ΒΑΛΑΝΤΣΙΟΥΝΑΣ-ΒΟΥΤΣΕΒΙΤΣ: Στον δρόμο που χάραξε ο Λόπεζ
Οι δύο Ευρωπαίοι σέντερ είχαν 13/14 τρίποντα (!) και οι Πέλικανς με τους Μπουλς «πάτησαν» Κλίπερς και Χόρνετς, αντίστοιχα.
Ζούμε στην εποχή της κυριαρχίας του τριπόντου. Στην εποχή που το μακρινό σουτ ζητείται, αν όχι απαιτείται, και από τους ψηλούς. Από αυτό το σημείο όμως, μέχρι να βλέπουμε δύο σέντερ να έχουν την ίδια βραδιά 7/8 και 6/6 σουτ έξω από τα 7,25 μ., υπάρχει απόσταση. Περί των Γιόνας Βαλαντσιούνας και Νίκολα Βούτσεβιτς ο λόγος.
Αμφότεροι έπαιξαν πολλές χρονιές στο ΝΒΑ δίχως να έχουν στο ρεπερτόριό τους το τρίποντο. Καλό σουτάκι από μέση απόσταση είχαν, μα από πιο μακριά έπαιρναν σπανίως προσπάθειες. Το μπάσκετ εξελίσσεται, τα «πεντάρια» με τρίποντο -ώστε να «ανοίγει» και το γήπεδο για τους συμπαίκτες τους- έχουν γίνει της μόδας στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη και δύο… νέοι Μπρουκ Λόπεζ είναι εδώ. Ο -τραυματίας έως τώρα φέτος- σέντερ των Μπακς αποτελεί τη χαρακτηριστικότερη σχετικά περίπτωση, δεδομένου ότι στις έξι πρώτες σεζόν της καριέρας του με τους Νετς είχε πάρει όλες κι όλες επτά προσπάθειες έξω από τα 7,25 μ., δίχως να ευστοχήσει – και μιλάμε για παίκτη που είχε σχεδόν 20 πόντους μέσο όρο, έτσι; Στις επόμενες δύο το πάλεψε με οικτρά αποτελέσματα (3/24 τρ.) και τη σεζόν 2016-17 ήρθε το «μπαμ» με 134/387 σουτ τριών πόντων! Αποκορύφωμα η σεζόν 2018-19 στο Μιλγουόκι με τα 187 στα 512.
Ποιος είσαι, ο Νοβίτσκι;
Δεν το λέμε εμείς, ο ίδιος ο προπονητής του, ο Γουίλι Γκριν, αποκάλυψε μετά το 123-104 επί των Κλίπερς πως οι συμπαίκτες του αποκαλούν τον Γιόνας Βαλαντσιούνας… Ντιρκ. Θυμίζει Νοβίτσκι δηλαδή ο Λιθουανός των 211 εκατοστών, έτσι όπως σουτάρει και συνήθως ευστοχεί από μακριά. Η ομοιότητά του με τον Λόπεζ είναι ανατριχιαστική, διότι του πήρε πέντε ολόκληρα χρόνια μέχρι να βάλει ένα τρίποντο στο Τορόντο, έχοντας όλες κι όλες δύο άστοχες προσπάθειες στην πρώτη του τετραετία στον Καναδά και άλλη μία -πλην της μοναδικής εύστοχης- στην πέμπτη. Ξαφνικά την περίοδο 2017-18 ανέβηκε στα 30/74. Εκτοτε απλώς συντήρησε ένα μακρινό σουτάκι δίχως την ίδια επιτυχία και η εκτόξευση έρχεται φέτος. Στη Νέα Ορλεάνη.
Jonas Valanciunas is the 6th player since play-by-play tracking began in 1996-97 to go 7-7 on 3-pointers in a half.
The others are Trevor Ariza (2014), Stephen Curry (2013), Ben Gordon (2012), Shawne Williams (2011) & Raef LaFrentz (2005). pic.twitter.com/JFv6nRL7GV
— ESPN Stats & Info (@ESPNStatsInfo) November 30, 2021
Στο 123-104 μέσα στο Λος Αντζελες, ο… Ντιρκ Βαλαντσιούνας έκανε ρεκόρ καριέρας με 39 πόντους, έχοντας βάλει τους 29 μέχρι την ανάπαυλα με 7/7 τρίποντα! Μόνο άλλοι πέντε NBAers είχαν τόσα σε ένα ημίχρονο την τελευταία 25ετία που κρατιέται φάση προς φάση η στατιστική ανάλυση των αγώνων, ενώ 35-15-7, με ριμπάουντ και εύστοχα τρίποντα δηλαδή, έχουν καταγράψει γενικότερα στο παρελθόν μονάχα και οι Τζέιμς Χάρντεν (τρις), Βινς Κάρτερ και… Αρον Μπέινς. Βλέπετε, ο 29χρονος Λιθουανός μάζεψε και 15 «σκουπίδια», ανανεώνοντας επτά επιθέσεις, χώρια οι τρεις ασίστ και τα δύο κλεψίματά του σε μόλις 32 λεπτά. Σε λιγότερα από 35’ είναι ο μοναδικός με σχετικό 35-15-7, ενώ φέτος 35-10-7 ανεξαρτήτως χρόνου έχει καταγράψει και ο Στεφ Κάρι. Κι εκείνος κόντρα στους Κλίπερς!
Το τρομερό με τους Πέλικανς είναι ότι οι τρεις καλύτεροι περιφερειακοί τους (Γκρέιαμ, Χαρτ και Αλεξάντερ-Γουόκερ) είχαν 3/18 τρίποντα, στον αγώνα τον οποίο ο Βαλαντσιούνας τελείωσε με 7/8. Στην τρέχουσα σεζόν παίρνει δυόμισι προσπάθειες από την άρκτο και ευστοχεί σε 1,3 εξ αυτών, κοινώς είναι κι ο ευστοχότερος παίκτης με 51,7%! Η παρέα του, που είχε φτάσει να μετρά και εννιά συνεχείς ήττες κάποια στιγμή, είναι η νικήτρια στους τρεις από τους τέσσερις πιο πρόσφατους αγώνες της, έστω κι αν ο ίδιος είχε 1/11 τρίποντα στο συγκεκριμένο διάστημα. Στο «Στέιπλς Σέντερ» τα έβαζε όλα και το σημαντικότερο είναι πως πλησιάζει η επιστροφή του Ζάιον Γουίλιαμσον. Ο ηγέτης των «πελεκάνων» δεν έχει εμφανιστεί ακόμα φέτος λόγω τραυματισμού και ως πάουερ φόργουορντ που παίρνει σχεδόν αποκλειστικά τις προσπάθειές του από κοντά, θα βοηθηθεί πολύ περισσότερο έχοντας δίπλα του τον Λιθουανό αντί του (περσινού σέντερ στη Νέα Ορλεάνη και επ’ ουδενί σουτέρ) Στίβεν Ανταμς.
«Βουτς» από τα παλιά
Η’ έστω από τα περσινά. Τη χειρότερη παραγωγικότητα της τελευταία οκταετίας του στο ΝΒΑ εμφάνιζε ο Νίκολα Βούτσεβιτς των 14 πόντων, προτού πραγματοποιήσει τη μακράν κορυφαία του εμφάνιση – και μία από τις καλύτερες εύλογα με τη φανέλα του Σικάγο, στο οποίο μετακόμισε μεσούσης της περασμένης περιόδου από το Ορλάντο. Με 30 πόντους, 14 ριμπάουντ, 5 ασίστ και 2 τάπες, ο -γεννηθείς στην Ελβετία- Μαυροβούνιος σέντερ ήταν ο κορυφαίος και των Μπουλς στο 133-119 επί των φορμαρισμένων Χόρνετς, που μετρούσαν οκτώ νίκες σε βάθος δέκα αγώνων. Οι «ταύροι», αντιθέτως, είχαν ηττηθεί στους τρεις από τους τέσσερις πιο πρόσφατους δικούς τους, μα επανήλθαν στις καλές εμφανίσεις και παραμένουν δεύτεροι στην Ανατολή.
Nikola Vucevic best game of the season:
30 PTS
14 REB
5 AST
12-19 FG
6-6 3PHe is the 2nd player in NBA history with a 30/10/5 game and 5+ threes without missing (Kemba Walker). pic.twitter.com/Hm9jKh4ipe
— StatMuse (@statmuse) November 30, 2021
Ας είναι καλά για την επικράτηση επί της Σάρλοτ ο «Βουτς», που εκτός των άλλων ολοκλήρωσε το ματς με 6/6 τρίποντα! Εμφάνιση με μίνιμουμ 30 πόντους, 10 ριμπάουντ και 5/5 τρίποντα έχει κάνει στο παρελθόν μονάχα ο Κέμπα Γουόκερ. «Πεντάρι» ύψους 2,08 μ., ο 31χρονος προέρχεται από την καλύτερη σεζόν της καριέρας του. Σημείωνε 24,5 στους Μάτζικ και 21,5 στους Μπουλς, είχε και πάνω από εντεκάμισι ριμπάουντ. Παραμένει πάνω από τα 11 φέτος, έχει ανεβεί στις 4,1 ασίστ, μα το σουτ του δεν έμπαινε. Το σημερινό 42,1% εντός παιδιάς είναι το χειρότερο του βετεράνου ψηλού στο ΝΒΑ, στο οποίο εμφανίστηκε ως ρούκι το 2011 με τους Σίξερς. Το δε 33,3% στα τρίποντα (ακόμα και μετά τα χθεσινά 6/6) συνιστά το χειρότερό του ποσοστό την τελευταία τετραετία. Δεν πάει άλλωστε και πολύ περισσότερος καιρός απ’ όταν «έφτιαξε» και δαύτος τρίποντο.
Στις πέντε πρώτες του χρονιές στις ΗΠΑ, ο Βούτσεβιτς είχε συνολικά 7/26 τρίποντα. Σε δύο εξ αυτών δεν έβαλε μάλιστα κανένα. Την περίοδο 2016-17 άρχισε να σουτάρει συχνότερα με 23/75, έκτοτε το κάνει και με καλύτερα ποσοστά, παρ’ ότι επιχειρεί περισσότερα από 200 τρίποντα κάθε σεζόν. Η θερινή έλευση του ΝτεΜαρ ΝτεΡόζαν μείωσε τις δικές του προσπάθειες εντός παιδιάς και μόνο μία φορά είχε ξεπεράσει τους 20 πόντους. Προερχόταν από τους μόλις 7 στην εντός έδρας ήττα 107-104 από το Μαϊάμι, μέσα δε στον Νοέμβριο (στον οποίο έμεινε και δύο βδομάδες εκτός δράσης λόγω κορωνοϊού) είχε μόλις 11,5 πόντους με 21,8% στα τρίποντα. Κόντρα στους Χόρνετς είχε και το μακράν καλύτερο ομαδικό +/- με +31, καιρός είναι να βρει ρυθμό…
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται