ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ – ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ - Η υποδοχή της «βασίλισσας» και του πριγκιπικού ζεύγους στον «Τάφο του Ινδού» (vid, pics)
Σαν σήμερα πριν από 59 χρόνια αντιμετώπισαν για πρώτη φορά οι «πράσινοι» τη μεγάλη ισπανική ομάδα παρόντος του μετέπειτα βασικού ζεύγους της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου
Σημαντική ημερομηνία τόσο για τον Παναθηναϊκό όσο και το ελληνικό μπάσκετ γενικότερα είναι η 20η Ιανουαρίου 1963 με τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται το 2ο του ευρωπαϊκό ραντεβού έναν γίγαντα του ευρωπαϊκού αθλητισμού. Την Ρεάλ Μαδρίτης.
Μπορεί οι επιτυχίες των Μαδριλένων στο σπορ (ενώ στο ποδόσφαιρο μετρούσαν ήδη τέσσερα τρόπαια στο Πρωταθλητριών) να μην είχαν ακόμα ξεκινήσει όμως η έλευση τους στη χώρα μας αποτελούσε δίχως άλλο ένα κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Ήταν αναμφίβολα μια ξεχωριστή εκείνη η Κυριακή πριν από ακριβώς 59 χρόνια. Αρκετές ημέρες πριν στελέχη του «τριφυλλιού» είχαν ενημερωθεί από την κυβέρνηση την επιθυμία του τότε πριγκιπικού (μετέπειτα βασιλικού) ζεύγους της Ισπανίας , του Χουάν Κάρλος Α΄ και της Σοφίας να παρακολουθήσουν το παιχνίδι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Τάφος του Ινδού» και αστικοί μύθοι – Ποιος ήταν ο Ινδός; «Μπάζει» νερά;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο τεράστιος Γκαρίντσα είχε παραμόρφωση στη σπονδυλική στήλη και το ένα πόδι έξι εκατοστά κοντύτερο
Το μπάσκετ για πρώτη φορά βασικό θέμα των ελληνικών ΜΜΕ
Η τελευταία κόρη του τότε Βασιλιά της Ελλάδας Παύλου και της Φρειδερίκης γεννήθηκε στο Παλαιό Ψυχικό της Αθήνας και ήταν η μεγαλύτερη αδελφή του διαδόχου του ελληνικού θρόνου Κωνσταντίνου. Ο γάμος της με τον πρίγκιπα της Ισπανίας είχε γίνει έναν χρόνο πριν και η αθλητική εκείνη αναμέτρηση κρίθηκε από τους συμβούλους του ισπανικού πριγκιπικού ζεύγους ως μια καλή αφορμή για μια δημόσια εμφάνιση με συμβολισμούς αναφορικά με τις σχέσεις και τη συνεργασία των δυο χωρών. Ο γάμος των δυο γαλαζοαίματων είχε προκαλέσει λίγους μήνες πριν πολιτική θύελλα στην Ελλάδα καθώς η κυβέρνηση είχε κατηγορηθεί από την αντιπολίτευση για το μεγάλο ποσό με το οποίο η χώρα μας είχε «προικίσει» την Σοφία. Έτσι η παρθενική ευρωπαϊκή αναμέτρηση των δύο ομάδων του μπάσκετ έδινε ευκαιρία ένθεν κι ένθεν για να «αξιοποιηθεί» και πολιτικά το γεγονός που θα φιλοξενούταν στο σχετικά νεόδμητο θρυλικό κλειστό γήπεδο της Λεωφόρου, γνωστό κι ως «Τάφος του Ινδού», του πρώτου κλειστού γυμναστηρίου που κατασκευάστηκε στη χώρα το 1959, κάτω από τις θύρες 6-7 του ποδοσφαιρικού γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και τα εγκαίνια του έγιναν στις 19 Μαρτίου 1960.
Η προετοιμασία για τον αγώνα είχε αρχίσει μέρες πριν και κορυφώθηκε τις δύο τελευταίες με τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού να έχουν πολύ δουλειά αφενός για την προαναφερθείσα έλευση του ισπανικού πριγκιπικού ζεύγους αλλά και ενός ακόμα πλην του αγωνιστικού που όμως είχε άμεση σχέση με αυτόν. Τα… καιρικά φαινόμενα. Η βροχή που είχε πέσει τις προηγούμενες μέρες είχε δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και μία «λίμνη» στον αγωνιστικό χώρο. Αρκετός κόσμος, μεταξύ τους και παιδιά που αγωνίζονταν τότε στις Ακαδημίες του Παναθηναϊκού, έσπευσαν να βοηθήσουν (με πανιά και κάθε άλλο τρόπο) να στεγνώσει ο αγωνιστικός χώρος. «Ήμασταν στο γήπεδο δύο μέρες… Κάναμε όλοι ότι μπορούσαμε για να είναι εντάξει ο αγωνιστικός χώρος. Πανιά, κουβάδες… Είχαν επιστρατευτεί και όλοι και όλα… Το κάναμε όμως όλοι όχι ως αγγαρεία, αλλά για να βοηθήσουμε όσο μπορούσαμε κι εμείς με τον τρόπο μας» θυμάται ο μεταξύ αυτών μετέπειτα γενικός διευθυντής της ΚΑΕ και … ανάδοχος του ονόματος του γηπέδου (από την ομότιτλη ταινία του Φριτς Λανγκ) Τάσσος Στεφάνου.
Μέσα σε όλα έπρεπε να αλλάξουν και οι θέσεις των πάγκων. Για πρώτη φορά αντί να είναι απέναντι από την εξέδρα, ήταν προς την πλευρά της εξέδρας εξ αιτίας των γαλαζοαίματων παρουσιών. Μπήκαν για το λόγο αυτό πολυθρόνες απέναντι από την εξέδρα για να καθίσουν, μαζί τους και κάποιοι άλλοι επίσημοι. Η επίσκεψη αυτή έδωσε ξεχωριστή δημοσιότητα στον αγώνα. Δημοσιογράφοι και φωτογράφοι της εποχής έσπευσαν στον κατάμεστο από 1.500 και πλέον θεατές «Τάφο του Ινδού» και για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού ένας αγώνας μπάσκετ κατάφερε να γίνει πρωτοσέλιδο σε κάθε έντυπο της εποχής, βρήκε θέση στο ραδιόφωνο και καταγράφηκε από τις κάμερες για τα… επίκαιρα της εποχής που προβάλονταν στους κινηματογράφους. Για το άθλημα ήταν αναμφίβολα μια καλή διαφήμιση.
Ο Παναθηναϊκός στη 2η του ευρωπαϊκή παρουσία κατάφερε μέχρι το ημίχρονο να παρουσιάσει ένα καλό και ανταγωνιστικό πρόσωπο. «Τι να πρωτοθυμηθείς από αυτόν τον αγώνα… Υπήρχαν τα νερά που προσπαθούσε πόσος κόσμος να μαζέψει και για τις προπονήσεις και για τον αγώνα. Υπήρχε η παρουσία του Χουάν Κάρλος και της Σοφίας, η οποία τότε ήταν μεγάλη υπόθεση… Διαφορετικές εποχές» θυμάται ο τότε άσος του «τριφυλλιού» Ανδρέας Χαϊκάλης. Και προσθέτει: «Αγωνιστικά τι θα μπορούσε να πει κάποιος; Ήταν καλύτερη ομάδα και οι συνθήκες για τις δύο ομάδες ήταν εντελώς διαφορετικές. Είχαν δύο Αμερικάνους, κάτι που για τις ελληνικές ομάδες απαγορευόταν ακόμη. Οπότε εκ των πραγμάτων υπήρχε διαφορά στη δυναμικότητα, η οποία φάνηκε κυρίως στο δεύτερο ημίχρονο. Δεν είχαμε πραγματικά τύχη. Δεν παύει όμως να ήταν ένας μεγάλος αγώνας ειδικά για την εποχή εκείνη, απέναντι σε έναν μεγάλο αντίπαλο και επιπλέον έδωσε στο ίδιο το άθλημα του μπάσκετ μεγάλη προβολή».
Η διαφορά δυναμικότητας αποδεικνύεται και από το τελικό 73-97 ενώ στη στη σύνθεση του γηπεδούχου ήταν τόσο ο επί μέχρι πρόσφατα επί μακρόν ισχυρός άνδρας της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος αλλά και ο αλησμόνητος μετέπειτα αριχτέκτονας του θριάμβου στο Ευρωμπάσκετ 1987 Κώστας Πολίτης. Για την αθηναϊκή ομάδα που είχε Προπονητή-παίκτη τον Πάνο Κουκόπουλο τους πόντους πέραν των τεσσάρων από τον ίδιο πέτυχαν οι Παναγιωταράκος 24, Ταβουλάρης 18, Λιαμής 17, Κατσικίδης 2, Ζάνος 6, Βασιλακόπουλος 2 ενώ για τους Μαδριλένους οι οποίοι εντός έδρας επικράτησαν ακόμα πιο εύκολα 90-60 στις 6 Φεβρουαρίου 1963 οι Σεβιγιάνο 25, Εμιλιάνο Ροντρίγκεθ 25. Μπέργκες 17, Σάινθ 17, Λιουκ 15, και Ντεσκαρτίν 8.
Η Ρεάλ φιναλίστ της διοργάνωσης την προηγούμενη σεζόν (ήττα 83-90 από την Ντιναμό Τιφλίδας) λίγους μήνες μετά έφθασε για 2η φορά στον τελικό (ήττα 2-1 από την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας) αλλά στη συνέχεια και μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 60 κατέκτησε τρεις φορές το τρόπαιο (1964, 1965, 1968) ενώ ήταν φιναλίστ εκ νέου το 1969 (ήττα 103-99 στη Βαρκελώνη πάλι από την ΤΣΣΚΑ μετά από δύο παρατάσεις).
Τέλος οι δύο αντίπαλοι αναμετρήθηκαν για 2η φορά τη σεζόν 1983/1984 για τα Προημιτελικά Κυπελλούχων) με τους Ισπανούς να επικρατούν εντός έδρας 104-78 και τον Παναθηναϊκό να νικά στις 17 Ιανουαρίου 1984 99-97 στο 2ο ματς στην Αθήνα. Τέλος μιά ακόμα διάσταση της αξίας του αγώνα της 20ης Ιανουαρίου 1963 ήταν το γεγονός ότι η διοίκηση του Παναθηναϊκού κυκλοφόρησε το πρώτο πρόγραμμα αγώνα μπάσκετ στην Ιστορία. Ένα λιτό 8σελιδο , χωρίς καν βιβιλοδεσία που μάλιστα στην τελευταία του σελίδα φιλοξενούσε τις υπογραφές και των 10 παικτών της πανίσχυρης ισπανικής ομάδας οι οποίοι έδωσαν τότε το αγωνιστικό «παρών» στην αναμέτρηση.
ΣΗΜ: Οι φωτογραφίες είναι από τα http://www.palaimaxoipanathinaikou.gr και https://paopedia.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
- Φουρνιέ: «Λατρεύω την κάθε μέρα στον Ολυμπιακό»
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα
- Αποκάλυψη για Ρονάλντο: «Ο Μουρίνιο τον κάλεσε για να τον φέρει στην Φενέρμπαχτσε»
- Παναθηναϊκός Παρασκήνιο: Παπαδημητρίου κατά... Τζαβέλλα
- Ρουί Βιτόρια: Αυτό είναι το πλάνο του για τον Τάσο Μπακασέτα