ΣΑΚΚΑΡΗ - ΚΟΝΤΑΒΈΙΤ: Να... σπάσει την κατάρα των ημιτελικών απέναντι στην πιο «hot» τενίστρια
Η Ανέτ Κονταβέιτ είναι το υψηλότερο εμπόδιο με βάση τα αποτελέσματά της στη σεζόν, που θα μπορούσε να συναντήσει η Μαρία Σάκκαρη (στις 3:00 τα ξημερώματα) στα ημιτελικά του WTA Finals. Το sportday.gr σκιαγραφεί όλα τα στοιχεία της αναμέτρησης!
Κανείς δε θυμάται τις ήττες, οι άνθρωποι θυμούνται μόνο τις μεγάλες νίκες» έλεγε ο Ραφαέλ Ναδάλ. Η Μαρία Σάκκαρη πέτυχε άλλη μία τέτοια, μετά από 2 ώρες και 50 λεπτά αγώνα απέναντι στην Αρίνα Σαμπαλένκα και έκλεισε θέση στα ημιτελικά του WTA Finals. Εκεί όπου θα αντιμετωπίσει (ξημερώματα στις 3:00) μία τενίστρια, η οποία κυριολεκτικά είχε… ξεχάσει τι θα πει ήττα. Η Ανέτ Κονταβέιτ ταξίδεψε στη Γουαδαλαχάρα ως η πιο «hot» από πλευράς αποτελεσμάτων παίκτρια, μετρούσε 19 νίκες σε 20 παιχνίδια μετά το US Open και ένα σερί 12-0 μέχρι να ηττηθεί από την Μουγκουρούθα, στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων, όταν είχε ήδη εξασφαλίσει την πρωτιά.
Και για τις δύο είναι ένα από τα σπουδαιότερα παιχνίδια της καριέρας τους, αφού η νίκη δίνει το εισιτήριο για τον σημαντικότερο τελικό που θα έχουν βρεθεί. Βέβαια, για την Σάκκαρη υπάρχει και μία άτυπη… κατάρα για να σπάσει, αφού η τετράδα είναι ένα όριο που δύσκολα ξεπερνάει φέτος. Δεν έπαιξε μόνο σε δύο ημιτελικούς major (Roland Garros, US Open) στην καλύτερη σεζόν της καριέρας της, αλλά 8 συνολικά, παίρνοντας την πρόκριση για τον τελικό μόνο μία φορά. Κατά διαβολική σύμπτωση αυτή η φορά ήταν στην Οστράβα, όπου στον τελικό η αντίπαλός της ήταν η Κονταβέιτ, που επικράτησε με 2-0 (6-2, 7-5).
Προβάδισμα στο H2H
Οι δυο τους δε συναντήθηκαν μόνο στην Οστράβα. Συνολικά μετρούν 11 παιχνίδια, με την Ελληνίδα να έχει ένα μικρό προβάδισμα, αφού έχει επικρατήσει τις 6 φορές, με την Εσθονή να μένει αντίστοιχα στις 5. Το 2021 μάλιστα είχαν βρεθεί άλλες τρεις φορές, πέραν από την Οστράβα, με την Κονταβέιτ να επικρατεί στο Grampians Trophy (2-6, 6-3, 11-9) σε ένα τουρνουά που δεν είχε τρίτο σετ, αλλά η Σάκκαρη πήρε την… εκδίκησή της σε Μαδρίτη και Τόκιο (Ολυμπιακοί Αγώνες), με καθαρές νίκες 2-0!
Σερβίς για να μετριάσει την επιθετικότητα
Το σερβίς της Μαρίας Σάκκαρη θα είναι ξανά το «κλειδί» για την πρόκριση. Στις δύο νίκες της με Σφιόντεκ και Σαμπαλένκα είχε 96% (26/27) και 71% (48/68) αντίστοιχα, σε κερδισμένους πόντους πίσω από το πρώτο. Στην ήττα από την Πόλα Μπαντόσα είχαμε εξηγήσει γιατί αυτό το ποσοστό έπεσε στο 51% (26/51) και την έβγαλε εκτός διεκδίκησης της νίκης.
Απέναντι στην Κονταβέιτ χρειάζεται ξανά αυτό το σερβίς που την έχει τοποθετήσει ανάμεσα στην ελίτ των τενιστριών. Όχι μόνο για τους γρήγορους και εύκολους πόντους, αλλά και για να μη δώσει «πάτημα» στην Εσθονή να επιτεθεί, αφού είναι μια παίκτρια που θέλει να πάρει μπάλες στην άνοδο, όταν δει την ευκαιρία. Αν η Σάκκαρη χρειαστεί να πέσει αρκετές φορές στο δεύτερο σερβίς, τότε η αντίπαλός της δε θα έχει πρόβλημα να υποδεχτεί μέσα από τη βασική γραμμή, ψάχνοντας μέχρι και τον winner, κάτι που «πλήγωσε» την Ελληνίδα στην Οστράβα και δε βρήκε απάντηση.
«Να βρω κάτι σπέσιαλ»
Μετά το τέλος του παιχνιδιού με την Σαμπαλένκα, η Σάκκαρη δήλωσε «αν θέλω να παίζω απέναντι σε αυτές τις τενίστριες δε θα κερδίζω στο 1-1. Πρέπει να βρίσκω κάτι σπέσιαλ για να τις κερδίζω». Με την Λευκορωσίδα κατάφερε να επιστρέψει από το 1-3 του 3ου σετ παίζοντας με τις γραμμές στην εντέλεια.
Η αντίπαλός της δε διαφέρει τόσο πολύ από την Αρίνα. Ούτε η Κονταβέιτ θα διστάσει να επιτεθεί σε κάθε μπάλα, όμως θα το κάνει με μεγαλύτερη σύνεση και έλεγχο πίσω από την μπάλα, χωρίς να φτάνει τα 50+ αβίαστα της Λευκορωσίδας. Κάτι που σημαίνει πως αυτό το σπέσιαλ που ψάχνει η Σάκκαρη στο παιχνίδι της θα πρέπει να βγει στο 100%. Αν το σερβίς είναι εκεί η Ελληνίδα παίζει πάντοτε με την ψυχολογία στα ύψη, κάτι που τη βοηθά αρκετά στα groundstrokes. Άλλωστε είναι ιδιαίτερα βελτιωμένεη και από τη γωνία του backhand, το οποίο ουκ ολίγες φορές την έχει βγάλει από τη δύσκολη θέση με cross court χτυπήματα, ενώ δείχνει περισσότερη άνεση στο να κατεβάσει μπάλες με υψηλή αναπήδηση.
Όποια από τις δύο επικρατήσει σε αυτήν τη «μάχη» των forehand από τη βασική γραμμή θα είναι αυτή που θα πάρει το πάνω χέρι. Χτυπούν φλατ και μπορούν να ανοίξουν το κορτ, κρατώντας η μία την άλλη πίσω από την baseline, κάτι που πάντοτε κάνει τα παιχνίδια τους ιδιαιτέρως θεαματικά.
Υπάρχει και η κόπωση
Ούτε 24 ώρες δε θα έχουν περάσει από τη στιγμή που η Μαρία Σάκκαρη πανηγύρισε την πρόκριση και θα χρειαστεί να ξαναβρεθεί στο κορτ, για να διεκδικήσει το εισιτήριο του τελικού. Η κόπωση σαφώς θα παίξει τον δικό της ρόλο, ιδιαίτερα μετά το εξαντλητικό τρίωρο που χρειάστηκε η Ελληνίδα. Η Κονταβέιτ είχε μεν την τύχη να παίζει μία μέρα νωρίτερα, αλλά ακόμα και για αυτήν η χρονιά ήταν αρκετά γεμάτη.
Η Εσθονή είχε αγωνιστεί σε 20 παιχνίδια μετά τον Σεπτέμβριο και το US Open, την ώρα που η Σάκκαρη μετρούσε 11! Σαφώς και η Μαρία αποτελεί μία από τις καλύτερες τενίστριες σε θέμα φυσικής κατάστασης, όσον αφορά ολόκληρο το τουρ. Κάτι που θα χρειαστεί και στον ημιτελικό, καθώς η Κονταβέιτ μπορεί να βρει γωνίες με το forehand της.
Αν δεν καταφέρει να ανταποκριθεί στις άμυνες και βρεθεί 1-2 μέτρα πίσω από τη βασική γραμμή, τότε θα βρεθεί σε δυσμενή θέση. Από εκείνη τη θέση είναι άλλωστε και ευκολότερος τρόπος για να έρθουν αβίαστα, που θα τη βγάλουν και εκτός ρυθμού.
Και αφού ξεκινήσαμε με Ναδάλ, ας κλείσουμε έτσι. «Είτε παίζω καλά είτε άσχημα, πρέπει να παίζω επιθετικά» τονίζει ο Ισπανός. Ίσως αυτή να είναι και η λύση στην… κατάρα των ημιτελικών για την Σάκκαρη!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Γιουρτσεβέν: «Στην έδρα μας θα τους κάνουμε ένα κατάλληλο καλωσόρισμα»
- Τζίμας: Σκόραρε και πάλι με πανέμορφο τελείωμα (video)
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- Καλλιθέα-Πανσερραϊκός 1-2: Ο Μπετανκόρ ξέρανε τους γηπεδούχους στο 92'