ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2022: Η χρονιά της ευρωπαϊκής επιστροφής

Νέο έτος, νέοι στόχοι και όλοι επιθυμούν την επιστροφή στην κανονικότητα… Το ίδιο ισχύει για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος φιλοδοξεί στη διάρκεια του 2022 να αρχίσει την ολική επαναφορά στη δική του κανονικότητα, απ’ όλες τις απόψεις.

Σήμερα συμπληρώνονται 1.592 μέρες. Τόσες μεσολάβησαν από την 24η Αυγούστου του 2017, όταν ο Παναθηναϊκός έδωσε το τελευταίο παιχνίδι του για μία διεθνή διοργάνωση. Τότε, είχε ηττηθεί 3-2 από την Αθλέτικ Μπιλμπάο στον Σαν Μαμές, στη ρεβάνς των Play Off του Europa League και έχει αποκλειστεί. Έκτοτε, οι υποχρεώσεις του περιορίστηκαν εντός Ελλάδας για οικονομικούς και αγωνιστικούς λόγους. Ο Παναθηναϊκός τιμωρήθηκε από το Financial Control Panel της UEFA για παραβάσεις του Financial Fair Play, ενώ πέρυσι η ομάδα απέτυχε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή στο Conference League.

Συνεπώς, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη για να κατανοήσει κάποιος τον σημαντικότερο στόχο του Παναθηναϊκού για το 2022: την επιστροφή στην Ευρώπη. Για έναν Σύλλογο που βάσισε ένα μεγάλο μέρος του μεγέθους του στις Glory Days των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, τον πιο πετυχημένο εκπρόσωπο της χώρας εκτός συνόρων, είναι απαραίτητο να ξαναβρεί το… διαβατήριο του «Πρέσβη». Οι διεθνείς επιτυχίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του DNA του Τριφυλλιού και είναι μείζονος σημασίας να το ανακτήσει.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και οι ποδοσφαιριστές του γνωρίζουν πως η πιο σημαντική επιδίωξη είναι η είσοδος στην τετράδα, που οδηγεί στην Ευρώπη. Εξυπακούεται ότι τα προκριματικά του Conference League δεν θα ξαναδώσουν στον Παναθηναϊκό τη χαμένη αίγλη του. Θα χρειαστούν πολλά περισσότερα για να επανακάμψει στο σημείο που είχε βρεθεί μέχρι το 2010. Όμως, κάθε διαδρομή έχει την αφετηρία της και για το Τριφύλλι είναι η συγκεκριμένη. Είτε μέσω του πρωταθλήματος, είτε μέσω του Κυπέλλου.

Τέλος στην ανομβρία των τίτλων

Το Κύπελλο δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως διέξοδος για την Ευρώπη, αλλά και ως ένα τρόπαιο που λείπει πολύ από τον Παναθηναϊκό. Στην περίοδο της κανονικότητας, ήταν μία διοργάνωση που αποτελούσε το κερασάκι στην τούρτα. Στο νταμπλ επιβεβαίωνε την υπεροχή της ομάδας, σε περίπτωση απώλειας του πρωταθλήματος γλύκαινε το φινάλε. Φέτος, το Κύπελλο είναι η δυνατότητα του Τριφυλλιού να πάρει έναν τίτλο μετά από οχτώ χρόνια.

Για έναν Σύλλογο με το μέγεθος του Παναθηναϊκού, το διάστημα της ανομβρίας είναι μεγάλο και πρέπει να λήξει άμεσα. Οι ποδοσφαιριστές και το προπονητικό επιτελείο δείχνουν συνειδητοποιημένοι ως προς αυτό και το τονίζουν στις δηλώσεις τους. Η κλήρωση της προημιτελικής φάσης ήταν η ιδανική με την Αναγέννηση Καρδίτσας, ενώ το πιθανό διασταύρωμα στα προημιτελικά με τον Άρη δεν θεωρείται απαγορευτικό για την πρόκριση στον τελικό. Εκεί, σε ένα 90λεπτο, ο Παναθηναϊκός έχει τις προδιαγραφές να διεκδικήσει το τρόπαιο και να επανέρθει στις επιτυχίες.

Ο Γιοβάνοβιτς τον ξανακάνει ομάδα

Τον Μάιο του 2021 ο Γιάννης Αλαφούζος ανέθεσε στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς την ευθύνη να στήσει έναν Παναθηναϊκό από την αρχή. Αφού το προηγούμενο… πείραμα με τον Ντάνι Πογιάτος και τον Λάζλο Μπόλονι απέτυχε παταγωδώς. Ο Σέρβος ανέλαβε μία πολύ δύσκολη αποστολή, αφού δέχτηκε να δουλέψει σε ένα περιβάλλον που δεν είχε την υποδομή που αρμόζει στο μέγεθος του Τριφυλλιού. Επιπλέον, δεν παρέλαβε τίποτα από τους προκατόχους του, διότι δεν άξιζε να κρατήσει κάτι και να το εξελίξει, αλλά η αναδόμηση εκ βάθρων ήταν επιβεβλημένη.

Μέχρι στιγμής, ο 59χρονος τεχνικός δείχνει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις. Στον αγωνιστικό χώρο, είναι εμφανές ότι ο Γιοβάνοβιτς έχει δημιουργήσει ένα σύνολο που μαθαίνει να παίζει ποδόσφαιρο κυριαρχίας και το τελευταίο δίμηνο, το πετυχαίνει. Χρειάζεται να σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο για να αποδίδει ανάλογα στο πιο ανταγωνιστικό επίπεδο, αλλά έχουν μπει οι βάσεις για αυτό. Επίσης, ο Σέρβος έχει θέσει υψηλά στάνταρ για τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού τμήματος, έχει επαναφέρει τις απαιτήσεις του κανονικού Παναθηναϊκού και έχει εμφυσήσει τη σωστή νοοτροπία στους παίκτες. Ακόμα και στις μεταγραφές, είναι αισθητή η διαφορά των επιλογών του Γιοβάνοβιτς σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Λύνεται ένα θέμα δεκαετιών

Εκτός από τους βραχυπρόθεσμους αγωνιστικούς στόχους, το 2022 ίσως να προσφέρει στον Παναθηναϊκό το πιο σημαντικό δώρο της σύγχρονης ιστορίας του: την επίλυση του γηπεδικού προβλήματος. Ο Ιανουάριος προσδιορίζεται ως ο μήνας των εξελίξεων για τη Διπλή Ανάπλαση και φαίνεται πως η υπόθεση έχει πάρει θετική τροπή. Με τελευταίο νέο τη συμφωνία μεταξύ του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και της Κυβέρνησης για τα δικαιώματα χρήσης στο Βοτανικό. Ορόσημο είναι η 10η του τρέχοντος μήνας, αφού ο πρόεδρος του ΑΟ, Τάκης Μαλακατές, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, ενώ τον Φεβρουάριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση που θα εγκρίνει τη συμμετοχή στο πρότζεκτ.

Περισσότερο συμβολική, αλλά εξίσου σημαντική είναι η επικείμενη μεταβίβαση του «Γεώργιος Καλαφάτης» από την κατοχή του Γιάννη Αλαφούζου, στην κυριότητα της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Θα είναι το πρώτο περιουσιακό στοιχείο που θα περάσει στην εταιρία από την ίδρυση της, το καλοκαίρι του 1979. Άλλωστε, η πρόθεση του Αλαφούζου είναι να εκσυγχρονίσει και να επεκτείνει και άλλο το προπονητικό κέντρο του Τριφυλλιού.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News