ΤΟΥΡΚΙΑ: Η κατάρρευση του Big – 3 και η ευκαιρία της Τράμπζονσπορ

Με τις Γαλατασαράι, Μπεσίκτας και Φενερμπαχτσέ να αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, η ομάδα των Τάσου Μπακασέτα και Μανώλη Σιώπη οδηγεί την κούρσα του τίτλου

Η Τουρκία ζει μια ποδοσφαιρική σεζόν… κατάρρευσης των παραδοσιακών μεγάλων της δυνάμεων και η Τράμπζονσπορ του Τάσου Μπακασέτα και του Μανώλη Σιώπη έχει την μοναδική ευκαιρία να γράψει ιστορία και να στεφθεί πρωταθλήτρια. 

Η τουρκική Süper Lig μοιάζει τα τελευταία χρόνια πιο απρόβλεπτη από ποτέ. Το επονομαζόμενο Big Three, δηλαδή Γαλατασαράι, Μπεσίκτας, Φενερμπαχτσέ, τα έχει βρει για τα καλά… σκούρα απέναντι σε ομάδες, κάποιες εκ των οποίων μοιάζουν με… μετεωρίτες, κάποιες άλλες αναπτύσσουν υπέρμετρη δυναμική για τις ιστορικές τους καταβολές και το εταιρικό τους μέγεθος, με αποτέλεσμα  οι ομάδες της Πόλης να είναι αυτή τη στιγμή στριμωγμένες στα σχοινιά. Η Γαλατασαράι των 22 πρωταθλημάτων, των 18 Κυπέλλων, του ενός Κυπέλλου UEFA κι ενός ευρωπαϊκού Super Cup, παλεύει αυτή τη στιγμή για την αποφυγή του υποβιβασμού, ούσα μόλις στο +3 από την επικίνδυνη ζώνη! Την ίδια ώρα Φενερμπαχτσέ και Μπεσίκτας είναι στην 5η και 6η θέση του βαθμολογικού πίνακα, 17 και 18 βαθμούς αντίστοιχα από την κορυφή! Και το εύλογο ερώτημα είναι ποιες ομάδες έχουν καταφέρει να βάλουν από κάτω τους γίγαντες του τουρκικού ποδοσφαίρου και πώς συνέβη αυτό; Πώς γίνεται τις πρώτες τέσσερις θέσεις να καταλαμβάνουν Τραμπζονσπόρ, Κόνιασπορ, Αλάνιασπορ, Αδάνα Ντεμίρσπορ;

Διαφθορά και νομικό κενό που… αθωώνει τους ιδιοκτήτες των ομάδων

Για να πάρει κανείς την απάντηση, θα πρέπει κατ’ αρχάς να έχει την πλήρη εικόνα του τουρκικού ποδοσφαίρου. Ενός ποδοσφαίρου που μαστίζεται από διαφθορά, σχέσεις με την πολιτική ηγεσία του τόπου και ό,τι ακόμη μπορεί (ή δεν μπορεί) να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Αλλά κυρίως χαρακτηρίζεται από μηδαμινή μελλοντική ευθύνη των ιδιοκτητών για χρέη των συλλόγων που διευθύνουν! Ναι, όσο απίστευτο κι αν μοιάζει, οι πρόεδροι των ομάδων δεν φέρουν καμία νομική ευθύνη για χρέη συλλόγων, που δημιουργήθηκαν επί των ημερών τους. Απλώς, οι επόμενοι παραλαμβάνουν ένα χάος και ή προσπαθούν να το μαζέψουν ή το… συνεχίζουν και ο κλήρος πέφτει στον επόμενο και στον επόμενο και στον επόμενο… Με αυτό το πολύ σημαντικό στοιχείο ως δεδομένο, δεν προκαλεί εντύπωση που τα τελευταία χρόνια ξεπετάγονται πολλές ομάδες από την Ανατολία για να διεκδικήσουν από ευρωπαϊκά εισιτήρια μέχρι… πρωτάθλημα! Αρκεί ένας δυνατός επιχειρηματίας, με καλές σχέσεις με τις τοπικές αρχές (τους Δήμους), προκειμένου η ομάδα της πόλης να ανέλθει στον ανταγωνισμό. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, τα χρήματα μπαίνουν στα ταμεία των συλλόγων με τη μορφή χορηγιών και προέρχονται από τα αποθεματικά των Δήμων (δηλαδή χρήματα των πολιτών). Κατά συνέπεια, δεν πρόκειται για χρήματα που αποτελούν προϊόν παραγωγής των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των ιδιοκτητών, άρα δεν… πονάνε όταν δεν αποδίδουν καρπούς!

Δεκάδες υποθέσεις στις διεθνείς αρχές

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που τα τελευταία χρόνια προκύπτουν συνεχώς στις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές δικαστικές διαμάχες παικτών και προπονητών (κυρίως ξένων), με κύριο αντικείμενο τις οφειλές προς αυτούς. Η διαδρομή των χρημάτων είναι σκοτεινή και σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά που δίνονται (;) μοιάζουν υπέρογκα. Πολλοί τεχνικοί διευθυντές, στελέχη των συλλόγων και ατζέντηδες έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς ότι κλέβουν χρήματα από τις ομάδες τους, μέσω των μεταγραφών. Υπήρξε μεταγραφική περίοδος, για παράδειγμα, που η Ανκαραγκουτσού πραγματοποίησε 11 μεταγραφές την τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου!

Ζημιές λόγω covid – 19 και όχι μόνο

Την ίδια ώρα, το Big – Three είναι… πνιγμένο στα χρέη. Μόνο πέρυσι, η Μπεσίκτας κατέγραψε ζημιές 180 εκάτ. τουρκικών λιρών, δηλαδή περίπου 24 εκάτ. ευρώ! Το αντίστοιχο χρέος της Γαλατασαράι έφτασε τα 23 εκάτ. ευρώ, ενώ της Μπεσίκτας τα 2,6 εκάτ. ευρώ. Ζημιές που αφορούν τις απώλειες εσόδων που έφερε στους συγκεκριμένους συλλόγους ο covid – 19. Με δεδομένο, ότι πρόκειται για ομάδες που ούτως ή άλλως αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα, έχοντας μεγάλα ανοίγματα και σοβαρούς τραπεζικούς δανεισμούς, τους οποίους είναι άγνωστο σε τι βαθμό κι αν τους εξυπηρετούν, δημιουργείται η προϋπόθεση για ομάδες δεύτερης γραμμής να εμφανιστούν στο προσκήνιο.

Η πρωτοπόρος Τράμπζονσπορ των Μπακασέτα και Σιώπη

Η πρωτοπόρος του βαθμολογικού πίνακα, Τράμπζονσπορ των Τάσου Μπακασέτα και Μανώλη Σιώπη, δεν είναι ακριβώς “δεύτερης γραμμής”, καθώς πρόκειται για ομάδα με 6 πρωταθλήματα, 9 Κύπελλα και 9 Σούπερ Καπ στην τροπαιοθήκη της. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, εκμεταλλευόμενη τα οικονομικά προβλήματα του Big – Three και κάνοντας σωστές κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι, είναι σταθερά ανταγωνιστική. Τη σεζόν 2019 – 2020 τερμάτισε στη 2η θέση και ταυτόχρονα κατέκτησε το Κύπελλο. Στον προεδρικό της θώκο βρίσκεται ο Αχμέτ Αγαόγλου, ο οποίος διευθύνει την εταιρεία “Trabzonspor Sportif Yatirim Ve Futbol Isletmeciligi Ticaret Anonim”. Πρόκειται για εταιρεία που κατέχει δικαιώματα αθλητών, ηθοποιών, τραγουδιστών και γενικώς ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο, και η οποία υπολογίζεται ότι έχει ετήσια καθαρά κέρδη που φτάνουν τα 60 – 65 εκάτ. ευρώ.

Οι ομάδες που ακολουθούν

Στη 2η θέση της βαθμολογίας, συναντά κανείς την Κόνιασπορ, ομάδα που φέτος συμπληρώνει 100 χρόνια από την ίδρυσή της, αλλά έχει κατακτήσει δύο φορές το πρωτάθλημα, τελευταία εξ αυτών τη σεζόν 2002 – 2003. Τον έλεγχο της Κόνιασπορ έχει ο γεννημένος στο Ικόνιο, Φατίχ Οζγκοκτσέν, ο οποίος είναι νομικός στο επάγγελμα. Φυσικά, η τοπική κοινότητα, άρα και ο δήμος της περιοχής παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του συλλόγου. Άλλωστε, το “Konya Metropolitan Municipality Stadium”, το γήπεδο δηλαδή στο οποίο αγωνίζεται η Κόνιασπορ, κατασκευάστηκε το 2014 από τον δήμο του Ικονίου, στον οποίο και ανήκει.

Υπάρχει, επίσης, και η Αλάνιασπορ, η οποία πέρυσι τερμάτισε 7η, αλλά φέτος διεκδικεί κάτι καλύτερο και ήδη βρίσκεται στην 3η θέση. Πρόεδρός της είναι ο Χασάν Τσαβούσογλου και, όχι, δεν πρόκειται για απλή συνωνυμία, καθώς πρόκειται για τον αδερφό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας! Οι σχέσεις με τον δήμο της περιοχής είναι πολύ στενές, ενώ συχνά – πυκνά προκύπτουν και καταγγελίες για σχέσεις ακόμη και με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει και στην Αδάνα Ντεμίρσπορ, την ομάδα που κέρδισε πέρυσι την άνοδό της στη μεγάλη κατηγορία του τουρκικού ποδοσφαίρου και φέτος βρίσκεται στην 4η θέση μετά από 23 αγωνιστικές! Πρόκειται για ομάδαμ η οποία ως καλύτερο επίτευγμα έχει να επιδείξει τη συμμετοχή σε τελικό τουρκικού Κυπέλλου το 1978… Πρόεδρός της είναι ο επιχειρηματίας,Μουράτ Σαντσάκ, εις βάρος του οποίοι είχε πραγματοποιηθεί δολοφονική επίθεση  τον Αύγουστο του 2015. Άγνωστοι είχαν γαζώσει το αυτοκίνητό του με 20 σφαίρες, αλλά τόσο ο ίδιος όσο και οι σωματοφύλακές του είχαν σωθεί. Έχει διατελέσει πρόεδρος της Star Media, εταιρεία, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της δεκάδες Μέσα ενημέρωσης, ενώ είναι ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας MT Grup, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς της τεχνολογίας, των συστημάτων πληρωμής νέας γενιάς και στον ιατρικό τομέα.

 

 

 

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News