PREMIER LEAGUE: Ο Ντάκα και οι "κλοπές" της Λέστερ στο μεταγραφικό παζάρι

Ο τρόπος που κινούνται στο μεταγραφικό παζάρι οι «αλεπούδες», αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις ομάδες που θέλουν να μπουν σφήνα στο top 6.

Αυτό που πέτυχαν το 2016 χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο θαύμα στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Η Λέστερ πρωταθήτρια Αγγλίας.  Σα να ενοχλήθηκαν από τον χαρακτηρισμό, απο εκείνη τη μέρα στις «αλεπουδες» βάλθηκαν να διαψεύσουν την αιτιολογία που τους έφερε στην κορυφή. Μέρα με τη μέρα, με τη δουλειά και τις επιλογές τους αποδεικύουν, πέντε χρόνια μετά, πως κάθε άλλο παρά αφύσικο δεν ήταν ότι πέτυχε.

Έχουν γραφτεί χιλιάδες κείμενα για τις… κλοπές που έκανε η Λέστερ με τον Βάρντι του ενός εκατομμυρίου και τον Καντέ των 8. Για τον Σμάιχελ, τον Μάχρεζ και όλα τα αστέρια εκείνης της ομάδας που αποκτήθηκαν για… ψίχουλα. Όμως δείτε τι έκαναν μετά.  Για κάθε έναν που πουλούσαν, αποκτούσαν έναν τουλάχιστον ισάξιο και με λιγότερα χρήματα. Ο Μαγκουάιρ ήρθε το 2017 με 12 εκατ. λίρες και έφυγε το 2019 με 75 για να τον αντικαταστήσει ο Σογιουντσού με 19 εκατομμύρια. Αυτό είναι μόνο ένα τρανταχτό παράδειγμα. Ο Εντίντι, ένας από τους καλύτερους κεντρικούς χαφ της Πρέμιερ μετακόμισε στο Λέστερ για μόλις 16 εκατομμύρια. Ο Μάντισον που κοστολογείται τώρα με 70, αποκτήθηκε για 22,5 εκατομμύρια.  Έφυγε ο Τσίλγουελ (παιδί των ακαδημιών) για την Τσέλσι με 50 και ήρθε ο Καστάνιε με 18. Ο Μπαρνς, επίσης, από τις ακαδημίες είναι βέβαιο θα φέρει κάποια στιγμή δεκάδες εκατομμύρια στα ταμεία της ομάδας. Η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία της Λέστερ ήταν ο Τιλεμανς το 2019. Κόστισε 40, θα πουληθεί, όταν πουληθεί,  με τουλάχιστον τα διπλά. Η λίστα δεν έχει τελειωμό και οι όποιες αποτυχίες αποτελούν εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.

Βαθιά γνώση του ποδοσφαίρου. Μόνο έτσι μπορεί να ανταγωνιστεί κάποιος τα βαριά πορτοφόλια της Πρέμιερ Λιγκ και στην Λέστερ έχουν αποδείξει πως την έχουν. Οι Κυπελλούχοι Αγγλίας έχουν φτάσει μάλιστα στο σημείο να αποτελούν ελκυστικότερο προορισμό για αρκετούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές  σε σύγκριση πάντα με τους μεγάλους. Τρανό παράδειγμα το τελευταίο τους μεταγραφικό χτύπημα. Ο 22χρονος επιθετικός από την Ζάμπια, Πάτσον Ντάκα τον οποίο ήθελαν σχεδόν όλοι οι μεγάλοι και κυρίως η Λίβερπουλ. Ο Ντάκα των 27 γκολ και 7 ασίστ σε 28 συμμετοχές την περασμένη σεζόν με τη φανέλα της Σάλτσμπουργκ, προτίμησε την Λέστερ και προορίζεται για να γίνει ο άνθρωπος που θα αντικαταστήσει ουσιαστικά τον Τζέιμι Βάρντι. Φορτίο αβάσταχτο για οποιονδήποτε για πολλούς λόγους.

Αλλά, είναι τέτοια η ακρίβεια των επιλογών της Λέστερ στο μεταγραφικό παζάρι που φαντάζει μάλλον απίθανο να μην τα καταφέρει.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News