν είναι μόνο ότι έχουν μειωθεί τα παιδιά που αθλούνται, έχει αλλάξει και η νοοτροπία τους, ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται την προπόνηση»
Ανάλογη με το ποδόσφαιρο είναι η μείωση των αθλητών και στο μπάσκετ. Μάλιστα όπως εξηγεί στο sportday.gr και ο τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών του Πανιωνίου ΓΣΣ Νίκος Κοψιάς, ίσως να είναι και μεγαλύτερη δεδομένου ότι το άθλημα γίνεται σε κλειστό χώρο. Ο Νίκος Κοψιάς πάντως, βάζει μια ακόμα παράμετρο στην εξίσωση που δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος.
“Πλέον δεν είναι μόνο ότι έχουν μειωθεί τα παιδιά που αθλούνται. Έχει αλλάξει και η νοοτροπία τους και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται την προπόνηση. Ένα παιδί δηλαδή, δεν έχει πρόβλημα εάν χάσει και κάποια προπόνηση. Κάτι που πριν δύο χρόνια δεν υπήρχε ούτε καν ως σκέψη. Τα παιδιά έβρισκαν πάντοτε διέξοδο στον αθλητισμό και τον προτιμούσαν από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα. Τώρα όμως η προπόνηση αντιμετωπίζεται ως κάτι το χαλαρό και ως κάτι που και να μην γίνει δεν έχει σημασία, καθώς υπάρχουν στο σπίτι άλλες δραστηριότητες που έχουν περάσει στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των παιδιών. Όλο αυτό, εκτός από την υγεία των ίδιων των παιδιών, καθώς οι τραυματισμοί έχουν γίνει συνήθεια και με μεγαλύτερη συχνότητα εξαιτίας της απουσίας από την ενεργό δράση, αλλά και της ποιότητας των προπονήσεων, έχει αντίκτυπο και στον αγωνιστικό τομέα. Θα φτάσει η στιγμή που μικρά σωματεία θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης, λόγω της μη ύπερξης αθλητών. Και φυσικά, όταν θα πρέπει να στελεχωθούν οι πρώτες ομάδες, τότε θα φανεί ακόμα περισσότερο το πρόβλημα που θα έχει δημιουργήσει αυτή η διετία. Όταν τα παιδιά που σήμερα είναι στην εφηβεία θα γίνουν άνδρες και γυναίκες, τότε η μείωση του αριθμού αυτών που θα μπορούν να αγωνιστούν θα γίνει ακόμα πιο εμφανής. Πρέπει να σκύψουμε όλοι μαζί πάνω από το πρόβλημα και να συνεργαστούμε όλοι οι φορείς και διάφορες ειδικότητες προπονητών, συμβούλων, γιατρών, ψυχολόγων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, πριν ακόμα γίνει δραματική και μη αναστρέψιμη”.
* Μέσα στις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και άλλες συνεντεύξεις με ανθρώπους του αθλητισμού στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας του sportday.gr.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Αγωνία για τους τραυματίες - Η πρώτη εκτίμηση για Κάρμο, Τσικίνιο, Μαρτίνς
- Super League: Η βαθμολογία μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ
- Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-1: Την ΤΑΠΕΙΝΩΣΕ ξανά με ανεπανάληπτο σόου του Ελ Καμπί!
- Λουτσέσκου: «Η ομάδα παρουσιάστηκε μετά από καιρό με έναν τρόπο που θέλουμε να βλέπουμε»
- Βασίλης Σπανούλης: Τι απάντησε για τις συζητήσεις με τη Μονακό