ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΙΜΠΙΔΑΣ: Συν Αθηνά και χείρα κίνει… για το Κύπελλο

Ο Παναθηναϊκός έχει ένα βατό ταμπλό για να φτάσει στην κατάκτηση ενός τίτλου. Είναι ευκαιρία να κάνει τον Ιανουάριο τα απαραίτητα για να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες του.

Πως το έλεγαν οι αρχαίοι υμών πρόγονοι; «Συν Αθηνά και χείρα κίνει». Για να σε βοηθήσει η Θεά Αθηνά, πρέπει και εσύ να προσπαθήσεις. Αλλιώς, η Θεά από μόνη της δεν αρκεί για να σου κάνει τη δουλειά. Αυτό πρέπει να ισχύσει και για τον Παναθηναϊκό. Η Τύχη τον βοήθησε με μία ευνοϊκή κλήρωση στα προημιτελικά του Κυπέλλου: έφερε απέναντι του την Αναγέννηση Καρδίτσας, τη μόνη ομάδα από τις οχτώ που προέρχεται από χαμηλότερη κατηγορία, τη Superleague 2.

Εξυπακούεται πως οποιαδήποτε άλλη συζήτηση που δεν καταλήγει στην… πρόκριση, απαγορεύεται στο Τριφύλλι. Ακόμα και η στιγμιαία σκέψη για αποκλεισμό, είναι επικίνδυνη. Είναι αυτονόητο ότι ο Παναθηναϊκός έχει προκριθεί στα ημιτελικά, παρότι στο ποδόσφαιρο πρέπει να σέβεσαι τους πάντες, να μην προτρέχεις και να μην συμπεριφέρεσαι με αλαζονεία.

Ωστόσο, μιλάμε για αντίπαλο που δεν ανήκει στο ίδιο επίπεδο με τον Παναθηναϊκό. Με δύο παιχνίδια, εντός και εκτός έδρας, μία συνθήκη που ελαχιστοποιεί τα περιθώρια λάθους. Γιατί στη νοκ άουτ αναμέτρηση υφίσταται και ένα μεγαλύτερο ποσοστό έκπληξης. Εδώ αν στραβώσει κάτι στο ένα ματς με την Αναγέννηση Καρδίτσας, ο Παναθηναϊκός έχει την ευχέρεια να το διορθώσει στο δεύτερο. Αν και για να διευκολύνουν τη ζωή τους, οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς πρέπει να καθαρίσουν την πρόκριση από το πρώτο ραντεβού με τους Θεσσαλούς.

Το Κύπελλο στη σωστή διάσταση

Η κλήρωση με την Αναγέννηση Καρδίτσας στα προημιτελικά του Κυπέλλου είναι το… δέντρο. Το… δάσος είναι η προοπτική κατάκτησης του Κυπέλλου για πρώτη φορά μετά το 2014. Σαφώς, ο συγκεκριμένος τίτλος δεν θεωρείται μία μεγάλη επιτυχία για τον Παναθηναϊκό. Έναν σύλλογο που έχει στο παλμαρέ του πρωταθλήματα και νταμπλ, που έχει παίξει στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, στα ημιτελικά του Champions League και έχει συμμετοχή στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου.  

Όμως, ο ρεαλισμός είναι σημαντικός στη ζωή. Για τον φετινό Παναθηναϊκό, το Κύπελλο θα είναι ένα τρόπαιο μετά από εφτά χρόνια. Θα αποτελέσει την επισφράγιση της καλής δουλειάς του Γιοβάνοβιτς, θα προσφέρει χαρά στον ταλαιπωρημένο κόσμο του Τριφυλλιού, θα κάνει τους παίκτες να νιώσουν τη… γλύκα μιας διάκρισης, να αντιληφθούν το μέγεθος του Συλλόγου που εκπροσωπούν. Υπό άλλες προϋποθέσεις, το Κύπελλο θα ήταν συμπλήρωμα για τον Παναθηναϊκό. Φέτος, θα λειτουργήσει σαν απόδειξη ότι συντελείται η επιστροφή στην κανονικότητα.

Ευκαιρία για υπερβάσεις στην ενίσχυση

Για να επανέρθουμε στο «Συν Αθηνά και χείρα κίνει», η Τύχη βοήθησε τον Παναθηναϊκό με καλές κληρώσεις. Γιατί και ο αντίπαλος στα ημιτελικά, που αναμένεται να είναι ο Άρης από το ζευγάρωμα του με τη Λαμία, είναι βατός. Δεν καθιστά απαγορευτικό το πέρασμα στον τελικό. Εκεί, σε ένα μονό παιχνίδι, ακόμα και με τον Ολυμπιακό, ο οποίος υπερέχει των ΑΕΚ και ΠΑΟΚ και είναι το φαβορί στην άλλη πλευρά του ταμπλό, όλα είναι πιθανά.

Φυσικά, πρέπει και ο Παναθηναϊκός να βοηθήσει τον εαυτό του τον Ιανουάριο. Η προοπτική του τίτλου επιβάλλεται να φέρει την ανάλογη μεταγραφική ενίσχυση. Είναι μία ευκαιρία το ρόστερ να γεμίσει και να δυναμώσει. Ο Γιοβάνοβιτς ξέρει τι χρειάζεται και η διοίκηση έχει τα μέσα να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του. Γιατί και ο Γιάννης Αλαφούζος θα το σκεφτεί πιο ζωηρά να δώσει περισσότερα λεφτά για να φέρει παίκτες που προσθέσουν ποιότητα στο υλικό του Παναθηναϊκού.

Προσοχή, όμως… Η κλήρωση δημιουργεί πιο ευνοϊκές προϋποθέσεις για την κατάκτηση ενός τίτλου. Αλλά το Κύπελλο δεν είναι αφορμή για υπερβολές. Άλλο η υπέρβαση στο μεταγραφικό κομμάτι στο πλαίσιο του σχεδιασμού, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες για να στεφθεί ο Παναθηναϊκός Κυπελλούχος και άλλο οι βεβιασμένες κινήσεις και οι επιπολαιότητες. Αν και η παρουσία του Γιοβάνοβιτς εγγυάται τη λογική και πως οι όποιες αποφάσεις, θα έχουν ένα σαφές υπόβαθρο.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News