ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΦΟΣ: Μια απότομη αγωνιστική πτώση

Ο ομογενής σέντερ… βροντάει, οι πόρτες που θέλει δεν ανοίγουν και βρίσκεται κοντά στη Βενέτσια – πώς έφτασε από το ΝΒΑ στα αζήτητα της Ευρωλίγκας.

Λίγο πριν τον Δεκαπενταύγουστο του 2007, στη Μαδρίτη. Η Ελλάδα χάνει στον τελικό του Ευρωμπάσκετ Κ-18 από τη Σερβία, ΜVP της διοργάνωσης ωστόσο ψηφίζεται ο σέντερ που έχει 33 πόντους και 13 ριμπάουντ στην τιτανομαχία με τον Μίλαν Μάτσβαν.

Ονομάζεται Κώστας Κουφός, είναι ομογενής από τις ΗΠΑ και φαίνεται να διαθέτει πλήρες πακέτο. Τεχνικός ψηλός με πλαστικές κινήσεις, παίζει με πλάτη, μα διαθέτει μέχρι και τρίποντο. Παίζει λίγα λεπτά ακόμα και στο «4», σε ψηλά σχήματα με τον Γιώργο Μπόγρη ή τον Ζήση Σαρικόπουλο. Εχει τελειώσει μόλις το χάισκουλ και το μέλλον του προδιαγράφεται λαμπρό στο ΝΒΑ. Οντως, μετά από μόλις μία σεζόν στο κολέγιο του Οχάιο Στέιτ, στα μέρη του δηλαδή, επιλέγεται στο Νο 23 του ντραφτ. Ακριβώς πάνω από τον Σερζ Ιμπάκα (Νο 24), τον Νικολά Μπατούμ, τον Τζορτζ Χιλ. Παίκτες που παίζουν ακόμα στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2021, μεταξύ Καλιφόρνιας και Οχάιο. Πιο πολύ στο δεύτερο, παρά στην πρώτη, όπου εδρεύει η Iγκνάιτ της G-League. O Κουφός έπαιξε πρόσφατα… δυόμισι λεπτά μαζί της, μα στην πραγματικότητα μαθαίνει τον ρόλο του πατέρα. Τον Οκτώβριο ήρθε στον κόσμο ο Αλέξανδρος-Κωνσταντίνος και γι’ αυτό έχει χαθεί τους τελευταίους μήνες από το ευρωπαϊκό προσκήνιο. Κάποτε, βέβαια, βρισκόταν σε εκείνο του ΝΒΑ. Πλέον, καλά-καλά δεν μπορεί να βρει ομάδα που να καλύπτει τις απαιτήσεις του στα (ευρύτερα) μέρη μας. Κι ας είναι ακόμα 32 ετών.

Τα φαινόμενα απατούν

Ακόμα και στον «άλλον πλανήτη», βέβαια, όπου πέρασε έντεκα ολόκληρα χρόνια με τις φανέλες των Τζαζ, Τίμπεργουλβς, Νάγκετς, Γκρίζλις και Κινγκς, ο γιος της κυρίας Κατερίνας υπήρξε ένας εντελώς διαφορετικός παίκτης σε σχέση με εκείνον που είδαμε στις μικρές Εθνικές και που είδαν οι Αμερικανοί στο λυκειακό και το κολεγιακό (35% τρίποντο…) επίπεδο. Βάρυνε, έχασε την πλαστικότητά του, έγινε πιο δυνατός και ένας τιμιότατος ρολίστας μεν, δεν εξελίχθηκε στον κυρίαρχο ψηλό που διάφορα scouting reports προέβλεπαν δε. Το μπάσκετ άλλαξε, ακόμα και σέντερ δίχως σουτ δύσκολα «επιβιώνουν» στο ΝΒΑ, ο άνθρωπός μας κάποια στιγμή αντιλήφθηκε πως το μέλλον του ήταν στην Ευρώπη, έχοντας μείνει δίχως προτάσεις στη γενέτειρά του.

Φαινομενικά, η επιλογή της ΤΣΣΚΑ το καλοκαίρι του 2019 ήταν ιδανική. Ενας τεράστιος οργανισμός με υπομονή ως προς την ενσωμάτωση/προσαρμογή ξένων παικτών, Ελληνας προπονητής και βοηθοί, ανάμεσά τους δε κι ο Ντάριλ Μίντλετον, που πάντα έχει από κοντά τους ψηλούς των Μοσχοβιτών και ελέγχει την πρόοδό τους. Φευ… Παρ’ ότι οι αποδοχές του άγγιζαν τα τρία εκατομμύρια ευρώ, ο Κουφός δεν έκανε ούτε ένα αξιοπρόσεκτο παιχνίδι στην Ευρωλίγκα, περιοριζόμενος συνήθως σε δεκάλεπτες συμμετοχές από τον πάγκο. Είχε «ταβάνι» τους 6 πόντους πριν τους 10 στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό, σε μια αναμέτρηση που δεν άντεχε κριτικής (97-66 οι Ρώσοι) και που ήταν το τελευταίο πριν τη βίαιη διακοπή της σεζόν λόγω πανδημίας.

Ούτε λόγος δηλαδή για ενεργοποίηση του +1 στη μοσχοβίτικη οψιόν. Ψάχτηκε για επιστροφή στο ΝΒΑ, έφαγε «πόρτες» και στα τέλη Φεβρουαρίου του 2021 ήρθε επιτέλους στη χώρα καταγωγής του. Για τον Ολυμπιακό, που του είχε κάνει πλουσιοπάροχη πρόταση στο ξεκίνημα της καριέρας του και που πλέον έψαχνε κάποιον σέντερ να καλύψει το κενό του Χασάν Μάρτιν – διότι ο Αμερικανός επρόκειτο να χειρουργηθεί στο γόνατο. Καμία σχέση με τα mobile center που προτιμούσε (μέχρι τότε τουλάχιστον) ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο Κουφός έμεινε επίσης μονοψήφιος στις επτά εμφανίσεις του, πριν την τελευταία. Πάλι με 10 ποντάκια, απέναντι στον περιοδεύοντα θίασο της Χίμκι. Συζήτηση για να παραμείνει έγινε. Ως τρίτος σέντερ όμως, και για ένα πόσο κοντά στα 200 χιλιάρικα. Ζήτησε σχεδόν τα τριπλάσια, από τον Πειραιά κούνησαν μαντήλι.

Μέντορας; Καλύτερα ηγήτορας

Στους προσωπικούς του λογαριασμούς τους προηγούμενους μήνες, ο Κώστας ανέβασε διάφορα βιντεάκια με ατομικές προπονήσεις, δείχνοντας (ο ίδιος) όντως αδυνατισμένος και… δείχνοντας (στους υποψήφιους εργοδότες του) πως προσθέτει νέες κινήσεις στο ρεπερτόριό του σε προχωρημένη ηλικία, όπως την side step εκτέλεση. H Ιγκνάιτ που τον ανακοίνωσε στις αρχές Νοεμβρίου είναι μια νεοσύστατη σχετικά ομάδα, που δίνει βάρος στην εξέλιξη νεαρών που προτιμούν την G-League από το NCAA και απλώς παίρνει και μερικούς βετεράνους (σαν τους Σι Τζέι Μάιλς, Αμίρ Τζόνσον και Που Τζίτερ φέτος), ώστε να καθοδηγούν τα ταλέντα της.

Μάλλον είναι νωρίς για τον ρόλο του μέντορα κι έτσι ο (32χρονος ακόμα, ξαναλέμε) ομογενής ετοιμάζει μπαγκάζια για μία νέα πρόκληση. Παρ’ ότι ανοίγουν δεκάδες θέσεις εργασίας στο ΝΒΑ μετά την προχθεσινή απόφαση περί -υποχρεωτικής- απόκτησης παικτών από τους συλλόγους που έχουν μίνιμουμ δύο κρούσματα κορωνοϊού, ξέρει κι ο ίδιος ο Κώστας ότι οι μέρες του εκεί έχουν παρέλθει. Σύμφωνα με τον έγκυρο ρεπόρτερ Εμιλιάνο Κάρκια, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Βενέτσια και αναμένεται να υπογράψει με το γύρισμα του έτους.

Aν όντως ολοκληρωθεί αυτή η συνεργασία, ο βετεράνος σέντερ θα πάει σε μία ομάδα που διαχρονικά έχει στραμμένες τις κεραίες της προς τα μέρη μας. Μέχρι προ ολίγων εβδομάδων έπαιζε (ελάχιστα…) εκεί ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, που συνεχίζει στη Φορτιτούντο Μπολόνια, ενώ αρχηγός είναι ένας άλλος Ελληνοαμερικανός και πρώην διεθνής. Ο Μάικ Μπράμος, «Βενετσιάνος» από το 2015 (!), που πρόσφατα επέστρεψε από σοβαρό τραυματισμό. Είναι καλός φίλος με τον Κουφό, με τον οποίο άλλωστε συνυπήρξε στην Εθνική στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας το 2011. H πρωταθλήτρια Ιταλίας του 2017 και του 2019 πραγματοποιεί άσχημη χρονιά, ευρισκόμενη στο πρωτάθλημα στο 5-7, δηλαδή δύο νίκες πάνω από την τελευταία θέση, ενώ και στο Γιούροκαπ βρίσκεται στο 4-4 στον όμιλο του Προμηθέα. Ο καλύτερος παίκτης της, βέβαια, είναι… σέντερ. Ο Μίτσελ Γουότ (16 π., 6,4 ριμπ. στην ιταλική λίγκα), που παίζει στη Βενετία από το 2017. Ακόμα κι εκεί, δηλαδή, ο Κουφός δεν είναι σίγουρο -αν όντως υπογράψει- πως θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως ίσως (θα) περιμένει.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News