ΓΑΛΛΙΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ 3-3 (4-5 ΠΕΝ.): Ο Σεφέροβιτς... σκίζει τους Γάλλους σαν σαρδέλες

Το δράμα του 2004 και του… Χαριστέα αναβίωσε για τους Γάλλους – Αποκλεισμός – εφιάλτης από τους Ελβετούς στη διαδικασία των πέναλτι μετά από αναμέτρηση – θρίλερ! Μοιραίος ο Εμπαπέ, ήρωας ο Ζόμερ.

Η “έμπνευση” του Ντεσάμπ να αλλάξει το σχήμα της Γαλλίας και να την παρατάξει με το 3-5-2 φάνηκε να αποδιωργανώνει την ομάδα του. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι Σακίρι και Τσάκα, κέρδισαν την “αγγλική” μάχη στα χαφ από τους Καντέ, Πογκμπά, έδωσε την ευκαιρία στην Ελβετία να καταλαβει ότι μπορούσε να κάνει και τη ζημιά. Και την έκανε. Φρόιλερ και Ζούμπερ, που αναπάντεχα βρήκαν κενούς χώρους μπροστά τους, τους εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο. Ο δεύτερος άλλωστε ήταν και αυτός που έκανε την ασίστ στον Σεφέροβιτς, με τον επιθετικό της Μπενφίκα να νικά κατά κράτος τον αμυντικό της Μπαρτσελόνα, τον Λανγκλέ και να στέλνει με κεφαλιά την μπάλα στα δίχτυα.

Από το 35΄και μετά, ο Ντεσάμπ κατάλαβε ότι έπρεπε να επαναφέρει την 4άδα στην άμυνα, με τον Κινκμπεμπέ να γίνεται καθαρό αριστερό μπακ και τον Παβάρ να πηγαίνει δεξιά. Η κίνηση αυτή, απελευθέρωσε τον Καντέ, ο οποίος βρήκε επιτέλους τον κανονικό χώρο δράσης του και γενικά η Γαλλία άρχισε να ισορροπεί το παιχνίδι και να ανακτά την αυτοπεποίθησή της.

Το συγκλονιστικό πρώτο μέρος που έκανε ο Ελβέντι όμως, με τις απαραίτητες βοήθειες και από τον Ακάντζι, βοήθησαν την Ελβετία να βγάλει το ημίχρονο, πιεζόμενη μεν, χωρίς να κινδυνεύει σοβαρά δε. Ο Μπενζεμά παρέμεινε εκτός αγώνα, ο Πογκμπά δεν βοήθησε καθόλου στο κάθετο παιχνίδι, ο Εμπαμπέ έβγαινε μακριά από την περιοχή για να πάρει μπάλα και μοιραία ο Σόμερ ήταν ο μόνος θεατής του αγώνα που δεν πλήρωσε εισιτήριο για να τον δει.

 
Μετά από αυτό το πρώτο ημίχρονο, κανείς δεν μπορούσε να προδικάσει τι θα γίνονταν στο δεύτερο. Τα συστήματα και οι τακτικές πήγαν περίπατο και όλα ξεκίνησαν από το 55′ και μετά. Ο Λιορίς σε εκείνο το σημείο κατάφερε να αποκρούσει το πέναλτι του Ροντρίγκες και να δώσει στη Γαλλία την απαιτούμενη ψυχολογία για να γυρίσει το ματς. Την ανατροπή ανέλαβε ο Μπενζεμά που με δύο γκολ σε τρία λεπτά, έβαλε μπροστά τους “τρικολόρ”. Η Γαλλία βρήκε την αυτοπεποίθησή της και με το γκολ του Πογκμπά πίστεψε ότι καθάρισε.
 
Όμως οι Ελβετοί επέστρεψαν. Με δεύτερο γκολ του Σεφέροβιτς, μετέτρεψαν το ματς σε “ροντέο” και ουσιαστικά σώθηκαν από το VAR, στο γκολ του Γκαβράνοβιτς, το οποίο δεν μέτρησε. Αυτό όμως που σημείωσε στο 90′ μέτρησε κανονικά. Η Ελβετία έμεινε “ζωντανή” στο δοκάρι του Κομάν στο 94′ και το ματς πήγε στην παράταση.
 
Στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης και οι δύο προσπάθησαν να ρισκάρουν, αλλά… ελεγχόμενα, προκειμένου να μην μείνουν εκτεθειμένες και βρεθούν προ εκπήξεως. Στο δεύτερο μέρος ο ρυθμός έπεσε κι άλλο, με αποτέλεσμα η πρόκριση να κριθεί στα πέναλτι.
 
Εκεί ο Ζόμερ έκλεψε τη δόξα από τον Γιορίς και αποκρούοντας το πέναλτι του Εμπαπέ, το οποίο ήταν και το τελευταίο για τη Γαλλία, κατάφερε να δώσει την πρόκριση στην Ελβετία, στην μεγαλύτερη – δίχως άλλο – έκπληξη της διοργάνωσης μέχρι τώρα.

[5]

Η… ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΤΕΣΑΜΠ

Η ακατανόητη έμπευση του Ντιντιέ Ντεσάμπ να αλλάξει το σύστημα της Γαλλίας, φάνηκε να αποδιοργανώνει την ομάδα του, με αποτέλεσμα οι Ελβετοί, αφού κατάφεραν να αιφνιδιάσουν, να κάνουν και γενικά δύσκολη τη ζωή της παγκόσμιας πρωταθλήτριας.. Όταν ο Γάλλος προπονητής διόρθωσε το λάθος του, ίσως να ήταν και αργά, καθώς η Γαλλία είχε σπαταλήσει το πρώτο ημίχρονο.

Η ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΤΟΥ ΛΙΟΡΙΣ

Η επέμβαση του Ούγκο Λιορίς στο πέναλτι του Ροντρίγκες, ήταν ουσιαστικά “όλο το παιχνίδι” για τις δύο ομάδες. Αν εκεί η Ελβετία έκανε το 0-2, τότε πολύ δύσκολα θα μπορούσε η Γαλλία να επιστρέψει και να πάρει τη νίκη – πρόκριση.

ΤΟ “ALL IN” ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

Μπορεί ο Μπενζεμά να έκανε την ανατροπή και ο Πογκμπά να “ζωγράφισε” όμως οι Ελβετοί αξίζουν τα εύσημα γιατί σε καμία περίπτωση δεν… παραδόθηκαν. Κατάφεραν να επιστρέψουν από το 3-1 και αν ήταν και λίγο πιο προσεκτικοί θα μπορούσαν να κάνουν την μεγάλη έκπληξη στις καθυστερήσεις. Βέβαια και οι ίδιο στάθηκαν τυχεροί με το δοκάρι του Κομάν στο 94′.

“ΑΣΦΑΙΡΟΣ” Ο ΕΜΠΑΠΕ

Το μεγάλο αστέρι της Γαλλίας, ο Κίλιαν Εμπαπέ τελείωσε το τουρνουά χωρίς να σκοράρει. Ήταν ο μοιραίος για την ομάδα του και για την ευκαιρία που έχασε στο 110′, αλλά κυρίως για την απώλεια του πέναλτι, που κόστισε τελικά και την πρόκριση.

ΓΙΑΝ ΖΟΜΕΡ

Μπορεί ο Χάρις Σεφέροβιτς να έκανε τη δουλειά στο επιθετικό κομμάτι και με τα δύο του γκολ να ήταν και αυτός που κράτησε μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης την Ελβετία, ο Γιάν Ζόμερ όμως πρέπει να πάρει και μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας, καθώς κατάφερε να αποκρούσει το πέναλτι του Εμπαπέ και να σφραγίσει την πρόκριση της ομάδας του στην επόμενη φάση.

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News