EURO 2020: Ιταλία vs Ισπανία, ο ημιτελικός της επίθεσης
Η πιο επιθετική Ιταλία κόντρα στην πιο παραγωγική ομάδα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος – Πόσο επηρεάζουν η απουσία Σπινατσόλα τη “Σκουάντρα Ατζούρα” και η αφλογιστία των κεντρικών επιθετικών τη “Ρόχα”; – Τι δείχνει η ανάλυση του Sportday.gr
Δύο προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, δύο σπουδαίοι προπονητές και αρκετοί ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές. Την Τρίτη το βράδυ στο «Wembley» κοντράρονται δύο από τις κορυφαίες ποδοσφαιρικά δυνάμεις του πλανήτη. Αν προτιμάτε, η πιο επιθετική Ιταλία όλων των εποχών με την πιο παραγωγική ομάδα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2020.
Η Ιταλία και η Ισπανία βαδίζουν χέρι χέρι με το καλό ποδόσφαιρο. Και αποτελούν αναμφισβήτητα τον ημιτελικό της επίθεσης. Και οι δυο ομάδες έχουν κάνει σπουδαίες εμφανίσεις και έχουν προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις. Παρ’ όλα αυτά έχουν τα δικά τους. Και αυτά τα δικά τους μπορεί τελικά να επηρεάσουν την απόδοσή τους…
Ο αντί-Σπινατσόλα θα κάνει δίδυμο με Ινσίνιε;
Η «Σκουάντρα Ατζούρα» δεν χαρακτηρίζεται άδικα ως η πιο επιθετική Ιταλία των τελευταίων δεκαετιών και, γιατί όχι;- όλων των εποχών. Με τρεις νίκες στους ομίλους, μια πρόκριση στην παράταση επί της Αυστρίας και μια επιβλητική εμφάνιση κόντρα στο Βέλγιο, έχουν απλά επιβεβαιώσει όλα αυτά που λέγονται εδώ και καιρό για τον Ρομπέρτο Μαντσίνι και τη δουλειά που τον χαρακτηρίζει. Ο πρώην τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι έχει οδηγήσει την Ιταλία σε άλλα μονοπάτια. Σε ένα στιλ ποδοσφαίρου που στηρίζεται στην επιθετική δραστηριότητα χωρίς να απουσιάζει ο… κυνισμός στην άμυνα. Αυτός ο κυνισμός που έχει κάνει τους Ιταλούς να πανηγυρίσουν την κατάκτηση τεσσάρων παγκοσμίων Κυπέλλων. Με αυτά και με αυτά η Ιταλία έχει 13 σερί νίκες και 32 ματς αήττητη!
Σε αυτή την Ιταλία θα βρεις πολλούς μοντέρνους παίκτες, δύο όμως, μάλλον έχουν εντυπωσιάσει περισσότερο. Τόσο ατομικά όσο και ως δίδυμο. Σπινατσόλα και Ινσίνιε, έκαναν σούπερ εμφανίσεις από την αριστερή πλευρά. Με άριστη συνεργασία και φάσεις όπως αυτή που βλέπετε στο παραπάνω στιγμιότυπο (ο Σπινατσόλα έκανε κούρσα από θέση αριστερού μπακ κι έχει πλασαριστεί ως σέντερ φορ στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας και ο Ινσίνιε τον βρίσκει με «σκαφτή» μπαλιά) έδιναν σε κάθε παιχνίδι μέχρι τώρα το κάτι παραπάνω στην επιθετική δραστηριότητα των Ιταλών. Θα μπορέσει ο αντικαταστάτης του εκτός μάχης λόγω του σοβαρού τραυματισμού στον αχίλειο τένοντα Σπινατσόλα αφενός να προσφέρει ίδιες υπηρεσίες στην άμυνα και την ανάπτυξη παιχνιδιού και αφετέρου να αποτελέσει το ποιοτικό δίδυμο με τον Ινσίνιε; Μέχρι τώρα όλες οι ομάδες που αντιμετώπισαν την Ιταλία υπέφεραν από τη δεξιά τους πλευρά. Τι θα γίνει το βράδυ της Τρίτης; Ποια θα είναι η απάντηση του Μαντσίνι;
Το σίγουρο είναι ότι ο Ινσίνιε έχει τη δυνατότητα να βγάλει… λαγούς από το καπέλο ανά πάσα στιγμή. Το δεύτερο γκολ της Ιταλίας κόντρα στο Βέλγιο λέει πολλά. Ο άσος της Νάπολι πήρε την μπάλα πίσω από το κέντρο και διένυσε μια μεγάλη απόσταση με την μπάλα αποφεύγοντας όποιον βρέθηκε στο διάβα του πριν νικήσει τον Κουρτουά.
Με αυτό το γκολ η Ιταλία πήρε σοβαρό προβάδισμα, το οποίο διατήρησε παρά το γεγονός ότι το Βέλγιο μείωσε στο τέλος του ημιχρόνου. Κάτι ανάλογο περιμένουν από το Ινσίνιε οι οπαδοί της Ιταλίας και την Τρίτη το βράδυ.
Θα κοστίσει η αφλογιστία των κεντρικών επιθετικών;
Καλή ομάδα και η Ισπανία. Μια ομάδα που επίσης στηρίζεται στην επιθετική φιλοσοφία του προπονητή της. Ο Λουίς Ενρίκε είναι της γνωστής άποψης του αείμνηστου Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος είχε πει «την καλύτερη άμυνα την κάνεις όταν έχεις την μπάλα στην κατοχή σου και για να έχεις την μπάλα στην κατοχή σου, πρέπει, μόλις τη χάσεις, να πιέσεις όσο γίνεται πιο γρήγορα, για να την ξανακερδίσεις».
Ο Ενρίκε έχει παρουσιάσει μια ομάδα που αυτή τη στιγμή διαθέτει την καλύτερη επίθεση του τουρνουά με 12 γκολ και έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες επιθέσεις από κάθε άλλη. Για να καταλάβετε το πόσο επιθετική ομάδα είναι κάποια στιγμή του τουρνουά είχε περίπου 200 (!) περισσότερες επιθέσεις από την Αγγλία. Παράλληλα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κατοχής της μπάλας και τις περισσότερες εύστοχες μεταβιβάσεις του Euro 2020.
Το στιλ δεν διαφέρει πολύ από εκείνο της Μπαρτσελόνα που προπονούσε ο Λουίς Ενρίκε. Τουλάχιστον όσον αφορά την κατοχή της μπάλας και την ανάπτυξη. Η επίθεση ξεκινάει από πίσω, καθώς αμυντική και μεσαία γραμμή βρίσκονται σε πλήρη αρμονία όπως παρακολουθείτε στην παραπάνω, αλλά και την παρακάτω φωτογραφία. Όπως βλέπετε οι αποστάσεις ανάμεσα σε αυτές τις δύο γραμμές είναι σχεδόν πάντα ίδιες. Τόσο όταν η μπάλα βρίσκεται πίσω από το κέντρο όσο και όταν περνάει τη μεσαία γραμμή.
Βλέπετε ότι υπάρχει συνεχώς υποστήριξη του ενός παίκτης προς τον άλλον και κυρίως των τριών μέσων με την τετράδα της άμυνας με συνέπεια να γυρίζει η μπάλα από πόδια σε πόδια χωρίς προβλήματα. Υπάρχει σχεδόν πάντα η ίδια απόσταση ανάμεσα στις γραμμές τόσο κατά μήκος όσο και κατά πλάτος.
Το πρόβλημα για την Ισπανία, πάντως, εντοπίζεται στο κέντρο της επίθεσής της. Ο Μοράτα διακρίνεται για την πολλή δουλειά στην πίεση των αντίπαλων αμυντικών δεν έχει όμως, το εύκολο γκολ. Το ίδιο και ο Μορένο, ο οποίος αν και πέτυχε 23 γκολ σε 33 παιχνίδια με τη Βιγιαρεάλ φέτος, μπήκε ως αλλαγή με την Ελβετία, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρει στις τουλάχιστον τρεις πολύ καλές ευκαιρίες που του δόθηκαν.
Μήπως ήρθε η ώρα να πάρουν μπρος οι κεντρικοί επιθετικοί της «Ρόχα» και να δώσουν τέλος στην αφλογιστία τους; Το σίγουρο είναι ότι μπαλιές από τους συμπαίκτες τους θα δεχτούν. Το «Wembley» είναι ο τόπος που όλοι καλούνται να δώσουν απαντήσεις ή να επιβεβαιώσουν όλα τα καλά που λέγονται γι’ αυτούς…