ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ: Όλα τα σενάρια πρόκρισης για το Κατάρ

Μεγάλες μάχες αναμένονται να δοθούν την τελευταία αγωνιστική των ομίλων, των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς αρκετά εισιτήρια θα ξεκαθαρίσουν με τη λήξη των αγώνων.

Μόνο τέσσερεις ομάδες έχουν καταφέρει να τσεκάρουν το εισιτήριο τους για το Κατάρ και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, ο λόγος για τις Γαλλία, Βέλγιο, Γερμανία και Δανία. Ενώ η μοναδική χώρα που γνωρίζει πως θα βρίσκεται στα μπαράζ είναι η Σκωτία.

Τα εισιτήρια πολλά, τα σενάρια ακόμα περισσότερα, ας τα δούμε όμως όμιλο-όμιλο:

Στο πρώτο γκρουπ η μάχη δίνεται μεταξύ της Πορτογαλίας και της Σερβίας με τις δύο ομάδες να ισοβαθμούν στην πρώτη θέση με 17 βαθμούς και στην τελευταία αγωνιστική να βρίσκονται αντιμέτωπες στην χώρα της Ιβηρικής. Η Πορτογαλία παίζει για δύο αποτελέσματα καθώς ακόμα και με ισοπαλία θα περάσει ως πρώτη, διότι έχει καλύτερο συντελεστή γκολ.

Στον δεύτερο όμιλο, όπου βρίσκεται και η εθνική μας, η οποία όμως δεν έχει τύχη για κάτι καλύτερο, η απ’ ευθείας πρόκριση θα κριθεί ανάμεσα στην Ισπανία και την Σουηδία, με τις δύο ομάδες να έρχονται αντιμέτωπες στην έδρα της πρώτης, η οποία θέλει είτε νίκη, είτε ισοπαλία καθώς έχει 1 παραπάνω βαθμό από τους Σκανδιναβούς.

Στο γκρουπ γ’ Ιταλία και Ελβετία βρίσκονται στην πρώτη θέση με 15 βαθμούς, με το προβάδισμα να το έχουν οι Ιταλοί, καθώς έχουν καλύτερο συντελεστή στα γκολ. Για να περάσουν οι Ελβετοί θα χρειαστούν στραβοπάτημα της Ιταλίας, αλλιώς να βάλουν 2 γκολ παραπάνω, στους Βούλγαρους, απ’ όσα ότι οι Ιταλοί στους Βόρειοιρλανδούς.

Στο τέταρτο γκρουπ το ένα εισιτήριο έχει ήδη κριθεί, καθώς η Γαλλία έχει πάρει την απ’ ευθείας πρόκριση και για τα μπαράζ θα κοντραριστούν η Φιλανδία με την Ουκρανία. Οι Φιλανδοί έχουν το προβάδισμα καθώς βρίσκονται 2 βαθμούς πάνω από τους Ουκρανούς και θέλουν νίκη απέναντι στην Γαλλία ή στραβοπάτημα των Ουκρανών που παίζουν απέναντι στην Βοσνία. Σε περίπτωση που η Φινλανδία έρθει ισοπαλία και η Ουκρανία κερδίσει τότε θα έχουμε ισοβαθμία και η πρόκριση θα κριθεί στα γκολ.

Στο πέμπτο όμιλο, το Βέλγιο έχει κάνει το δικό τσεκ ιν για Κατάρ και περιμένει να μάθει ποιος θα βρεθεί στη δεύτερη θέση. Η μάχη για τα μπαράζ είναι ανάμεσα στην Ουαλία και την Τσεχία, με τους πρώτους να έχουν το προβάδισμα καθώς είναι 3 πόντους πάνω από τους Τσέχους και θέλουν νίκη ή ισοπαλία απέναντι στην Γαλλία για να περάσουν, από την άλλη οι Τσέχοι θέλουν ήττα των Ουαλών με οποιοδήποτε σκορ και νίκη δική τους.

Στο έκτο γκρουπ τα πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει, καθώς η Δανία έχει πάρει το εισιτήριο για Κατάρ και η Σκωτία έχει «κλειδώσει» θέσω στα μπαράζ

Στον έβδομο όμιλο επικρατεί χάος, καθώς για τις 2 πρώτες θέσεις θα αναμετρηθούν 3 ομάδες, οι Ολλανδία, Τουρκία και Νορβηγία, που έχουν κατά σειρά 20, 18 και 18 βαθμούς. Η Ολλανδία θα αντιμετωπίσει την Νορβηγία και σε περίπτωση νίκης εξασφαλίζει την πρώτη θέση, σε περίπτωση που κερδίσει όμως η Νορβηγία τα πράγματα περιπλέκονται καθώς οι Σκανδιναβοί θα ανέβουν στην πρώτη θέση με 21 βαθμούς. Η Τουρκία από την άλλη για να πάρει μια από τις 2 πρώτες θέσεις θέλει νίκη δική της, σε περίπτωση που δεν μπορέσει να νικήσει θα χρειαστεί ήττα της Νορβηγίας. Το άλλο σενάριο, σε περίπτωση που έρθει ισόπαλος ο αγώνας ανάμεσα σε Ολλανδία και Νορβηγία, η Τουρκία θέλει νίκη με πάνω από 7 γκολ για να περάσει πρώτη.

Στο όγδοο γκρουπ τα πράγματα είναι πιο απλά, καθώς Ρωσία και Κροατία αγωνίζονται για τις πρώτες 2 θέσεις. Οι Ρώσοι έχουν το προβάδισμα, καθώς έχουν 22 πόντους, 2 πάνω από τους Κροάτες και στο τελευταίο μεταξύ τους παιχνίδι, θέλουν νίκη η ισοπαλία για να τελειώσουν πρώτοι. Οι Κροάτες θέλουν μόνο νίκη για την απ’ ευθείας πρόκριση.

Στον ένατο όμιλο έχουμε ξανά κούρσα για… δύο, καθώς η Αγγλία είναι πρώτη με 23 βαθμούς και πίσω της έρχεται η Πολωνία με 20. Οι ομάδα του Σάουθγκειτ θέλει είτε νίκη είτε ισοπαλία απέναντι στο τελευταίο και χωρίς βαθμό Σαν Μαρίνο για να περάσει ως πρώτη, σε περίπτωση που γίνει το… θαύμα και χάσει η Πολωνία για να περάσει ως πρώτη θα πρέπει να κερδίσει με τουλάχιστον 6 γκολ διαφορά την Ουγγαρία.

Στον τελευταίο όμιλο, οι Γερμανοί έχουν κλείσει εδώ και καιρό το δικό τους εισιτήριο και περιμένουν να μάθουν ποιος θα βγει δεύτερος. Η μάχη για την δεύτερη θέση θα κριθεί ανάμεσα σε Βόρεια Μακεδονία και Ρουμανία. Οι Βόρειομακεδόνες θέλουν νίκη για να περάσουν στην επόμενη φάση, σε περίπτωση που έρθουν ισόπαλοι τότε οι Ρουμάνοι με νίκη θα πάρουν αυτή μια θέση στα μπαράζ.

Τα κριτήρια πρόκρισής:

Βαθμοί

Συνολική διαφορά γκολ στα παιχνίδια των ομίλων

Καλύτερη επίθεση στα παιχνίδια των ομίλων

Βαθμοί στα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν

Διαφορά γκολ στα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν

Καλύτερη επίθεση στα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν

Εκτός έδρας γκολ στα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν (μόνο για διπλή ισοβαθμία)

Πόντοι Fair Play (πρώτη κίτρινη κάρτα = -1, αποβολή με δύο κίτρινες = -3, απευθείας κόκκινη – -4, κίτρινη και μετά απευθείας κόκκινη = -5

Κλήρωση από την οργανωτική επιτροπή της FIFA

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News