FORMULA 1: Πότε ξεκινούν οι αγώνες - Το πρόγραμμα και οι νέοι κανονισμοί

Πότε ξεκινά το νέο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1 , το αναλυτικό πρόγραμμα και οι αλλαγές στους κανονισμούς.

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Φόρμουλα 1 για το 2022 είναι το 73o το οποίο διοργανώνει η FIA. Θα διεξαχθεί με αλλαγές στους κανονισμούς. Πρόκειται για τις αλλαγές που αρχικά επρόκειτο να εφαρμοστούν το 2021 άλλα ακυρώθηκαν λόγο της Πανδημίας του COVID-19.

Το πρόγραμμα του 2022 αποτελείται από 23 αγώνες, Η αρχή θα γίνει με το Γκραν Πρι του Μπαχρέιν στις 20 Μαρτίου.

Το πρόγραμμα για το 2022

Αγώνας Γκραν Πρι Πίστα Ημερομηνία
1 Γκραν Πρι Μπαχρέιν Διεθνής πίστα του Μπαχρέιν, Σακίρ 20 Μαρτίου
2 Γκραν Πρι Σαουδικής Αραβίας Πίστα της Πόλης της Τζέντα, Τζέντα 27 Μαρτίου
3 Γκραν Πρι Αυστραλίας Πίστα Άλμπερτ Παρκ, Μελβούρνη 10 Απριλίου
4 Γκραν Πρι Εμίλια Ρομάνα Πίστα της Ίμολα, Ίμολα  24 Απριλίου
5 Γκραν Πρι του Μαϊάμι Διεθνές Αυτοκινητοδρόμιο του Μαϊάμι, Μαϊάμι 8 Μάϊου
6 Γκραν Πρι Ισπανίας Πίστα της Βαρκελώνης-Καταλονίας, Βαρκελώνη 22 Μάϊου
7 Γκραν Πρι Μονακό Πίστα του Μονακό, Μόντε Κάρλο 29 Μάϊου
8 Γκραν Πρι Αζερμπαϊτζάν Πίστα της πόλης του Μπακού, Μπακού 12 Ιουνίου
9 Γκραν Πρι Καναδά Πίστα Ζιλ Βιλνέβ, Μόντρεαλ 19 Ιουνίου
10 Γκραν Πρι Μεγάλης Βρετανίας Πίστα του Σίλβερστοουν, Σίλβερστοουν 3 Ιουλίου
11 Γκραν Πρι Αυστρίας Ρεντ Μπουλ Ρινγκ, Σπίλμπεργκ 10 Ιουλίου
12 Γκραν Πρι Γαλλίας Πίστα Πολ Ρικάρντ, Λε Καστελέ 24 Ιουλίου
13 Γκραν Πρι Ουγγαρίας Ουγκαρόριγνκ, Βουδαπέστη 31 Ιουλίου
14 Γκραν Πρι Βελγίου Πίστα Σπα-Φρανκορσαμπ, Σταβλότ 28 Αυγούστου
15 Γκραν Πρι Ολλανδίας Πίστα του Ζάντβορτ, Ζάντβορτ 4 Σεπτεμβρίου
16 Γκραν Πρι Ιταλίας Διεθνές Αουτοντρομο της Μόντσα, Μόντσα 11 Σεπτεμβρίου
17 Γκραν Πρι Ρωσίας Πίστα του Σότσι, Σότσι 25 Σεπτεμβρίου
18 Γκραν Πρι Σιγκαπούρης Πίστα της Μαρίνα Μπέι, Σιγκαπούρη  2 Οκτωβρίου
19 Γκραν Πρι Ιαπωνίας Πίστα της Σουζούκα, Σουζούκα 9 Οκτωβρίου
20 Γκραν Πρι Ηνωμένων Πολιτειών Πίστα της Αμερικής, Όστιν 23 Οκτωβρίου
21 Γκραν Πρι της Πόλης του Μεξικού Αουτοντρόμο Ερμάνος Ροντρίγκεζ, Μεξικό 30 Οκτωβρίου
22 Γκραν Πρι του Σάο Πάολο Αουτοντρόμο Χοσέ Κάρλος Πάσε, Σάο Πάολο 13 Νοεμβρίου
23 Γκραν Πρι Αμπού Ντάμπι Πίστα της Γιας Μαρίνα, Άμπου Ντάμπι 20 Νοεμβρίου

Οι αλλαγές κανονισμών

Τεχνικοί κανονισμοί

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2022 αναμένεται να αναθεωρήσει τους τεχνικούς κανονισμούς. Αυτές οι αλλαγές είχαν προγραμματιστεί για εισαγωγή το 2021, με τις ομάδες να αναπτύσσουν τα αυτοκίνητά τους κατά την διάρκεια του 2020. Ωστόσο, η εισαγωγή των κανονισμών καθυστέρησε μέχρι το πρωτάθλημα του 2022 ως απάντηση στην Πανδημία του COVID-19. Μόλις ανακοινώθηκε η καθυστέρηση, απαγορεύτηκε στις ομάδες να πραγματοποιήσουν οποιαδήποτε ανάπτυξη των αυτοκινήτων του 2022 κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους του 2020.

Ζητήθηκε η γνώμη των οδηγών για την ανάπτυξη των νέων τεχνικών κανονισμών, οι οποίοι σκόπιμα γράφτηκαν για να είναι περιοριστικοί, ώστε να αποτρέψουν τις ομάδες από την ανάπτυξη ριζικών σχεδίων που περιόριζαν την ικανότητα των οδηγών να προσπεράσουν. Η FIA δημιούργησε μια ειδική ομάδα εργασίας ή μια επιτροπή μηχανικών, επιφορτισμένη με τον εντοπισμό και το κλείσιμο κενών στους κανονισμούς πριν από τη δημοσίευση τους. Θεωρητικά, η εξάλειψη των κενών θα αποτρέψει μια ομάδα από το να έχει κυρίαρχο αυτοκίνητο, και με τη σειρά της θα επιτρέψει στενότερο ανταγωνισμό σε όλες τις ομάδες, βελτιώνοντας παράλληλα την αισθητική των αυτοκινήτων. Αυτή η φιλοσοφία ήταν ένας σημαντικός στόχος των νέων κανονισμών.

Αεροδυναμική και σασί

Οι τεχνικοί κανονισμοί θα επαναφέρουν τη χρήση του ground effect για πρώτη φορά μετά της απαγόρευση του την δεκαετία του 1980. Αυτό θα συμπέσει με μια απλοποίηση του αμαξώματος των αυτοκινήτων, καθιστώντας την κάτω πλευρά του αυτοκινήτου την κύρια πηγή αεροδυναμικού κρατήματος. Αυτό έχει ως στόχο να μειώσει τον ταραχώδη αέρα στο αυτοκίνητο και να επιτρέψει στους οδηγούς να ακολουθούν ο ένας τον άλλον πιο στενά, διατηρώντας παράλληλα παρόμοια κάθετη δύναμη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Περαιτέρω αλλαγές στην αεροδυναμική στοχεύουν στον περιορισμό της ικανότητας των ομάδων να ελέγχουν τη ροή αέρα γύρω από τους μπροστινούς τροχούς και να μειώνουν περαιτέρω την αεροδυναμική ταραχή των αυτοκινήτων. Αυτό περιλαμβάνει την εξάλειψη των ‘bargeboard’, τις σύνθετες αεροδυναμικές συσκευές που χειρίζονται τη ροή του αέρα γύρω από το σώμα του αυτοκινήτου. Η μπροστινή πτέρυγα και τα endplates θα απλοποιηθούν, μειώνοντας τον αριθμό και την πολυπλοκότητα των αεροδυναμικών στοιχείων. Η μπροστινή πτέρυγα πρέπει επίσης να συνδέεται απευθείας με τη μύτη σε αντίθεση με τα σχέδια πριν από το 2022, όπου η πτέρυγα θα μπορούσε να συνδεθεί με τη μύτη μέσω στηριγμάτων για να δημιουργήσει ένα χώρο κάτω από το μονόκοκ, πιέζοντας έτσι τη ροή του αέρα κάτω από το αυτοκίνητο μέσω της μεγαλύτερης επιφάνειας της πτέρυγας και το αυξημένο ύψος της μύτης. Τα πίσω φτερά θα είναι πλατύτερα και τοποθετημένα ψηλότερα από τα προηγούμενα χρόνια, για να περιορίσουν την ικανότητα των ομάδων να χρησιμοποιούν τα καυσαέρια του αυτοκινήτου για να παράγουν κάθετη δύναμη. Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Ομάδα Εργασίας αποκάλυψε ότι, όπου ένα αυτοκίνητο με προδιαγραφές 2019 που ακολουθούσε ένα άλλο αυτοκίνητο είχε μόλις το 55% των κανονικών επιπέδων κάθετης δύναμης ενώ ένα αυτοκίνητο με προδιαγραφές 2022 είχε και έως το 86% των κανονικών επιπέδων κάθετης δύναμης.

Οι ομάδες θα περιοριστούν περαιτέρω στον αριθμό των αεροδυναμικών αναβαθμίσεων που μπορούν να εισαγάγουν στο αυτοκίνητο, τόσο κατά τη διάρκεια ενός τριημέρου όσο και κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Αυτοί οι κανόνες θεσπίστηκαν για να μειώσουν περαιτέρω το κόστος του ανταγωνισμού.Μετά την απόφαση για καθυστέρηση των κανονισμών του 2021 έως το 2022, η αεροδυναμική ανάπτυξη των αυτοκινήτων απαγορεύτηκε από τις 28 Μαρτίου έως το τέλος του 2020.

Μονάδες ισχύος

Οι συζητήσεις για την αλλαγή των κανονισμών των κινητήρων του 2021 ξεκίνησαν το 2017 και ολοκληρώθηκαν τον Μάιο του 2018. Οι προτεινόμενοι κανονισμοί περιελάμβαναν την αφαίρεση της μονάδας γεννήτριας θερμότητας του κινητήρα (MGU-H) για την απλοποίηση της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται στον κινητήρα, ενώ αυξάνει το μέγιστο όριο στροφών κατά 3000 σ.α.λ.. Περαιτέρω προτάσεις με όνομα “plug-and-play” θα έβλεπαν τους προμηθευτές κινητήρων να δεσμεύονται από τους κανονισμούς στην κατασκευή μεμονωμένων εξαρτημάτων του κινητήρα καθιστώντας τα καθολικά συμβατά, επιτρέποντας στις ομάδες να προμηθεύουν τα εξαρτήματά τους από πολλούς προμηθευτές. Οι κατασκευαστές επίσης θα υπόκεινται σε παρόμοιο κανονισμό που αφορά εμπορικά διαθέσιμα υλικά, όπως κατασκευαστές σασί από την αρχή του 2021. Οι προτάσεις αυτές έχουν σχεδιαστεί για να απλοποιήσει την τεχνολογία των κινητήρων, ενώ κάνει το άθλημα πιο ελκυστικό για νέους κατασκευαστές. Ωστόσο, καθώς κανένας νέος προμηθευτής μονάδων ισχύος δεν δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα από το 2021, οι υφιστάμενοι προμηθευτές πρότειναν να διατηρήσουν τον υπάρχοντα τύπο μονάδας ισχύος σε μια προσπάθεια μείωσης του συνολικού κόστους ανάπτυξης.

Το σύστημα ποσοστώσεων της μονάδας ισχύος θα συνεχιστεί το 2021 με τις ομάδες να έχουν περιορισμένο αριθμό μεμονωμένων εξαρτημάτων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν πριν επιβληθεί ποινή. Το σύστημα εξάτμισης θα προστεθεί στη λίστα των εξαρτημάτων, με τις ομάδες να επιτρέπεται να χρησιμοποιούν έξι κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος.

Τυποποιημένα εξαρτήματα

Το άθλημα σκοπεύει να εισαγάγει μια σειρά τυποποιημένων εξαρτημάτων από το 2022, με τους κανονισμούς που απαιτούν να ισχύσουν τα τυποποιημένα εξαρτήματα έως το 2024. Αυτά τα τυποποιημένα εξαρτήματα περιλαμβάνουν το κιβώτιο ταχυτήτων και το σύστημα πίεσης του καυσίμου.

Ορισμένα αεροδυναμικά εξαρτήματα – όπως ο δίσκος που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του δαπέδου του αυτοκινήτου – θα τυποποιηθούν, έτσι ώστε να περιορίσουν την ικανότητα των ομάδων να αναπτύξουν την περιοχή και να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Τα μεμονωμένα μέρη θα ταξινομηθούν τώρα ως ένας τρόπος αποσαφήνισης των κανόνων προς το περιβάλλουν τους.

Τα Καταχωρισμένα Εξαρτήματα αναφέρονται στα μέρη του αυτοκινήτου που απαιτείται από τις ομάδες να σχεδιάσουν από μόνα τους.

Τα Στάνταρ Εξαρτήματα είναι το όνομα που δίνεται στα μέρη του αυτοκινήτου που θα πρέπει να χρησιμοποιούν όλες οι ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ζαντών και του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται σε pit stop.

Τα Μεταφερόμενα Εξαρτήματα είναι εξαρτήματα που μια ομάδα μπορεί να αναπτύξει και να πουλήσει σε μια άλλη ομάδα, όπως το κιβώτιο ταχυτήτων και τον συμπλέκτη.

Τα Προτεινόμενα Ανταλλακτικά είναι τμήματα που πρέπει να αναπτύξουν οι ομάδες σύμφωνα με ένα καθορισμένο σύνολο κανονισμών. Τα καθορισμένα μέρη περιλαμβάνουν καμάρες τροχών και αεροδυναμική τους.

Τα Εξαρτήματα Ανοικτού Κώδικα μπορούν να αναπτυχθούν συλλογικά από ομάδες και να πωληθούν σε πελάτες. Τα τιμόνια και ο μηχανισμός DRS αναφέρονται ως εξαρτήματα ανοιχτού κώδικα.

Το σύστημα κατηγοριοποίησης των εξαρτημάτων εισήχθη για να επιτρέπει την ελευθερία του σχεδιασμού, καθώς η αναθεώρηση των αεροδυναμικών κανονισμών ήταν εξαιρετικά προδιαγεγραμμένη.

Ελαστικά

Το πρωτάθλημα θα κινηθεί από τροχούς 13 ιντσών σε 18 ιντσών. Αρχικά προτάθηκε ότι η χρήση των θερμαντήρων ελαστικών – ηλεκτρικές κουβέρτες που έχουν σχεδιαστεί για να διατηρούν τα ελαστικά στη βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας θα απαγορευτούν, αν και η απόφαση αυτή αντιστράφηκε αργότερα μετά από αντίθεση από τον προμηθευτή ελαστικών Pirelli. Αντίθετα, οι θερμαντήρες των ελαστικών θα γίνουν ένα τυποποιημένο κομμάτι του εξοπλισμού.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News