ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΩΤΗΣ: Γιατί έχασε ο Στέφανος Τσιτσιπάς
Ο Βασίλης Γεωργιώτης βρήκε έξι καλές δικαιολογίες για την (όχι και τόσο απρόσμενη) ήττα του Στέφανου Τσιτσιπά από τον Φράνσις Τιαφό στον α’ γύρο του Wimbledon.
Οι followers των μεγάλων αθλητών αμέτρητοι, οι haters ουκ ολίγοι. Οι πρώτοι πανηγυρίζουν για το είδωλό τους σε κάθε ευκαιρία και συγχωρούν κάθε λάθος, κάθε παρασπονδία του «Θεού» ή της «Θεάς». Οι δεύτεροι περιμένουν με το τουφέκι στη γωνία στο πρώτο παραστράτημα, στον πρώτο αποκλεισμό. Να, όπως έγινε χθες το απόγευμα με τον αποκλεισμό του Στέφανου Τσιτσιπά από τον πρώτο μόλις γύρο του Wimbledon. Αποκλεισμός-σοκ, έκπληξη, πατατράκ. Σύμφωνοι, όμως με μια ψύχραιμη ματιά, όχι αυτή του follower ούτε αυτή του hater, υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι που ο Στέφανος Τσιτσιπάς αποκλείστηκε από την Φράνσις Τιαφό. Πάμε να τους δούμε:
Η προετοιμασία
Ο Στέφανος των μηδέν παιχνιδιών στην πράσινη επιφάνεια, κλήθηκε να διεκδικήσει τον πιο δύσκολο, τον πιο απρόβλεπτο grand slam τίτλο. Η υπερένταση του 15νθήμερου μαραθωνίου στο Roland Garros και η απώλεια της γιαγιάς του, ήταν οι δύο παράγοντες που οδήγησαν στην ακύρωση της συμμετοχής του στο Χάλε. Ουσιαστικά ταξίδεψε στο Λονδίνο, σαν να μπαίνει μια ομάδα στο πρωτάθλημα χωρίς να έχει δώσει φιλικό παιχνίδι ή σαν ξεκινάει η Κατερίνα Στεφανίδη από τα 5.00 μ. και ένα έχει μόνο μία προσπάθεια. Ο ίδιος ο Στέφανος παραδέχτηκε ότι έπρεπε να είχε παίξει στη Μαγιόρκα ή στο Ίστμπερν για να παρουσιαστεί έτοιμος.
Το transition από το χώμα στο γρασίδι
Το τένις είναι ένα άθλημα που η σεζόν χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες. Ξεκινά με hard court, συνεχίζεται στο χώμα, περνά στο γρασίδι και ολοκληρώνεται με hard court. Το χρονικό περιθώριο της μετάβασης από το χώμα στο γρασίδι είναι πολύ στενό, με τον τελικό του Roland Garros και του Wimbledon να απέχουν λιγότερο από ένα μήνα. Επομένως η προετοιμασία για το χόρτο διαρκεί σκάρτες δύο εβδομάδες και ο Στέφανος δεν έχει ακόμα την εμπειρία και τις παραστάσεις του Τζόκοβιτς, του Ναδάλ ή του Φέντερερ, για να ανταπεξέλθει σε αυτόν τον μικρόκυκλο.
Η επιφάνεια του Wimbledon
Το μπαλάκι φεύγει με μεγάλες ταχύτητες στην πράσινη επιφάνεια, με αποτέλεσμα να ευνοούνται οι big servers. Είναι δύσκολο να αλλάξεις ρυθμό μέσα στο παιχνίδι, να δοκιμάσεις στρατηγικές, άπαξ και ο αντίπαλός σου βρει το… χέρι του. Γι’ αυτό κατά καιρούς έχουμε δει μεγάλα κορμιά με «δολοφονικό» σερβίς να κατακτούν τον τίτλο, όπως ο Ρίχαρντ Κράιτσεκ, ο Γκόραν Ιβανίσεβιτς ή να φτάνουν μέχρι τον τελικό, για παράδειγμα ο Κέβιν Άντερσον, ο Μάριν Τσίλιτς, ο Μίλος Ράονιτς, ο Τόμας Μπέρντιχ. Ο Φράνσις Τιαφό είναι ένας εξαιρετικός server και με τον Στέφανο να αδυνατεί να εκμεταλλευτεί έστω ένα από τα εφτά break points που του παρουσιάστηκαν (έναντι 4/8) του αντιπάλου του, η νίκη έμοιαζε αδύνατη.
Η παράδοση
Όσο και να θέλουμε λέμε ότι οι μεγάλοι παίκτες δεν ασχολούνται με στατιστικά και παραδόσεις (κάτι που δεν ισχύει απόλυτα, καθώς υπάρχουν αρκετοί αθλητές που κρατάνε καλύτερο αρχείο από τους δημοσιογράφους και τους στατιστικολόγους), στο μυαλό του ο Στέφανος είχε το πάθημα του 2019 όταν έμεινε έξω από τον 1ο γύρο. Για την ιστορία και το 2017, όντας 18 ετών, είχε χάσει στο πρώτο του παιχνίδι, ενώ το 2018 έφτασε μέχρι τους «16». Και σε ένα άθλημα ψυχολογίας, αν το μυαλό κολλήσει…
Η κλήρωση
Εννοείται ότι σε έναν αγώνα δεν παίζεις μόνος σου. Έχεις απέναντί σου και έναν αντίπαλο, που στη συγκεκριμένη περίπτωση έτυχε να είναι και πολύ καλός. Είναι αυτά τα τερτίπια της κλήρωσης, που μπορεί να σου φέρει νωρίς-νωρίς και φρέσκο από δυνάμεις, έναν δυνατό παίκτη, που για κάποιον λόγο έχει υποχωρήσει στην κατάταξη. Για παράδειγμα στον Νόβακ Τζόκοβιτς έλαχε ο Τζακ Ντρέιπερ, Νο 253, ο οποίος πήρε wild card από τους διοργανωτές για να παίξει και στον Στέφανο Τσιτσιπά, το Νο 57 και πρώην Νο 29. Είναι να μη σου τύχει…
Ο αντίπαλος
Ο γιος προσφύγων από τη Σιέρα Λεόνε, είχε από μικρός το potential να φτάσει πολύ ψηλά, πετυχαίνοντας πράγματα που μόνο ο περίφημος Μάικλ Τσανγκ είχε καταφέρει στην ηλικία του στις ΗΠΑ. Αν και η δίψα των Αμερικανών να βρουν έναν top class παίκτη το συντομότερο για να ασχοληθούν ξανά σοβαρά με το τένις οδήγησε σε υπερβολικούς χαρακτηρισμούς για το ταλέντο του 23χρονου Τιαφό, δεν παύει να είναι ένας παίκτης με τη δυναμική να βρεθεί στους είκοσι καλύτερους, πολύ σύντομα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Ολυμπιακός: Κορυφαίος στον πλανήτη ο Χρήστος Μουζακίτης!
- Ολυμπιακός: Η απίθανη στιχομυθία του Ρόντινεϊ με τον Φορτούνη!
- AEK: Δίνει 1.5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
- Εθνική Ελλάδος: Μαθαίνει αντίπαλο για τα playoffs του Nations League - Ποιοι είναι οι 4 υποψήφιοι αντίπαλοι
- Δώρο Χριστουγέννων 2024: Νωρίτερα η καταβολή του στους δικαιούχους - Πώς υπολογίζεται