ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΜΠΙΡΗΣ: Στην Ευρωλίγκα τον λένε... Olympiacos!

O Ολυμπιακός θριάμβευσε στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού και ο Γιάννης Λαμπίρης εξηγεί γιατί δεν του προκάλεσε έκπληξη

Ο Olympiacos δεν έχει πρόβλημα με τον Παναθηναϊκό (και το ΟΑΚΑ) και το αποδεικνύει από το 1994 μέχρι και σήμερα. Δηλαδή και με τη διοίκηση του Σωκράτη Κόκκαλη και με την νυν του Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου.

Αλλάζει το τσιπάκι στο μυαλό (διαχρονικά) και δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από το χθεσινό. Σε δύο παιχνίδια μέσα σε σχεδόν ένα μήνα ο Ολυμπιακός πήρε διψήφιες διαφορές. Αρχικά  14 πόντων στο παιχνίδι του ΣΕΦ για το πρωτάθλημα και 15 χθες στο ΟΑΚΑ για την Ευρωλίγκα.

Στο πρώτο για την ελληνική διοργάνωση, μόλις ο Παναθηναϊκός πλησίασε στο σκορ, ο Ολυμπιακός άρχισε να τα «σπάει», μπλόκαρε και πνίγηκε σε μια κουταλιά νερό.

Το βράδυ της Πέμπτης για την Ευρώπη αυτή τη φορά, όταν οι Πράσινοι πλησίασαν, οι Πειραιώτες αντέδρασαν, πάτησαν γκάζι και λίγο έλειψε να σπάσουν και τη μεγαλύτερη (σε έκταση) νίκη τους στο ΟΑΚΑ, τους 20 πόντους με την – μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης – ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πρώτο προημιτελικό του 1997 (69-49).

Μην τρελλαθούμε οι ίδιες ομάδες έπαιζαν και χθες και πριν ένα μήνα στο ΣΕΦ. Και μάλιστα χθες ο Ολυμπιακός είχε απέναντι του και 12.000 οπαδούς του Παναθηναϊκού να δημιουργούν μια τρομερή ατμόσφαιρα ενώ στο ΣΕΦ είχε μια δική του “καυτή” έδρα και όμως έχασε από το +14 !

Αλλος αέρας στην Ευρώπη

Είναι ξεκάθαρο εδώ και δεκατίες. Έχει άλλο αέρα στην Ευρώπη  ο Ολυμπιακός και ξαναλέμε διαχρονικά διότι για παράδειγμα στο ελληνικό πρωτάθλημα υπήρχε η αυτοκρατορία των Ερυθρολεύκων για μια πενταετία (1993-1997) και μετά ήρθε αυτή των Πρασίνων για μια – σχεδόν-  δεκαπενταετία (1998-2011) όπου μόνο το 2002 οι Ερυθρόλευκοι τους άφησαν εκτός τελικού τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο κύπελλο. Από το 2012 μέχρι και το 2018 όπου οι δύο «αιώνιοι» έπαιζαν μαζί στους τελικούς του πρωταθλήματος τα τρόπαια ήταν σχεδόν απόλυτα μοιρασμένα (4 ο Παναθηναϊκός και 3 ο Ολυμπιακός).

Και όμως σε όλες αυτές τις περιόδους και ανεξάρτητα με ποιός είχε το πάνω χέρι στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα με τον Ολυμπιακό να υπερτερεί του μεγάλου του αντιπάλου. Στο 6-2  το ρεκόρ στο ΣΕΦ, στο 5-4 (τώρα) στο ΟΑΚΑ με δύο συνεχόμενες νίκες μάλιστα και στο 2-1 σε ουδέτερο έδαφος στους ημιτελικούς των φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ (1994), της Σαραγόσα (1995) και του Βερολίνου (2009). Στο σύνολο 13-7.

Μα το παρατηρούσες στα μάτια και τις αντιδράσεις των παικτών του Γιώργου Μπαρτζώκα (και στου ίδιου εννοείται) ότι έβλεπαν με άλλο τρόπο το ευρωπαϊκό παιχνίδι.

Πιο ήρεμοι, πιο συνειδητοποιημένοι, πιο αποφασιστικοί, πιο δυναμικοί.

«Διάβασε καλύτερα τη ζώνη του κόουτς Πρίφτη» θα πει κανείς. Κουραφέξαλα. Και στο παιχνίδι του πρωταθλήματος την είχε διαλύσει με τον Φάλ κάτω από τη ρακέτα και ξαφνικά σταμάτησαν να τον τροφοδοτούν κόλλησε το μυαλό τους.

Χθες είχαν 1/10 τρίποντα στο τρίτο δεκάλεπτο και στο σημείο όπου οι Πράσινοι είχαν  μειώσει, αλλά οι Ερυθρόλευκοι συνέχισαν να έχουν τον έλεγχο χωρίς να χάσουν την αυτοκυριαρχία τους. Είπαμε στην Ευρώπη νιώθουν διαφορετικά  και το δείχνουν σε κάθε ευκαιρία.

Ακόμα και τότε, στο Βερολίνο το 2009, απέναντι στην καλύτερη ομάδα στην ιστορία του Παναθηναϊκού ο Ολυμπιακός χωρίς τον Βασιλόπουλο (μέση) και με τον Μπουρούση να παίζει με υψηλό πυρετό και σαφώς ως αουτσάιντερ, βρέθηκε ένα σουτ από την παράταση (αν ευστοχούσε ο εμπύρετος Μπουρούσης) ή ακόμα και από την πρόκριση στον τελικό (εάν επιχειρούσε και ευστοχούσε το σουτ – πριν τον Μπουρούση – ο Γκρίρ που ήταν έξω από τη γραμμή του τρίποντου.

Ναι ο Ολυμπιακός είχε χάσει 84-82 στις λεπτομέρειες από την υπερομάδα – και μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης – του Ζέλικο Ομπράντοβιτς των Σπανούλη, Διαμαντίδη και Γιασικεβίτσιους μεταξύ άλλων !

Αυτή την υπεροχή του στα ευρωπαϊκά παιχνίδια την περνάει από γενιά σε γενιά και βλέπεις ως δια μαγείας παίκτες που έχουν χάσει για παράδειγμα ακόμα και εύκολα στο πρωτάθλημα λίγο διάστημα μετά να μεταμορφώνονται στην Ευρώπη.

Ο Μακ Κίσικ είχε έρθει τον Φεβρουάριο του 2020 και μόλις με ένα μήνα στην ομάδα σε ευρωπαϊκό ντέρμπι είχε οδηγήσει τον Ολυμπιακό στη νίκη (81-78) με εκπληκτικό παιχνίδι (22 πόντοι με 8/11 δίποντα, 2/7 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 μπλοκ). Τέτοιο παιχνίδι απέναντι στον Παναθηναϊκό δεν ξανάκανε μέχρι χθες όπου (και πάλι για την Ευρώπη) και πάλι ο ΜακΚίσικ ήταν “μιά ομάδα μόνος του” με όλα σχεδόν τα καλάθια του σε κρίσιμα σημεία του αγώνα όπου έκοβε τον ενθουσιασμό των γηπεδούχων.

Σαφώς μέχρι τον Φεβρουάριο όπου μπορεί οι δύο ομάδες να ξανασυναντηθούν για το κύπελλο, ο Παναθηναϊκός αναμένεται να έχει έναν, ίσως και δύο νέους παίκτες καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να μην ενισχυθεί για τις ελληνικές διοργανώσεις.

Ο Ολυμπιακός είχε δείξει εφέτος ότι με τις παρούσες συνθήκες είναι πολύ καλύτερος αλλά το εξαργύρωσε μόνο στην Ευρώπη μέχρι στιγμής.

Στους τελικούς του πρωταθλήματος μπορεί να είναι μια άλλη ιστορία και έχει αρκετούς μήνες μέχρι τότε.

Δίπλα στον ΜακΚίσικ ο Ολυμπιακός είχε έναν Κώστα Σλούκα «προγραμματισμένο» για μεγάλα πράγματα (κομπιούτερ σκέτο) και έναν «χαμάλη» πολυτελείας τον Σάσα Βεζένκοφ που είχε μελετήσει την κάθε του κίνηση.

Οι 18 πόντοι του Ντόρσεϊ δεν λένε (σχεδόν καθόλου) την αλήθεια, καθώς οι προηγούμενοι τρεις παίκτες που προαναφέραμε ήταν σαφώς πολυτιμότεροι. Ο ελληνοαμερικάνος σκόραρε μαζεμένα στην αρχή και στο τέλος όταν όλα είχαν κριθεί.

Επίσης ο Μουσταφά Φάλ που είχε μεγαλουργήσει στο πρώτο ντέρμπι επιθετικά, εδώ ήταν μεγάλο στήριγμα στην άμυνα μοναδικό ανάχωμα ως «σκιάχτρο» στον κορυφαίο παίκτη των Πρασίνων.

Το πιο χρήσιμο…μηδενικό (παίζει με τον νούμερο 0) ο Τόμας Γουόκαπ μπορεί να βγήκε από το ρυθμό του με τα γρήγορα φάουλ αλλά ήταν «κολώνα» στην άμυνα με πολύ δουλειά (και) πάνω στον Νέντοβιτς.

ΜακΚίσικ και Μάρτινς ήταν οι ευχάριστες εκπλήξεις για τον κόουτς Μπαρτζώκα καθώς είναι παίκτες που προσπαθούν να βρουν και πάλι τα πατήματά τους και το ρόλο τους.

Ακόμα δεν έχει κριθεί τίποτε και όσο προχωράει η σεζόν τα ντέρμπι των «αιωνίων» θα κρίνουν όλο και περισσότερα.

Επίσης μην ξεχνάμε ότι ο Παναθηναϊκός πλέον στο δεύτερο γύρο της Ευρωλίγκας θα κάνει μια γερή προετοιμασία για το φαιναλ φορ του κυπέλλου και για τους τελικούς πρωταθλήματος καθώς εδώ και 3-4 αγωνιστικές δεν προλαβαίνει να προσεγγίσει την οκτάδα. Αρα θα ετοιμάζεται για την τελική φάση του πρωταθλήματος πέντε μήνες την ώρα που ο Ολυμπιακός θα αργήσει να σκεφτεί τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News