ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΑ ΝΕΑ: 200 επιθέσεις χούλιγκαν, 1 στους 100 οπαδούς μπαίνει φυλακή!

Με αφορμή την πρόσφατη δολοφονία του οπαδού του Άρη, Άλκη Καμπανού στην Θεσσαλονίκη που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Τρίτης (01/02), ο αστυνομικός ρεπόρτερ, Βασίλης Λαμπρόπουλος δημοσίευσε μία έρευνα στην εφημερίδα «Τα Νέα» σχετικά με την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή με τον χουλιγκανισμό στην Ελλάδα.

Σύμφωνα μ’ αυτή, λοιπόν, τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά στον συγκεκριμένο τομέα εγκληματικότητας. Μόλις ένας στους 100 συλληφθέντες από τέτοια περιστατικά καταλήγει στην φυλακή, με τους υπόλοιπους 99 να μένουν ελεύθεροι λίγο μετά την σύλληψή τους χωρίς περαιτέρω συνέπειες.

Υπολογίζεται πως υπάρχουν συνολικά 5.000 χούλιγκαν σε Αττική, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., το 20-30% αυτών είναι αλλοδαποί ενώ το 20% είναι ανήλικοι. Επίσης το 25% έχει εμπλοκή σε ποινικό επίπεδο με ληστείες, κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών και άλλες παράνομες πράξεις.

Το 2021 καταγράφηκαν συνολικά 118 επεισόδια τέτοιου τύπου (72 εντός ή πέριξ των γηπέδων και 46 σε γειτονιές). Έγιναν 63 συλλήψεις, νούμερο σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με την προηγούμενη διετία, ειδικά αν συμπεριλάβουμε και στην εξίσωση και τις 63 ταυτοποιήσεις υπόπτων σε δεύτερο χρόνο.

Κοιτώντας το ζήτημα αυτό σε βάθος πενταετίας, ο μέσος όρος των επιθέσεων ανά χρόνο φτάνει μέχρι και τις 200.

Παρά τον τεράστιο αριθμό συλλήψεων που γίνεται κάθε χρόνο και τις 100 δικογραφίες που ανοίγουν ετησίως για το θέμα αυτό, τα περιστατικά δεν μειώνονται με αποκορύφωμα το τελευταίο με την δολοφονία του νεαρού Άλκη.

Ο δικηγόρος Θεόφιλος Πατέλης που μίλησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» για την έρευνα αυτή είπε:

«Στις συντριπτικά περισσότερες περιπτώσεις υπάρχουν καταδίκες για φυλακίσεις μειρκών μηνών, οπότε δεν προχωράει ουδείς εγκλεισμός στα σωφρονιστικά καταστήματα σε καμία φάση της δικαστικής διαδικασίας»

«Εκείνο που φαίνεται ότι υπολογίζουν ιδιαίτερα οι καταδικασθέντες οπαδοί είναι η επιβολή περιοριστικών μέτρων, όπως το «παρών» σε αστυνομικά τμήματα την ώρα των αθλητικών αναμετρήσεων. Παρόλα αυτά, σε ένα ποσοστό 10% παραβιάζουν ακόμα και αυτές τις δικαστικές εντολές με αποτέλεσμα να ακολουθούν νέες δίκες και ποινές που παρατείνουν τον χρόνο που μένουν μακριά από τα γήπεδα».

Το κράτος, όπως φαίνεται, δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα με το φαινόμενο του χουλιγκανισμού και γι’ αυτό σίγουρα κάτι θα πρέπει να αλλάξει για να βελτιωθεί η κατάσταση και να μην χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές αθώων και μη.

Ακολουθείστε τo SPORTDAY.GR στο Google News