ΡΑΦΑΕΛ ΝΑΔΑΛ: Χωρίς ρυθμό αλλά με... ανεβασμένη ψυχολογία

Ο Ραφαέλ Ναδάλ κατέκτησε τίτλο για 19η συνεχή χρονιά και πλέον ψάχνει τον τρόπο να κάνει ένα… θαύμα στο Australian Open, παίζοντας μακριά από τον καλό του εαυτό.

Η αλήθεια είναι πως η συζήτηση έχει ξεφύγει λίγο μακριά από τα τενιστικά δρώμενα, ένεκα και της υπόθεσης του Νόβακ Τζόκοβιτς, με την απέλασή του από την Αυστραλία και κατά συνέπεια το «φρένο» από τις αρχές της χώρας για τη συμμετοχή του στο φετινό Australian Open. Επίσης, μία αλήθεια είναι πως παίχτηκε και αρκετό τένις αυτήν την εβδομάδα στην Αυστραλία, με το ATP Cup, αλλά και τα επί μέρους τουρνουά, όπου πέραν από την επάνοδο του Γκαέλ Μονφίς, την αγαπημένη του κοινού Άσλεϊ Μπάρτι, είχαμε τον Ραφαέλ Ναδάλ, ο οποίος επανήλθε μετά την πολύμηνη απουσία του και κατέκτησε το Melbourne Summer Set, τουρνουά της κατηγορίας 250 της ATP.

Ο Ισπανός επέλεξε στοχευμένα ένα τουρνουά χωρίς μεγάλα ονόματα και τόσο δυνατούς αντιπάλους, αφού χρειαζόταν να τεστάρει το δικό του επίπεδο πρώτα και να πάρει παιχνίδια αλλά και ρυθμό στα πόδια του. Για τον λόγο αυτό δεν αγωνίστηκε με την Ισπανία στο ATP Cup, αλλά αγωνίστηκε στη Μελβούρνη και έφτασε στον τίτλο, κερδίζοντας κατά σειρά τους Μπεράνκις (6-2, 7-5), Ρουουσουβουόρι (6-4, 7-5) και Κρέσι (7-6(6), 6-3) με ένα walkover απέναντι στον Γκριεκσπούρ να μεσολαβεί.

Πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό…

Όπως ήταν λογικό ο Ναδάλ δεν έπαιξε όπως τον είχαμε συνηθίσει. Παρότι κέρδισε για πρώτη φορά τίτλο στην Αυστραλία, μετά από το Australian Open του 2009, ο Ισπανός βρίσκεται πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό και προφανώς δε συγκαταλέγεται στα φαβορί του πρώτου Grand Slam της σεζόν.

Παρουσίαζε αρκετή αστάθεια στα χτυπήματά του, τόσο στο σερβίς, όσο και τα groundstrokes. Σταδιακά βελτίωνε τα ποσοστά με τα οποία έβαζε μέσα στο κορτ πρώτο σερβίς και την τοποθέτησή του, αν και στον τελικό με τον Κρέσι είχε έναν αντίπαλο που τον βόλευε, δεδομένων των συνθηκών.

Ο Κρέσι βασίζεται στο σερβίς/βολέ και δεν είχε τη δυνατότητα να φέρει σε δύσκολες θέσεις τον Ναδάλ, όσον αφορά τα ράλι. Ο «Matador» έχει αντιμετωπίσει πολλάκις στο παρελθόν τέτοιες καταστάσεις και αργά ή γρήγορα, ακόμα και αν δε βρίσκεται στο επίπεδο που θέλει θα έβρισκε τη λύση, αφού έσωσε και σετ πόιντ στο tiebreak του πρώτου σετ.

Τραυματισμός και Covid-19 τον άφησαν πίσω

Ο Φινλανδός Έμιλ Ρουουσουβουόρι ήταν ο αντίπαλος που του προξένησε τα μεγαλύτερα προβλήματα, κρατώντας στο κορτ για 1 ώρα και 56 λεπτά. Τον Ναδάλ δυσκόλεψε αρκετά ένας αντίπαλος που μπορούσε να τον θέσει σε κίνηση και να έχει απάντηση σε όλες τις απόπειρες του Ισπανού για winner. Μεγαλώνοντας τα ράλι ο Ρουουσουβουόρι κατάφερε να εκμαιεύσει αβίαστα λάθη από τη ρακέτα του Ναδάλ, αλλά και να φέρει στην επιφάνεια ένα ακόμα πρόβλημα.

Ο Ναδάλ αδυνατούσε να καλύψει με την ευχέρεια των προηγούμενων ετών το κορτ, αφού η έλλειψη αγωνιστικού ρυθμού για την εποχή (μέχρι να αγωνιστεί στο Ντουμπάι έμεινε εκτός για 4 μήνες) αλλά και ο κορωνοϊός που πέρασε την εβδομάδα των Χριστουγέννων, του στερούν τις απαραίτητες ανάσες και τον χρόνο που χρειάζεται στο footwork για να τοποθετηθεί πίσω από την μπάλα.

Ζήτημα ψυχολογίας και φόρχαντ

Ο Ναδάλ πέραν από το ζήτημα του ρυθμού, έψαχνε και τρόπο να… ψηλώσει στον τομέα της ψυχολογίας. Φάνηκε ξεκάθαρα στον τρόπο που πανηγύριζε τους κρίσιμους πόντους σε ημιτελικό και τελικά αντίστοιχα. Η γνωστή ιαχή «Vamos», η σφιγμένη γροθιά και το «δολοφονικό» βλέμμα προς το box του, για έναν τενίστα που έπαιζε τον 126ο τελικό του, έχοντας στην τροπαιοθήκη του 20 Grand Slam, είναι υπερβολικά.

Όχι όμως για τα σημερινά δεδομένα του Ναδάλ, που ήθελε τις νίκες και να ξεκινήσει τη χρονιά με ένα τρόπαιο, για να πιστέψει όλο και περισσότερο στον εαυτό του. Άλλωστε ακόμα και ο Φέντερερ, περίπου στην ηλικία που είναι ο Ράφα σήμερα, επέστρεψε το 2017 από τραυματισμό και κατέκτησε τον τίτλο στη Μελβούρνη, στον ανεπανάληπτο τελικό με τον Ισπανό.

Παιχνίδι με το παιχνίδι ο Ναδάλ βρήκε και καλύτερα χτυπήματα με το φόρχαντ, ασχέτως αν δεν έψαξε τόσο τις γραμμές όσο συνηθίζει, παίζοντας πιο «safe» για να κρατήσει τις μπάλες στο κορτ. Όταν τον σημάδεψε ο Κρέσι τρεις συνεχόμενες φορές, στα μέσα του 2ου σετ από το σερβίς, το πλήρωσε με ισάριθμους winner, που θύμισαν κάτι από vintage Ράφα.

Πλέον, μετά και τα τρία παιχνίδια που έδωσε, έχει μία εβδομάδα προπονήσεων γεμάτων ένταση και θα δει ξεχωριστά το κάθε του παιχνίδι, σαν τελικό, χρησιμοποιώντας τα πρώτα 1-2 παιχνίδια για να βρει ρυθμό στο παρκέ. Θα προχωρήσει βήμα-βήμα, όπως κάνει πάντα.

Η συνέχεια στη Μελβούρνη…  

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News